Motivul pentru care o ţară super BOGATĂ tocmai a intrat în COLAPS ECONOMIC!

default

Dimensiune font:

| 01-06-2016 09:39

 O ţara în faliment unde oamenii suferă din cauza lipsei alimentelor, a medicamentelor, a apei şi a curentul electric. Preţurile se dublează o data la câteva zile, violenţele şi jafurile s-au înmulţit, sunt mari proteste de stradă, iar oameni disperaţi au început să-şi facă singuri ceea ce ei numesc dreptate. Cum şi de ce s-a ajuns la colaps economic şi dezastru umanitar în statul cu cele mai mari rezerve de petrol din lume?

 70 la sută din cei 29 de milioane de venezueleni nu-l mai vor pe Nicolas Maduro ca preşedinte, arată ultimele sondaje de opinie din Venezuela.

 

Oamenii îl consideră, alături de guvernul său socialist, vinovat de dezastrul din ţară, la fel ca şi opoziţia care cere revocarea lui din funcţie prin referendum. Pe de altă parte, preşedintele Maduro consideră că vinovaţi de criză ar fi elita business-ului şi forţele de dreapta din ţară, guvernele străine ostile, unele state din OPEC sau seceta din acest an şi a declarat stare de urgenţă pentru a combate războiul economic împotriva Venezuelei, ameninţând că va naţionaliza toate companiile străine, care spune el, sufocă economia.

Cândva una dintre cele mai bogate şi mai sigure din America Latină, acum Venezuela stă cel mai prost din lume în privinţa creşterii economice, la fel şi la inflaţie, şi are a noua cea mai mare rată a şomajului. Are a doua cea mai mare rată a criminalităţii din lume, mortalitatea infantilă în spitalele publice care a crescut de 100 de ori în ultimii patru ani, o parte din angajatii statului lucrează doar câte doua zile pe săptămâna, pentru ca nu exista bani pentru salarii, iar şcolile funcţioneaza după un orar redus. În plus, moneda ţării, bolivarul venezuelean, a pierdut 99% din valoare de la începutul anului 2012.

 

Este tabloul complet al colapsului social şi economic reflectat şi de ultimului raport al Fondului Monetar Internaţional. În 2016, conform proiecţiilor FMI, Venezuela va rămâne în depresie accentuată şi nesiguranţă politică, actuala tendinţa de scădere a preţului petrolului va mări dezechilibrul macro-economic, iar inflaţia, acum de 400%, va depăşi 500% până la sfârşitul anului. Statele eşuate sunt adesea caracterizate de eroziunea autorităţii de stat, regimuri autoritare incapabile să satisfacă nevoile populaţiei, corupţie răspândită în sistemul administraţiei centrale, represiune asupra oponenţilor politici, încălcare gravă a drepturilor omului, un sistem social în colaps, sărăcie extremă care afectează marea majoritate a cetăţenilor, criminalitate ridicată. Venezuela a devenit un stat eşuat.

Ce s-a întâmplat cu Venezuala?

Cu rezerve de petrol brut de 297.7 miliarde de barili, Venezuela este extrem de dependentă de veniturile din petrol, care reprezintă aproximativ 96% din exporturi. În condiţiile în care economia nu este deloc diversificată, ţara nu produce aproape nimic altceva decât petrol, Venezuela a depins doar de importuri pentru a hrăni populaţia. Începută în 2014, prăbuşirea preţurilor petrolului de la 88 de dolari pe baril la 35 de dolari, în mai 2016, a zdrobit economia ţării şi a tăiat finanţarea generoaselor programe sociale ale guvernului.

Am un fiu de doi ani. Nu are scutece. Nu are lapte, nu are mâncare. Singura mâncare pe care pot să i-o dau, din când în când, e o bucată de carne de pui, pentru că salariul meu ajunge doar pentru a cumpăra trei pui lunar” - mărturia acestei mame spune totul despre traiul zilnic din Venezuela. Faptul că guvernul are tot mai puţini bani la dispoziţie pentru importul de bunuri este doar o parte a problemei, pentru că şi alţi factori au agravat lipsurile. Primul pas a făcut prin programele sociale pentru săraci ale guvernului socialist a lui Hugo Chávez, preşedinte din 1998 până în 2013, când benzina costa doar 2 cenţi şi nu se plătea chirie pentru închirierea caselor.

Apoi, Chávez a introdus, în anul 2003, controlul preţurilor la unele alimente de bază - zahăr, cafea, orez, făină şi ulei de porumb. Ideea era de a le face mai accesibile populaţiei sărace, dar producătorii s-au plâns că din cauza noilor reglementări pierd bani şi unii din ei au refuzat furnizarea acestor alimente magazinelor de stat, unde preţurile de vânzare erau controlate, iar alţii chiar au renunţat să le mai producă. Rezultatul, ţara a devenit şi mai dependentă de importuri. Cum bunurile de consum au devenit tot mai puţine, mulţi venezeleni s-au văzut siliţi să stea la cozi cu orele pentru a şi le cumpăra, de multe ori şi după ce vestea sosirii mărfii în magazile era dată prin reţelele de socializare.

Guvernul spune însă că lipsurile sunt agravate de un aşa numit "război economic", dus şi de unii cetăţeni care fac stocuri sau de alţii care cumpără mai mult decât au nevoie şi revând apoi pentru a face profit. Pentru a descuraja aceste comportamente, preşedintele Maduro, a anunţat în 2014, ca introduce amprentarea cumpărătorilor, iar pe vânzători i-a acuzat că ascund mărfurile pentru a influenţa preţurile.

Guvernul are şi o altă explicaţie pentru sărăcia din magazine. Afirmă că până la 40% din mărfurile subvenţionate sunt traficate în Columbia şi vândute cu un profit substanţial şi de aceea, în august 2015, Maduro a ordonat închiderea parţială a graniţelor cu Columbia. Cu toate aceste măsuri, lipurile s-au cronicizat, iar cozile au continuat şi din ce în ce mai mulţi oameni spun că suferă de foame.

Cum bunurile de strictă necesitate sunt atât de greu de procurat, şi preţurile au explodat. Există însă o piaţă negră pentru orice, de la bunurile de consum la dolari, unde preţurile sunt şi de patru ori mai mari decât în magazine.

Analiştii spun că inflaţia este agravată şi de complicatul sistem al ratelor de schimb valutar, existând cursuri diferite de schimb în funcţie de scopul utilizării banilor, cu rate preferenţiale pentru importurile de bunuri de consum esenţiale şi mâncare. De asemenea, plafonarea sumei pe care un cetăţean o poate schimba legal în dolari încurajează piaţa neagră, care la rândul ei ridică valoarea cursului de schimb al monedei locale faţă de dolar.

Corupţie şi infracţionalitate Hugo Chávez a fost ales preşedinte în decembrie 1998 promiţând că va face o nouă constituţie pentru a reforma statul, că va lupta împotrina sărăciei şi excluderii sociale şi va elimina corupţia. Constituţia din 1999 s-a dovedit a fi un instrument de distrugere a instituţiilor li companiilor de stat în fruntea cărora au fost puşi birocraţi obedienţi, sărăcia şi excluderea socială sunt mai mari decât oricând, la fel ca şi nivelul corupţiei, în Indicele de Percepţie a Corupţiei al Transparency International din 2015, Venezuela fiind văzurtă, după Haiti, ca a doua cea mai coruptă ţară din America Latină şi pe locul 158 din 167 de ţări ale lumii.

Legislativul controlat de opoziţie investighează în prezent 89 de presupuse cazuri de corupţie, a actualilor sau foştilor oficiali guvernamentali, care însumează 69 de miliarde de dolari. Investigaţia vizează mai multe sectoare, inclusiv al alimentaţiei şi sănătăţii, ca şi neregulile legate de controlul strict al monedei începând din 2003.

Doar tranzacţiile ilegale de valută ar fi sifonat 60 de miliarde, spune Freddy Guevara preşedintele comisiei parlamentare de investigare, citat de AFP, iar compania petrolieră de stat PDVSA, ar fi deturnat cel puţin 7 miliarde. Corupţia ar fi costat bugetul statului 350 de miliarde de dolari afirmă însă publicaţia independentă El Nacional, o sumă care, dacă este reală, relevă enorma extindere a corupţiei în rândul oficialilor guvernamentali.

În 2015, 268 de mii de oameni au comis infracţiuni grave, Venezuela fiind acum statul cu una din cele mai ridicate rate de infracţionalitate din lume, iar capitala Caracas, cel mai periculos oraş din lume. Răpirile, jafurile şi crimele sunt la ordinea zilei şi în faţa valului de violenţe fără precendent unii au început să-şi facă singuri dreptate. Este şi cazul Roberto Bernal, un bărbat disperat de foame, care acuzat că a furat 5 dolari de la un bătrân, a fost bătut de mulţime şi incendiat de viu.

Şi foametea i-a împins pe locuitorii din Caracas la gesturi disperate, unii oamenii au început să ucidă animale de pe stradă pentru a le mânca, iar la Maracaibo, al doilea cel mai mare oraş, soldaţii au fost scoşi pe stradă în urma protestelor violente pentru a proteja magazinele şi descuraja jafurile.

Înmulţirea actelor de violenţă este strâns legată de problemele economice, sociale şi de instabilitatea politică - declară Alejandro Velasco, profesor la Universitatea din New York, care mai spune că infractorii nu respectă legile din cauza unui sistem juridic incorect, cu pedepse care sunt aplicate selectiv. De asemenea adaugă Velasco, un rol important îl au traficul de droguri şi instabilitatea provocată de conflictul civil din ţara vecină, Columbia.

De ce Maduro, Parlamentul şi strada sunt în conflict

După alegerile legislative din decembrie 2015, partidele din opoziţie au obţinut majoritatea în Parlament şi, aşa cum au promis în campanie, încearcă să-l demită din funcţie pe preşedintele Maduro înainte ca el să-şi termine mandatul, în 2019. Au propus un amendament constituţional pentru reducerea mandatului de la şase la patru ani, dar Curtea Supremă l-a respins.

Acum, au strâns pe o petiţie 1.85 milioane de semnături pentru a a convoca un referendum şi cer populaţiei ca prin proteste de stradă să pună presiune pe Consiliul Naţional Electoral pentru a nu fi amânat. Conform Constituţiei, dacă preşedintele este revocat în ultimii doi ani de mandat, funcţia e preluată de vice-preşedinte, în prezent Aristobulo Isturiz - membru al Partidului Unităţii Socialiste al lui Maduro.

Opoziţia vrea aşadar organizarea de noi alegeri şi de aceea este nevoie ca referendumul să se organizeze înainte de 10 ianuarie 2017. Vice-preşedintele Isturiz exclude orice refenedum de revocare, pretinzând că semnărurile de pe petiţie au fost obţinute prin fraudă, într-o conferinţă de presă din 17 mai, Maduro a atacat Parmanetul spunând că acesta şi-a pierdut vitalitată şi este doar o chestiune de timp până va dispărea, iar la rândul său Adunarea Naţională a respins decretul preşedintelui prin care a fost dectată starea de urgenţă de 60 de zile.

Cu o asemenea scenă politică şi în condiţiile în care şi guvernul este inflexibilă, lipsa constantă de alimente, repetatele întreruperi de curent şi infracţionalitatea crescută au scos din nou în stradă oamenii care cer plecarea lui Maduro. Foametea i-a împins pe locuitorii din Caracas, capitala Venezuelei, o la gesturi disperate, unii oamenii au început să ucidă animale de pe stradă pentru a le mânca, iar la Maracaibo, al doilea cel mai mare oraş, soldaţii au fost scoşi pe stradă în urma protestelor violente pentru a proteja magazinele şi descuraja jafurile.

Situaţia este complicată şi de faptul că, în ultimii ani, media a înclinat balanţa în favoarea guvernului, după cum spune Freedom House, iar Maduro a făcut tot ce se putea pentru a reduce la tăcere media independentă, spune organizaţia Reportri fără Frontiere, care îl cataloghează printre duşmanii libertăţii presei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei