Şocul. Cauze, tipuri, consecinţe

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 16:40

Şocul este un sindrom cu cauze multiple ce se caracterizează prin scăderea volumului de sânge ce ajunge la ţesuturi. Această scădere a volumului de sânge determină hipoxie (scade cantitatea de oxigen) la nivelul ţesuturilor cu consecinţe foarte grave.

Şocul nu este o boală, ci o stare fiziopatologică cu efecte devastatoare asupra stării pacientului, chiar dacă sunt eliminate cauzele, putând duce rapid la deces.


Clasificarea şi cauzele şocului

Şocul se poate clasifica în: şoc cardiogen, şoc hipovolemic şi şoc de distribuţie. Şocul poate fi produs de orice factor care poate altera funcţia inimii, volumul de sânge circulant sau presiunea arterială.

Şocul cardiogen este produs de disfuncţia ventriculului stâng – scade debitul cardiac şi presiunea arterială. Cauzele sunt multiple, dar frecvent se datorează unui infarct ce afectează mai mult de 40% din suprafaţa ventriculului stâng.

Şocul hipovolemic apare atunci când volumul de sânge din sistemul vascular scade cu mai mult de 40%. Cauzele scăderii volemiei sunt multiple: arsurile întinse, hemoragii, vărsături sau diaree masivă.

Şocul distributiv este caracterizat de vasodilataţie periferică (creşte diametrul vaselor capilare din periferie) ceea ce duce la scăderea debitului cardiac. Dilatarea vaselor de sânge din periferie va produce creşterea volumului de sânge aflat în aceste regiuni. Acest lucru duce la o scădere a volumului de sânge ce ajunge la inimă, prin întoarcerea venoasă, determinând scăderea debitului cardiac. Cauzele şocului distributiv pot fi: toxine produse de bacterii, veninul de insecte, medicamente sau alimente.

Oricare ar fi cauza şocului, se va produce scăderea debitului cardiac datorită afectării funcţiei inimii sau sechestrării sângelui în zonele periferice ale corpului, prin vasodilataţie.


Compensarea şocului

În anumite situaţii patologice ce pun viaţa în pericol, organismul intervine prin mijloace proprii pentru încerca să remedieze situaţia. De obicei, aceste mecanisme sunt ineficiente, iar uneori pot produce chiar moartea organismului în încercarea de a-l salva.

Pentru a combate şocul, organismul încearcă să se adapteze prin 2 mijloace.
Redistribuirea sângelui – prin diferite mecanisme, organismul redistribuie volumul de sânge spre organele vitale – inimă, plămâni, creier. Reușește acest lucru prin producerea vasoconstricţiei în anumite zone (piele, muşchi) şi producerea vasodilataţiei în alte zone (creier, cord).
Refacerea volemiei – în organismul uman există unele organe ce pot depozita sânge – ficat, splină. În momentul producerii şocului, sângele este eliberat din depozite pentru a reface volemia. Alte mecanisme (eficiente pe termen lung) de refacere a volemiei se întâlnesc la nivelul rinichiului: scade cantitatea de apă eliminată prin urină sau la nivelul intestinului ori creşte cantitatea de apă absorbită.

Manifestarea şocului

O persoană aflată în şoc este conştientă şi cu o senzaţie permanentă şi intensă de sete. Pielea este palidă, umedă şi rece, iar cantitatea de urină eliminată este mică (scade diureza). La nivelul aparatului respirator şi cardiac se constată creşterea numărului de respiraţii (tahipnee) şi numărul bătăilor inimii (tahicardie).


Şocul decompensat

Şocul decompensat reprezintă situaţia în care mecanismele organismului sunt depăşite şi se agravează starea pacientului, fiind de obicei ireversibil.

Progresia şocului are la bază doi factori – inima este afectată, iar vasele din periferie nu pot realiza vasoconstricţie pentru redistribuirea volumului de sânge. Dacă aceşti factori sunt prezenţi apare scăderea aportului de oxigen cu consecinţe diferite, în funcţie de organul afectat.

În sânge există anumite celule implicate în procesele de apărare – neutrofile, bazofile, eozinofile, mastocite etc. Acestea reacţionează la hipoxie, eliberând o serie de substanţe ce susţin producerea inflamaţiei – histamină, serotonină, bradikinină, prostaglandine. În momentul eliberării acestor substanţe, organismul intră într-un cerc vicios ce poate conduce la deces. Un efect al substanţelor pro-inflamatorii este creşterea permeabilităţii capilarelor – sângele va părăsi capilarele şi va ajunge în ţesuturi. Când organismul va încerca să redistribuie volumul de sânge spre organele vitale se va produce o hipoxie în periferie ce va determina eliberarea substanţelor pro-inflamatorii. În acest moment sistemele de compensare ale organismului acţionează în direcţii opuse – un sistem va încerca să ocrotească organele vitale prin redistribuirea sângelui, iar altul va bloca sângele în periferie (răspunsul la hipoxie al unor celule).


Consecinţele şocului decompensat

Rinchii, deşi sunt organe importante, nu au parte de un tratament preferenţial în şoc şi vor suferi de hipoxie – ceea ce determină insuficienţă renală acută.

Plămânii sunt organe vitale şi vor primi sânge suficient. Aceştia participă activ la protecţia organismului în faţa şocului prin hiperventilaţie (creşte frecvenţa respiratorie). Rolul hiperventilaţiei este de a compensa hipoxia sau de a încărca hemoglobina cu mai mult oxigen, cum se întâmplă în cazul hemoragiilor. Dacă şocul devine decompensat şi plămânii vor fi afectaţi se vor produce leziuni grave – edem pulmonar acut, o situaţie deosebit de gravă şi urgentă, frecvent mortală.
Ficatul nu este considerat de organism ca fiind organ vital şi va suferi din plin datorită hipoxiei. În aceste condiţii, toate funcţiile sale sunt compromise ceea ce va agrava şi mai mult starea de şoc.

Pancreasul va secreta o substanţă – Myocardial Depressant Factor, ce va produce scăderea contractilităţii inimii. MDF se secretă în condiţii de hipoxie, ceea ce înseamnă că pancreasul nu este considerat un organ vital, ba mai mult va agrava şocul prin secreţia MDF-ului.

Inima este un organ vital ce va beneficia de ocrotire din partea organismului. Circulaţia prin coronare se ajustează astfel încât inima să nu sufere şi să poată participa activ la combaterea şocului prin tahicardie. Toate eforturile inimii vor fi combătute prin mecanisme ce ar fi trebuit să ajute organismul – eliberarea substanţelor pro-inflamatorii.

Creierul este protejat prin centralizarea circulaţiei şi prin mecanisme proprii de autoreglare a debitului din artere. Astfel, acest organ vital va fi protejat, deoarece o hipoxie ce durează mai multe minute (4 - 6) va produce leziuni grave şi ireversibile.


Şocul ireversibil

Şocul ireversibil este o dramă, deoarece pacientul deşi este încă viu, decesul se va produce indiferent de terapiile medicale folosite. Chiar dacă debitul cardiac şi presiunea arterială sunt aduse la valori normale, moartea este obligatorie în orele care urmează. Factorii care cauzează şocul ireversibil nu sunt suficient cunoscuţi, dar includ hipoxia prelungită la nivel periferic. Apar leziuni întinse şi foarte grave care nu vor putea fi tratate prin nici un fel de terapie.


Şocul cardiogen

Cauza producerii acestui şoc este exclusiv alterarea funcţiei inimii – scade debitul cardiac. Scăderea debitului cardiac se poate produce prin alterarea directă a inimii – un infarct face ca inima să se contracte haotic (fibrilaţie ventriculară) ceea ce afectează funcţia de pompă; sau scade întoarcerea venoasă prin sistemul venos – o hemoragie masivă compromite întoarcerea venoasă şi debitul cardiac.

Instituirea unei terapii precoce poate preveni progresia şocului, cu excepţia infarctului când depinde de suprafaţa afectată.


Şocul hipovolemic

Şocul hipovolemic se produce atunci când presiunea sau volumul de sânge circulant scade. Pierderea de sânge, plasmă sau apă poate duce la instalarea şocului hipovolemic (pierderea se produce prin hemoragii, vărsături, diaree sau transpiraţii excesive). Acest tip de şoc poate fi rezolvat dacă se intervine asupra mecanismului de bază – se opreşte şi se compensează hipovolemia.


Şocul septic

Este cea mai frecventă cauză de deces în unităţile de terapie intensivă. Cauza acestui tip de şoc este infecţia sistemică – bacteriile pătrund în sânge şi ajung în tot organismul. Odată ce au pătruns în sânge, bacteriile (Staphylococus aureus, Streptococus pyogenis) , fungii sau bacilie vor secreta substanţe extrem de toxice. În acest tip de şoc, organismul nu moare datorită toxinelor, ci datorită răspunsului pe care acesta îl dă la contactul cu toxinele – se secretă cantităţi mari de histamină, serotonină, enzime lizozomale, bradikinină ce vor afecta capilarele, producând o pierdere importantă de lichide. Terapia în aceste situaţii vizează în principal inactivarea substanţelor pro-inflamatorii şi mai apoi toxinele bacteriene (cu excepţia unor bacterii ca Clostridium tetani sau Clostriudium botulinum).


Şocul anafilactic

Este starea de şoc care se instalează în câteva minute. Fără tratament evoluează imediat spre şoc ireversibil cu producerea decesului în mai puţin de o oră. Cauzele sunt numeroase – medicamente (penicilină), alimente (alune, ouă, nuci) sau veninul insectelor (albine, viespii). La contactul cu alergenul se produce degranularea masivă a mastocitelor cu eliberarea de histamină – substanţă pro-inflamatorie. Histamina determină creşterea permeabilităţii capilarelor şi blocarea sângelui în periferie. Mecanismele de compensare în această situaţie sunt de obicei ineficiente. Tratamentul şocului anafilactic este reprezentat de administrarea intravenoasă de adrenalină.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei