Blestemul orfanilor de la Cozmeşti (Galerie Foto)

default

Dimensiune font:

| 23-02-2013 05:02

* ultima utilitate pe care a avut-o conacul familiei Sturdza a încetat în urmă cu 4 ani * de atunci, singurele prezenţe care mai bântuie pe domeniul de 3 hectare sunt paznicul, o haită de câini şi o… fantomă

Undeva pe partea stângă a drumului ce face legătura dintre localitatea ieşeană Cozmeşti şi judeţul Roman, ferecat în spatele unui zid gros de apărare, se află abandonat conacul familiei Sturdza. În ceaţa densă a ultimelor zile de iarnă, câţiva localnici stau zgribuliţi în faţa intrării pe prima poartă a domeniului princiar, în staţia încropită ad-hoc, şi mai aruncă din când în când priviri temătoare în spate, ca după Ucigă-l Toaca, şi nu degeaba, deoarece în jurul conacului circulă tot felul de legende provenite dintr-un sâmbure de adevăr şi umflate apoi de limbariţa populară. Se spune că pe la geamurile conacului şi pe aleea centrală apar câteodată fantome, spirite care ar putea la fel de bine să fie ale descendenţilor vistiernicului Grigoraş Sturdza, cel dintâi proprietar al conacului, sau al unuia dintre miile de orfani care au crescut între zidurile clădirii pe vremea comunismului şi după. Despre conacul de la Cozmeşti se ştie că a fost ultima haltă de pe harta centrelor de ocrotire a copiilor orfani din judeţul Iaşi, după comasarea orfelinatelor sau restituirea în natură a unora dintre aceste unităţi. Imediat după 1945, după ce averile familiilor boiereşti au intrat pe mâna comuniştilor, din ura sistemului faţă de zidirile care au adăpostit familiile cu blazon, tot ce a însemnat conac sau palat în judeţul Iaşi a căpătat destinaţia de centre pentru orfani sau baze de cereale.

 

Conac şi teren de 3 hectare, evaluate la preţ de apartament

 

Înainte de intrarea în curtea conacului, între şosea şi zidul de apărare, domeniul de la Cozmeşti este înconjurat de câteva hectare de pământ pe care a crescut vegetaţie sălbatică lăsată în bătaia vântului. Singurul element de rezistenţă care pune în valoare drumul spre poarta de acces este aleea mărginită de brazi. Ghereta paznicului, încrustată în zidul porţii, păstrează deasupra uşii o tăblie pe care se mai poate citi „Bibliotecă”. Atât în faţa „bibliotecii” paznicului, cât şi pe câmpul din jurul conacului îşi vântură cozile zeci de câini de pripas. Bustul boierului Grigoraş Sturdza a dispărut demult de pe soclul rămas încă în prejma unei foste fântâni arteziene, acum secată. Aruncat în stânga conacului, se mai poate vedea un acaret care a funcţionat pe vremuri drept locuinţă pentru argaţi. În spatele conacului se înşiră alte construcţii, unele mai noi, altele mai vechi, care au avut de-a lungul timpului rolul de a adăposti ba o porcărie, ba un atelier de tâmplărie, grajd pentru cai sau magazii de cereale. Acum, nimic nu tulbură liniştea ce s-a aşternut peste acest imens domeniu. Cheile de la uşile de acces în conac se află undeva printr-un birou al Consiliului Judeţean Iaşi sau la Direcţia de Protecţia Copilului. Singura construcţie funcţională de pe aceste pământuri ce aparţin de fostul domeniu al Sturdzeştilor este beciul. „Beciul avea ramificaţii foarte multe, dar în timp s-au mai surpat unele dintre galerii. E o construcţie trainică, făcută de meşteri pietrari pricepuţi. Are peste două sute de ani, dar se păstrează foarte bine. Acum e închis. Se mai aduc toamna produse de pe la centrele de copii din jurul Paşcaniului şi se depozitează aici”, ne spune gardianul de la conac.

 

 

„Pe aici s-au văzut fantome la unul din geamurile de la etajul unu al clădirii...”

 

 

Procesul de retrocedare între instituţiile statului şi prinţul Mihai Sturdza, ce durează de 8 ani, a determinat închiderea centrului în anul 2009. De 4 ani, imensa moşie ce numără conacul, anexele, grajdurile şi 3 hectare de teren, evaluate de Consiliul Judeţean Iaşi, ca valoare de inventar, la 367.412 lei (cam cât un apartament cu 3 camere), sunt abandonate. Singurele forme de viaţă care se mai preumblă prin jurul conacului sunt câinii, paznicul şi o fantomă. „Pe aici s-au văzut fantome la unul din geamurile de la etajul unu al clădirii şi, câteodată, şi pe alee. A venit odată şi un preot şi a ţinut nişte slujbe”, ne spune paznicul. Chiar în vecinătatea conacului, gard în gard, se află cimitirul Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, lăcaş construit în anul 1459.

 

Blestemul orfanilor

 

Prigoana celor care au deţinut domeniul de la Cozmeşti a fost dublată în timp şi de dramele orfanilor care au fost găzduiţi zeci de ani între zidurile moşiei. Oamenii locului povestesc despre multe grozăvii care s-au petrecut aici, cel puţin în ultimii ani, înainte de desfiinţarea centrului de plasament. „Directorul centrului, Eugen Cozma, organiza lupte cu orfanii. Pe mulţi îi bătea cu harta economică a României, prin curte. Mulţi orfani l-au blestemat, de asta poate l-a şi urmărit necazul. Singura lui fiică, Oana Cozma, a fost implicată în trafic cu droguri. Se pare că a vorbit ce nu trebuia, întrucât se spune că a fost ciopârţită într-un apartament din Iaşi. Înmormântarea s-a făcut cu sicriul închis. Nu a scris nici un ziar atunci despre acest episod, dar lumea a început să facă speculaţii că, de fapt, nici nu ar fi fost înmormântată fata, ci nişte bolovani, şi că fata ar fi fost salvată de unchiul ei, care ar lucra prin Poliţie. S-a înscenat totul ca să scape de traficanţi. Oricum, după acel episod, Eugen Cozma a înnebunit. Dintr-un zdrahon de om a ajuns o umbră de 40 de kile, care bântuia pe uliţe. Toată ziua stătea prin crâşme. Nu mai plătea nimeni, el achita tot. La câţiva ani, a şi murit”, îşi amintesc localnicii.

 

 

„După moartea fiicei sale s-au auzit tot felul de zvonuri...”

 

 

Şi actualul primar al comunei, Costel Hugeanu, îşi aduce aminte de fostul director al centrului. „Eugen Cozma a fost director la centru mulţi ani. În anul 2004 mi-a fost contracandidat la primărie, iar în 2008 a murit. După ce n-a mai fost director la centru, a fost profesor de română la şcoală. Era un cadru didactic bun. Soţia, la rândul ei fost cadru didactic, a ieşit la pensie. Nu s-a mai recăsătorit. După moartea fiicei sale şi apoi a sa, s-au auzit tot felul de zvonuri, dar...”, ne-a spus primarul Hugeanu. Cât priveşte soarta conacului, primarul susţine că, pe lângă acesta, Sturdza mai revendică pe raza comunei vreo 50 de hectare de teren de păşune, peste cele peste 100 de hectare pe care deja le-a luat, printre care şi pădure. „Conacul e bun aşa, pe exterior, că a fost şi întreţinut cât a funcţionat centru ăsta de instruire copii. Au avut centrală, gospodărie… Aveau cantină, plus grădina în care cultivau legume. Dacă mi l-ar da mie Consiliul Judeţean aş putea să fac un centru de zi, spre exemplu, pentru că am avut chiar şi solicitări într-un parteneriat public privat. Îl câştigă sigur Sturdza, dar până la urmă să se termine cu procesele astea, că e păcat să stea părăsit. La ţăranii noştri nu le dai pământul, la veterani de război de exemplu, iar boierii vin şi li se dau sute de hectare de pământ pe care au asudat ţăranii muncindu-l”, ne-a mai spus Costel Hugeanu.

 

Conacul, disputat în instanţe de 8 ani de zile

 

Moşia vistiernicului Grigoraş Sturdza de la Cozmeşti apare menţionată pentru prima oară în documente în anul 1803. Abia peste 13 ani, în 1816, aici se construieşte actualul conac, după planurile arhitectului Iosif Demesovici, pe locul unei case boiereşti mai vechi. Conacul sau Palatul Sturdza, cum apare în multe înscrisuri, a fost construit în stil neogotic şi s-a păstrat în condiţii bune până în ziua de astăzi, cu excepţia acoperişului de tablă, care e ruginit. De-a lungul timpului, palatul Sturdza a suferit mai multe modificări. Mihail Sturdza, domn al Moldovei între anii 1834-1849, a ridicat un al doilea etaj al palatului. Acesta a murit la Paris, la vârsta de 90 de ani, lăsând în urma sa mai mulţi copii din căsătoriile sale, care în timp şi-au disputat averea. Primul moştenitor al moşiei a fost Grigore M. Sturdza, fiul din prima căsătorie a lui Mihail Sturdza cu Elena Rosetti. Mihai Sturdza, cunoscut sub porecla de „beizadea viţel”, pentru că făcea exerciţii fizice ridicând pe umeri un viţel, a intrat în posesia domeniului în anul 1884. Alături de moşia Cozmeşti, el a moştenit şi moşia de la Cristeşti. Mult mai târziu, după instaurarea regimului comunist, prin Decretul 83/1949, palatul a fost trecut în proprietatea statului, dându-i-se destinaţia de centru de plasament. Ultima destinaţie a palatului de la Cozmeşti, până în anul 2009, a fost aceea de „Centru de orientare, calificare şi plasare a tinerilor peste 18 ani, proveniţi din centrele de plasament, în vederea integrării socio-profesionale”. Potrivit compartimentului Juridic al CJ Iaşi, prinţul Mihai Sturdza, descendent al domnitorului Mihail Sturdza, a solicitat în 2005 reconstituirea dreptului de proprietate prin restituirea în natură a conacului cu tot cu locuinţe şi grajdurile anexe, precum şi terenul. În 2008 cererea este respinsă de Comisia Locală de fond funciar Stolniceni Prăjescu. Mihai Sturdza face contestaţie la referatul comisiei, iar în anul 2010, Comisia Judeţeană de aplicare a Legii 18/1991 din cadrul Prefecturii Iaşi respinge la rându-i contestaţia, pe motiv că revendicarea referitoare la conacul solicitat nu este accesorie unui teren agricol retrocedat în continuarea acestuia. Împotriva acestei hotărâri, Mihai Strudza formulează o plângere la Judecătoria Paşcani, plângerea fiindu-i admisă în parte în luna aprilie 2012, cu desfiinţarea hotărârii emise de Prefectura Iaşi şi reconstituirea dreptului de proprietate pe suprafaţa de teren care face parte din domeniul princiar de la Cozmeşti, de aproximativ 3 hectare, dar şi pentru construcţiile de pe acest teren, reprezentând „Conacul Sturdza Cozmeşti”. Împotriva sentinţei Judecătoriei Paşcani, Comisia din cadrul Prefecturii Iaşi promovează recurs la Tribunalul Iaşi. Următorul termen de judecată în acest recurs este pe 1 martie 2013.

 

Din 2005, atunci când au început primele demersuri ale lui Mihai Sturdza de a-şi revendica drepturile asupra proprietăţilor deţinute de înaintaşii săi pe raza judeţului Iaşi, acesta a primit în posesie peste 3.000 de hectare de teren şi pădure pe raza comunelor Moţca şi Cristeşti. Dacă Mihai Sturza va câştiga şi dreptul de proprietate asupra conacului de la Cozmeşti, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi intenţionează să poarte discuţii în vederea clasării acestuia ca monument istoric. (Nelu Păunescu)

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

catalin

Apr 20, 2013

domnului nelu paunescu inca nu avem judetul roman

un cozmestean

Mar 13, 2013

....candva acest palat a fost si scoala generala,draga reportere....

aton

Feb 27, 2013

"undeva pe partea stângă a drumului ce face legătura dintre localitatea ieşeană cozmeşti şi judeţul roman." de cand este judetul roman? a fost inainte de razboi! cat despre cultura, este incompatibila cu "democratia noastra bastinasa"! daca nu iese ceva spaga, euro, dolari nu conteaza pentru politicieni si autoritatile statului!

andrei muresan

Feb 26, 2013

doamne, unde a ajuns romania!? ce fel de presa se mai pronunta astazi la apelul bunului simt, chiar daca este scrisa sub egida unui ziar cu oarecare longeviatate. despre casa de copii si despre eugen cozma am facut si eu vreo trei reoprtaje pentru televiziune, dar toate au fost girate de adevar si profesionalism, acum doar prostie si interese meschine.

constantin

Feb 23, 2013

daca pot sa i-mi permit,a-si avea o idee referitor la destinatia viitoare a cladirii si a terenului vecin cu acesta. cunosc zona si locatia,vazand ca mostenitorul mai are vreo 3000 ha de teren si locuinte,eu zic ca e prea mult,boieri au fost boieri vor sa fie? nu se mai poate,aceasta locatie din cozmesti,tre sa revina satului cozmesti,ca oamenii de acolo au trudit si slujit pe mosier,iar destinatia sa fie una de a crea locuri de munca in sat/comuna,ex: hotel cu restaurant(cum e hanul ancutei),baza de agrement,cu strand si cazare(e aproape de pascani si roman),ca sa poata lucra lumea din zona!iar venitul sa fie impartit cu boieru' sturza!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei