Administrația Trump: miliardari, titani ai Wall-Street-ului, ultraconservatori și outsideri politici

default

Dimensiune font:

| 20-01-2017 10:25

Președintele Donald Trump își începe mandatul pe 20 ianuarie și aduce cu el o administrație formată din miliardari, titani ai Wall-Street-ului și outsideri politici.
 

 Dacă mulți dintre alegătorii lui Donald Trump așteptau de la acesta să aducă în administrație oameni cu care să se poată identifica, din afara establishmentului economic și politic, atunci vor avea o mare dezamăgire.

Printre numele cheie din guvernul viitorului președinte se află miliardari și personaje de la vârful unor companii importante, precum ExxonMobil sau GoldmanSachs, care și-au demonstrat până acum susținerea pentru dereglementare în afaceri sau pentru sporirea veniturilor celor bogați. Pe partea de Securitate națională și Apărare, vorbim despre ultraconseravatori.

Iată o scurtă listă:

Departamentul de Stat - Rex Tillerson

''Tenacitatea sa, ampla sa experiență și înțelegerea profundă a geopoliticii îl fac (pe Rex Tillerson, n.r.) o alegere excelentă pentru funcția de secretar de stat. El va promova stabilitatea regională și se va concentra pe interesele esențiale de securitate națională ale Statelor Unite'', a menționat Donald Trump într-o declarație dată publicității de echipa sa de tranziție.

La conducerea gigantului petrolier ExxonMobil, Rex Tillerson (64 de ani) a coordonat operațiuni în mai mult de 50 de țări.

În 2011, ExxonMobil a semnat un acord cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, pentru explorare comună de petrol și producție. De atunci, cele două companii au încheiat zece acorduri joint-venture pentru proiecte în Rusia. Tillerson și-a construit legături strânse cu Igor Sechin, directorul executiv al companiei petroliere Rosneft, care este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Secretarul Trezoreriei - Steven Mnuchin

Mnuchin, 53 de ani, a fost șeful financiar al campaniei lui Trump. Și-a început cariera la Goldman Sachs, unde a devenit și partener. Este cunoscut și ca finanțator al mai multor filme de succes de la Hollywood, precum "X-Men" sau "Avatar".

Ca șef al Finanțelor în administrația Trump, Mnuchin ar juca un rol important în a da direcția politicilor economice, inclusiv a propune măsuri de reducere a impozitelor, de creștere a investițiilor în infrastructură și a implementa schimbări în comerțul extern. Ar mai putea avea de asemenea un rol important în a pune în aplicare planul lui Trump de a renunța la acordul cu Teheranul și la reluarea relațiilor diplomatice cu Havana și a impune sancțiuni și Iranului și Cubei.

Departamentul Apărării - James N Mattis

Mattis este o persoană admirată în cadrul marinei, fiind cunoscut pentru modul dur de exprimare, neîncrederea față de Iran și experiența pe câmpul de luptă în Irak și Afganistan.

În timp ce nominalizarea acestui general în rezervă de 66 de ani ar fi probabil populară în rândul forțelor americane, dintre care mulți îl cunosc sub porecla "Câinele turbat", măsura ar trebui să depășească un obstacol birocratic.

Deoarece s-a retras din armată doar în 2013, Mattis ar avea nevoie de o derogare din partea Congresului, care ar trebui să renunțe la condiția ca un secretar al apărării să fi fost civil cu cel puțin șapte ani înainte de a a prelua o funcție la vârful Pentagonului. Rezultatele sale impresionante pe câmpul de luptă ar putea totuși să îi descurajeze pe senatorii democrați să încerce să blocheze nominalizarea sa.

Departamentul pentru Securitate Internă - John F Kelly

John Kelly este fostul șef al Comandamentului Sudic al SUA până la începutul acestui an. Este al treilea general pe care Trump l-a ales pentru o funcție importantă în administrația sa, precizează Reuters

CIA - Mike Pompeo

Republicanul Mike Pompeo, 52 de ani, este membru al Camerei Reprezentanților a Congresului, din partea statului Kansas, remarcându-se ca un adversar vehement al regimului iranian și al acordului internațional în domeniul nuclear semnat cu Teheranul.

A fost membru al comisiei de anchetă — dominată de republicani — asupra atacului împotriva misiunii americane la Benghazi, Libia, în 2012, în care au fost uciși patru americani, printre care ambasadorul Chris Stevens.

Într-un raport de 800 de pagini, după doi ani de anchetă, comisia a acuzat-o pe Hillary Clinton, la momentul respectiv secretar de stat, că a minimalizat amenințarea jihadistă în Libia.

Șef de promoție în 1986 la West Point, prestigioasa academie militară americană, Mike Pompeo a părăsit armata în 1991, după care a studiat Dreptul la Havard, apoi s-a lansat în afaceri, fondând Thayer Aerospace, o firmă aeronautică pe care apoi a vândut-o.

În 2010 a câștigat un loc în Camera Reprezentanților, cu susținerea fraților Koch, influenții miliardari conservatori.

Procuror General - Jeff Sessions

Senatorul ultraconservator Jeff Sessions, 69 de ani, reprezintă statul Alabama din anul 1997 și s-a făcut cunoscut în timpul președinților lui George W. Bush și Barack Obama prin opoziția față de mai multe proiecte de regularizare a situației imigranților ilegali. De altfel, imigrația ilegală a fost una din principalele teme de campanie ale lui Donald Trump, care a promis expulzarea celor 11 milioane de persoane care s-ar afla în mod clandestin pe teritoriul SUA.

Jeff Sessions s-a arătat favorabil reducerii de cheltuieli și unei abordări mai ferme a combaterii infracționalității, dar rămâne o personalitate controversată din cauza unor afirmații rasiste din urmă cu câteva decenii. În 1986, pe când era procuror în Alabama, i-a reproșat unui avocat alb că 'își face de rușine rasa' pentru că a apărat un client de culoare. Candidatura sa la un post de judecător federal a fost, caz rar, respinsă după o audiere la Senat, din cauza acestui gen de declarații.

Sessions îi va aduce însă lui Donald Trump cunoașterea sa fină a mecanismelor de putere de la Washington.
Numirea sa ca procuror general va trebui aprobată de Senat.

Consilier pentru Securitate națională - Mike Flynn

Generalul în retragere Michael Flynn, 58 de ani, va fi cel care va prelua postul de consilier pentru Securitate națională de la Casa Albă, după ce a condus serviciul de informații militare (Defense Intelligence Agency, DIA) între 2012 și 2014. Flynn a fost unul din puținii exponenți ai establishment-ului militar american care l-a susținut pe Trump în campania electorală.

Michael Flynn a susținut o linie foarte agresivă împotriva extremismului islamic, acuzând administrația Obama că se arată prea puțin energică în fața acestei amenințări.

În schimb, a apărat o apropiere de Moscova și Beijing, afișându-se alături de președintele rus Vladimir Putin cu prilejul unui dineu la Moscova, în decembrie 2015. 'Avem o problemă cu islamismul radical și cred că putem colabora cu rușii împotriva acestui inamic', a explicat el pentru Washington Post în această vară.

După numirea în fruntea DIA de către Barack Obama în 2012, Flynn a fost constrâns să demisioneze doi ani mai târziu, pe fondul unor nemulțumiri interne și al conflictelor cu administrația americană.

Numirea sa în postul de consilier pentru securitate națională nu are nevoie de aprobarea Senatului.

Agenția pentru protecția mediului - Scott Pruitt

Scott Pruitt este renumit pentru vederile sale conservatoare și pentru pozițiile ferme luate împotriva reglementărilor de mediu impuse tocmai de agenției pe care o va conduce.

Departamentul pentru Muncă - Andrew Puzder

Andrew Puzder este deținătorul unui lanț de restaurante. Despre el, Trump a spus că este "cunoscut pentru că se luptă pentru drepturile angajaților". Puzder se opune însă creșterii salariului minim.

Departamentul pentru Comerț - Wilbur Ross

Un investitor cu o avere de 2,9 miliarde de dolari. Este un critic al acordurilor comerciale. Este catalogat drept "vultur" și "rege al falimentului", deoarece s-a specializat în extragerea de profituri de pe urma afacerilor aflate în faliment.

Milionarul Wilbur Ross deține companii care arată potențialul de creștere al unui comerț intens pentru firmele americane, dar ilustrează și potențiale dezavantaje pentru muncitorii americani. În industrii clasice, precum cea a oțelului, Ross a beneficiat de politicile protecționiste și chiar și adversarii lui recunosc că omul de afaceri a salvat uzine care nu mai funcționau și care ar fi dat faliment dacă nu le-ar fi preluat el.

Însă în ultimii 15 ani, compania fondată de Ross a cumpărat firme în pragul falimentului și le-a reabilitat, de cele mai multe ori scoțând profit prin vânzarea către investitori străini. Ross a construit și fabrici în afara SUA, un fenomen pe care Donald Trump a promis să-l descurajeze.

În calitate de secretar pentru Comerț, Ros se va ocupa de o multitudine de agenții cu atribuții de la a impune limite în importul de textile până la a impune taxe vamale pentru diverse produse.

Departamentul pentru Transporturi - Elaine Chao

Este fiica unui magnat din domeniul transportului naval, a făcut parte din board-ul mai multor companii precum News Corp, Wells Fargo, Ingersoll Rand și Vulcan Materials.

Născută la Taipei, Elaine Chao a deținut portofoliul Muncii în administrația lui George W. Bush, între 2001 și 2009, devenind, atunci, prima femeie de origine asiatică dintr-un executiv al SUA. Ea este și singurul membru al cabinetului care a rămas în funcție pe durata ambelor mandate ale lui Bush, menționează postului american CNBC. Elaine Chao este soția liderului majorității din Senat, Mitch McConnell.

În campania electorală, Donald Trump a deplâns starea în care se află aeroporturile, podurile și drumurile din America și a promis că refacerea infrastructurii va fi în prim-planul programul său de creare de locuri de muncă, se arată într-un comentariu publicat de Los Angeles Times.

Experiența și relațiile dobândite de Elaine Chao pe durata mandatelor sale succesive în administrația Bush și poziția pe care soțul ei o ocupă în Senat "ar putea juca un rol important în negocierea unui buget pentru infrastructură", mai indică sursa citată.

Consilier pe probleme de reglementare și reformă - Carl Icahn

Magnatul de pe Wall Street Carl Icahn a fost numit consilier al lui Donald Trump pe probleme de reformă de reglementare, ceea ce îi dă faimosului investitor un cuvânt greu de spus legat de modul în care industria în care activează este monitorizată, scrie USA Today, citat de ZF.ro.

Icahn îl va consilia pe Trump pe probleme de reglementare în calitate de persoană fizică, nu ca angajat federal, şi nu va avea îndatoriri specifice, potrivit unui anunţ făcut de echipa de tranziţie a lui Trump. Totuşi, este clar că Trump şi Icahn au o agendă comună: reducerea regulilor.

”Sub mandatul preşedintelui Obama, oamenii de afaceri din America au fost schilodiţi de peste 1 miliard de euro din cauza noilor reglementări, şi peste 750 de miliarde de ore de muncă din cauza birocraţiei”, a spus Icahn. ”Este timpul să scăpăm de reglementarea excesivă şi să lăsăm antreprenorii noştri să facă ce ştiu mai bine: să creeze joburi şi să susţină comunităţile”, a adăugat el.

Departamentul pentru Educație - Betsy DeVos

Betsy DeVos, în vârstă de 58 de ani, este cunoscută pentru poziția sa fermă privind dreptul părinților de a alege pentru copii între școlile publice, cele private sau educația la domiciliu. De asemenea, ea s-a implicat în opere de binefacere alături de soțul ei, Dick DeVos, unul din moștenitorii averii lui Rick de Vos, estimată în 2016 de revista Forbes la 5,4 miliarde de dolari, a 88-a din Statele Unite.

În comunicatul prin care a anunțat numirea, Donald Trump a afirmat: "Sub conducerea ei, vom reforma sistemul școlar american și vom elimina birocrația care ne handicapează copiii, pentru a putea asigura tuturor familiilor o educație și o ofertă de școli de nivel mondial".

Reluând sloganul de campanie al lui Trump, "Make America Great Again!" (Să redăm măreția Americii), DeVos s-a declarat onorată că a fost desemnată să redea măreția educației, adaugă AFP. "Statu-quo nu este acceptabil în educație", a spus ea.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei