Mecanismele evoluţiei vieţii pe Terra

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 14:40

În cadrul seriei dedicate evoluţiei vieţii pe Terra, am prezentat dovezi în favoarea teoriei evoluţionismului. În continuare vom explora mecanismele care fac posibilă evoluţia formelor de viaţă. Citiţi despre modalităţile de apariţie a diversităţii genetice în cadrul unei specii, despre selecţia naturală, cât şi despre deriva genetică.

INTRODUCERE

În cadrul seriei dedicate evoluţiei vieţii pe Terra am prezentat dovezi în favoarea teoriei evoluţionismului. În continuare vom explora mecanismele care fac posibilă evoluţia formelor de viaţă. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie să găsim răspunsurile la doar două întrebări:

PRIMA ÎNTREBARE: CUM APARE DIVERSITATEA GENETICĂ?

Vom începe în ordinea firească, cu prima întrebare, mai ales că răspunsul la aceasta este probabil unul mai simplu. Să pornim de la genomul a două organisme identice, unul dintre indivizi fiind clona celuilalt. Genoamele lor sunt practic identice, pe cât este posibil acest fapt în realitate în urma clonării.

Pe măsură ce aceşti doi indivizi îşi trăiesc vieţile, genomul fiecăruia ia contact cu virusuri, care implantează material genetic nou la nivelul materialului genetic gazdă, fapt care duce la apariţia unor diferenţe între cele două genoame.

 

Cele două genoame vor intra în contact, de asemenea, cu radiaţiile şi agenţii mutageni (substanţele chimice generatoare de mutaţii genetice)  prezente în mediul înconjurător, care vor adânci diferenţele dintre cele două genoame. Transpozonii deja prezenţi în fiecare genom vor genera şi aceştia, la rândul lor, modificări.

Procesul de replicare a ADN-ului nu este nici acesta unul perfect, iar erorile care apar în cadrul său vor contribui şi ele la diferenţierea genoamelor. Dacă se întâmplă ca aceste modificări să apară la nivelul ADN-ului spermatozoizilor ori ovulelor, atunci ele sunt transmise generaţiei următoare.

Fuziune. Duplicare. Ştergere

Alte erori apărute la nivelul ADN-ului pot genera, de asemeni, diversitate genetică. Fuziunea cromozomială poate duce la alipirea a doi cromozomi, iar rezultatul este o modificare a numărului total al acestora. Mai mult, dimensiunea genomului poate creşte sau se poate reduce, la fel şi complexitatea sa, în urma unor procese precum duplicarea sau ştergerea.

Duplicarea presupune copierea unor secţiuni foarte lungi de ADN şi reprezintă o sursă majoră de material brut pentru gene noi aflate în proces de transformare. Zeci şi chiar sute de gene sunt duplicate în cadrul genomului animalelor la fiecare câteva milioane de ani. Rezultatul este că peste un număr de ani, respectiv după un număr de generaţii, indivizi identici vor avea urmaşi cu genoame foarte diferite.

 

Mecanismul recombinării

În plus faţă de mecanismele generatoare de diversitate genetică menţionate anterior, reproducerea pe cale sexuală vine cu mecanismele proprii pentru asigurarea diversităţii.

Iată în ce mod: orice bărbat posedă două seturi complete de cromozomi - unul de la mama sa şi celălalt de la tatăl său. Dar în momentul în care informaţia genetică, şi anume un singur set, este transmisă urmaşilor, aceste două seturi se recombină în diverse moduri. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul oricărei femei. Astfel că atunci când un bărbat şi o femeie au copii împreună, fiecare dintre progenituri primeşte o combinaţie unică de la fiecare părinte. În acest fel genomul unei populaţii se diversifică în mare măsură la fiecare generaţie.

A DOUA ÎNTREBARE: CUM APAR NOILE SPECII?

Acum că am înţeles felul în care este asigurată diversitatea genoamelor în interiorul unei populaţii (specii), suntem pregătiţi să "atacăm" cea de-a doua întrebare. Prin ce modalitate această diversitate conduce la apariţia unei noi specii? Această a doua întrebare are două variante de răspuns. Şi anume: selecţia naturală şi deriva genetică (driftul genetic).

 

Secvenţele video incluse în articol descriu felul în care funcţionează, combinat, selecţia naturală şi deriva genetică  pe parcursul a 14 generaţii, în cazul unor vieţuitoare imaginare botezate bebeluşi-Darwin - creaturi al căror genom este compus din numai 8 "biţi" de ADN, fiecare dintre aceştia contribuind la culoarea individului (de la 00000000-alb, trecând prin 1000000-gri şi până la 11111111-negru).

Iese în evidenţă extrem de clar modul în care prin intermediul selecţiei naturale – mecanismul fundamental al evoluţiei tuturor speciilor de plante şi de animale de pe Terra - sunt eliminaţi indivizii cu însuşiri necorespunzătoare şi supravieţuiesc cei cu însuşiri superioare din punct de vedere evolutiv.

De remarcat că în funcţie de fundalul folosit în videoclip, care poate fi alb ori închis la culoare, animalele de pradă vor elimina cu precădere indivizii de culoare închisă, respectiv pe cei mai apropiaţi de culoarea alb, în celălalt caz.

Teoria selecţiei naturale, ca şi conceptul care îi dă numele, au fost elaborate şi introduse de Charles Darwin în 1859, odată cu publicarea celebrei sale lucrări „Originea speciilor”. Conform acestei teorii, natura produce spontan variaţii, unele dăunătoare, altele avantajoase, cele mai multe cu efecte neglijabile, iar varietăţile se conturează ca specii în curs de formare.

Există şi fenomene evolutive care nu urmează mecanismul selecţiei naturale. În populaţiile mici se manifestă efectul Sewall Wright sau driftul genetic (deriva genetică), conform căruia supravieţuirea urmează legile hazardului. Exemplul ilustrat în videoclip combină cele două mecanisme majore menţionate aici.

CONCLUZIE

Există şi alte fenomene, pe care nu le discutăm în acest articol, de care oamenii de ştiinţă trebuie să ţină seamă ca: teoria echilibrului punctat, gâtuirile demografice sau efectul fondatorului. Filmul prezentat anterior este doar o încercare de a pune în lumină modul în care se petrece evoluţia . Şi mecanismul descris aici chiar funcţionează întocmai în natură. Descendenţa comună a vieţuitoarelor este o realitate. Speciile evoluează. Selecţia naturală şi deriva genetică sunt principalele mecanisme care stau la baza evoluţiei formelor de viaţă.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei