Un-american-vrajit-de-magia-Transilvaniei-a-vazut-insa-si-coruptia-si-saracia--Banii-pentru-scoala-p

Dimensiune font:

Un american vrajit de magia Transilvaniei a vazut insa si coruptia si saracia: Banii pentru scoala pot ajunge in vila varului primarului

| 17-05-2018 19:09

Taramul Transilvaniei continua sa-i cucereasca si sa ii intrige totodata prin unicitatea frumusetii si istoriei sale pe turistii straini care o viziteaza si care nu ezita sa impartaseasca apoi lumii intregi impresiile despre linistea, peisajele, bucataria si atmosfera din aceasta regiune.
 

 Atrasi in inima Romaniei in special de povestile cu creaturi insetate de sange si de fotografiile ce infatiseaza un univers rural misterios pentru multi dintre ei, vizitatorii de pe alte meleaguri constata rapid ca legendele infricosatoare sunt simple "glume cu vampiri", iar realitatea pe care ajung sa o respire, sa o vada, sa o traiasca, sa o atinga si sa o guste este de-a dreptul "fascinanta".

Acesta este si cazul lui Christopher Bagley, care a semnat un articol publicat saptamana aceasta in revista de calatorie Conde Nast Traveler, ce prezinta "distorsiunea temporala fascinanta a Transilvaniei" sub titlul "The Bewitching Time Warp of Transylvania, Romania".

De la prima parere pe care si-a format-o odata patruns in Transilvania, aceea ca toata lumea se "holbeaza" la el, autorul care a strabatut satele din centrul tarii la volanul unei masini inchiriate minunandu-se pe parcurs de "dealurile verzi punctate de capite de fan gigantice", viata rurala si bisericile medievale, a constatat in scurt timp ca intaia impresie nu reflecta realitatea.

"Aceasta regiune este una dintre ultimele din Europa in care rezista obiceiurile preindustriale, unde multi agricultori inca se deplaseaza cu caii si carutele si taie fanul cu coasa, asa ca Fordul meu inchiriat a atras atentia", scrie Bagley.

"Mai este si faptul ca Transilvania, o regiune cu o suprafata aproximativ egala cu cea a Kentucky, marginita pe doua laturi de Muntii Carpati, a fost cucerita de-a lungul secolelor de aproape toti conducatorii straini cu o inclinatie imperialista. Daca orasul in care te-ai nascut ar fi fost condus, printre altii, de huni, mongoli, tatari, turci, habsburgi si otomani poate ca suspiciunile pe care le-ai avea legate de straini ar fi indreptatite".

Magia Transilvaniei, armonia cu natura

Apoi, odata cu intelegerea "complicatei istorii a Transilvaniei", senzatiile devin si mai profunde. "Inteleg de ce din ce in ce mai multi calatori au fost vrajiti de acest loc. Desi urcusurile si coborasurile din istoria Transilvaniei au lasat in urma lor o cultura incredibil de bogata si de complexa (si fabuloasa arhitectura ce o insoteste), in multe sate viata de zi cu zi ramane la fel de simpla, sincronizata cu ritmul naturii. Nu e de mirare ca printre fanii Transilvaniei se numara multi europeni privilegiati - inclusiv printul Charles", noteaza autorul articolului.

"Transilvania este unul dintre putinele locuri unde inca mai poate fi regasit stilul de viata de acum sute de ani, cand natura si fiintele umane traiau intr-o armonie mult mai mare", este citata Jessica Douglas-Home, o londoneza a carei fundatie, Mihai Eminescu Trust (MET), a condus "eforturile de a proteja aceste sate de abandonare sau modernizarea excesiva" si care opereaza un numar tot mai mare de "pensiuni simple si confortabile, pe care calatorii le pot inchiria pentru aproximativ 50 de dolari pe zi", dupa cum relateaza Bagley, care si-a petrecut prima noapte intr-o astfel de locuinta, in Malancrav.

De la fereastra acesteia el a putut observa unele dintre obiceiurile din zona, printre care "parada neoficiala a vacilor", care se intorc de la pasune putin inainte de apus si recunosc portile caselor unde sunt asteptate de proprietari pentru a fi mulse.

Pe langa "minunile arhitecturii traditionale in stil gotic" pe care le-a descoperit in bisericile fortificate, multe dintre acestea incluse in patrimoniul mondial UNESCO, autorul articolului s-a aratat mirat de generozitatea unui cuplu din Malancrav care i-a oferit lapte cald, "direct de la uger", pe care l-a baut dintr-o inghititura dupa "un scurt moment de panica", dar si doua rate pentru a le lua cu el in California. De asemenea, el nu a uitat sa mentioneze gastronomia locala, in special supa de pui cu galuste si sarmalele, "mancare consumata la cativa metri de locul in care a crescut".

Magie fortata de saracie si coruptie

Totusi, "tot acest farmec bucolic vine la pachet cu cateva realitati mai putin magice", mentioneaza el.

"Fermierii transilvaneni folosesc carute trase de cai si pluguri nu pentru ca sunt pitoresti, ci pentru ca sunt mai putin costisitoare decat tractoarele. Romania, care a aderat la Uniunea Europeana cu numai 11 ani in urma, ramane una dintre cele mai sarace tari din uniune si una dintre cele mai corupte; acordarea de fonduri alocate pentru o noua scoala ar putea ajunge sa finanteze o vila pentru varul primarului, creand o multime de provocari pentru grupurile de conservare precum MET.

O alta problema o reprezinta cresterea brusca a localnicilor din Bucuresti, unii dintre acestia care au gasit de munca in Europa de Vest si apoi s-au intors pentru a cumpara sau a construi case de vacanta in zonele rurale. Din moment ce multi localnici inca asociaza aspectul rustic cu saracia din mediul rural, preferintele lor in materie de design se apropie adesea de ceea ce e nou si stralucitor.

Codurile stricte privind constructiile au fost implementate in zonele istorice, insa aplicarea lor lasa de dorit. Uneori, spune Douglas-Home, MET are doar cateva ore la dispozitie pentru a interveni inainte ca un nou proprietar sa distruga o duzina de rame de ferestre sculptate manual pentru a le inlocui cu altele din plastic", se arata in articol.

Eforturile depuse de MET in Viscri pentru conservarea cladirilor traditionale si sustinerea mestesugurilor locale sunt mentionate de autor, care noteaza de asemenea ca acestea au "readus la viata" acest sat sasesc "minuscul" in care exista astazi numeroase case de oaspeti restaurate, ce pastreaza elementul de simplitate, departe de lumea tehnologiei, fapt constatat de Christopher Bagley si in Miclosoara, un alt sat in care sunt incurajate vechile metode de constructie.

"Chiar daca am petrecut in sat (Valea Zalanului) doar aproximativ 24 de ore, deja incep sa simt un sentiment de posesie legat de acest loc in timp ce ma opresc sa culeg o crenguta de menta salbatica. Apoi zaresc cel mai neasteptat lucru: o masina. Este o Toyota gri, cu numar de Bucuresti, care circula putin cam repede. In sfarsit, inteleg ce simt localnicii. Cine este acest strain care intra in satul meu drag? E randul meu sa ma opresc si sa ma holbez la un intrus. Evident neintimidat, soferul imi zambeste amabil si ma saluta dand din cap. Nu ma pot abtine: zambesc si ii raspund facandu-i cu mana", incheie autorul articolului.ziare.com

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

Licitaţie publică 22.10.2018 1.Informaţii generale privind locatorul: Comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 2. Obiectul concesionării: Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului privat al comunei Bivolari: T16 p50/16 Tabara 582,70 mp. Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului public al comunei Bivolari: T26 1133/1 Bivolari 210,0 mp. 2.1 Procedura aplicată - Licitaţie publică cu ofertă în plic; 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire; comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.1. Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: documentaţia se obţine de la sediul locatorului; 3.2. Denumirea şi adresa compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Bivolari, jud. Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.3. Preţul documentaţiei de atribure este de 50 lei. 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor 18.10.2018, ora 14.00; 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor 19.10.2018, ora 14.00 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Bivolari, cu sediul în Bivolari, jud. Iaşi; 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 ex. (plic închis şi sigilat); 5. Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor 22.10.2018, ora 9.00;
ANUNŢ DE VÂNZARE Auto Remat S.R.L., cu sediul în mun. Iași, Bd. Chimiei, nr. 14, C1, parter, jud. Iași, C.U.I. 7168576, O.R.C. J22/436/1995, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., potrivit Hotărârii nr. 1894/14.12.2016, pronunţată de Tribunalul Iași – Secția II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 4122/99/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în data de 05.11.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Teren curți construcții, situat în mun. Iasi, Aleea Tudor Neculai, f.n., zona Cimitir Buna Vestire, jud. Iași, în suprafață totală de 1.237,73 m.p., având număr cadastral 9635/6/2, înscris în Cartea Funciară nr. 130423/Iași, Terenul are deschidere frontală la Aleea Tudor Neculai, de cca 27 m drum asfaltat și pe o latură la drum secundar pietruit cu o deschidere de 50 m, este împrejmuit și are o platformă betonată de cca. 14 x 27 m. La limita proprietății se află rețea de alimentare cu energie electrică, rețea alimentare apă și canalizare, rețea alimentare gaze naturale și rețele de telecomunicații. Având în vedere caracterul zonei, proprietatea este pretabilă pentru construcții rezidențiale sau spații comerciale. – 660.600,00 lei – 400.000,00 lei Activ 3 – Stație preparare asfalt WIBAU, fixă, tip S25 300, serie fabricație 113271, an fabricație 1968, montată și modernizată în anul 2009 (în anul 2009 a fost automatizată și refacută instalația stației) ce are în componență toate dotările necesare funcționării. Stația de asfalt este montată pe proprietatea Com Beton SRL din mun. Iași, bld. Chimiei, nr. 14, jud. Iași. – 1.333.100,00 lei – 933.170,00 lei Activ 4 – AUTOTURISM DACIA LOGAN, data primei înmatriculări 27.03.2006, cilindree 1.461 cmc, motorină, culoare albastru, nr. identificare UU1LSDEJH35639130. Stare -nefunctionala (pretabila pentru piese de schimb) – 1.350,00 lei – 1.350,00 lei Activ 8 – AUTOUTILITARA DACIA DROP SIDE, caroserie FURGON 2 usi + usa dbl sp., tip D1305D5 TOD D/E3 -F, cilindree 1.870 cmc, motorina, an fabricație 2005, culoare alb, nr. identificare UU1D1711753465090. Stare -nefunctionala (pretabila pentru piese de schimb) – 930,00 lei – 930,00 lei Activ 9 – AUTOUTILITARA VOLKSWAGEN CADDY 1,9 SDI, caroserie FURGON 2 usi + 1, cilindree 1.896 cmc, motorină, an fabricație 2002, culoare gri, nr. identificare WV1ZZZ9KZ2R528114. Stare -nefunctionala (pretabila pentru piese de schimb) – 1.490,00 lei – 1.490,00 lei Activ 10 – AUTOTURISM VOLKSWAGEN GOLF, caroserie AC BREAK, tip 1J SEAQMX01 GOLF, cilindree 1.896 cmc., motorină, 101 cp, an fabricație 2004, 4 geamuri electrice, culoare gri, nr. identificare WVWZZZ1JZ4W183582. Stare - nefunctionala (pretabila pentru piese de schimb) – 1.680,00 lei – 1.680,00 lei Activ 11 – AUTOUTILITARA VOLKSWAGEN CADDY 1,9 SDI, caroserie FURGON 2 usi + 1, cilindree 1.896 cmc., motorină, 90 cp, prima inmatriculare 01.06.2001, culoare alb, nr. identificare WV1ZZZ9KZ1R523657. Stare -nefunctionala (pretabila pentru piese de schimb) – 1.440,00 lei – 1.440,00 lei Activ 12 – AUTOTURISM VOLKSWAGEN PASSAT, caroserie AC BREAK, tip 3 BG/SEAVBX01 PASSAT VAR, cilindree 1.896 cmc, motorină, 101 cp, an fabricație 2003, culoare rosu, nr. identificare WVWZZZ3BZ3E136159 Stare -nefunctionala (pretabila pentru piese de schimb) – 1.820,00 lei – 1.820,00 lei Activ 13 – AUTOTURISM DAEWOO MATIZ, berlina 4+1 usi, 796 cmc, benzina, an fabricatie 2004, culoare albastru, nr. identificare UU6MF48414D046534. Stare -nefunctionala (pretabila pentru piese de schimb) – 650,00 lei – 650,00 lei Activ 14 – AUTOTURISM OPEL ASTRA CARAVAN 1.7 DTI, BREAK 4+1 usi, cilindree 1.686 cmc., motorina, 75 cp, an fabricație 2002, comenzi pe volan, culoare alb, nr. identificare W0I0TGF3522236093. Stare -nefunctionala (pretabila pentru piese de schimb) – 1.720,00 lei – 1.720,00 lei Activ 15 – AUTOTURISM OPEL ASTRA, caroserie AC BREAK, tip T98/KOMBI/FJ11 ASTRA, cilindree 1.686 cmc, motorina, 75 cp, an fabricatie 2001, culoare alb, nr. identificare W0L0TGF3512162064. Stare -nefunctionala (pretabila pentru piese de schimb) – 1.680,00 lei – 1.680,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 02.11.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 02.11.2018, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864; 0751083082, 0755132473; fax: 0232/212231; email: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Halloween Monster Party la Castelul Bran
18/10/2018 14:52

  ''Pe langă decoraţiunile de Halloween, evenimentul din acest an va oferi o experienţă senzorială unică pentru vizitatori: muzică şi sunete infricoşătoare, interacţiune cu Contele Dracula şi ...

Top 3 drumuri spectaculoase din Romania pentru excursia ta
13/10/2018 15:27

 Drumuri ce ii vor incanta pe toti pasagerii din masina ta, Transfagarasanul, Transalpina sau Transraraul iti pun la dispozitie peisaje de vis, rupte parca dintr-un alt Univers. Este prima oara cand te pl ...

Tot mai multi finlandezi ne viziteaza tara, insa campioni sunt austriecii - INS
13/10/2018 14:11

 Pe primul loc in clasamentul tarilor cu cele mai mari cresteri ale numarului de sosiri ale turistilor in Romania, in primul semestru al acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut, a fost Finlanda, ...

Un drum din Romania, inclus de The Guardian in topul celor mai frumoase trasee
13/10/2018 12:22

 Topul este realizat in functie de propunerile facute de cititori. "Aceasta este o destinatie minunata, dar subestimata. Din Bucuresti mergi pe DN1 catre Muntii Carpati, spre orasele medivale si bine ...

 

Turnul Eiffel s-a închis
26/08/2018 18:14

 Conflictul este cauzat de condiţiile de acces pentru vizitatori, conform Agerpres. La baza conflictului nu se află revendicări salariale, ci condiţiile in care se face accesul turiştilor cu bilete i ...

Romania spectaculoasa: Locurile deosebite din tara noastra in care orice turist ar trebui sa ajunga
26/08/2018 15:19

 Romania are suficiente locuri mai mult sau mai putin cunoscute unde sa mergi daca vrei sa iti imaginezi ca esti protagonistul unui film de groaza. Ele sunt, de regula, un magnet pentru turisti - pentru ac ...

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci când ajungi în vacanță într-o altă țară
12/08/2018 19:45

 Imediat după ce ai ajuns intr-un alt stat este indicat să te inregistrezi la ambasada Romaniei, lăsand datele tale personale si datele de contact ale rudelor din tară, pentru situatii de urgentă. De ...

Alerta pe plajele preferate de turisti din Spania, dupa o invazie de meduze gigant foarte periculoase
12/08/2018 16:50

 Un baiat de 11 ani - aflat pe o plaja care inca nu fusese inchisa de autoritati - a fost ranit de o meduza. Initial, salvamarii s-au multumit sa desprinda tentaculele creaturii marine de pe bratele baiatu ...

Ce să nu consumi niciodată când mergi pe litoral. Sub nicio formă!
12/08/2018 14:44

 "Multe persoane mănancă nespălate pe maini, lucru care poate duce la declanşarea unei enterocolite. În plus, se cumpără tot felul de alimente de la comercianţii ambulanţi, care au fost ...

Moschei ca niciunde altundeva: Sunt construite din pamant si au bete infipte in ele
06/06/2018 21:39

Astfel, in vestul Africii, de exemplu, s-au inaltat moschei construite in intregime din lut. Si sunt sub o varietate de forme. De la unele simple, care slujesc drept loc in care credinciosii se aduna si se roag ...