Cutremur în dosarul Black Cube. Cristoiu scoate la lumină elementele-cheie

default

Dimensiune font:

| 22-10-2016 10:35

 Un nou scandal la nivel înal explodează public după ce stiripesurse.ro a prezentat mărturia unei persoane audiate în dosarul Black Cube. Potrivit lui Dan Zorella, acțiunea de spionare a șefei DNA ar fi fost aprobată de SRI și de președinte, lucru informat de Iohannis. Jurnalistul Ion Cristoiu scoate în evidență elementele-cheie ale scandalului și pune întrebările capitale pentru ceea ce se poate ascunde în spatele scandalului.

 

„De precizat în chip obligatoriu că nu e vorba de o intervenție în presă a lui Dan Zorella, cel care a coordonat în România Operațiunea Black Cube. E vorba de o declarație dată în cadrul unui proces. Minciunile în astfel de cazuri sînt sancționate. Ca declarație în cadrul Procesului, cea a lui Dan Zorella nu poate fi făcută dispărută sau măsluită. Chiar și după un număr de ani, ea poate fi invocată în cadrul unei redeschideri a anchetei, dacă cea desfășurată de DIICOT în prezent va fi o mușamalizare a Scandalului”, scrie Ion Cristoiu pe blog.

 

„Ce ne spune Dan Zorella?

Că la un moment dat i s-a prezentat un Proiect (cel de investigare a Codruței Kovesi) ca fiind un proiect guvernamental. Pentru că n-avea încredere totală în această prezentare (făcută de Daniel Dragomir) a vrut să verifice. Și atunci s-a gîndit la Meir Dagan, președintele onorific la vremea respectivă al Black Cube, care avusese „relații foarte bune cu serviciile de informații din România”. De precizat că Meir Dagan, invocat în Declarație ca președinte de onoare al Black Cube, fusese director Mosad din 2002 pînă în 2011. A murit pe 17 martie 2016. Potrivit Rechizitoriului, Operațiunea Black Cube a fost discutată la București în intervalul 1 februarie-16 martie 2016. De ce voia să verifice Dan Zorella, potrivit Declarației sale de la Comisia rogatorie, dacă Proiectul e unul guvernamental?

Pentru că ar fi fost o nebunie să declanșezi o Operațiune de investigare a șefei DNA, una dintre persoanele cele mai bine protejate informativ din statul român, un stat amic al Serviciilor de informații israeliene. Din acest punct de vedere, Meir Dagan era persoana cea mai nimerită și prin faptul că era președinte de onoare al Black Cube. E greu de crezut că președintele de onoare a unei firme precum Black Cube își îngăduia să-l mintă pe Dan Zorella trimițînd o echipă Black Cube la condamnare sigură în România. Dan Zorella era conștient de pericolul la care se expunea echipa dacă nu beneficia de aprobare la nivele dintre cele mai înalte. Potrivit Declarației, Dan Zorella i-a expus lui Meir Dagan unele informații preliminare. Că Florian Coldea e un susținător al Codruței Kovesi și, prin urmare, să-l ocolească în verificarea aserțiunii că e un proiect guvernamental. Că șefii care aprobaseră Proiectul erau dintre adversarii Codruței Kovesi. Deși Declarația n-o spune, e de presupus că lui Dan Zorella i s-a zis că șefa DNA e persoana pe care n-o poate verifica nimeni, că sînt multe indicii de activități dubioase ale Codruței Kovesi (Scandalul Cucuveaua mov a confirmat această credință, că șefa DNA nu e chiar Fecioară din punct de vedere moral) și că prin Operațiunea unei echipe Black Cube se speră să se obțină informații despre Codruța Kovesi care, difuzate în presa internațională, o vor obliga să demisioneze (în chip paradoxal, astfel de informații despre Kovesi au apărut în presa noastră, fără ca șefa DNA să le dezmintă). Dan Zorella declară că după o zi două Meir Dagan a revenit la telefon și „mi-a precizat că a efectuat toate verificările în România. Și, într-adevăr, este vorba despre un proiect foarte important și sensibil pentru statul român și astfel vom fi protejați de către organizație. Vom funcționa ca celulă a SRI-ului și să avem succes, o misiune importantă”.

 

Întrebarea, marea întrebare e: Cu cine a vorbit Meir Dagan din România? Cu Klaus Iohannis? Cu Eduard Hellvig?

Nu putea să vorbească (mai precis să se intereseze off the reocrd, deoarece Operațiunea nu era autorizată oficial, ci neoficial, în genul operațiunilor cu cîntec ale CIA autorizate de președinte prin tăcerea cînd e întrebat dacă Agenția s-o facă sau nu) decît cu cineva cu care avea relații apropiate.

Nu-i exclus să fi vorbit cu MRU, care l-a asigurat că e o Operațiune dorită de Klaus Iohannis și de Eduard Hellvig, dar refuzată de Florian Coldea. Ipoteza ar fi confirmată de demisia mai mult decît misterioasă a lui MRU, și la ora actuală învăluită în mister.

Desigur, avem de a face cu punctul de vedere al unui inculpat care se apără susținînd că a inițiat Operațiunea avînd convingerea unei Operațiuni aprobate de statul român. Ca orice punct de vedere al cuiva care se apără într-o anchetă, Declarația nu poate fi luată drept adevăr absolut.

Asta nu înseamnă că un Istoric al Clipei, cum mă cred eu, trebuie s-o arunce la coș, luînd de bună rostirea lui Klaus Iohannis că totul e o făcătură), fără a încerca s-o verifice prin raportare la toate datele Scandalului.

Dan Zorella susține că l-a rugat pe fostul șef al Mosadului să verifice la București dacă Proiectul e guvernamental și că acesta a verificat. Ca fost șef al Mosadului pînă în 2011, Meri Dagan avea posibilitatea să verifice. Poate că a verificat sunîndu-l pe MRU, cu care se afla în relații excepționale. Poate că MRU l-a tras pe sfoară pe Meri Dagan și iată acum e demisionat și dispărut tocmai din cauză c-a pus proiectul pe seama lui Klaus Iohannis și a lui Eduard Hellvig. Oricum, luînd în considerare și pericolul întruchipat de o Operațiune fără aprobarea statului român, n-am nici o îndoială că lui Meri Dagan i s-a spus că-i vorba de un Proiect guvernamental. Acest lucru a fost susținut de Black Cube în presa israeliană imediat după declanșarea Scandalului. Pe 12 aprilie 2014, după arestarea în România a celor doi agenți, reprezentanții Black Cube spuneau că aceștia au acționat pe teritoriul țării noastre cu autorizație de la „cel mai înalt nivel posibil”:

„Fără îndoială, Black Cube a acţionat în România în conformitate cu legile locale şi avînd autorizația și permisiunea de la cel mai înalt nivel posibil.”

 

Toată lumea s-a mirat de felul deschis în care au lucrat membrii echipei Black Cube. Explicația acestui fel de acționa, în conflict cu statutul de ofițeri de informații, ba chiar și cu statutul de detectivi poate fi dată de asigurarea de la conducerea firmei că e o operațiune care se bucură de protecția Serviciilor. Să nu uităm că membrii echipei au fost prinși nu de Poliția română, ci de SRI. Dacă nu intervenea SRI, Operațiunea ar fi rămas nedescoperită.

„I-am explicat sensibilitatea, să fie precaut cu treaba cu Coldea, și să nu-l abordeze pe Coldea din greșeală”. Aserțiunea dă o anume veridicitate Declarației. Florian Coldea a devenit legendar în România ca membru al Binomului SRI-DNA. Dacă alte persoane importante din statul roman aveau interesul unei Operațiuni de investigare a lui Kovesi, indiscutabil, acestea i-ar fi avertizat pe conducătorii Operațiunii Black Cube să se ferească de Florian Coldea.

Dezvăluirile din ultimul timp despre Codruța Kovesi (miș-mașul cu Plagiatul, existența unui e-mail privat, prezența sa la sindrofii cu cîntec) ne arată că despre șefa DNA se știau multe lucruri compromițătoare. Și mie mi s-au spus off the record lucruri care spulberă imaginea Codruței Kovesi de Maria Magdalena care n-a păcătuit înainte de a-l întîlni pe Iisus. Dacă existau astfel de informații, devenite lucruri comune pentru cei din Echipa Traian Băsescu, n-ar fi deloc surprinzătoare o Operațiune comandată de cei care știau cine e Codruța Kovesi în realitate.

„M-am consultat cu Udi Levi, dacă pot apela la Dagan pe acest subiect, iar Udi a spus că este o idee bună”. Un document din 29 mai 2008 (Programul unei reuniuni a Economic Club of Toronto) îl prezintă pe Udi Levi astfel :

„Dr. Ehud ( Udi) Levi world renowned expert on counter terrorism and former member of the Israel National Security Council, director

Counter Terrorism and Proliferation Finance Bureau

Officer of the Prime Minister, Government of Israel.”

O mai fi avînd Udi Levi înalta funcție ? Nu știm. Probabil că lucrează la Black Cube. Sigur e că Udi Levi, cel întrebat de Dan Zorella, confirmă că e o idee bună să apeleze la Meri Dagan pentru a verifica dacă Proiectul e guvernamental. Cum Udi Levi nu e un terchea berchea, înseamnă că Dan Zorella avea unele suspiciuni în legătură cu autorizarea Operațiunii la cele mai înalte nivele

Klaus Iohannis a încercat în chip penibil să nege documentul nu numai prin manevra simplistă a etichetării celor care-l susțin ca fiind infractori (pentru toți politrucii spînzurați în funcții înalte, cine îndrăznește să spună adevărul despre ei sînt infractori! Asta pînă se dau de a rostogolul din fotolii), dar și printr-un raționament de doi bani. Cum să fie părtaș SRI-ul la Operațiune cînd SRI-ul a fost cel care „a participat şi a contribuit decisiv la prinderea infractorilor”. Păi, așa cum dezvăluie Dan Zorella, Florian Coldea era considerat susținătorul Codruței Kovesi, cel care veghea la Onoarea șefei DNA. De ce n-am crede că o grupare din SRI a acceptat Operațiunea Black Cube, în timp ce o altă grupare a dat-o în gît?!”, scrie jurnalistul Ion Cristoiu pe blog.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei