Un-american-vrajit-de-magia-Transilvaniei-a-vazut-insa-si-coruptia-si-saracia--Banii-pentru-scoala-p

Dimensiune font:

Un american vrajit de magia Transilvaniei a vazut insa si coruptia si saracia: Banii pentru scoala pot ajunge in vila varului primarului

| 17-05-2018 19:09

Taramul Transilvaniei continua sa-i cucereasca si sa ii intrige totodata prin unicitatea frumusetii si istoriei sale pe turistii straini care o viziteaza si care nu ezita sa impartaseasca apoi lumii intregi impresiile despre linistea, peisajele, bucataria si atmosfera din aceasta regiune.
 

 Atrasi in inima Romaniei in special de povestile cu creaturi insetate de sange si de fotografiile ce infatiseaza un univers rural misterios pentru multi dintre ei, vizitatorii de pe alte meleaguri constata rapid ca legendele infricosatoare sunt simple "glume cu vampiri", iar realitatea pe care ajung sa o respire, sa o vada, sa o traiasca, sa o atinga si sa o guste este de-a dreptul "fascinanta".

Acesta este si cazul lui Christopher Bagley, care a semnat un articol publicat saptamana aceasta in revista de calatorie Conde Nast Traveler, ce prezinta "distorsiunea temporala fascinanta a Transilvaniei" sub titlul "The Bewitching Time Warp of Transylvania, Romania".

De la prima parere pe care si-a format-o odata patruns in Transilvania, aceea ca toata lumea se "holbeaza" la el, autorul care a strabatut satele din centrul tarii la volanul unei masini inchiriate minunandu-se pe parcurs de "dealurile verzi punctate de capite de fan gigantice", viata rurala si bisericile medievale, a constatat in scurt timp ca intaia impresie nu reflecta realitatea.

"Aceasta regiune este una dintre ultimele din Europa in care rezista obiceiurile preindustriale, unde multi agricultori inca se deplaseaza cu caii si carutele si taie fanul cu coasa, asa ca Fordul meu inchiriat a atras atentia", scrie Bagley.

"Mai este si faptul ca Transilvania, o regiune cu o suprafata aproximativ egala cu cea a Kentucky, marginita pe doua laturi de Muntii Carpati, a fost cucerita de-a lungul secolelor de aproape toti conducatorii straini cu o inclinatie imperialista. Daca orasul in care te-ai nascut ar fi fost condus, printre altii, de huni, mongoli, tatari, turci, habsburgi si otomani poate ca suspiciunile pe care le-ai avea legate de straini ar fi indreptatite".

Magia Transilvaniei, armonia cu natura

Apoi, odata cu intelegerea "complicatei istorii a Transilvaniei", senzatiile devin si mai profunde. "Inteleg de ce din ce in ce mai multi calatori au fost vrajiti de acest loc. Desi urcusurile si coborasurile din istoria Transilvaniei au lasat in urma lor o cultura incredibil de bogata si de complexa (si fabuloasa arhitectura ce o insoteste), in multe sate viata de zi cu zi ramane la fel de simpla, sincronizata cu ritmul naturii. Nu e de mirare ca printre fanii Transilvaniei se numara multi europeni privilegiati - inclusiv printul Charles", noteaza autorul articolului.

"Transilvania este unul dintre putinele locuri unde inca mai poate fi regasit stilul de viata de acum sute de ani, cand natura si fiintele umane traiau intr-o armonie mult mai mare", este citata Jessica Douglas-Home, o londoneza a carei fundatie, Mihai Eminescu Trust (MET), a condus "eforturile de a proteja aceste sate de abandonare sau modernizarea excesiva" si care opereaza un numar tot mai mare de "pensiuni simple si confortabile, pe care calatorii le pot inchiria pentru aproximativ 50 de dolari pe zi", dupa cum relateaza Bagley, care si-a petrecut prima noapte intr-o astfel de locuinta, in Malancrav.

De la fereastra acesteia el a putut observa unele dintre obiceiurile din zona, printre care "parada neoficiala a vacilor", care se intorc de la pasune putin inainte de apus si recunosc portile caselor unde sunt asteptate de proprietari pentru a fi mulse.

Pe langa "minunile arhitecturii traditionale in stil gotic" pe care le-a descoperit in bisericile fortificate, multe dintre acestea incluse in patrimoniul mondial UNESCO, autorul articolului s-a aratat mirat de generozitatea unui cuplu din Malancrav care i-a oferit lapte cald, "direct de la uger", pe care l-a baut dintr-o inghititura dupa "un scurt moment de panica", dar si doua rate pentru a le lua cu el in California. De asemenea, el nu a uitat sa mentioneze gastronomia locala, in special supa de pui cu galuste si sarmalele, "mancare consumata la cativa metri de locul in care a crescut".

Magie fortata de saracie si coruptie

Totusi, "tot acest farmec bucolic vine la pachet cu cateva realitati mai putin magice", mentioneaza el.

"Fermierii transilvaneni folosesc carute trase de cai si pluguri nu pentru ca sunt pitoresti, ci pentru ca sunt mai putin costisitoare decat tractoarele. Romania, care a aderat la Uniunea Europeana cu numai 11 ani in urma, ramane una dintre cele mai sarace tari din uniune si una dintre cele mai corupte; acordarea de fonduri alocate pentru o noua scoala ar putea ajunge sa finanteze o vila pentru varul primarului, creand o multime de provocari pentru grupurile de conservare precum MET.

O alta problema o reprezinta cresterea brusca a localnicilor din Bucuresti, unii dintre acestia care au gasit de munca in Europa de Vest si apoi s-au intors pentru a cumpara sau a construi case de vacanta in zonele rurale. Din moment ce multi localnici inca asociaza aspectul rustic cu saracia din mediul rural, preferintele lor in materie de design se apropie adesea de ceea ce e nou si stralucitor.

Codurile stricte privind constructiile au fost implementate in zonele istorice, insa aplicarea lor lasa de dorit. Uneori, spune Douglas-Home, MET are doar cateva ore la dispozitie pentru a interveni inainte ca un nou proprietar sa distruga o duzina de rame de ferestre sculptate manual pentru a le inlocui cu altele din plastic", se arata in articol.

Eforturile depuse de MET in Viscri pentru conservarea cladirilor traditionale si sustinerea mestesugurilor locale sunt mentionate de autor, care noteaza de asemenea ca acestea au "readus la viata" acest sat sasesc "minuscul" in care exista astazi numeroase case de oaspeti restaurate, ce pastreaza elementul de simplitate, departe de lumea tehnologiei, fapt constatat de Christopher Bagley si in Miclosoara, un alt sat in care sunt incurajate vechile metode de constructie.

"Chiar daca am petrecut in sat (Valea Zalanului) doar aproximativ 24 de ore, deja incep sa simt un sentiment de posesie legat de acest loc in timp ce ma opresc sa culeg o crenguta de menta salbatica. Apoi zaresc cel mai neasteptat lucru: o masina. Este o Toyota gri, cu numar de Bucuresti, care circula putin cam repede. In sfarsit, inteleg ce simt localnicii. Cine este acest strain care intra in satul meu drag? E randul meu sa ma opresc si sa ma holbez la un intrus. Evident neintimidat, soferul imi zambeste amabil si ma saluta dand din cap. Nu ma pot abtine: zambesc si ii raspund facandu-i cu mana", incheie autorul articolului.ziare.com

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA
Pe scurt

00:00

 

 

 

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași – Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agro - industrială, (tip “ferm[ creștere suine”) situată în extravilanul Com. Ibănești, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcția C1 în sup. de 98 mp, Construcția C2 în sup. de 720 mp și Construcția C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creștere suine și panouri fotovoltaice – Preț de pornire 100% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 379.562 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preț de pornire 100% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr. crt. – Denumirea bunurilor – Buc – Valoare de piață lei – fără TVA 1 – Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 – 1 – 306.153 2 – Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 – 1 – 78.300 3 – Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 – 1 – 54.527 Licitațiile vor avea loc în data de 08,15,22 și 29.06.2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr.4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud.Iași, Complex de Birouri ”NH BUSINESS”, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA – pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la Piraeus Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar decshis la Piraeus Bank Iaşi. În cazul în care creditorul garantat Piraeus Bank România SA îşi exprimă intenția de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitație, caiet de sarcini, cauţiunea de 10% etc.) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ANUNŢ Privind organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11, a selecţiei de oferte în vederea desemnării unor evaluatori în vederea efectuării rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC OPEN SERVICE SA IAŞI, anunţă organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11 a selectie de oferte în vederea desemnării a 2 evaluatori (unul pentru evaluarea bunurilor imobile şi unul pentru evaluarea bunurilor mobile ale debitoarei) care să efectueze rapoartele de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei. Bunurile imobile constau în teren şi cladiri situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 45 iar bunurile mobile constau în utilaje, autoturisme şi stoc de marfă (piese auto). Ofertele vor fi depuse în plic la sediul lichidatorului judiciar în Iaşi, str. A. Panu nr. 13-15 mezanin sau trimise prin fax la nr. 0232/211090 cel mai târziu până la data de 10.07.2018 ora 16. În ofertă se va menţiona onorariul solicitat de evaluator şi perioada de execuţie a lucrării. Desemnerea ofertei câştigătoare va avea loc la data de 11.07.2018 ora 11 la sediul lichidatorului. Criteriile de desemnare a ofertelor câştigătoare atât pentru evaluarea bunurilor imobile cât şi pentru evaluarea bunurilor mobile sunt: onorariul cel mai mic solicitat de evaluator – 20 de puncte maxim şi perioada ce mai scurtă de execuţie a lucrărilor – 10 puncte maxim. Lichidator Judiciar, Casa de Insolvenţă A&B SPRL.
ANUNȚ SELECȚIE FIRMĂ SPECIALIZATĂ ÎN SERVICIUL ARHIVISTIC Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iași, str. Zorilor nr. 11, jud. Iași, înregistrată în Registrul Societăţilor Profesionale de Practicieni în Insolvenţă sub nr. RFO II 0022/2006, Cod de Identificare Fiscală 16605670, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în: Iași, Calea Chișinăului nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului Iaşi sub nr. J22/108/2006, Cod de Identificare Fiscală 18291905, astfel desemnat prin Sentinţa Civilă nr. 62 din data de 30.01.2018 pronunţată de Tribunalul Iaşi, secţia II Civilă-Faliment, în dosarul nr. 4062/99/2014 (format vechi: 285/2014) primește oferte, pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 20.08.2018, orele 13.00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 20.08.2018, orele 14.00. Plata se va face după valorificarea bunurilor din patrimoniul debitoarei. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente, modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului, a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale, precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr. 137/27.09.2013 și a art. 18 indice 4, din Legea nr. 138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc. ale societăţii falite S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în Iași, Calea Chișinăului, nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași – în cantitate de aproximativ 8 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmează a fi primite vor fi supuse atenţiei Comitetului Creditorilor debitoarei GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L. - in faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Comitetului Creditorilor. Relații suplimentare la tel./fax 0232/220777, mail: office.is@lrj.ro, www.lrj.ro.
SOS! Masculinitatea, in criza! Studiu alarmant! Ce fel de femei cauta barbatii
21/08/2018 07:53

 Skinny jeans, epilat, pensat si lista ar putea continua cu lucrurile pe care le fac, de ceva vreme, barbatii. Sigur, gusturile nu se discuta, dar nu toate femeile sunt fane ale acestor noi obiceiuri ale b ...

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci când ajungi în vacanță într-o altă țară
12/08/2018 19:45

 Imediat după ce ai ajuns intr-un alt stat este indicat să te inregistrezi la ambasada Romaniei, lăsand datele tale personale si datele de contact ale rudelor din tară, pentru situatii de urgentă. De ...

Alerta pe plajele preferate de turisti din Spania, dupa o invazie de meduze gigant foarte periculoase
12/08/2018 16:50

 Un baiat de 11 ani - aflat pe o plaja care inca nu fusese inchisa de autoritati - a fost ranit de o meduza. Initial, salvamarii s-au multumit sa desprinda tentaculele creaturii marine de pe bratele baiatu ...

Ce să nu consumi niciodată când mergi pe litoral. Sub nicio formă!
12/08/2018 14:44

 "Multe persoane mănancă nespălate pe maini, lucru care poate duce la declanşarea unei enterocolite. În plus, se cumpără tot felul de alimente de la comercianţii ambulanţi, care au fost ...

 

Moschei ca niciunde altundeva: Sunt construite din pamant si au bete infipte in ele
06/06/2018 21:39

Astfel, in vestul Africii, de exemplu, s-au inaltat moschei construite in intregime din lut. Si sunt sub o varietate de forme. De la unele simple, care slujesc drept loc in care credinciosii se aduna si se roag ...

Romania vrea sa atraga turistii germani, prin fotografia unui barbat cu burta dezgolita
06/06/2018 19:44

Pe panoul de promovare a Romaniei de la Targul de Turism de la Berlin aparea o fotografie cu un barbat cu burta dezgolita, in sosete albe, in iarba si cu capul intre maini. Cand si-au dat seama de gafa, cei de ...

Locul miraculos din România unde funcţiile organismului se regenerează instant
06/06/2018 15:38

 Pe o porţiune de un kilometru pătrat, se manifestă o anomalie magnetică atipică, după cum o definesc specialiştii, zonă care are efecte benefice asupra organismului uman. “Anomaliil ...

Cele mai frumoase râuri din lume
23/05/2018 19:55

Frumuseţile oferite de natură sunt uneori neglijate de persoanele care urmăresc să plece in vacanţe in care să se relaxeze prin odihnă prelungită sau distracţie in staţiuni unde petrecerile incep din ...

Statuia lui Mihail Kogălniceanu GALERIE FOTO
22/05/2018 17:55

 Oraşul Iaşi, reşedinţa Judeţului Iaşi, situat in nord-estul Romaniei, se numără printre cele mai vechi şi mai importante aşezări ale ţării, fiind atestat documentar pentru prima dată in anul ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...