Oamenii de știință s-au sucit și spun că... trăim greșit. Infirmă multe din lucrurile pe care le luam de bune până acum

default

Dimensiune font:

| 04-10-2015 18:31

Biblia bunelor obiceiuri e rescrisă de cercetători cu fiecare nou studiu. În ultima vreme, am aflat că greşim trezindu-ne dimineaţa, că lucrul la computer... prosteşte şi că o maladie pe care o credeam ereditară se poate lua, banal, de la dentist.

Ceasul biologic «sună» abia la 10.00-11.00

Prin tradiţie ştim că intervalul orar 9.00-11.00 este cel în care creierul nostru funcţionează la parametri optimi, capacitatea de concentrare şi creativitatea fiind pe culmi. O idee susţinută (până acum) ştiinţific de faptul că nivelul de cortizol (hormonul stresului) este moderat în prima parte a zilei.
Cercetătorii Universităţii Oxford contrazic însă “tradiţia”. Conform unui studiu întreprins de neurologi de top, creierul nu funcţionează bine dimineaţa. “Forţarea personalului să înceapă să lucreze înainte de ora 10.00 este echivalentă cu tortura, starea de spirit şi performanţa angajaţilor sunt afectate, iar sănătatea lor mintală este puse în pericol”, subliniază cercetătorii celebrei universităţi britanice.

Cursurile ar trebui să înceapă mai târziu

Dr. Paul Kelley, profesor la Oxford, a declarat că întreaga activitate umană, indiferent de vârstă, ar trebui adaptată la ritmul natural al corpului (ceasul biologic). Studiul ritmului circadian (ciclul biologic bazat pe prezenţa şi absenţa luminii, în intervalul de 24 de ore) a arătat că elevii de 10 ani nu ar trebui să înceapă cursurile înaintea orei 10.00, iar studenţii ar trebui să intre în aule abia la ora 11.00. Dr. Kelley îşi susţine afirmaţiile şi prin observaţiile făcute în anii în care a fost profesor în învăţământul gimnazial, la Monkseaton Middle School: după ce ora 8.30 de începere a cursurilor a fost înlocuită cu ora 10.00, media notelor obţinute de elevi a crescut cu circa 19%. Şi Gari Clifford, expert în probleme ale somnului la Universitatea Emory din SUA, aduce dovezi că studenţii care încep cursurile la ora 7.30 au rezultate mai slabe decât cei care încep la 8.30, pentru că “se luptă cu ritmul circadian”. Oamenii de ştiinţă au atras atenţia că nu doar performanţele la muncă sau la învăţătură ne sunt afectate de trezitul devreme, ci şi sănătatea. “Avem o societate privată de somn. Iar acest lucru este extrem de dăunător, fiindcă afectează întregul organism, fizic şi emoţional”, susţin ei.

Alzheimer se poate lua şi de la dentist?!

Ce ştiam până acum? Că maladia Alzheimer se transmite ereditar şi că debutează, de obicei, la bătrâneţe. Această teorie a moştenirii genetice a fost însă pusă sub semnul întrebării recent, odată cu apariţia unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul Universităţii Cambridge. Oamenii de ştiinţă susţin, nici mai mult, nici mai puţin, că temuta maladie neurodegenerativă s-ar transmite ca o boală infecţioasă, prin intermediul unei proteine umane numite “tau”, tipică maladiei! Cercetătorii au ajuns la această concluzie întâmplător, după ce au studiat creierele unor persoane decedate şi au descoperit că oamenii se îmbolnăviseră de Alzheimer cel mai probabil din cauza unor proceduri medicale greşite. Veştile, aşadar, nu sunt deloc bune: temuta maladie poate fi transmisă inclusiv prin transfuzii de sânge ori în timpul lucrărilor dentare. Autorii studiului au încercat să mai atenueze şocul pe care l-au produs cu aceste afirmaţii, susţinând că rezultatele pe care le-au raportat trebuie interpretate cu precauţie şi că va dura mult timp până vor ajunge la o concluzie clară.

Asta-i bună: ar trebui să lucrăm doar 3 zile pe săptămână!
Magnatul mexican Carlos Slim, numărul doi mondial în topul averii deţinute, a şocat recent afirmând că angajaţii ar trebui să lucreze doar trei zile pe săptămână. Fără a dezvălui dacă se bazează pe vreun studiu ori pe observaţiile personale asupra angajaţilor, Slim a declarat că astfel oamenii ar câştiga timp pentru relaxare şi ar avea o calitate a vieţii mult mai bună, iar angajatorii ar avea profituri şi mai mari, pentru că lucrătorii odihniţi şi motivaţi ar fi mult mai productivi. În plus, odată cu speranţa de viaţă, ar creşte şi vârsta ieşirii la pensie, urcând de la 65 de ani până la 70-75 de ani.

Computerul în exces prosteşte copiii

Contrar convingerilor noastre, calculatoarele din şcoli nu au îmbunătăţit rezultatele elevilor, ba chiar au dăunat în unele cazuri. O spune un studiu desfăşurat la nivel global de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Conform acestei cercetări, utilizarea exagerată a tehnologiilor informaţionale de către elevi le afectează acestora capacitatea de însuşire a cunoştinţelor, pentru că nu cantitatea informaţiei este cea care contează, până la urmă, ci calitatea. Cei mai mulţi copii nu au capacitatea de a-şi organiza lectura şi de a evalua importanţa informaţiilor, ei intră pe orice link şi nu sunt selectivi în navigarea online. De aceea, rolul profesorului rămâne primordial.
Computerul este benefic doar atunci când este folosit moderat, respectiv o dată sau de două ori pe săptămână, conchide studiul OCDE.

Şi nutriţioniştii au fost contrazişi de cercetători

Insistenţa nutriţioniştilor de a ne încărca meniul zilnic cu câte cinci porţii de fructe şi legume i-a făcut pe doctori şi pe cercetătorii din domeniul medicinei să contraatace. Aceştia din urmă susţin că regula, inventată din nu se ştie ce motiv, este o exagerare şi poate fi periculoasă pentru sănătate! De exemplu, ananasul, portocalele, bananele şi strugurii sunt bogaţi în fructoză, o substanţă prost metabolizată în organism, care face să crească nivelul de zahăr din sânge şi duce la acumularea unor grăsimi nesănătoase în celule. Iar cartofii, fasolea uscată, mazărea şi lintea au un conţinut mare de amidon, care, atunci când intră în contact cu saliva, se transformă în glucoză... Sfatul lor: să avem măsură în toate!

Doi litri de apă pe zi ar fi prea mult

Şi regula conform căreia trebuie să bem cel puţin 2 litri de apă zilnic, pentru a ne păstra sănătoşi, hidrataţi şi supli, a fost demontată. Dr. Aaron E. Caroll, de la Universitatea Indiana, coautorul multor lucrări de cercetare şi cărţi care demască miturile legate de sănătate, susţine că, în funcţie de dietă, este posibil ca un individ să nu aibă aproape deloc nevoie de apă, pentru că-şi ia tot (sau aproape tot) lichidul necesar bunei funcţionări din hrana consumată: “Apa este prezentă în fructe şi în legume, în suc, în bere, în ceai şi în cafea. Deşi recomand apa în stare pură ca fiind cel mai bun lichid de consumat, cu siguranţă ea nu reprezintă singura sursă de hidratare”. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei