Cum arată MAGAZINUL din PUŞCĂRIE unde preţurile sunt ca într-un MALL DE LUX

default

Dimensiune font:

| 02-08-2015 18:40

 

Țigările sunt cele mai căutate produse la magazinul penitenciarului FOTOGRAFII: LIBERTATEA

Locatarii închisorilor se plâng că prețurile practicate de magazinele din penitenciare sunt mult prea mari, încât mulți dintre ei ajung să pună mână de la mână, pentru a-și putea permite să cumpere un kilogram de brânză, de parizer sau de cârnați

Vizita săptămânală la singurul magazin al închisorii e, pentru deținut, ca și cum pentru un copil s-ar deschide ușa unei cofetării. Vor să pună mâna pe tot, dar li se dă peste mână și li se spune că nu au voie.

Austeritatea temnițelor îi face pe cei mai mulți dintre clienți să saliveze după tot ce văd, produse banale, de altfel. Pentru condamnați, șunca grasă este ademenitoare, crenvurștii sunt ispititori, brânza este dumnezeiască, iar șnițelele la cutie sunt „de neuitat”.

Săracii și bogătanii, clasele sociale

Cârnații pe care îi ocolim, de obicei, în supermarket ajung să fie ispitori dintr- un singur motiv: cei mai mulți dintre condamnați sunt săraci și fac chetă cu banii scoși din muncă, pentru a putea să-și cumpere un „kil” de cârnați. Mai mult, ei se plâng că prețurile la produsele alimentare de la magazinele aflate după zăbrele sunt mult mai mari, decât la supermarke

FOTO: Uneori se găsesc și prăjituri în vitrinele alimentare



În schimb, bogătanii ca Dan Voiculescu și Ioan Nicolae suspină că nu pot cheltui, săptămânal, mai mult de 525 de lei, limita impusă de regimul penitenciar.

Ionel a fost până acum doi ani deținut la Penitenciarul Rahova, a avut o pedeapsă ușoară, de doar doi ani. Recunoaște că nu face parte din categoria bogătanilor, dar nici nu vrea să spună că e în cea a amărâților.

Prima sa vizită la magazinul închisorii a devenit un moment de neuitat al vieții. În fericita zi, un supraveghetor a apărut cu un tabel în fața celulei și a început să strige numele deținuților care apăreau în listă.

 

 

„Norocoșii de pe listă, printre care eram și eu, urmau să fie duși la cumpărături. Am fost 14. La cumpărături ești dus numai dacă apari ca având bani pe tabelul întocmit de către cei de laFinanciar. Banii îi ai pe un card personal, eliberat de către penitenciar. Cardul este alimentat fie de către familie, fie cu banii obținuți din munca în penitenciar”, explică Ionel Dinu.

Deținutul își amintește că și-a luat sacoșica, a ieșit din celulă și s-a încolonat. „Am așteptat să se deschidă ușa de acces a secției - unde se mai face o verificare prin strigarea numelor de către supraveghetorul care te însoțește, efectiv, la magazin. După încheierea ultimei verificări, am fost numărați ca oile și apoi am pornit spre magazin”, își amintește acesta. Distanța până la bucurie nu era foarte mare.


FOTO: Doar clienții cu bani în cont sunt scoși la magazin



„Evenimentul social”

Înainte de a fi încarcerat, Ionel nu era un fin cunoscător al prețurilor produselor alimentare din supermarketuri. „Erau discuții purtate între cei care mai făcuseră pușcărie și cunoșteau cu ce se mănâncă penitenciarul. În mod cert, erau nemulțumiți”, ne asigură acesta.

Până să ajungă să vadă prețurile din magazin, Ionel se bucura de „mersul la Mall”, cum spun deținuții în jargon. „Vizita la magazin reprezintă un eveniment social, este un moment așteptat cu nerăbdare de majoritatea. Reprezintă ruperea din rutina zilnică”, ne explică Ionel.

Bucuria evenimentului social nu a ținut mult pentru condamnați, asta pentru că sunt doar 100 de metri din secție până la destinație.

„Mall” versus supermarket

Fostul deținut de la Rahova susține că valorile erau duble la magazinul din penitenciar, față de cele de la supermarketurile obișnuite. Pentru o mai bună verificare a reclamațiilor condamnaților, „Evz” a cerut lista prețurilor de la magazinul Penitenciarului Rahova urmând a le compara cu ofertele marilor magazine.



Banane (un kg) costă 7,9 lei, la închisoare, și 4 lei, la supermarket

Crenvurști (un kg) costă 27,9 lei - după gratii și între 16 și 20 lei, în marile magazine

Unt (un pachet) valorează 8,2 - la magazinul penitenciarului și între 4 și 7,2 lei - în marile magazine

Pepsi (2,5 litri) costă 7,5 lei - în detenție și 4,9 lei, la un supermarket

Smântâna (200 de grame) ajunge la 3,7 lei, în închisoare și 3 lei, la supermarket

Salam săsesc (200 de grame) - 12,5 lei, în penitenciar, 8 lei - în supermarketuri

Pateul (200grame) costă 5,5 lei, în închisoare și 3,15 lei, în marile magazine.

Cu 25% mai mult ca la magazinul de la colț

Anual, penitenciarele fac licitație pentru a închiria spațiul disponibil, de obicei o cameră, în care firmele de profil pot vinde deținuților produse alimentare.

La Penitenciarul Rahova, licitația a fost câștigată de firma Nelu& Rodica, deținută de Ionel Golea din Buzău, conform datelor depuse la Registrul Comerțului.

Societățile care câștigă licitațiile trebuie să îndeplinească anumite condiții, una fiind în legătură cu valorile produselor.

Mai exact, costul unui produs nu trebuie să fie mai mare cu 25% decât prețurile practicate de magazinele de pe o rază de 10 km. Altfel spus, valorile de la magazinul de la Rahova sunt poate cele mai ridicate din țară. Asta pentru că Rahova este singura închisoare din București. În Capitală, costul unui produs este, la magazinele de cartier, chiar și cu 50% mai mare ca la marile lanțuri. La acest preț se mai adaugă adaosul de 25% din penitenciar și se ajunge aproape la o dublare a valorilor.

Cum au ajuns condamnații să plătească suprataxă pentru orice produs luat de la magazin

Cum hoțului îi este frică să nu fie furat, alături de prețurile piperate, deținuții cred că sunt înșelați și printr- o altă metodă atunci când merg la magazin. Uneori au dreptate. Unul dintre Condamnații de la Penitenciarul Jilava este sigur că a descoperit metoda prin care i se fură bani de pe card.




„Taxat” pe furiș

De vină ar fi tot proprietarii magazinelor de după gratii sau chiar angajații acestora.

„Când fac cumpărături trec pe la casa de marcat, vânzătorul scanează produsele după care semnez în tabel pentru efectuarea cumpărăturilor și încep să îmi pun produsele în sacoșă. Uneori nu ni se spune suma rămasă pe card”, își începe plângerea Marin. Doar după ce ajunge în cameră, își scoate produsele și își face propriul calcul, „clientul” estimează cheltuie lile și suma care trebuie să fie pe card.


FOTO:Deținuții văd o conspirație în modul de funcționare a magazinelor din închisoare



„Ies la telefon ca să scanez cardul. Atunci observ că am cu 15-40 de lei mai puțin față de calculul făcut. Am făcut scandal și cerere să se facă verificare. Atunci am văzut că mi se trecuse pe card și un kilogram de cârnați pe care nu-i luasem”, ne mai spune acesta. De partea cealaltă, gardienii spun că este o metodă des întâlnită a unor deținuți prin care încearcă să mai facă rost de ceva bani pe card.

Vânzătorii și marfa sunt controlați mai atent decât la verifi carea de pe aero

La Penitenciarul Jilava firma Zodiac Prod este societatea care a câștigat licitația. Mihai Niculescu este administratorul societății care a primit 40 de mp în închisoarea de la marginea Capitalei pentru care plătește anual 120 de euro pe mp.

„Sunt verificat des la prețuri, poate că uneori am prețuri mai mari cu câțiva bani față de limita de 25%, dar asta pentru că prețurile se schimbă des. Dar sunt mici excepții”, explică acesta. „Nu vând decât cu prețurile la care am voie. Este a d e v ă - rat că sunt mai mari decât la supermarket, dar noi vindem la regim de maga z i n a l i m e n - tar de cartier. Trebuie să-mi recuperez investiția pe chirie”, adaugă acesta.


FOTO:^ Kaiserul și cârnații sunt cele mai scumpe produse



Țigările

Acesta spune că peste 80% din produsele luate de deținuți sunt țigări. Acestea sunt vândute la prețurile stabilite de stat și nu se poate aplica un adaos mai mare de 4%.

Cât despre angajați, Niculescu spune că aceștia sunt controlați atent. „Și ei și produsele de la magazin sunt verificați. Produsele sunt scanate ca la aeroport”, mai spune acesta.

Și gardienii trec pe la magazin

Trei sunt motivele pentru care astfel de magazine sunt necesare într-o închisoare. 1. Mai întâi oferă șansa deținuților săși cumpere bunuri necesare, fără a le mai solicita familiilor de acasă. 2. Apoi, reduc accesul unor obiecte interzise, cum ar cartele telefonice, mobile și chiar droguri care sunt ascunse deseori în pachetele primite de acasă. 3. În final, de aici gardienii pot cumpăra țigări și orice mai au nevoie, popotele lor sunt închise.




 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei