Mostenirea lui Dinu Patriciu. Vaduva Dana poate fi exclusa de la avere prin testamentul miliardarului decedat

default

Dimensiune font:

| 21-08-2014 10:16

Dinu Patriciu avea posibilitatea sa-si excluda sotia si ceilalti membri ai familiei de la mostenirea averii pe care o lasa in urma, potrivit legislatiei britanice aplicabile activelor magnatului aflate sub jurisdictia englezeasca, au declarat, miecuri, pentru HotNews.ro, doi avocati britanici. Simon Hammond si Neil McGregor, care profeseaza si in Marea Britanie, si in Romania, au explicat modul in care s-ar putea imparti averea lui Dinu Patriciu.

Dupa decesul lui Dinu Patriciu, survenit marti, la Londra, trei informatii esentiale se desprind: trupul neinsufletit va fi inmormantat la Londra (acolo traia in ultima perioada), miliardarul avea domiciliul la Londra si exista un testament.

Surse apropiate miliardarului declarasera marti, petru HotNews.ro, ca procedurile pentru stabilirea succesiunii se vor face dupa legea engleza, pentru ca cel mai probabil Patriciu avea domiciliul stabilit la Londra.

Avocatul britanic Simon Hammond, de la casa de avocatura "Hammond, Bogaru si Asociatii", a explicat ca pentru a-si stabili domiciliul in Anglia, Dinu Patriciu ar fi trebuit sa demonstreze autoritatilor engleze ca acolo vrea sa traiasca, sa moara si sa fie inmormantat.

"Poti sa ai un domiciliu prin vointa ta. Pentru asta trebuie sa te duci acolo si sa arati ca acolo traiesti, ca acolo vrei sa mori. Un element important este daca acolo vrei sa fii inmormantat", a explicat Hammond.

Mai simplu pentru Patriciu era sa-si stabileasca doar resedinta la Londra, adica sa arate ca acolo traia. In acest caz, activele sale din Anglia se mostenesc sub efectul legii engleze, iar proprietatile din Romania dupa legea romaneasca, a explicat avocatul Simon Hammond.

Conform legii engleze, printr-un simplu testament, Dinu Patriciu avea capacitatea sa-si excluda sotia si copiii de la orice drept de mostenire asupra activelor respective si sa le lase mostenire oricui, inclusiv consultantei Anne Chen, cu care avea o relatie.

"Daca avea un testament, acesta poate sa taie drepturile tuturor rudelor sale. Poate sa-si lase averea oricui, unei asociatii de caritate, bisericii locale... Sub legea engleza, testamentul are capacitatea sa excluda total familia sau poate sa stabileasca o anumita mostenire pentru copii si pentru nepoti", a explicat avocatul englez.

Enigma testamentului milanez
O alta variabila majora s-ar putea dovedi legea care guverneaza de fapt testamentul. In 2013, intr-un interviu la postul Romania TV, Dinu Patriciu a marturisit ca, aflandu-se pe patul de spital, in Italia, inainte de transplantul de ficat, fratele sau a venit cu un avocat din Milano si l-a ajutat sa-si faca testamentul.

"Seara aceea a fost de roman, pentru ca fratele meu a venit la mine cu un avocat de la Milano ca sa imi scriu testamentul. In timp ce faceam asta, au aparut medicii, zambind, care mi-au spus ca au gasit un ficat si ca ma pregatesc de operatie. In cele din urma am ajuns pe masa de operatie, rastignit ca si Hristos. Este adevarat ca iti revezi viata", a marturisit Dinu Patriciu la Romania Tv imediat dupa operatie.

"Este un gest cat se poate de pragmatic si pe care trebuie sa il faci, pentru ca vrei ca dupa ce nu o sa mai fii, nimeni sa nu se certe cu nimeni. Si asa am facut", a mai povestit Patriciu.

Avocatul britanic Neil McGregor explica, pentru HotNews.ro, ca legea sub care a fost intocmit testamentul si desemnati executorii testamentari este cea care guverneaza mai departe procedurile de succesiune.

"Daca are un testament valid, legea aplicabila acelui testament se va aplica la succesiune. Legea in care testamentul a fost pregatit este cea aplicabila. Eu pot sa semnez in Romania un testament sub legea engleza, dar trebuie sa specific acest lucru si sa desemnez un anumit executor", a precizat avocatul de la casa de avocatura "McGregor&Partenerii".

Legea engleza, favorabila amantei. Legea romana ajuta vaduva
In procedurile de mostenire, legislatia englezeasca ajuta mai mult amantele defunctului, prietenii ori rudele indepartate, in cazul in care mortul apucase sa-si faca testament. In schimb, legislatia romaneasca ofera vaduvei si copiilor decedatului mai multa protectie.

In Anglia, locul unde Patriciu avea probabil domiciliul sau, mai simplu, resedinta, procedura succesiunii, in cazul existentei testamentului, se face astfel:
Executorul testamentar desemnat de Patriciu prin testament este cel care administreaza proprietatile.
Executorul (care este un profesionist platit, asemeni avocatilor) merge cu testamentul la instantele englezesti, care il examineaza sa vada daca testamentul se executa corect.
Instanta acorda executorului succesiunea care le permite sa administreze toate activele strict potrivit testamentului.
Daca nu exista un testament, pe legea engleza se aplica reglementarile pentru "Intestacy". Prin acestea, vaduva este prima indreptatita pe linia succesorala sa mearga in instanta si sa ceara o scrisoare de administrare a averii decedatului. Mai departea, ea este cea care, in locul executorului testamentar, administreaza mostenirea sub regimul reglementarilor pentru "Intestacy" Aceasta lege acorda sotiei jumatate din proprietati, iar cealalta jumatate se duce la copii si asa mai departe pe linia succesorala. Aici si amantele isi pot cere partea din mostenire, daca in instanta isi dovedesc contributia la progresul afacerilor defunctului.

"Seamana cu legea romaneasca, dar diferenta majora este ca in legea engleza testamentul poate sa excluda familia", a explicat Simon Hammond.

Legea romaneasca este mai favorabila, din start, vaduvei lui Dinu Patriciu, in conditiile in care divortul dintre cei doi nu s-a produs.

Astfel, pe legea romaneasca, chiar daca exista un testament, Dana Patriciu beneficiaza de o rezerva succesorala din averea lui defunctului miliardar.

Ceea ce se cunoaste oficial este ca Patriciu avea doua fiice din alta casatorie, iar sotia sa, Dana, are are un fiu, de asemenea, din alta casnicie.

Conform Codului civil, chiar si in cazul unui testament prin care Dinu Patriciu nu i-ar fi lasat nimic, sotia are garantata o rezerva succesorala de 1/8 din mostenire, cand vine in concurs cu descedentii defunctului. La randul lor, fiicele lui Dinu Patriciu au rezervat impreuna, orice ar fi, 2/3 din mostenire.

Daca defunctul ar avea 3 sau mai multi copii, rezerva lor succesorala este de 3/4 din mostenire, impreuna.

Conturile britanice - o vulnerabilitate pentru vaduva Dana
Este de notorietate deja ca Dinu Patriciu isi derula afacerile prin paradisuri fiscale, unul dintre acestea fiind Insulele Virgine Britanice. Sumele uriase pe care miliardarul le-a pastrat prin conturi britanice pot fi o vulnerabilitate pentru vaduva sa, Dana Patriciu, si un avantaj pentru Anne Chen, chinezoaica nascuta in Trinidad-Tobago cu care miliardarul avea o relatie.

Conturile din Marea Britanie - fie ele din Jersey sau din Insulele Virgine - se executa sub legea britanica, a aratat avocatul Simon Hammond.

In Anglia, se obisnuieste deschiderea conturilor pe doua nume, in comun (account in joint names), a mentionat, la randul sau, avocatul Neil McGregor. "Daca una dintre persoanele care au contul moare, supravietuitorul ramane cu puterea sa foloseasca acel cont", a aratat el.

In cazul in care acel cont este facut doar pe numele lui Dinu Patriciu, banca britanica va recunoaste cuiva dreptul de a folosi contul respectiv doar daca executorul face dovada succesiunii pentru persoana respectiva.

Aflat in "razboi" cu sotia sa, Patriciu ar fi putut astfel sa-si "sara" de la mostenire nevasta printr-un simplu cont pe numele sau si al amantei, ori pe numele lui si al fiicelor sale naturale.

In 2012, Dana Patriciu a introdus in instanta o cerere de separare de patrimoniu, incercand apoi, fara succes, sa-l "scoata nebun" pe miliardar. Patriciu a raspuns printr-o actiune de divort, care avea sa-i fie respinsa de Judecatoria Buftea, in 3 august 2014, cu putin timp inainte sa moara, in conditiile in care el, aflat la Londra, grav bolnav, nu si-a sustinut motivatia in instanta ilfoveana.

Dana Patriciu a sustinut ca averea pe care o dorea partajata se ridica la 2,3 miliarde de euro, insa Dinu Patriciu, intr-un document depus la Judecatorie in septembrie 2013, sustinea ca averea lui este mult mai mica, si anume de 191 milioane de euro.

Din acesti bani, el considera ca lui trebuia sa-i ramana 97%, iar sotiei i se cuveneau 3%, adica 5,7 milioane de euro.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei