Putin va sfârși ca Nicolae Ceaușescu. Analiză geopolitică dură după asasinatul de la Moscova - See more at: http://www.dcnews.ro/putin-va-sfar-i-ca-nicolae-ceau-escu_468962.html#sthash.dArl1YK5.dpuf

default

Dimensiune font:

| 02-03-2015 07:31

Asasinarea lui Boris Nemțov, liderul Opoziției din Rusia, trebuie văzută în contextul ”trădării” unor state europene care îi fac jocurile lui Putin, arată o analiză realizată de directorul AID România, Alexandru Cumpănașu. Într-un interviu recent, Boris Nemțov declara că se teme că Putin ar putea să îl omoare din cauză că respinge războiul din Ucraina. După producerea crimei, Putin a avut tupeul să declare că va coordona personal investigațiile. Atitudinea impasibilă a lui Putin la tot ce înseamnă Occident demonstrează fie că deține controlul absolut al Rusiei, fie teama de un sfârșit precum al lui Nicolae Ceaușescu, scrie Cumpănașu.


În fața amenințărilor ridicate de regimul Putin, se remarcă două tipuri de reacții. Statele Unite au fost ferme, introducând sancțiuni economice și pregătind apărarea militară, inclusiv rpin înarmarea guvernului de la Kiev. Dacă premierul David Cameron a avut o atitudine orientată inițial spre interesele economice ale Marii Britanii, Parlamentul l-a chemat la ordine și a impus o linie dură în relația cu Moscova. În schimb, acolo unde guvernele conduc în relația cu democrația Parlamentară, cum se întâmplă în Germania și Franța, se adoptă decizii care au dus la eșecul politicii de apărare comune.

Întrebări dure pentru liderii europeni


UE a creat o forță de intervenție rapidă pe care a folosit-o în Haiti sau Kosovo. Ce a căutat în Haiti și de ce nu intervine în Ucraina? De ce Germania și Franța nu au consultat cele 28 de state ale UE înainte de întâlnirea cu Putin de la Minsk? De ce UE nu reușește să ia decizia de a trimite forțe armate care să mențină sau să pună în practică acordul de la Minsk și asistă pasiv la continuarea acțiunii ruse asupra statului ucrainian? Un prim răspuns ar fi de frică, iar un al doilea răspuns este din complicitate. Unele state, care dictează politica UE, obțin profituri din relația cu Rusia, scrie directorul AID.


Moscova îl va debarca pe Putin
Argumentul diplomatic este că o atitudine belicoasă ar genera un conflict care crește exponențial și ar ocupa întreaga Europă, cel puțin. Cumpănașu nu crede în această evoluție. Vladimir Putin nu ar putea explica de ce refuză prezența unei forțe de menținere a păcii, căci există deja probe din partea ONU privind crime produse împotriva civililor. Pe de altă parte, dacă s-ar trimite trupe pentru apărarea Ucrainei, Rusia va da înapoi. Regimul Putin nu va îndrăzni să omoare un singur soldat care nu este ucrainean, iar dacă va fi în stare, establishmentul de la Moscova îl va răsturna, scrie Cumpănașu, într-o analiză realizată cu asistența cercetătorilor Bogdan Munteanu și Cristiana Oriță.

Iată integral analiza realizată Alexandru Cumpănașu, directorul Asociației pentru Implementarea Democrației:

STUDIU DE CAZ PRIVIND FUNCȚIONAREA UNEI DEMOCRAȚII


Ca orice lider european, David Cameron, s-a uitat mai degrabă, în primă fază al războiului din Ucraina, la interesul personal, limitându-și “acțiunile” la simple vorbe suficient de diplomate pentru a nu provoca supărarea Fuhrerului de la Moscova.
Fiind una dintre cele mai vechi democrații din lume, Marea Britanie a dat o lecție restului Europei, democrația având la bază stabilirea agendei Guvernului de către Parlament și nu invers, cum adesea se întâmplă în restul țărilor. Parlamentul britanic a luat atitudine, l-a „convaocat” în Parlament, și după o chelfăneală bună, David Cameron și-a adus aminte de democrație, astfel după audierea din Parlament, primul-ministru a anunțat afirmații dure despre acest caz din Ucraina: „Sancţiunile economice impuse Rusiei trebuie extinse şi înăsprite dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, nu va retrage trupele din Ucraina, a declarat David Cameron în faţa membrilor Comisiei parlamentare britanice pentru Relaţia cu Guvernul.” Astfel, săptămâna aceasta, premierul a anunțat de asemenea trimiterea de instructori militari în Ucraina pentru a consilia și antrena trupele ucrainene.”
Acest exercițiu ne prezintă o democrație funcțională, o democrație în care puterea nu o are un om, precum la Moscova, nu o are un prim-ministru precum în Germania, ci o are Parlamentul, care reprezintă în orice teorie privind definirea democrației instituția fundamentală a reprezentării voinței fiecărui popor.
În tot acest context, evenimentul de la Moscova de astăzi desăvârșește opera lui Vladimir Putin moștenitor a lui Lenin, Stalin și Hitler. „Opozantul rus Boris Nemțov a fost împușcat în centrul Moscovei în noaptea de vineri spre sâmbătă”, a anunțat politia capitalei. Într-un interviu recent, Boris Nemțov declară că se teme de președintele rus Vladimir Putin și că acesta ar putea să îl omoare din cauza opoziției sale față de razboiul din Ucraina, notează BBC. Casa Albă a condamnat "uciderea brutală" a lui Boris Nemțov și a cerut "guvernului rus să demareze o anchetă promptă, imparțiala și transparentă". De asemenea, Consiliul Național de Securitate al președintelui Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj în care susține ca cei responsabili de moartea lui Nemțov trebuie să fie "aduși în fața justiției".
Nici măcar Hitler, Stalin sau Lenin nu au avut tupeul să declare că vor coordona personal investigațiile împotriva celor care au fost omorâți de propriul lor regim. Cinismul, perfidia și nebunia care l-au cuprins pe Putin întrece orice imaginație.
În urma rezultatului anchetei, mă aștept ca Fuhrerul să declare că în spatele asasinatului se află însuși Obama sau pur și simplu un grup de trecători deranjați de zgomotul liderilui opoziției.
Atitudinea impasibilă a lui Putin la tot ce înseamnă Occident astăzi demonstrează fie că deține controlul absolut al Rusiei și atunci nu face decât să pună în executare planul de recreare al Imperiului Rus, fie o teamă teribilă de un sfârșit precum al lui Nicolae Ceaușescu. Asasinatul demontrează încă o dată că orice minimă democrație în Rusia este inacceptabilă, intolerabilă și trebuie anihilată. Practic Putin s-a împușcat în picior pentru a se salva. O escaladare a demonstrațiilor la stradă putând conduce în cele din urmă la o adevărată revoluție. Și chiar dacă a pierdut pe plan internațional, la capitolul imagine (pe care Putin nu dă doi bani) a reușit să anihileze liderul unei posibile rebeliuni.

ESDP – POLITICA COMUNĂ DE SECURITATE ȘI APĂRARE A EUROPEI – EȘEC TOTAL

Nu voi relua istoricul și motivațiile pentru care marile puteri ale Europei au abandonat politica comună de securitate și apărare sau au minimizat-o revenind la politicile de securitate ale fiecărui stat. Cu toate acestea, proiectul politic al UE a creat și o forță de intervenție rapidă pe care UE a folosit-o în Haiti, Kosovo. Întrebarea normală este ce a căutat în Haiti și nu are treabă în Ucraina?
De ce Germania și Franța nu au consultat cele 28 de state ale UE înainte de întâlnirea cu Putin de la Minsk? De ce după gluma proastă de la Minsk, Franța și Germania nu au venit pentru un plan de „menținere a păcii” câștigate în fața lui Putin?
De ce UE nu reușește să ia decizia de a trimite forțe armate care să mențină sau să pună în practică acordul de la Minsk oricât ar fi de defavorabil Kievului și asistă pasiv la continuarea acțiunii ruse asupra statului ucrainian? Un prim răspuns ar fi de frică, iar un al doilea răspuns este din complicitate. După cum am mai scris, nu poți lua bani de la interlopi și să le ceri să respecte legea.
Argumentul diplomaților statelor membre ale UE este că o astfel de atitudine ar genera un conflict care crește exponențial și s-ar transforma într-unul care ar ocupa întreaga Europa cel puțin. Eu nu cred în această variantă pentru că fac diferența între Putin și Rusia. Ce-ar putea obiecta Fuhrerul de la Moscova în fața unei forțe de menținere a păcii și nu de contracarare sau de război cu „insurgenții” picați de pe Marte și neasumați de nimeni. Cum ar putea explica un refuz Vladimir Putin a prezenței militare a unei forțe de menținere a păcii a unei zone de conflict unde există deja probe din partea ONU privind crime produse împotriva civililor indiferent de natura lor.
Spuneam că fac o diferență între Putin și Rusia și nu cred într-o escaladare a conflictului în măsura în care această misiune de menținere a păcii s-ar deplasa în Ucraina. Șantajul cu arma nucleară este o glumă proastă. Nici Putin și nici un general rus nu-și va asuma omorârea propriului copil, propriei familii, propriului popor. Șantajul lui Putin este unul penibil, iar explicațiile puterilor europene sunt de-a dreptul jenante. De aceea, solicitarea lui Poroșenko de ieri privind aducerea forțelor de menținere a păcii în zona de conflict nu este doar justificat ci este vital dacă Europa își dorește să mai existe din punct de vedere politic. Atitudinile duplicitare, contradictorii ale doamnei Merkel mă fac să nu știu la ce să mă aștept din partea acesteia, însă, în măsura în care UE nu o va face, NATO o va face cu siguranță.
Declarațiile recente ale lui Barack Obama despre nerespectarea arministițiului și crimele comise de mercenarii prezenți pe teritoriul ucrainean duc clar către ideea unei intervenții militare pentru respectarea și protejarea populației ce trăiește în acest teritoriu. „Este clar că separatiștii au încălcat toate angajamentele pe care și le-au luat în Tratatul de la Minsk. Rusia a trimis mai multe arme, tancuri și artilerie in estul Ucrainei. Agresiunile Rusiei nu au facut decât să întărească unitatea Europei și a Statelor Unite, a punctat Președintele american. El a mai adăugat că „istoria ne-a învățat că nu putem sta indiferenți și să permitem ca granițele Europei să fie trasate cu praf de pulbere”. Barack Obama susține că Rusia trebuie să fie în continuare sancționată pentru conflictul cu Ucraina: „Dacă Rusia continuă că până acum, va rămâne complet izolată, atât politic, cât și economic”.
Mai mult de atât, declarațiile generalilor NATO, neascultați în ultimul an de lașitatea liderilor politici occidentali l-au adus pe Putin într-o poziție de consolidare a puterii și de fructificare a fricii țărilor europene. „De la începutul anului 2014, Rusia prin președintele Putin a abandonat toată pretenția de a participa la garantarea păcii și securității alături de comunitatea internațională. În schimb, Rusia a folosit “războiul hibrid” (care include și forme regulate și neregulate cibernetice de război, precum și politici și intimidări economice) să anexeze ilegal Crimeea, să instige febra separatistă în mai multe națiuni suverane, și să mențină conflictele înghețate din așa-numita ei “sferă de influență”, a spus comandantul Breedlove.
În ciuda faptului că Poroșenko este el însuși vinovat de situația creată și de crimele comise împotriva propriului popor prin lipsa de reacție armată împotriva „insurgenților” și „șantajarea” occidentului, acesta are totuși dreptate ca acum să ceară intervenția cu caracter militar pe teritoriul Ucrainei. Eu sunt convins că Putin nu va îndrăzni să omoare un singur soldat care nu este ucrainean, iar daca va fi în stare, establishmentul de la Moscova îl va răsturna.
În ceea ce-l privește pe Poroșenko, impresia pe care mi-am creat-o și informațiile despre trecutul domniei sale nu-l clasifică nici drept un democrat, nici drept un pro occidental. Eu sper să fie un om folosit de occident în acest moment, iar Ucraina, atât cât va mai rămâne, să beneficieze de lideri cu adevărat democrați și necorupți. Lipsa de reacția a Kievului s-a datorat în bună măsură și diverselor grupuri ce au deținut puterea informală. Nu statul ucrainean a avut puterea, ci persoane corupte ce dețineau statul. De aceea, SUA consideră drept principală prioritate a României ruperea acestor încrengături informale la nivelul unor indivizi care pot oricând negocia interesul țării pentru interesul personal.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei