Plantele de gradina si copiii

default

Dimensiune font:

| 14-10-2012 18:03

Ce lucru mai placut poate fi decat sa explorezi gradina sau parcul impreuna cu copiii? Insa stim prea bine ca ei au tendinta de a cunoaste totul nu numai vizual si auditiv ci si tactil, olfactiv si mai ales prin gustare, bagare in gura. Cu cat copilul este mai mic cu atat va explora totul cu ajutorul gustului.

            Trebuie sa va supravegheati copiii in timp ce se joaca in gradina pana cand acestia vor ajunge suficient de mari pentru a intelege pericolele pe care le reprezinta unele plante. Pentru mai multa siguranta puteti crea un spatiu special pentru ei in gradina, delimitat de panouri sau gard. Toate plantele de pe veranda sau terasa ar trebui sa fie agatate la inaltime pentru a nu ajunge la ele si nici la pamantul din glastre.

            Nu trebuie sa intram totusi in panica si sa cadem in extrema cealalta, sa transformam gradina intr-una de tip japonez doar cu pietre si apa. Mai bine le explicam copiilor care flori sunt bune si care rele.

            Pentru a va feri copiii de pericole trebuie mai intai de toate sa cunoasteti dumneavoastra ce tipuri de plante sunt otravitoare si care nu. Ciupercile comestibile sunt mai greu de identificat si cu siguranta copiilor le place sa culeaga ciuperci. De aceea este mai bine sa le spuneti ca toate ciupercile sunt otravitoare si sa evite sa le atinga sau sa le manance. Simpla atingere a ciupercilor otravitoare poate provoca serioase probleme la stomac.

            In continuare va schitam o lista cu cele mai des intalnite plante din gradina care pot dauna daca sunt atinse sau mancate.

 ranunculu        narcisa         crini

 ranunculus

 

 narcise

 

 crini

             Plantele din familia ranunculus, cea mai raspandita fiind piciorul cocosului este intalnita peste tot. Are floricele mici colorate, in special galbene si albe.

Alte flori pe cat de frumoase pe atat de periculoase daca le mancati, sunt narcisele ( Narcissus) de toate culorile. Bulbii de narcise, iris, gladiole, lalele si zambile (hyacinthus orientalis) sunt de asemenea toxici. In general toti bulbii de flori nu se mananca. Crinii sunt periculosi mai ales prin mirosul puternic, mai ales in spatiile inchise.

lacramioare         brandusa       ortensie

 lacramioare

 

 brandusa de toamna

 

 ortensie

            Nici crizantemele (Chrysanthemums) nu sunt mai prietenoase, frunzele putand cauza dermatite. Lacramioarele ( convalaria majalis) si brandusele de toamna ( colchicum autumnale), hortensia ( hydrangea), iasomia ( jasminum), calele (zantedeschia aethiopica).

iasomie      cala     laur

 iasomie

 

 cale

 

 fructe de laur

            Fructele laurului ( Laurus nobilis) sunt extrem de otravitoare. La fel si bobitele vascului alb ( viscum alba) pe care il aducem incasa ca planta aducatoare de noroc. Stiati ca de fapt vascul este o planta semiparazita care traieste pe foioase si conifere? Otravitoare sunt si boabele de ricin ( ricinus communis). Alta planta des intalnita in gradina este iedera ( hedera helix), aceasta poate irita mainile sensibile.

 soc     matraguna      bobitel

 soc

 

 matraguna

 

 bobitel

            Socul ( sambucus nigra sau racemosa), de fapt fructele lui sunt folosite de copii drept munitie pentru suflat prin pixuri sau tevi. Acestea pot produce deranjamente la stomac si florile proaspete, eriteme.

            Matraguna sau cireasa lupului (atropa belladona) ramane una dintre cele mai periculoase plante de gradina sau padure.

            Degetarul rosu ( digitalis purpura), bobitelul (cytisus agnipilus),ciubotica cucului ( primulae flos), tisa (taxus baccata), lemnul raios ( evonymus verrucosa), lemnul cainesc (ligustrum vulgare), leandrul (nerium oleander), zorelele (ipomaea tricolour), garofitele de gradina (dianthus barbatus) , lathyrus odoratus, bujorii (paeonia officinalis), cerceii doamnei (dicentra formosa ) si azaleele (azalea indica ) sunt de asemenea otravitoare. Semintele de panselute (viola tricolour) sunt otravitoare.

 ciubotica    leandru    azalee

 ciubotica cucului

 

 leandru

 

 azalee

            Plantele agatatoare de genul curpen sau clematida (Clematis), la fel si lanternele chinezesti (physalis), vita ornamentala (Ampelopsis brevipedunculata ) sunt daunatoare.

            Planta de tutun verde este de asemenea foarte toxica.

Plantele toxice comestibile sunt tomatele, sparanghelul si cartofii. Frunzele tomatelor sunt toxice, se consuma doar fructul-rosia, lastarele crude de sparanghel sunt de asemenea periculoase iar la cartofi se stie ca toata planta de la suprafata este toxica, doar tuberculii se mananca. Alta planta comestibila este rubarba care poate fi otravitoare daca se mananca frunzele. De la aceasta planta se consuma doar petiolul sau coditele.

            Si copacii de genul salcamului alb (robinia pseudoacacia) poate fi otravitor prin ingerarea mugurilor, pastailor, scoartei, iar cel galben (laburnum anagyroides) are si florile toxice. Castanul porcesc (aesculus hippocastanum) are fructele invelite intr-o carcasa cu tepi care pot produce iritatii, de asemenea castanele lui nu sunt comestibile.

 curpen   rubarba     iedera

 curpen

 

 rubarba

 

 iedera

            Crusinul (rhamnus cathartica), boabele de crusin sau vergariu au un efect purgativ accelerat, sunt folosite ca remedii naturiste. Piperul lupului sau tulichina lupului (daphne mezereum) are scoarta si fructele toxice.

 www.incasa.ro 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei