maxresdefault

Dimensiune font:

Turismul spațial: cum vom ajunge să luăm masa la 50 km deasupra Pământului

| 12-01-2016 17:02

Până acum, turismul spațial era reprezentat de oameni extrem de înstăriți care plătesc sume exorbitante pentru a se îmbarca la bordul unor rachete rusești pentru excursii relativ scurte pe Stația Spațială Internațională. Ultima „plimbare” de acest gen a avut loc în 2009, iar de atunci niciun turist nu a mai luat calea orbitei. Industria „New Space” dorește să schimbe acest lucru.

Turismul spațial, atât cel pe orbită, cât și cel de la altitudini mai joase, este o parte importantă a planului de dezvoltare a industriei care se ocupă de evoluția călătoriilor în spațiu. Această ramură a industriei aerospațiale este formată din antreprenori care sunt dispuși să creeze programe inovatoare prin care oamenii de rând să experimenteze viața în spațiu. Până la urmă, trebuie să ne pregătim pentru viața pe Marte.

Moguli precum Jeff Bezos (Amazon), Elon Musk (SpaceX) și (Microsoft) lucrează pentru a aduce turismul spațial mai aproape de realitate. Acum mai bine de o sută de ani, oamenii înstăriți ai vremii își investeau averile în univeristăți și biblioteci, dar mulți dintre milionarii zilelor noastre preferă să investească în tehnologii care vor propulsa oamenii către sistemul solar.

Până să ajungem departe în sistemul solar, turismul spațial a început facă progrese, iar primele excursii sub orbită vor fi disponibile pentru oamenii bogați care își vor permite un bilet la bordul unei rachete spațiale. În definiție, spațiul începe la 50 de kilometri deasupra Pământului, așadar, orice rachetă care va duce turiștii la acea altitudine, sau mai departe, îi va duce în spațiu. Chiar dacă nu vor ajunge pe orbită, norocoșii vor putea experimenta lipsa gravitației și se vor putea uita în jos spre Pământ, o priveliște care le va tăia răsuflarea și le va rămâne întipărită în memorie pentru tot restul vieții.

Cum vom ajunge în spațiu?

Virgin Galactic, o companie americană care a intrat în industria turismului spațial acum mai bine de zece ani, lucrează intens la reconstruirea navei spațiale care va purta oamenii în spațiu. Prima rachetă construită de aceștia s-a prăbușit anul trecut în timpul testelor, în urma incidentului pierzându-și viața două persoane. Având în vedere că accidentul a fost provocat de o eroare umană, acest lucru nu a afectat prea mult imaginea companiei.

Virgin Galactic plănuiește să-și ducă turiștii în spațiu cu ajutorul unei rachete White Knight de care va fi atașată nava în care se vor afla aceștia, împreună cu doi piloți. Racheta White Knight îi va purta până la altitudinea de 12 kilometri. Odată ajunși acolo, piloți vor porni motoarele navei Space Ship Two și vor zbura la o altitudine de 100 de kilometri. Acolo, pasagerii vor pluti câteva minute prin cabină, datorită lipsei forței gravitaționale. După această experiență, îți vor pune centurile și vor zbura înapoi pe Pământ.

CEO-ul Virgin Galactic, George Whitesides este încrezător în ceea ce privește progresul lucrurilor și susține că testatea zborurilor va fi completă în câteva luni. Astfel, la mijlocul anului viitor, compania va putea transporta în spațiu cei 700 de pasageri care deja și-au cumpărat un bilet la bordul Space Ship Two.

Alegerea ne aparține

Între timp, concurenții Virgin Galactic fac și ei progrese serioase. Xcor Aerospace lucrează la racheta lor spațială cu două locuri, Lynx. Aparatul de zbor este conceput astfel încât să decoleze de pe o pistă, la fel ca toate avioanele, și să-și croiască singur drumul până la altitudinea de 60 de kilometri, de unde să alunece înapoi spre Pământ.

Fiecare zbor va putea transporta câte un singur pasager, care va trebui să scoată 100.000 de dolari pentru experiența spațială. Așadar, din păcate, cei care doresc să experimenteze o asemenea „plimbare” nu vor putea împărtăși bucuria experienței cu cei apropiați, ci vor trebui să se mulțumească cu prezența pilotului. Xcor speră să poată efectua două astfel de zboruri zilnic.

Deși compania testează zborurile în deșertul Mojave din California, aceștia susțin că plecările în spațiu vor putea avea loc din orice colț al lumii. Deși pare ceva extraordinar, racheta folosită nu pare a fi ieșită dintr-un scenariu SF. Aceasta are un motor destul de simplu ce funcționează pe bază de oxigen lichid și kerosen.

O experiență cu totul diferită

În loc de rachete capabile să poarte turiștii în spațiu, aceștia ar putea fi transportați cu un balon. Compania Zero2infinity ne asigură că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat, deoarece tehnologia care va face această minune posibilă a fost deja testată.

Turiștii, care vor trebui să scoată suma de 110.000 de oro din buzunare, vor fi transportați într-o capsulă presurizată care va fi agățată de un balon cu heliu. Tehnologia nu este nouă, astfel de zboruri au fost efectuate de NASA cu mult timp în urmă, dar nu au fost niciodată disponibile publicului.

Totuși, baloanele nu vor fi capabile să transporte turiștii la altitudinile pe care le ating rachetele spațiale, acestea ajungând doar la o altitudine de 40 km. Cu toate astea, norocoșii vor fi destul de aproape de spațiu și experiența nu va dezamăgi. În plus, datorită faptului că baloanele pot petrece mai mult timp la astfel de altitudini, turiștii vor profita de mai mult timp în aer, chiar dacă nu vor experimenta lipsa gravitațională.

O altă diferență constă în faptul că această călătorie va fi mai lentă, durând aproape două ore pentru a ajunge la altitudinea maximă. Odată ajunși acolo, turiștii vor mai petrece alte două ore, timp în care vor putea lua masa deasupra Pământului. Când vine timpul să coboare înapoi pe Pământ, heliul este eliminat ușor din balon, iar acesta va fi ajutat de două parașute pentru ca aterizarea să fie cât mai lină.

Când vom putea face o excursie în spațiu?

Industria aerospațială se pregătește să trimită primii turiști pe orbită începând de anul viitor. Dacă toate lucrurile merg conform planului, la anul, pe vremea asta, companiile menționate mai sus vor începe zborurile la altitudini cât mai înalte.

Cu toate astea, istoria ne-a învățat că deși există o cerere destul de mare, astfel de proiecte au suferit amânări majore. Progresul companiilor a stagnat din cauza problemelor legate de siguranța pasagerilor, iar acestea par a fi fost rezolvate.


Cât despre călătoriile spre Stația Spațială Internațională, acestea sunt efectuate de partenerii NASA pentru zboruri comerciale, precum SpaceX și Boeing, și este de datoria acestora să atragă cât mai mulți doritori. Noua versiune a navei Dragon, a celor de la SpaceX va avea un loc liber, pe care cei de la NASA susțin că-l vor aloca unui turist spațial.

Atât timp cât industria turismului spațial este în dezvoltare, ne putem aștepta ca în viitor, astfel de călătorii să fie accesibile și pentru care nu se bucură de un cont bancar format din șapte cifre. Dacă până acum doar 600 de oameni au zburat în spațiu, numărul acestora este așteptat să crească dramatic, odată ce turismul spațial va fi disponibil pentru cât mai multe persoane. 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ECOPIAŢA S.A. IAŞI organizează licitaţii publice cu strigare pentru închirierea următoarelor terenuri şi spaţii comerciale: - teren 16mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 09.10.2017 - ora 9.00; - teren 25mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 09.10.2017 - ora 9.15; - terenul nr. 4 (20mp) din Bazar, destinat amplasării unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 09.10.2017 - ora 9.30; - spaţiul comercial S7 (907mp) - Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 - ora 10.00 (acest spaţiu se poate închiria şi fracţionar); - spaţiul comercial S2 (41,28mp) - Piaţa Tătăraşi Sud, pe 09.10.2017 - ora 10.30; - spaţiul comercial S4 (38mp) – Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 – ora 11.30; - spaţiul comercial S9 (48,21mp) - Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 - ora 12.00; - spaţiul comercial S6 (28,65mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 – ora 12.30; - spaţiul comercial S22 (32,24mp) - Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 - ora 13.00; - spaţiul comercial S25 (30mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 – ora 13.15; - spaţiul comercial S11 (38,43mp) – Piaţa Hala Centrală pe 09.10.2017 – ora 13.30; - spaţiul comercial S1 (80,4mp) – Talcioc, pe 09.10.2017 – ora 14.00. Licitaţiile vor avea loc la sediul firmei din str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpăra de la secretariatul societăţii, unde se va depune documentaţia pentru înscriere până la data şi ora de începere a fiecărei licitaţii. Informaţii suplimentare la tel. 0372/767837.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în calitate de lichidator judiciar al S.C. Super A Plus K S.R.L., cu sediul în Galați, str. George Coșbuc nr. 432, jud. Galați, înregistrată la O.R.C. Galați sub nr. J17/1789/1994, cod identificare fiscală RO 5933965, numită potrivit Sentinței civile nr. 360/2016 din data de 22.11.2016 pronunțată de Tribunalul Galaţi, Sectia a II-a Civila, în dosarul nr. 6057/121/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 03.10.2017, ora 14.00, a activelor S.C. Super A plus K S.R.L. Galați, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (preţ fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (preţ fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, zona Bariera Traian, str. George Coșbuc, nr. 432-434, jud. Galați, compusă din: -teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 479 mp, înscris în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 pe care se află construcția 1. clădirea C1 magazin de piese auto (cu utilizarea de spații birouri), cu regim de înălțime P+E, în suprafață construită de 110 mp înscrisă în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 2. corp C2 stație peco cu regim de înălțime P, cu suprafața construită de 244 mp, înscrisă în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 – construcție demolată conforma utorizației de desființare nr. 442/30.07.2013. –633.800,00 lei – 633.800,00 lei Activ 2 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, zona Bariera Traian, str. Traian, nr. 444, jud. Galați, compusă din: - teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 195 mp, înscris în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 157709/Galați), și cota indiviză de teren în proprietate în suprafață de 89,90 mp din terenul intravilan în suprafață de 2.930 mp înscrisă în cartea funciară nr. 101137/Galați, cu nr. cad. 20974, ce constituie curte de acces pentru cele 37 depozite (terenul este deținut în cote indivize) pe care se află: 1. Corp C1 – depozit nr. 42 cu regim de înălțime P+1E, în suprafață construită de 75 mp (la parter compus din 4 camere respectiv birou, grup sanitar, casa scării și depozit; la etaj birou) înscrisă în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 17709/Galați) 2. Corp C2 – Platformă cu suprafață de 120,20 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 157709/Galați) – 101.500,00 lei – 101.500,00 lei Activ 3 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, str. Unirii, nr. 181, jud. Galați, compusă din: - teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 2.504 mp (2.560,45 mp suprafața din acte) înscris în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285 pe care se află construcțiile 1.clădirea C1 spațiu comercial cu regim de înălțime P+E+M în suprafață construită de 250 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285, 2. clădirea C2 spălătorie auto cu regim de înălțime P+E în suprafața construită de 199 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285 3. corp C3 – magazie metalică, cu regim de înălțime P, în suprafață construită de 198 mp – extratabular. – 2.460.600,00 lei – 2.460.600,00 lei Activ 4 – Proprietate imobiliară rezidențială (turistică) – imobil situat în intravilanul orașului Predeal, str. Nicolae Bălcescu, nr. 32B, jud. Brașov, înscris în CF individuală 33990/N Brașov, cu nr. topo 13480/20/3, identic cu nr. cad. nedefinitiv 882, compus din teren în suprafață de 173,70 mp și construcție D+P+E+M, (Vila nr. 3), având demisol, în suprafață utilă totală de 35,48 mp cu: garaj cu suprafață utilă de 19,55 mp, adăpost ALA cu suprafață utilă de 9,62 mp, hol și casa scării cu suprafață utilă de 6,31 mp; parter, în suprafață totală de 72,29 mp și suprafață utilă de 49,79 mp cu: camera de zi cu casa scării cu suprafață utilă de 31,91 mp, bucătărie cu suprafață utilă de 10,88 mp, baie cu suprafața utilă de 3,37 mp, vestibul cu suprafața utilă de 3,63 mp, terasă cu suprafață utilă de 13,83 mp, terasă cu suprafața utilă de 8,67 mp; etaj cu suprafață totală de 76,72 mp și o suprafață utilă de 60,14 mp cu: camera de zi cu suprafața utilă de 17,68 mp, două dormitoare cu suprafața utilă de 11,90 mp (fiecare), baie cu suprafața utilă de 6,14 mp, baie cu suprafața utilă de 3,77 mp, hol cu casa scării cu suprafața utilă de 8,75 mp, balcon cu suprafața de 10,79 mp, balcon cu suprafața de 5,79 mp, și mansardă în suprafață totală de 70,41 și suprafață utilă de 57,45 mp cu: camera de zi cu casa scării cu suprafață utilă de 57,45 mp, balcon cu suprafața de 6,48 mp și balcon cu suprafața de 6,48 mp. – 148.000,00 EURO - 148.000,00 EURO (contravaloarea în lei la data plății) Activ 6 – BULDOEXCAVATOR KOMATSU, TIP WB93S5E0, PUTERE MOTOR 99,20 CP, NR. IDENTIFICARE KMTWB024V77F20209, MASA TOTAL MAXIM AUTORIZATA 9.350 KG, CLINDREE 4485 CM3, CULOARE GALBEN, AN PIF - 2007, NR. INREGISTRARE GL 1474. Dotari: adancime max. de excavare 6.055 mm; greutatea operationala 8.000 kg., viteza max. deplasare 40 km/h, brat telescopic, circuit hidraulic pentru picon, cupa 4x1, cupa de excavat 600 mm, cupa pentru excavat 300 mm, cupa pentru excavat 800 mm, picon hidraulic Indeco tip HP500, placa compactoare (360 kg/580x660 mm), foreza hidraulica cu burghiu elicoidal D=500 mm/L=1,5 (circuit foreza inclus), sistem de monitorizare prin satelit Komtrax – 81.600,00 lei – 77.520,00 lei Activ 7 – BULDOEXCAVATOR KOMATSU, TIP WB93S5E0, PUTERE MOTOR 99,20 CP, NR. IDENTIFICARE KMTWB024A77F20485, CLINDREE 4485 CM3, CULOARE GALBEN, AN PIF - 2010, NR. DE INREGISTRARE GL 1551. Dotari: greutate operationala 8.050 kg, brat telescopic, cupa multifunctionala 4x1, cupa de excavare cu latimea de 600 mm, cupa pentru santuri trapezoidala 300x700x1200 mm, circuit hidraulic pentru picon, sistem de monitorizare prin satelit Komtrax. – 106.500,00 lei – 101.175,00 lei Activ 8 – Autoturism DACIA, caroserie AA berlina, tip sd/lsdj4/lsdj4p/logan, nr. identificare UU1LSDJ4P45154440, putere/turatie 55 kw/4000 (75 cp), sursa de energie motorina, cilindree 1461 cm3, număr locuri 5, data primei înmatriculări în România 08.06.2011, an fabricație 2011, norma de poluare euro 5, nr. de inmatriculare B-32- HLB – 15.100,00 lei – 12.080,00 lei În cadrul licitaţiei, unde este cazul, se vor aplica prevederile art. 141 alin. 2 lit. f din Legea nr. 571/2003, coroborată cu H.G. nr. 44/2004, actualizate prin O.U.G. nr. 58/26.06.2010, care dispun scutirea de taxa pe valoare adăugată a „...livrării de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile”. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 02.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 02.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: 0232/243864, 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., Practician în insolvență, Lucian Andronic
 
China si proiectele sale de infrastructura care schimba lumea (Video & Galerie foto

 China, a doua economie a lumii, demonstreaza in fiecare zi ca notiunea de "imposibil" este mult mai "elastica" decat am putea crede si ca limitele "supreme" pot fi mereu depa ...

Turist în Ecuador FOTO

Cu o mulţime de parcuri şi rezervaţii naturale, Ecuadorul este unul dintre cele mai importante habitate naturale pentru păsări din intreaga lume şi ţară perfectă pentru ecoturism. Ideal pentru observar ...

Pomelnicul hotelurilor de lux detinute de Biserica Ortodoxa Romana! Patriarhia face milioane de euro in Romania si strainatate

      Biserica Ortodoxa Romana a primit, anul acesta, 15 milioane lei de la Primaria Bucuresti, pentru a termina lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului. Exista deja voci care ...

Imagini de senzatie din savana africana: N-am mai vazut asa ceva si nici nu vom mai vedea vreodata (Video)

 Intalnirea dintre un pui de impala si un leopard, ce a avut loc in Parcul National Kruger din Africa de Sud, una dintre cele mai mari rezervatii naturale din lume, a starnit uimirea specialistilor din dom ...

Călătorii din lumea întreagă au ales vacanțele de vis! Destinații de poveste pentru 2016

TripAdvisor a strans de la turiştii săi fotografii şi poveşti de călătorie şi a realizat, pe baza lor, topurile celor mai bune hoteluri, plaje, muzee, atracţii, parcuri de distracţii şi multe altele. ...

Ammoudia, satul grecesc uitat de timp

Neatinsă de turismul in masă, mica aşezare de pescari din Epirus, este o destinaţie foarte apreciată de călătorii dornici de vacanţe de poveste, alături de cei dragi. Ammoudia atrage turiştii din toat ...

Flori în Atacama: Fenomenul rar din cel mai uscat deșert de pe Pământ

Fotografiile cu flori in Atacama au impanzit internetul după ce nisipurile unuia dintre cele mai uscate deserturi din lume au fost acoperite cu plante roz, intens colorate, acesta fiind un fenoment foarte rar ...

Ia-ţi o vacanţă sănătoasă! În Ţara Dornelor e plin de ape minerale şi termale tămăduitoare

E vremea vacanţelor tihnite, in staţiuni balneoclimaterice de deal şi de munte, unde, odată cu relaxarea, te poţi alege şi cu o porţie bună de sănătate, de pe urma apelor minerale şi termale, susţin ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Romania, o destinatie recomandata de CNN pentru 2016

Printre destinatiile recomandate turistilor americani si nu numai in 2016 se numara si Romania. Alaturi de locuri exotice precum Palau sau Honduras, CNN recomanda, printre cele 16 destinatii pentru 2016, si Ro ...