La vila Parfum

default

Dimensiune font:

| 22-06-2013 05:05

Madelon, amfitrionul cald al vizitei noastre în Flandra, ne-a organizat cu meticulozitate programul şederii pe coasta Mării Nordului. După zilele petrecute la Middelkerke şi popasul Heule şi Bruxelles, am revenit pe litoral. Am ocupat din nou apartamentul de pe strada principală, pe unde trece tramvaiul cu care ne-am plimbat de câteva ori pe zi, trăgându-ne ca într-un scrânciob, de unde avem perspectiva plonjantă a locurilor pe care le străbatem. Cu acelaşi vehicul, îndată întorşi la Middelkerke, ne-am îndreptat spre Venduine de Haan, localitate tihnită, aflată cam la 15 kilometri distanţă de Bruges, Ostende şi oraşul comercial Knokke. Ni se rezervase pentru o noapte o cameră într-o pensiune familială. Mica staţiune e la o zvârlitură de băţ de plajă şi reprezintă un fel de avanpost al ţinutului dunelor şi pădurilor de şes.
Am ajuns spre seară la Venduine, mai precis în sătucul Venduine Le Cocq, la Vila Parfum, cum am aflat că se cheamă pensiunea din programul lăsat nouă de Madelon pe masa sufrageriei apartamentului din Middelkerke. Vila este o construcţie sobră, înconjurată de un gard viu, proprietatea unei familii ce-a pus pe picioare o mică afacere, care nu doar le asigură traiul zilnic, dar le satisface şi o mare pasiune, parfumul. Cei doi soţi, proprietarii casei, ce este şi locuinţa lor, au amenajat la etaj două camere de oaspeţi, de două locuri, botezate cu numele unor parfumuri celebre. Magnolia, este potrivit celor spuse şi scrise de stăpânii pensiunii, o cameră romantică, în culori bordo-aurit, iar cealaltă, Yang-Yang, este vopsită în nuanţe de verde citron. Mirosul acestor parfumuri e discret, dar persistent şi îmbietor la o odihnă liniştită. Dotate cu toate înlesnirile moderne, cele două spaţii de cazare sunt de fapt complementare Muzeului Parfum -O .Theck din subsolul imobilului. Într-un spaţiu nu prea mare, dar, totuşi încăpător, este prezentată, prin exponate de epocă şi contemporane şi prin legendele explicative, istoria şi evoluţia prelucrării parfumului în toată lumea, de la începuturi până-n zilele noastre. Sunt punctate momentele esenţiale, e surprinsă trecerea de la producerea artizanală la cea industrială. Toate marile case de producţie sunt reprezentate cu mostre şi recipiente specifice, veritabile bijuterii. O atenţie aparte este acordată modului în care această activitate captivantă, cu impact major în viaţa societăţii, mai ales a femeilor, a parcurs secolele. Ilustraţia se face cu probe materiale grăitoare, atât pentru epocile trecute, cât şi cu referire la grădina mare şi policromă a industriei parfumului în zilele noastre.
Gazdele, creatoare ale muzeului, dau viaţă, prin harul povestirii, prin ardoarea iubirii lor pentru seducătoarele arome, acestor istorii cuceritoare şi incitante, rezumate în ceea ce au mai semnificativ şi plin de farmec. An de an Muzeul din Vila Parfum consacră o expoziţie temporară unui aspect al industriei parfumului ce merită atenţia. În acel an, 2009, expoziţia temporară se intitula Diorness. Ni se oferea o frescă a mărcii Dior, ce şi-a făcut apariţia pe piaţă în anul 1947, când Christian Dior a lansat primul său parfum, Miss Dior şi, totodată, cea dintâi colecţie de modă. Au urmat serii de parfumuri sofisticate, prezentate în flacoane bijuterie. Rafinamentul a devenit caracteristică distinctă a Casei Dior, recognoscibilă şi unică.
De altfel, aşa cum am constatat şi din expoziţie şi din prezentarea caldă şi riguros documentată ce ni s-a oferit, parfumul nu că este o componentă indispensabilă a existentei, o seducţie mai cu seamă în cazul sexului frumos, dar a generat o cultură şi un cult, unul cu multe conexiuni în arte, literatură, film şi meşteşuguri. Erau constatări ce se adăugau celor anterioare, confirmând credinţa, tot mai răspândită, că de parfum omul s-a legat cu o iubire ce pare veşnică. Parfumul are, în acelaşi timp, slujitori devotaţi, care oficiază ca nişte preoţi la altar. În această lumină mi-au apărut cei doi soţi, care au avut curajul să creeze pe cheltuiala lor un muzeu al parfumului şi şi-au făcut din acesta un onest mijloc de trai. Desigur, muzeul şi pensiunea nu le ocupă exclusiv timpul. Între 4 aprilie şi 28 septembrie, sâmbăta şi duminica, muzeul e deschis vizitării între orele 14 şi 18. În celelalte zile şi luni ale anului vizita se poate efectua doar după o întâlnire stabilită în prealabil. Cât priveşte pe oaspeţii pensiunii, aceştia au intrare gratuită şi ghidată în muzeu.
După o noapte în care ne-a scăldat în arome dedulcitoare, a doua zi ne-am întors la Middelkerke, încântaţi să fi cunoscut doi oameni cu o arzătoare pasiune şi să ne fi îmbogăţit cunoaşterea asupra culturii parfumurilor. Miresmele stăruiau în noi şi în gând i-am mulţumit lui Madelon pentru ceasurile de bucurie dăruite.

Din cartea în pregătire „Priveliştile lumii în zugrăvituri de cuvinte”, de Grigore Ilisei

Grigore Ilisei
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei