Spectaculos: Ce s-ar fi întâmplat dacă n-ar fi existat viață pe Terra

default

Dimensiune font:

| 15-01-2014 08:22

 Dacă nu ar fi existat viață pe Pământ, planeta noastră ar fi putut să nu aibă mase continentale, ajungând să fie o planetă acoperită aproape în întregime de apă, conform unui nou studiu ale cărui concluzii sunt publicate de SPACE.com.

 

 

 Această concluzie îi poate ajuta pe astrobiologi în căutarea vieții pe alte planete, pentru că dacă observă mase continentale la suprafața acestora, atunci crește și probabilitatea să existe și forme de viață, scrie Agerpres.

În prezent Pământul este singura planetă cunoscută din Univers care are apă lichidă la suprafața sa, însă, raportat la imensitatea Universului, este improbabil să nu existe și numeroase alte planete pe care se află apă, doar că acestea nu au fost descoperite încă. Pe Pământ există forme de viață aproape oriunde se găsește apă, iar în consecință cercetătorii caută forme de viață extraterestră pe planete aflate la o distanță habitabilă pe orbita stelelor, adică acea distanță față de steaua mamă la care este suficient de rece pentru ca apa să nu se evapore de la suprafață dar și suficient de cald pentru ca aceasta să nu înghețe.

Deși apa acoperă cea mai mare parte a suprafeței terestre, restul de 30% acoperit de mase continentale susține o diversitate incredibilă a vieții. În viitor astronomii vor putea să identifice dacă există continente înconjurate de apă și pe alte planete îndepărtate, examinând spectrul culorilor acestor planete.

Noul studiu prezentat de SPACE.com susține ideea că dacă aici nu ar fi apărut viața, Pământul ar fi fost o planetă acoperită de ape, cu foarte puține mase de uscat, sau poate chiar deloc.

Numeroase studii au demonstrat că viața a avut un impact major asupra evoluției atmosferei terestre și a oceanelor. Plantele și alte organisme capabile de fotosinteză au generat suficient oxigen pentru ca atmosfera Pământului să poată deveni respirabilă și pentru alte forme de viață superioară. Viața influențează, de asemenea, și nivelul de carbon din atmosferă și oceane sub forma dioxidului de carbon și a metanului. La rândul lor aceste gaze cu efect de seră opresc disiparea căldurii de la suprafața planetei și pot influența puternic clima pe Pământ, ceea ce duce la creșterea nivelului apei pe planetă în urma topirii ghețarilor și a banchizelor polare. Există însă un echilibru pentru că oxigenul poate contribui indirect la răcirea planetei, îndepărtând metanul din atmosferă — există teorii care susțin că în urmă cu 2,4 miliarde de ani a existat o creștere dramatică a nivelului de oxigen din atmosferă — Marele Eveniment de Oxidare — care ar fi răcit extrem de mult planeta, transformând-o într-un "bulgăre de zăpadă" — calotele glaciare ajungând până la Ecuator.

"Totuși, se știu foarte puține lucruri despre efectele pe care viața ar fi putut să le aibă asupra geologiei terestre", conform coordonatorului acestui studiu, Tilman Spohn, planetolog la Institutul de Cercetări Planetare din cadrul Centrului Aerospațial de la Berlin.

Cele mai vechi urme de viață de pe Pământ descoperite de specialiști datează de aproximativ 3,5 miliarde de ani, perioadă în care geologii susțin că au început să apară și continentele, ceea ce sugerează că ar putea exista o legătură între biosferă și masele de uscat.

Echipa coordonată de Tilman Spohn s-a concentrat asupra efectului de eroziune pe care viața îl exercită asupra rocilor. Aceste roci, erodate de organisme simple, sunt apoi distruse de vânt și apă, transformate în sedimente și ajung în profunzimile scoarței, în zonele de subducție — zonele în care plăcile tectonice ale Pământului se ciocnesc și trec una peste cealaltă.

"Lichenii care acoperă rocile mențin o umezeală permanentă care poate slăbi roca, în timp ce anumite bacterii secretă un acid care poate dizolva pietrele", a explicat Spohn.

Aproximativ 40% din greutatea sedimentelor formate este reprezentată de apă. Acest lucru înseamnă că sedimentele care ajung în zonele de subducție pot introduce cantități uriașe de apă în mantaua Pământului, stratul dintre crusta terestră și nucleul planetar. Odată ce aceste sedimente intră în contact cu presiunile și temperaturile caracteristice pentru adâncimi de aproximativ 100 de kilometri, ele elimină apa, reducând temperatura de topire a rocilor înconjurătoare. Acest lucru conduce la topirea și ridicarea spre suprafață a unei mase mai mari de rocă, care ajunge în cele din urmă să fie aruncată în exterior prin fenomene de vulcanism, contribuind la formarea maselor continentale. Cu alte cuvinte, viața poate distruge rocile dar poate și să ducă la apariția unor mase continentale.

"Atunci când suprafața terestră este reciclată, în zonele de subducție, sunt afectate procesele care se desfășoară în interiorul acestor zone", susține un alt cercetător care a participat la acest studiu, Dennis Höning, coleg cu Spohn la același institut din Berlin.

Magnitudinea efectelor pe care aceste "intemperii biologice" îl au asupra eroziunii continentale, la nivel global, nu este încă stabilită cu exactitate, estimările variind uneori semnificativ. Pentru a urmări modul în care evoluează acest fenomen, Spohn și colegii săi au dezvoltat o serie de modele computerizate privind nașterea și eroziunea continentelor, pornind de la estimarea că o lume lipsită de viață s-ar confrunta cu aceleași niveluri ale eroziunii continentale cum sunt cele manifestate în prezent pe Pământ.

Atunci când cercetătorii au simulat în cadrul modelului lor un Pământ cu rata de eroziune din prezent, rezultatul a fost o planetă cu suprafața acoperită de apă care însă, după aproximativ 4 miliarde de ani prezenta întinderi de uscat ce acopereau aproximativ 40% din suprafață.

Când au introdus însă în modelul lor o rată de eroziune continentală cu peste 60% mai mică decât cea din prezent, așa cum ar fi putut să se manifeste pe o planetă lipsită de viață, și în care foarte puțină apă ajunge în manta, rezultatul a fost un Pământ cu o masă continentală ce acoperea cel mult 5% din suprafața sa, după același interval de 4 miliarde de ani.

Acest experiment demonstrează că formele de viață participă activ și direct în procesul de teraformare a planetei pe care apar, făcând astfel posibilă propria diversificarea ca forme de viață.




Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei