Cât îl costă pe Vladimir Putin războiul din Siria, pe zi

default

Dimensiune font:

| 13-10-2015 20:58

Rusia a cheltuit cel puţin 87 de milioane de dolari, potrivit unor estimări, cu atacurile aeriene şi cu rachete de croazieră în primele două săptămâni ale campaniei de bombardamente în Siria, dar îşi va recupera Moscova banii, se întreabă postul Radio Free Europe-Radio Liberty în pagina electronică.

Prin această "investiţie modestă", comentează postul, Kremlinul s-a transformat într-un actor care nu poate fi ignorat în conflictul sirian, în care-l sprijină pe preşedintele Bashar al-Assad să rămână la putere. Pe de altă parte, atacurile ruseşti le-au permis totodată forţelor guvernamentale siriene unele cuceriri importante împotriva rebelilor. Astfel, ele au avansat duminică în provinciile Idleb şi Hama. Dar, poate la fel de important, notează postul, este faptul că aceste atacuri i-au permis Moscovei să-şi reitereze pretenţia că este o superputere, în contextul în care Rusia sfidează sancţiunile ce i-au fost impuse din cauza intervenţiei sale în Ucraina. Alături de preţul scăzut al petrolului, ele i-au afectat dur economia.

"Aceste atacuri au fost gestul final al reclamării statutului de mare putere", apreciază Igor Siutiaghin, cercetător principal în studii ruseşti la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra. "Acum Rusia a terminat de replicat toate atributele pe care le deţine o mare putere ca Statele Unite", adaugă el. În opinia sa, campania aeriană, dar mai ales recurgerea la rachete de croazieră, au demonstrat în mod intenţionat că Moscova poate lansa atacuri de la distanţă asupra unor ţinte pe care şi le alege singură, fără niciun risc pentru trupele ei. Rusia a arătat totodată că este pregătită să acţioneze fără să aştepte permisiunea comunităţii internaţionale şi în pofida criticării acţiunilor sale de către Occident, Turcia şi lumea arabă. Cât costă această campanie aeriană de afirmare a Moscovei este dificil să se claculeze foarte exact, scrie RFE-Rl, care precizează că unul dintre motive este faptul că armata rusă este extrem de secretoasă cu cheltuielile ei.

Însă Siutiaghin, care urmăreşte armata rusă îndeaproape, estimează că atacurile cu avioane de vânătoare convenţionale costă cel puţin 2,5 milioane de dolari pe zi. Această sumă acoperă mentenanţa unei forţe de 34 de aeronave şi mobilizarea lor în bombardamente zilnice asupra unor ţinte din întreaga ţară. Ea acoperă, de asemenea, costurile cu cei aproximativ 2.000 de specialişti care participă la forţa expediţionarră şi oferă susţinere logistică - inclusiv muniţie şi combustibil - cu avioane şi nave militare de transport, din Rusia. Dacă acestei sume i se adaugă 52 de milioane de dolari, reprezentând cele 26 de rachete de croazieră, în valoare de două milioane de dolari bucata - lansate de pe nave ruseşti, din Marea Capică, pe 7 octombrie - totalul se rifică la 87 de milioane de dolari în 14 zile. Suma nu include costul costurile de transportare a avioanelor şi trupelor în Siria. Analistul consideră această estimare "conservatoare", apreciind că "ar putea fi cu unul până la patru milioane de dolari mai mare (pe zi), în funcţie de cantitatea exactă a muniţiei de precizie ghidate pe care ei spun că o folosesc".

Oficiali rusşi afirmă că Moscova îşi permite cu uşurinţă costurile campaniei ruseşti în Siria, pe care o prezintă ca pe o operaţiune militară la scară mică. Însă această campanie plasează o povară suplimentară asupra bugetului Ministerului rus al Apărăriii, într-o perioadă în care acesta este deja "taxat" de ceea ce analiştii consideră un cost mai mare al intervenţiei ruse în estul Ucrainei şi de o intensificare a exerciţiilor militare, în contextul tensiunilor cu NATO. Forţele armate ruse au efectuat aproximativ 4.000 de exerciţii militare în primele nouă luni ale acestui an, cu 500 mai multe decât în 2014, potrivit Ministerului Apărării. Cele mai ample dintre exerciţii au avut loc luna trecută, în centrul Rusiei, şi au implicat aproape 100.000 de oameni din fiecare armă a armatei ruse, plus trupe din alte foste ţări societice. Aceste exerciţii au simulat operaţiuni de luptă la care au participat nave şi până la 170 de aeronave militare. Costurile exerciţiilor militare sunt ţinute secrete de către armata rusă, la fel ca şi cele ale intervenţiei în estul Ucrainei, scrie postul.

Oficiali occidentali au acuzat Moscova că trimite trupe, vehicule blindate şi sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, pentru a-i susţine pe separatiştii rebeli împotriva Kievului. Moscova dezminte totul. Siutiaghin afirmă că bugetul Ministerului Apărării a fost cheltuit, anul acesta, mai rapid decât s-a programat, ca urmare a multiplicării priorităţilor.

"În primele opt luni ale acestui an, armata şi-a cheltuit deja 82% din buget", afirmă el. Acest lucru sugerează că militarii şi-ar putea depăşi bugetul, obligând Guvernul să recurgă la rezerve naţionale pentru a acoperi costurile, într-o perioadă în care economia rusă se resimte de pe urma preţului petrolului şi sancţiunilor occidentale. Analişti militari ruşi apreciază că, atât timp cât campania siriană rămâne la nivelul actual, Moscova şi-o va putea permite fără dificultăţi. Însă, în cazul în care escaladează, ar putea impune opţiuni bugetare dure.

Oficiali ruşi au declarat că nu vor trimite trupe terestre în Siria şi că actuala campanie aeriană urmează să dureze doar câteva luni. Însă, dacă Rusia este angrenată mai adânc în conflictul sirian, beneficiile politice pe care Moscova le-a obţinut în primele zile ale campaniei ar putea să nu mai pară o afacere atât de bună, comentează RFE-RL. Uniunea Sovietică era în mai mare măsură o superputere atunci când a trimis trupe în Afganistan, în 1979, pentru a susţine guvernul legat de Moscova care se afla la putere. Însă, până în 1989 trupele sovietice s-au retras înfrânte, după un conflict care a costat miliarde de dolari, iar acest lucru a contribuit la accelerarea colapsului Uniunii Sovietice, în 1991. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei