Misterul nedezlegat al cosmonauților sovietici pierduți în spațiul cosmic

default

Dimensiune font:

| 23-02-2018 09:28

 În 1961, cosmonautul Iuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spațiul cosmic. Sau, cel puțin, aceasta este versiunea oficială a lucrurilor.

Totuși, există indicii că sovieticii ar fi ajuns în cosmos înainte de episodul Gagarin, dar cu ținut secrete operațiunile deoarece cosmonauții implicați și-ar fi pierdut viața.

O serie de interceptări radio par să susțină teoria potrivit căreia sovieticii au pierdut oameni în spațiul cosmic.

O cursă nebună spre ultima frontieră

spațiul cosmic Iuri Gagarin

Celebrul cosmonaut Iuri Gagarin, eroul Uniunii Sovietice. Foto: aerospaceguide.net

Din fericire, Războiul Rece nu s-a transformat niciodată într-un conflict armat. În schimb, rivalitatea dintre Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii a fost un concurs în care fiecare parte încerca să demonstreze superioritatea propriului sistem de organizare.

Unul dintre cele mai importante „câmpuri de luptă” dintre cele două superputeri nu s-a aflat pe Terra, ci în spațiul cosmic. Într-o eră a dezvoltării tehnologice, ambele state aveau ambiția de a trimite oameni în spațiu.

Așadar, între 1955 și 1972 a avut loc o adevărată cursă spațială, în care atât URSS, cât și SUA și-au împins la limită resursele financiare și științifice.

Cele două superputeri încercau să demonstreze că democrația, pe de o parte, și comunismul, pe de alta, erau sistemele cele mai bine pregătite pentru a trimite oameni în spațiul cosmic. Pentru o vreme, comunismul a părut că va câștiga.

În 1957, sovieticii au reușit să trimită primul satelit pe orbită. Apoi, în 1961, cosmonautul Iuri Gagarin a fost primul om care a ajuns în spațiu.

Un program spațial presărat cu tragedii

spațiul cosmic Vladimir Komarov

Vladimir Komarov a murit din cauza unei erori la sistemul de deschidere a parașutei

Aceste victorii ale URSS i-au panicat pe americani, care se temeau că vor pierde cursa în favoarea sovieticilor. Dar succesul aparent al programului spațial sovietic ascundea câteva secrete întunecate. Zeci de oameni și-au pierdut viața încercând să îndeplinească ambițiile sovieticilor.

În 1960, o rachetă sovietică s-a aprins pe platforma de lansare, iar cei 78 de membri ai echipajului de pe platformă și-au pierdut viața. În 1961, chiar înainte de zborul lui Gagarin, un cosmonaut sovietic a fost ucis într-un incendiu declanșat într-o capsulă de antrenament.

În 1967, cosmonautul Vladimir Komarov a fost ucis după ce parașuta capsulei spațiale nu s-a deschis. Gagarin însuși a murit un an mai târziu, în timp ce se antrena pe un avion de luptă cu reacție.

Astfel, numele său s-a adăugat pe lunga listă a pierderilor de vieți omenești asociate cu programul spațial sovietic.

Cosmonauți abandonați în spațiul cosmic?

spațiul cosmic Robert Heinlein

Autorul Robert Heinlein susține că rușii au pierdut mulți oameni în spațiu. Foto: commons.wikimedia.org

Dar există de mult timp voci care spun că decesele făcute publice sunt doar o mică parte din numărul total al celor care și-au pierdut viața pentru victoria spațială sovietică. De fapt, unii istorici susțin că mai mulți cosmonauți au fost efectiv pierduți în spațiu, iar soarta lor nu a fost niciodată dezvăluită.

În 1960, autorul de SF Robert Heinlein a povestit că s-a întâlnit cu câțiva cadeți ai Armatei Roșii în timp ce călătorea în URSS. Aceștia i-ar spus că recent avusese loc o lansare în spațiu cu echipaj uman.

Această capsulă, numită Korabli-Sputnik 1, ar fi suferit defecțiuni mecanice, după ce sistemul de ghidare a propulsat-o într-o direcție greșită. Astfel, recuperarea capsulei a devenit imposibilă. Potrivit lui Heinlein, Korabli-Sputnik 1 ar fi fost abandonată pe orbita Pământului.

Oficial, sovieticii au susținut că a fost vorba de un zbor de test, fără echipaj uman. Dar, potrivit teoriei lui Heinlein, s-ar putea ca un cosmonaut să se fi aflat înăuntru.

Interceptări radio controversate

spațiul cosmic Fratii Judica-Cordiglia

Frații Achille și Giovanni Judica-Cordiglia. Foto: commons.wikimedia.org

În susținerea afirmațiilor lui Heinlein au venit doi operatori radio amatori din Italia. Ei au susținut că au interceptat o serie de transmisii radio din timpul unor operațiuni spațiale sovietice eșuate.

Cei doi frați, Achille și Giovanni Judica-Cordiglia, au povestit că au început să monitorizeze transmisiunile programului spațial sovietic în 1957. Potrivit acestora, transmisiunile ar dovedi că Iuri Gagarin nu a fost primul om în spațiu.

În noiembrie 1960, frații Judica-Cordiglia au susținut că au reperat o transmisiune S.O.S. în codul Morse, care ar fi provenit de la o navă spațială sovietică.

Pe baza transmisiunilor, cei doi și-au dat seama că nava se îndepărta de Pământ, în loc să rămână pe orbita lui. Dacă spusele celor doi sunt adevărate, ar însemna că sovieticii și-au trimis din greșeală cosmonauții în imensitatea spațiului cosmic.

Cei doi au făcut nouă astfel de înregistrări, despre care afirmă că sunt transmisiuni de urgență ale cosmonauților sovietici care se îndepărtau de Pământ.

Într-una dintre înregistrări se poate auzi o voce de femeie care vorbește în rusă. Ea spune că vede flăcări și întreabă dacă nava ei este pe cale de a exploda. Dacă înregistrările sunt reale, înseamnă că prima femeie în spațiu a fost lansată de către sovietici și se pare că nu s-a mai întors niciodată.

Teoria, infirmată de sovietici

spațiul cosmic Iuri Gagarin erou

Dacă despre cosmonauții pierduți nu se știe nimic sigur, un lucru este cert: sovieticii și-au tratat ca pe eroi cosmonauții care s-au întors victorioși din spațiul cosmic

Sovieticii au negat constant aceste afirmații, iar înregistrările fraților Judica-Cordiglia sunt considerate de majoritatea istoricilor drept neadevărate. În biografia sa, Gagarin spune că majoritatea teoriilor privitoare la cosmonauții pierduți pot fi explicate prin accidente care au avut loc pe orbita joasă a Pământului, și nu în spațiu.

Nici în documentele desecretizate ale programului spațial sovietic nu sunt menționați cosmonauți pierduți. În aceste circumstanțe, povestea cosmonauților pierduți este – probabil – încă unul dintre multele mituri ale Războiului Rece.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei