PREVIZIUNI științifice despre viitor: cum va arăta omenirea în 2050!

default

Dimensiune font:

| 16-10-2017 16:00

Dezbaterile in lumea stiintifica pe marginea noilor tehnologii care folosesc Inteligenta Artificiala (IA) sunt impartite: unii vorbesc despre beneficii, altii despre pericole.

Recent, aminteam despre „razboiul” (declarativ) dintre fondatorul retelei de socializare Facebook si miliardarul Elon Musk, ambii oameni de afaceri implicati in mega-proiecte de viitor. Si, desi ambii sunt „raspunzatori” de dezvoltarea noilor tehnologii care folosesc IA, pozitia lor publica este divergenta: Mark Zuckerberg este optimist, Musk vede pericole si cere reglementarea masurilor de securitate cibernetica. Ideea este ca robotii sunt folositori pentru creatorii lor, dar ei pot deveni ucigasi, odata scapati complet de sub control.

In aceasta lupta a extremelor intervine mai nou si Antoine Blondeau, cofondator al unei platforme specializate in acest domeniu de activitate si unul dintre cercetatorii care au contribuit la dezvoltarea tehnologiei ce a permis crearea asistentului virtual Siri (cei care folosesc telefoanele Apple, iPhone stiu despre ce este vorba). El se aseaza in tabara celor care sunt convinsi ca Inteligenta Artificiala va fi benefica pentru omenire, dupa cum aflam dintr-un material Agerpres.

Avand in vedere pasii facuti in ultimii ani in domeniul Internetului Lucrurilor (IL), de cand a debutat ceea ce se numeste deja a Patra Revolutie Industriala (despre care am mai scris in revista noastra), nu e de mirare ca viziunea lui Antoine Blondeau despre viitorul apropiat al omenirii arata cam asa: Sa ne inchipuim ca suntem in anul 2050. „De la continutul frigiderului la temperatura din sufragerie, asistentii virtuali asigura buna functionare a intregii locuinte. Ecranele difuzeaza emisiunile pe care vreti sa le vizionati imediat ce intrati intr-o camera. Masina voastra nu are sofer, iar barmanul vostru preferat ar putea fi un robot android.

In mass-media ultimilor ani, opiniile si predictiile legate de viitorul omenirii modelat de robotii dotati cu IA sunt tot mai numeroase si este explicabil de ce. Numai ca Antoine Blondeau nu este ziarist, nici analist media, ci este cel care a contribuit nemijlocit la dezvoltarea tehnologiei dotate cu IA, si mai exact la conceperea lui Siri, asistentul virtual cu functie vocala instalat pe telefoanele iPhone.

Este asadar unul dintre expertii domeniului, asa incat stie ce vorbeste, chiar daca predictiile, in general, rareori se adeveresc. Sa ne amintim despre predictiile din anii 60 ai secolului trecut, cand omul de stiinta Arthur C. Clarke declara ca in anul 2000 oamenii vor circula cu farfurii zburatoare, an in care, spunea Clarke, vor avea loc si primele expeditii umane in spatiul intergalactic (previziune care a stat la baza scenariului filmului 2001: Odiseea spatiala realizat in 1968 de Stanley Kubrick. Aflat in alta era, cea a IA, Antoine Blondeau, cercetatorul francez in varsta de 48 de ani care a ales de mai multi ani California si Hong Kong, este convins ca „peste 30 de ani totul va fi conceput pentru a satisface nevoile personale; munca, asa cum este cunoscuta in prezent, va fi un concept invechit”.

Roboti-medici 

Mai departe, el crede ca „profesiile juridice, jurnalismul, contabilitatea si vanzarile cu amanuntul vor fi rationalizate, intrucat IA va duce la o slabire a muncii integrate. Domeniul sanatatii va fi la randul lui bulversat de aceste evolutii, persoanele private vor dispune de toate datele lor medicale, iar programele bazate pe IA vor putea sa emita diagnostice”.

Medicii vor deveni o amintire sau un element de socializare: „Pentru o programare la medic, oamenii vor merge acolo mai mult pentru reconfortul oferit de discutia cu o fiinta umana sau pentru ca un om in carne si oase trebuie sa le inmaneze medicamente (de ce nu un automat ca acelea care distribuie bauturi racoritoare si chips-uri in statiile de metrou, aeroporturi, supermarketuri?). Insa nu va mai fi cu adevarat nevoie de un medic care sa ne spuna ceea ce nu functioneaza bine in organismul nostru”, crede Antoine Blondeau.

Ceva din viitorul apropiat este deja trecut in existenta noastra. Pentru ca exista deja „majordomi digitali” precum Alexa al grupului Amazon si serviciul Google Home. Acestia pot deja sa comande la fel de bine o pizza sau sa lanseze o comanda pentru achizitionarea de aparate electromenajere.

Samsung lucreaza deja designul unor frigidere inteligente, care ar putea sa comande cumparaturi online si sa expedieze mesaje celorlalti membri ai familiei. Mai exista si roboti-jurnalisti, care redacteaza deja articole simple in domeniul economic si in cel sportiv, brokeri virtuali folositi pe pietele financiare sau vanzatori virtuali interactivi, capabili sa evalueze produsele care ii plac sau ii displac utilizatorului, la fel ca o persoana reala.

Se lucreaza si la o „infirmiera IA”, nu atat de draguta ca una reala, dar la fel de eficienta, pentru ca in cadrul unor teste, bazate pe datele colectate de la cateva mii de pacienti, referitoare la tensiunea arteriala a acestora, inventia „este capabila sa identifice, cu un grad de acuratete de peste 90%, persoanele susceptibile sa dezvolte septicemie, o afectiune potential mortala, cu 30 de minute inainte de aparitia simptomelor vizibile”, ceea ce poate fi crucial in anumite situatii.

Inteligenta artificiala generalizata 

Daca la ideea de brokeri sau roboti-jurnalisti lumea mai accepta ideea viitorului, in cazul robotilor in medicina parerile sunt mai rezervate: e greu de acceptat sa-ti puna diagnosticul o „masina” in locul unui medic specialist. Dar anumiti experti estimeaza ca Inteligenta Artificiala Generalizata (IAG), adica programe informatice care vor fi la fel de competente ca un adult in domenii multiple, va fi de actualitate inainte de incheierea acestui secol sau chiar in jurul anului 2030.

In schimb, Antoine Blondeau este mai rezervat: „Se va ajunge la o forma de IAG, dar nu este deloc evident faptul ca vom crea ceva care ar putea sa egaleze intuitia umana”, ceea ce, intr-un fel inseamna o revenire cu picioarele pe pamant.

Sa nu uitam nici ca la inceputul anilor 70 trecuti, previziunile expertilor mondiali indicau o disparitie a zacamintelor de petrol in maximum 20 de ani si ca locul lor va fi luat de sursele naturale inepuizabile (soare, vant, apa), potrivit Revistei Magazin. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei