maxresdefault

Dimensiune font:

Turismul spațial: cum vom ajunge să luăm masa la 50 km deasupra Pământului

| 12-01-2016 17:02

Până acum, turismul spațial era reprezentat de oameni extrem de înstăriți care plătesc sume exorbitante pentru a se îmbarca la bordul unor rachete rusești pentru excursii relativ scurte pe Stația Spațială Internațională. Ultima „plimbare” de acest gen a avut loc în 2009, iar de atunci niciun turist nu a mai luat calea orbitei. Industria „New Space” dorește să schimbe acest lucru.

Turismul spațial, atât cel pe orbită, cât și cel de la altitudini mai joase, este o parte importantă a planului de dezvoltare a industriei care se ocupă de evoluția călătoriilor în spațiu. Această ramură a industriei aerospațiale este formată din antreprenori care sunt dispuși să creeze programe inovatoare prin care oamenii de rând să experimenteze viața în spațiu. Până la urmă, trebuie să ne pregătim pentru viața pe Marte.

Moguli precum Jeff Bezos (Amazon), Elon Musk (SpaceX) și (Microsoft) lucrează pentru a aduce turismul spațial mai aproape de realitate. Acum mai bine de o sută de ani, oamenii înstăriți ai vremii își investeau averile în univeristăți și biblioteci, dar mulți dintre milionarii zilelor noastre preferă să investească în tehnologii care vor propulsa oamenii către sistemul solar.

Până să ajungem departe în sistemul solar, turismul spațial a început facă progrese, iar primele excursii sub orbită vor fi disponibile pentru oamenii bogați care își vor permite un bilet la bordul unei rachete spațiale. În definiție, spațiul începe la 50 de kilometri deasupra Pământului, așadar, orice rachetă care va duce turiștii la acea altitudine, sau mai departe, îi va duce în spațiu. Chiar dacă nu vor ajunge pe orbită, norocoșii vor putea experimenta lipsa gravitației și se vor putea uita în jos spre Pământ, o priveliște care le va tăia răsuflarea și le va rămâne întipărită în memorie pentru tot restul vieții.

Cum vom ajunge în spațiu?

Virgin Galactic, o companie americană care a intrat în industria turismului spațial acum mai bine de zece ani, lucrează intens la reconstruirea navei spațiale care va purta oamenii în spațiu. Prima rachetă construită de aceștia s-a prăbușit anul trecut în timpul testelor, în urma incidentului pierzându-și viața două persoane. Având în vedere că accidentul a fost provocat de o eroare umană, acest lucru nu a afectat prea mult imaginea companiei.

Virgin Galactic plănuiește să-și ducă turiștii în spațiu cu ajutorul unei rachete White Knight de care va fi atașată nava în care se vor afla aceștia, împreună cu doi piloți. Racheta White Knight îi va purta până la altitudinea de 12 kilometri. Odată ajunși acolo, piloți vor porni motoarele navei Space Ship Two și vor zbura la o altitudine de 100 de kilometri. Acolo, pasagerii vor pluti câteva minute prin cabină, datorită lipsei forței gravitaționale. După această experiență, îți vor pune centurile și vor zbura înapoi pe Pământ.

CEO-ul Virgin Galactic, George Whitesides este încrezător în ceea ce privește progresul lucrurilor și susține că testatea zborurilor va fi completă în câteva luni. Astfel, la mijlocul anului viitor, compania va putea transporta în spațiu cei 700 de pasageri care deja și-au cumpărat un bilet la bordul Space Ship Two.

Alegerea ne aparține

Între timp, concurenții Virgin Galactic fac și ei progrese serioase. Xcor Aerospace lucrează la racheta lor spațială cu două locuri, Lynx. Aparatul de zbor este conceput astfel încât să decoleze de pe o pistă, la fel ca toate avioanele, și să-și croiască singur drumul până la altitudinea de 60 de kilometri, de unde să alunece înapoi spre Pământ.

Fiecare zbor va putea transporta câte un singur pasager, care va trebui să scoată 100.000 de dolari pentru experiența spațială. Așadar, din păcate, cei care doresc să experimenteze o asemenea „plimbare” nu vor putea împărtăși bucuria experienței cu cei apropiați, ci vor trebui să se mulțumească cu prezența pilotului. Xcor speră să poată efectua două astfel de zboruri zilnic.

Deși compania testează zborurile în deșertul Mojave din California, aceștia susțin că plecările în spațiu vor putea avea loc din orice colț al lumii. Deși pare ceva extraordinar, racheta folosită nu pare a fi ieșită dintr-un scenariu SF. Aceasta are un motor destul de simplu ce funcționează pe bază de oxigen lichid și kerosen.

O experiență cu totul diferită

În loc de rachete capabile să poarte turiștii în spațiu, aceștia ar putea fi transportați cu un balon. Compania Zero2infinity ne asigură că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat, deoarece tehnologia care va face această minune posibilă a fost deja testată.

Turiștii, care vor trebui să scoată suma de 110.000 de oro din buzunare, vor fi transportați într-o capsulă presurizată care va fi agățată de un balon cu heliu. Tehnologia nu este nouă, astfel de zboruri au fost efectuate de NASA cu mult timp în urmă, dar nu au fost niciodată disponibile publicului.

Totuși, baloanele nu vor fi capabile să transporte turiștii la altitudinile pe care le ating rachetele spațiale, acestea ajungând doar la o altitudine de 40 km. Cu toate astea, norocoșii vor fi destul de aproape de spațiu și experiența nu va dezamăgi. În plus, datorită faptului că baloanele pot petrece mai mult timp la astfel de altitudini, turiștii vor profita de mai mult timp în aer, chiar dacă nu vor experimenta lipsa gravitațională.

O altă diferență constă în faptul că această călătorie va fi mai lentă, durând aproape două ore pentru a ajunge la altitudinea maximă. Odată ajunși acolo, turiștii vor mai petrece alte două ore, timp în care vor putea lua masa deasupra Pământului. Când vine timpul să coboare înapoi pe Pământ, heliul este eliminat ușor din balon, iar acesta va fi ajutat de două parașute pentru ca aterizarea să fie cât mai lină.

Când vom putea face o excursie în spațiu?

Industria aerospațială se pregătește să trimită primii turiști pe orbită începând de anul viitor. Dacă toate lucrurile merg conform planului, la anul, pe vremea asta, companiile menționate mai sus vor începe zborurile la altitudini cât mai înalte.

Cu toate astea, istoria ne-a învățat că deși există o cerere destul de mare, astfel de proiecte au suferit amânări majore. Progresul companiilor a stagnat din cauza problemelor legate de siguranța pasagerilor, iar acestea par a fi fost rezolvate.


Cât despre călătoriile spre Stația Spațială Internațională, acestea sunt efectuate de partenerii NASA pentru zboruri comerciale, precum SpaceX și Boeing, și este de datoria acestora să atragă cât mai mulți doritori. Noua versiune a navei Dragon, a celor de la SpaceX va avea un loc liber, pe care cei de la NASA susțin că-l vor aloca unui turist spațial.

Atât timp cât industria turismului spațial este în dezvoltare, ne putem aștepta ca în viitor, astfel de călătorii să fie accesibile și pentru care nu se bucură de un cont bancar format din șapte cifre. Dacă până acum doar 600 de oameni au zburat în spațiu, numărul acestora este așteptat să crească dramatic, odată ce turismul spațial va fi disponibil pentru cât mai multe persoane. 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. Nefero-Com S.R.L. Iaşi, cu sediul social în mun. Iași, b-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, CUI 14413970, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/430/2003, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, numit potrivit Sentinței civile nr. 566/30.03.2016, pronunţată de Tribunalul Iași – Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 3517/99/2015 (165/2015), anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 16.05.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 09 martie 2018, ora 14.00, a activelor S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, astfel: Nr. crt. – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 1 – Teren intravilan, St. 9.045,39 mp și Clădiri industriale, St. construită 2.568,68 mp, amplasate în mun. Iași, zona industrială "Țuțora”, Sos. Iași - Tomești, km. 1 (zona periferică, fostă Calea Chișinăului, nr. 10), jud. Iași, dispune de utilități, proprietatea este învecinată la N - Sos. Iași-Tomești, E – Pieta SRL, S – CFR, are deschidere frontală la Sos. Iași-Tomești, proprietatea este pretabilă pentru activități industriale, compusă din: 1. Teren Intravilan, St. 158 mp (categoria de folosință altele) și C1 Clădire Depozit, St. construită 158,17 mp, St. utilă 102,99 mp, parter. (CF. 130740/Iasi, nr. cad. 3129/2); 2. Teren Intravilan, St. 14,24 mp (curți construcții) și C2 Clădire Birouri, St. construită 14,28 mp, St. utilă 9,90 mp, parter. (CF. 130757/Iași, nr. 3129/3) 3. Teren Intravilan, St. 8.873 mp (curți construcții) și C6 Clădire Hală Depozitare, St. construită 1.103,37 mp, St. utilă 1.054,12 mp; C7 Clădire Cabină Poartă, St. construită 8,52 mp, St. utilă 7,37 mp, (CF. nr. 130756/Iași, nr. Cad. (5408/1-3129/1-3129/4)/2) 4. Platformă Betonată pentru Depozitare, st. 7.761,05 mp (extratabulară). – 3.872.000,00 lei – 1.742.400,00 lei Activ 3 – Teren intravilan, St. 6.954 mp și Clădiri industriale, St. construită 1.505,71 mp, amplasate în mun. Suceava, Calea Unirii, nr. 31 A, jud. Suceava (Zona industrială “Valea Sucevei”, în spatele MES, vis-a-vis de Piața Angro), dispune de utilități, proprietatea este învecinată la NE – drum acces, SE – proprietate particulară, accesul se face pe Calea Unirii, pretabilă pentru activități industriale, compusă din: C1 – Hală Atelier St. utilă 1.428,71 mp, parter, 10 încăperi; C2 – Centrală Termică, St. utilă 77 mp; Platformă betonată, St. 5.449 mp. (CF. ned. nr. 5776/Suceava, nr. cad. 1629/2) – 2.158.000,00 lei – 971.100,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 08.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, pe data de 09 martie 2018, ora 14:00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi ale hotărârilor adunării creditorilor din data de 16.05.2017. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a activului care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro, intenţia de vizitare. Relaţii suplimentare se pot obţine: - Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545. Lichidator Judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Subscrisa EUROBUSINESS LRJ S.P.R.L., cu sediul în Mun. Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei HERA LINE SERVICE S.R.L., desemnat de Tribunalului Iaşi – Sectia a-II-a Civilă-Faliment, în dosarul nr. 7064/99/2014 (nr. format vechi 474/2014), prin Sentința Civilă nr. 543/06.04.2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvenţă, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilităţii, organizează în ziua de 26.02.2018, ora 14:00, licitaţie publică competitivă cu strigare, pentru valorificarea următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: Denumirea activului: – Preț de pornire a licitației (EUR, fără TVA) Teren extravilan, situat în com.Dumești, jud.Iași, în suprafață de 1.500, 00 mp, categoria teren arabil, identificat cu nr.cad. 61281, înscris în CF nr.61281/Com. Dumești – 6.800, 00 În cazul în care la licitația din 26.02.2018, nu se va reuşi valorificarea bunului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, în data de 05.03.2018, 12.03.2018, respectiv 19.03.2018, ora 14:00, la sediul lichidatorului judiciar. Persoanele care pretind vreun drept asupra activului ce urmează a fi scos la vânzare, au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 25.02.2018, 04.03.2018, 11.03.2018, respectiv 18.03.2018, ora 12:00, la sediul lichidatorului judiciar. În conformitate cu prevederile art. 91, aln. 91, din Legea nr. 85/2014, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii. Modalitatea de valorificare a activului este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform hotărârii Adunării Creditorilor din data de 05.02.2018. Pasul de licitaţie stabilit este de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, conform hotărârii Adunării Creditorilor din data de 05.02.2018. Înscrierea la licitaţie se face cel târziu cu o zi înainte de data fixată pentru începerea licitaţiei prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al licitaţiei. Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 10% din preţul de pornire a licitaţiei, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei, nr.: RO26BUCU1032235341302RON, deschis la Alpha Bank, suc. Iași. În cazul câştigării licitaţiei garanţia se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi ataşată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitaţie publică. Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea bunului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul lichidatorului judiciar. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 500 lei, fără TVA, plătibili în contul lichidatorului judiciar, nr: RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi, sau în numerar la sediul lichidatorului judiciar. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar, pe www.lrj.ro, la tel./fax: 0232/220777, mobil: 0733683702, mail: vanzari@lrj.ro.
China si proiectele sale de infrastructura care schimba lumea (Video & Galerie foto
12/12/2017 16:44

 China, a doua economie a lumii, demonstreaza in fiecare zi ca notiunea de "imposibil" este mult mai "elastica" decat am putea crede si ca limitele "supreme" pot fi mereu depa ...

Pomelnicul hotelurilor de lux detinute de Biserica Ortodoxa Romana! Patriarhia face milioane de euro in Romania si strainatate
12/12/2017 16:15

          Biserica Ortodoxa Romana a primit, anul acesta, 15 milioane lei de la Primaria Bucuresti, pentru a termina lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului. Exista ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Castelul „Beldy Ladislau”, Budila
27/10/2015 08:01

Numită şi comuna cu patru castele, Budila este situată la circa 18 kilometri de municipiul Braşov. Aşezarea a fost pomenită pentru prima dată in cartea „Székely Zöld”, unde se sp ...