Referendumul elen s-a incheiat. Mai mergem sau nu in concediu in Grecia? 4 recomandari pentru turisti

default

Dimensiune font:

| 06-07-2015 17:11

Turistii sunt sfatuiti sa ia la ei cat mai multi bani lichizi, avand in vedere ca retragerile din ATM-uri au fost limitate la 60 de euro pe zi pentru clientii bancilor locale (turistii straini vor putea retrage, teoretic, mai multi bani, dar e posibil ca bancomatele sa nu fie alimentate cu cash).

* Toate bancile din tara au fost inchise pana pe 7 iulie, perioada in care vor realiza doar un anumit numar de operatiuni publice.

* Anuntul negocierilor esuate cu liderii Europeni a facut ca o parte a grecilor sa ia cu asalt supermarketurile sau benzinariile, in special in zona Atenei. Turistii sa fie pregatiti de riscul unor eventuale lipsuri de marfa, desi guvernul de stanga a dat asigurari ca exista suficiente rezerve medicale.

* Mai multe mitinguri pro si contra referendumului si a guvernului Tsipras au fost programate in saptamana ce urmeaza in centrul Atenei. Turistii sunt informati ca in zona Pietei Syntagma au fost programate demonstratii. Cand, totusi, in zona nu sunt mitinguri, piata poate fi vizitata in siguranta, scrie publicatia greceasca.

* Turistii sunt sfatuiti sa-si organizeze drumurile cu feribotul dupa un program flexibil avand in vedere riscul unor intarzieri

* Restaurantele, supermarketurile, hotelurile si spa-urile accepta plata prin cardul de credit, in ciuda zvonurilor cum ca unii proprietari de unitati de cazare au acceptat doar platile cash in weekend.

* Desi Grecia este o tara sigura, turistii sunt avertizati ca numarul furturilor din buzunare sau posete poate creste avand in vedere faptul ca turistii vor purta mai multi bani lichizi asupra lor.

* Turistii sunt sfatuiti sa fie mereu la curent cu stirile avand in vedere ca situatia din Grecia se schimba de la minut, la minut.

* In timpul zilei de 5 iulie, cand va avea loc referendumul lansat de guvernul Tsipras, turistii sunt avertizati sa se astepte la intarzieri si intreruperi de program.

De cealalta parte, publicatia greceasca protothema.gr scrie ca actuala situatie de criza din Grecia naste si cateva aspecte pozitive de care pot profita turistii:

* Expertii din domeniul turismului anticipeaza ca in urmatoarea perioada turismul din tara nu va avea de suferit si nu va fi afectat avand in vedere ca grecii vad acest sector drept unul vital si au tot interesul de a nu-l perturba

* Problemele Greciei fac ca vacantele in aceasta tara sa devina din ce in ce mai ieftine

* Pe langa masurile restrictive, Guvernul a anuntat si ca transportul public in Atena si imprejurimi va fi gratuit pana pe 6 iulie. 

Vali s-a intors duminica seara din Grecia. A stat intreaga saptamana trecuta acolo, majoritatea timpului in Thassos. "Merg in fiecare an. Singura schimbare fata de anul trecut este faptul ca localnicii sunt mult mai conectati la ceea ce se intampla in jur. Se uita mai mult la programele de stiri si par mai ingrijorati. Cu bancomatele nu am avut probleme, nici cu benzina. Restaurantele servesc aceleasi specialitati la aceleasi preturi. Am platit cu cardul de doua ori intr-o saptamana, in rest cash. E drept, nu stie nimeni ce se va intampla in continuare, dar ceea ce am citit in presa e pe alocuri exagerat", spune Vali. Multi romani si-au anulat deja concediile planificate in Grecia in vreme ce altii nu stiu daca sa si le anuleze sau nu. Reporterul HotNews a stat de vorba cu un turist intors duminica seara din Grecia si a solicitat celei mai mari banci din sistem recomandari cu privire la o viitoare deplasare in Grecia.


Din 10 masini, 7 sunt cu numar de Romania, mai adauga el. Si chiar nu inteleg de pilda, mai spune Vali, de ce au fost scutiti de-a valma si localnicii si turistii straini de taxele de autostrada. Inteleg localnicii, dar sa-i scutesti si pe straini arata cat de fara cap se iau deciziile acolo.

"Sunt in Rhodos, Faliraki. Fata de anul trecut sunt mai putini turisti si preturi usor mai mici. Turisti putini fata de alte perioade si preturile in scadere, toate ATM-urile functioneaza normal, benzinariile sunt aprovizionate normal", spune un alt turist.

"Am stat doua saptamani in Lefkada, dar nu am remarcat magazine cu obloanele trase sau cu rafturi goale. Nu am avut probleme cu alimentarea in benzinarii, dar nu am utilizat ATM-urile, asa ca nu stiu daca aveau sau nu bani. Sugestia mea ar fi: faceti plinul in Bulgaria si pastrati o rezerva de bani cash", explica un altul. (sursa)

"Ieri am vorbit cu un prieten care a ajuns în Lefkada. El ca turist NU a simțit nicio criză. Culmea că l-am prins chiar când achita cumpărăturile în Carrefour și ce să vezi, plătea cu cardul. La benzinării nu era coadă, însă a achitat direct cash fără să întrebe dacă poate achita cu cardul", spune un alt roman intors de la greci.


"M-am intors de 2 zile din Grecia, mai exact Sarti/Sithonia/Halkidiki. Statii de benzina deschise si aprovizionate, cozi de greci la bancomate, supermarketurile locale aprovizionate normal, doar Marinopoulos/Carrefour cu probleme permanente de aprovizionare (am stat 10 zile). Terasele/tavernele cu clienti la jumatate fata de anul trecut aceeasi perioada) din spusele chelnerilor), plaja vizibil goala. Exista o mare diferenta intre "orase" - mult mai afectate de criza - si zonele turistice, oarecum independente economic, atat timp cat va continua fluxul de turisti care aduc banii. Peste tot se prefera plata cash, nu am incercat/nu am avut nevoie sa platesc cu cardu", spune un altul.


"M-am întors ieri din Corfu şi totul a fost perfect. Am fost cu autocarul şi românii au pus botul la dezinformările mediei cu privire la greva navaliştilor şi ne-au prelungit vacanţa cu o zi, ceea ce a fost în avantajul nostru, în loc de 14 nopţi am stat 15.

N-am simţit nici o diferenţă faţă de acum 11 ani când am început să merg în Grecia. Doar benzina e mai scumpă faţă de acum 11 ani, dar la fel ca anul trecut.

Sunt mult mai puţini turişti ca de obicei (şi nemţii sunt în criză şi nu mai vin în număr atât de mare, după spusele localnicilor), mai puţin aglomerat pe plaje şi la taverne.

La un bancomat în Igoumenitsa erau vreo 7 persoane", explica un alt turist. (Sursa).

 

Reprezentanti ai BCR ne-au transmis 4 recomandari celor care si-au planificat concediul la greci.

Calatoriti cu numerar in Grecia
Va recomandam sa luati suficient numerar pentru inteaga excursie si sa fiti la curent cu evolutia situatiei. Mai mult, va recomandam sa va luati cardurile de credit. Deoarece este posibil ca masurile de control a capitalului (obligatii de declarare) sa fie introduse de la o zi la alta de catre autoritatile elene, va recomandam sa pastrati dovezi ale provenientei banilor (chitante de banca, extrase de cont etc.).E posibil sa fiti confruntati cu lipsa de numerar in Grecia sau cu perioade lungi de asteptare pentru obtinerea banilor.

Retragerile de numerar in Grecia
La retragerea de cash de la ATM in Grecia, va puteti confrunta cu situatii de lipsa de numerar, intarzieri (partial din cauza intarzierii de a alimenta ATM-urile) si nefunctionarea aparatelor. S-au primit deja multe raportari privind lipsa de numerar la ATM-uri. Calatorii care doresc sa isi petreaca vacanta in Grecia ar trebui sa citeasca stirile in zilele urmatoare. In general, nu sunt restrictii pentru straini in ceea ce priveste retragerile de numerar. Ei pot folosi cardurile lor de credit sau bancare emise in strainatate pentru a face tranzactii si a retrage bani.

Plata prin terminal de card
In Grecia, platile prin intermediul terminalelor de card (la magazine, benzinarii, restaurante etc.) nu intampina greutati, deoarece companiile internationale care emit carduri, cum sunt cardurile MasterCard, Visa etc., au propriile retele de furnizare lichiditati pentru a asigura functionarea fara probleme a platilor cu cardul.

Platile
Exista riscuri asociate cu privire la transferurile bancare catre Grecia, iar clientii ar trebui sa ia nota asupra faptului ca exista riscul ca fondurile transferate sa intarzie sau sa nu ajunga la beneficiari. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei