Planteaza toamna bulbi ca sa ai primavara flori

default

Dimensiune font:

| 29-08-2015 08:35

 

Planteaza toamna bulbi ca sa ai primavara flori

 

Reguli generale


Amenajarea unei gradini de primavara incepe din toamna, mai precis din luna octombrie. In aceasta perioada temperaturile se mentin inca pozitive si noaptea si nu exista pericolul de inghet. Bulbii plantati au timp sa isi dezvolte radacinile dar vor intra rapid in repaus vegetativ pe masura ce temperaturile vor scadea si nu vor creste frunzele. Acestea vor rasari in primele luni ale primaverii.

Pamantul in care plantam bulbii trebuie bine ales. Trebuie sa fie un pamant nisipos, usor, in care sa nu balteasca apa.

Bulbii nu se uda decat imediat dupa plantare. Udatul se face doar in cazuri exceptionale in toamne secetoase. Ca o masura de precautie, putem aseza peste parcela unde am plantat bulbii de primavara un strat de frunze uscate sau chiar paie, pentru o protectie mai buna impotriva gerurilor uscate.

 

Laleaua
Desi numele „lalea” este de provenienta turceasca, Olanda este recunoscuta pe plan mondial drept tara lalelelor. Conform International Flower Bulb Centre, Olanda produce in prezent peste 60% din totalul lalelelor care se vand pe mapamond.

Laleaua este o floare ce iubeste mai mult frigul decat caldura. Cu toate acestea, are nevoie de terenuri insorite, de un sol nisipos, adanc, proaspat, fara apa stagnanta. Plantarea bulbilor se face in luna octombrie, distanta dintre ei fiind de 10-15 centimetri (in functie de varietate), iar intre randuri de 20-30 centimetri. Bulbul se seamana in profunzime (de doua ori inaltimea lui), fiind bine acoperit de pamant.Bulbii vor fi selectati dintre cei mai mari si cu forme asemanatoare, cu un invelis cat mai sanatos, fiind tratati cu fungicide inainte de a fi introdusi in pamant (Derosal sau Topsin).

Pamantul nu trebuie sa fie nici umed, nici argilos, nici compact, ci cat mai usor. Spre sfarsitul toamnei, bulbii plantati se vor proteja cu un strat de frunze sau cu paie pentru a fi feriti de inghet. Stratul de protectie se indeparteaza primavara, in timp ce solul va fi afanat si imbunatatit cu ingrasamant.

 

Narcisa
Narcisa este o planta delicata, cu miros suav. In ciuda aparentelor, bulbul sau ascunde cateva substante toxice cum ar fi alcaloizii licorenina, gelantina, licorina, narcisidina care provoaca hipotensiunea si induc o stare de somnolenta. Ingerarea acestuia provoaca greata, voma, dureri de stomac, hipertensiune iar seva plantei, poate provoca, in contact cu pielea, reactii alergice. Substantele toxice continute de narcisa sunt alcaloizii licorenina, gelantina, licorina, narcisidina.

Narcisele cresc la fel de bine in locuri insorite sau mai umbrite. Pot sta mai multi ani in acelasi loc, se acomodeaza cu toate tipurile de sol si nu cer o ingrijire speciala.

Plantarea speciilor cu flori mici: bulbii sa fie la 5 cm distanta unul de altul si la 7 cm adancime iar celor cu flori mari: 15 cm distanta si 12 cm adancime.

Daca primavara e secetoasa, trebuie udate o data pe saptamana; altfel, inflorirea va fi saraca.

Cand narcisele infloresc mai putin, tufa trebuie reintinerita. Acest lucru se face prin divizare: se dezgroapa bulbii in iulie-august, se separa si se conserva in camere racoroase, plantandu-se in locurile dorite in luna septembrie. Este recomandat ca aceasta operatiune sa se faca o data la 3, 4 ani.

Zambila
Plantarea bulbilor de zambila se face in functie de dimensiunea acestora: bulbii mari se planteaza la 12-15 cm distanta si la 12 cm adancime, iar cei mici la 7-10 cm, respectiv 7 cm. Ei pot ramane in pamant dupa inflorire, insa anul viitor vor face flori mai mici si mai putine. Bulbii se scot din pamant cand frunzele sunt uscate si se conserva intr-o atmosfera uscata pana la replantare.

Chiar daca zambilele infloresc primavara, poti decora masa de Craciun aceste flori minunate. Inflorirea in timpul iernii este posibila doar daca se planteaza in septembrie bulbi supusi in prealabil unui tratament de fortare.

Bulbii pot fi plantati intr-un vas, chiar si fara un sistem de drenare, cu conditia sa nu se exagereze cu udarea. Aseaza deasupra unui strat de compost, la distanta mica unul de altul si ai grija sa umpli cu alt compost spatiile ramase libere. Lasa la suprafata doar varful bulbilor. Vasul trebuie tinut in aer liber, sub un strat de 15cm de turba sau, in orice caz, intr-un loc racoros, intunecos si umed. Cand apar primele frunze, muta-l la lumina, la circa 10 grade C, marind treptat temperatura pana la 18 grade C si udand cu regularitate. Bulbii tinuti in casa infloresc doar o singura data, dar daca, dupa ce au facut flori, ii plantezi in gradina, la 15cm adancime, vor putea inflori in anul urmator.

Bulbii sunt toxici datorita continutului de alcalozi. Daca se intra in contact cu aceste substante se produce inflamarea si inrosirea zonei afectate. Daca este inghitita se produc tulburari gastrointestinale.

 

Irisul (Stanjenelul)
Stanjenelul sau Irisul este o planta decorativa deosebita datorita formei florilor si frunzelor. Florile sunt de culoare violeta, alba, galbena, rosu-carmin, dar si in combinatii de culori. Majoritatea speciilor au in pamant tulpini subterane, rizomi, dar exista si specii cu bulbi.

Inmultirea se face prin despartirea rizomilor si este bine sa se faca la inceputul lunii septembrie sau primavara. Plantarea se face in santulete de 10-15 cm, la distanta de 30 cm intre randuri. Imediat dupa plantare, se uda abundent. Se pot inmulti si prin seminte prin 
semanarea acestora imediat ce s-au copt, in pamant nisipos, toamna.

Inmultirea stanjenelului cu bulbi se face la fiecare 3-4 ani, cand tulpina si frunzele s-au uscat. Se scot bulbii si se pastreaza, pana la plantare, in incaperi bine aerisite, umbroase, in nisip uscat. Timpul cel mai prielnic de plantat este septembrie-octombrie, la distanta de 6-7 cm, intr-un pamant nisipo-argilos, permeabil, in timpul iernii asternand un invelis de frunze.
Irisii sunt rezistenti la seceta dar au nevoie de o buna circulatie a aerului si de aceea nu trebuie inghesuiti.

Desi are efecte benefice, planta este toxica datorita continutului de iridozin, care se poate acumula in sange si poate provoca chiar moartea. Este indicat sa se foloseasca planta numai sub supraveghere medicala.

 

Ghiocelul
Ne bucura cu prezenta lui la inceputul primaverii sau daca are conditii prielnice poate inflori chiar si toamna tarziu sau la sfarsitul iernii.

Ghioceii se dezvolta cel mai bine in zone umbrite, fiind foarte intalnit in paduri. Bulbii trebuie plantati la 4-10 cm adancime, la o distanta de 4 cm, la inceputul toamnei, preferabil la umbra copacilor, intr-un sol bine drenabil, bogat in humus si care sa retina umezeala. Pot fi lasati in pamant pe perioada iernii. Pot fi mutati sau rariti imediat dupa ce se ofilesc florile si intr-o perioada cand pamantul este inca umed. Daca sunt scosi dupa ce se usuca frunzele, nu se mai prind.

Panseluta 
Panselutei ii plac zonele insorite sau partial insorite si soluri bine drenate, nisipo-argiloase. Nu sunt pretentioase, rezista foarte bine atat in ghivece, cat si in gradini si necesita udare moderata. Semintele se seamana toamna pentru a se obtine rasaduri primavara.

Plantarea rasadurilor in gradina se face in septembrie - octombrie, la distantele 15-20 cm atat intre randuri, cat si intre plante pe rand. Pamantul trebuie afanat in prealabil si nivelat. Semintele se seamana (se imprastie) si apoi se acopera cu un strat foarte subtire de pamint foarte fin.

Semanaturile se uda cu o stropitoare, zilnic, timp de 7 sau 14 zile, pana incep sa rasara plantele. Dupa ce au rasarit plantele noi, acestea trebuie replicate in grupuri de trei sau patru plante. Plantele se uda zilnic, dimineata sau seara. Frunzele pot fi stropite in timpul zilei cu ajutorul unui pulverizator.

 

 

Frezia 
Freziile se inmultesc foarte usor prin bulbi, dar se pot inmulti si prin seminte. Plantarea noilor bulbi este bine sa se faca toamna pentru ca delicatele flori sa apara primavara.

Frezia trebuie expusa in zone foarte luminoase, chiar si sub incidenta directa a razelor de soare. Iarna supravietuieste la o temperatura minima de 5ºC, dar ii merge mult mai bine daca este pastrata la 10-15ºC. Primavara temperatura trebuie sa creasca pana la 18-20ºC. Pentru cultivarea in ghivece, temperatura nu va scadea sub 9ºC. In peioadele cele mai calde, se poate ajunge pana la 24ºC.

 

Terenul trebuie sa fie profund, moale si bine drenat. Se recomanda utilizarea unui pamant universal, amestecat cu o buna cantitate de nisip si putin ingrasamant de grajd bine maturat. Daca se planteaza in vase, substratul devine important: se va utiliza un mixt in parti egale de pamant, turba si nisip pentru drenaj.

Terenul in care se cultiva frezia nu trebuie sa se usuce prea tare: trebuie sa fie bine irigat, cu regularitate, fara excese pana la aparitia inflorescentei, moment in care cantitatea de apa de udat va creste. In timpul fazei de irigare, frunzele nu vor fi stropite cu apa.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei