10 curiozități despre pisici, companionii noștri capricioși

default

Dimensiune font:

| 18-11-2018 10:49

 Sunt capricioase și independente, iar noi le iubim și le căutăm compania. Relația oamenilor cu pisicile are o vechime de 9.500 de ani și nu dă semne că se va stinge prea curând.

Am aflat multe lucruri despre ele în atâția ani de conviețuire și tot nu am reușit să le înțelegem pe deplin. În acest articol, îți prezentăm câteva curiozități despre pisici, care te vor ajuta să cunoști mai multe despre aceste animale atât de frumoase și iubite.

1. De ce mănâncă de mai multe ori pe zi

Curiozitati despre pisici 01

Iată prima informație de pe lista noastră cu curiozități despre pisici. Strămoșul pisicii era un vânător solitar, care vâna animale mici, spre deosebire de strămoșii câinelui, care vânau în haită animale mari.

De aceea, câini au tendința de a mânca dintr-o dată o porție mare de mâncare, în timp ce pisicile preferă mai multe mese mici de-a lungul zilei.

2. Vânează de amuzament

Curiozitati despre pisici 02

Pisicile vânează chiar dacă nu le este foame. În cadrul proiectului KittyCam, cercetătorii de la Universitatea din Georgia au atașat camere video de 60 de pisici, pentru a le studia comportamentul.

Așa au ajuns la concluzia că doar 28% din prada capturată este consumată de animale. Jumătate dintre vietățile ucise au fost abandonate în locul unde fuseseră vânate. Restul au fost duse acasă, la stăpâni.

3. Curiozități despre pisici – Vederea lor evoluează

Curiozitati despre pisici 03

Din punctul de vedere al proporțiilor, ochii pisicii sunt enormi. Acest lucru se datorează faptului că felinele au evoluat pentru a putea vâna în condiții de lumină slabă.

Mai mult, ochii pisicilor sunt diferiți, în funcție de mediul în care trăiesc animalele. Pisicile care trăiesc în aer liber văd bine la mare distanță, iar cele care trăiesc în locuințe văd bine la distanță mică.

Fiindcă au ochii atât de mari, pisicile nu pot focaliza obiectele aflate la mai puțin de 30 de centimetri apropiere. Însă pot pipăi cu mustățile lucrurile pe care nu le pot vedea.

4. Stau bine cu mirosul. Cu gustul – nu prea

Curiozitati despre pisici 04

Pisicile au sensibilitate la miros ieșită din comun. Acest simț le ajută pe micile feline să detecteze schimbările cele mai nesemnificatve modificări chimice din mediul în care trăiesc, inclusiv apropierea altor pisici.

Pe de altă parte, simțul gustului nu este la fel de impresionant. Potrivit unui studiu din 2006, pisicile sunt unele dintre puținele animale care nu au receptori pentru gustul dulce. Așadar, nu le vei amăgi niciodată cu vreo gustare dulce.

5. Alături de oameni de mii de ani

Curiozitati despre pisici 05

Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre pisici. Un studiu din 2007 arată că strămoșul pisicilor, Felis silvestris lybica, a fost domesticit cu cel puțin 9.000 de ani în urmă, undeva în Orientul Mijlociu.

Pe măsură ce cultivarea grânelor era tot mai răspândită, fermierii aveau nevoie ca dăunătorii să fie ținuți sub control. Cea mai timpurie dovadă arheologică a relației noastre cu pisicile este o pisică îngropată alături de un om pe insula Cipru, cu aproximativ 9.500 de ani în urmă.

6. Unele pisici au mai multe degete

Curiozitati despre pisici 06

Iată încă o informație interesantă de pe această listă de curiozități despre pisici. Pisicile și marinarii au o relație îndelungată. Timp de mai multe secole, felinele au fost luate de marinari pe vase, pentru a ține rozătoarele sub control și pentru a aduce noroc.

Aceste pisici care cutreierau mările au lăsat urme. Peste 10% dintre pisicile din orașele de coastă din Noua Anglie și Nova Scotia au degete în plus (polidactilie).

Dat fiind că aceste provincii se aflau pe ruta vaselor comerciale, este posibil ca niște exemplare cu polidactilie să fi ajuns în regiune cu vasele de negoț, la mijlocul secolului al XVIII-lea. Asta ar explica, spun cercetători, incidența crescută a acestei mutații rare în zonă.

7. Curiozități despre pisici – Cea mai veche imagine a unei pisici domestice

Curiozitati despre pisici 07

O reprezentare a unei pisici purtând zgardă a fost descoperită într-un mormânt vechi de 4.400 de ani, în Saqqara, Egipt. Aceasta este cea mai veche imagine cunoscută a unei pisici domestice.

8. Somnul este baza!

Curiozitati despre pisici 08

Pisicile domestice își petrec între 50% și 70% din zi dormind, iar 15% făcându-și toaleta. Restul timpului îl petrec mâncând și – ce surpriză! – lenevind.

9. De ce torc pisicile?

curiozitati despre pisici_comp

Torsul este una dintre cele mai fascinante curiozități despre pisici. Doar pentru că toarce, nu înseamnă că pisica ta este fericită. E adevărat că pisicile torc atunci când sunt mulțumite, dar ele torc și când sunt bolnave, stresate sau le doare ceva.

Oamenii de știință nu știu exact de ce torc pisicile, dar una dintre ipoteze este că frecvența sunetului produs în timpul torsului – între 25 și 250 de hertzi – are un rol vindecător.

10. Curiozități despre pisici – Cea mai bogată pisică din lume

Un negustor britanic de antichități, pe nume Ben Rea, își iubea motanul atât de mult încât i-a lăsat întreaga avere drept moștenire. În 1988, motanul, pe nume Blackie, a devenit deținătorul unei averi estimate de 13 milioane de dolari.

Banii au fost împărțiți între trei organizații care se ocupau de îngrijirea felinelor, care au fost însărcinate să se asigure de traiul regesc al companionului lui Rea. Astfel, Blackie a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai bogată pisică din lume.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei