Relaţiile dintre Ceauşeşti şi personal: stăpâni şi slugi. Amintirile menajerei analfabete

default

Dimensiune font:

| 24-04-2014 10:13

Angajaţilor de le reşedinţele din Primăverii, Snagov, Predeal şi Neptun li se interzicea să discute în exterior despre locul şi obiectul muncii.

Selectaţi, instruiţi şi urmăriţi de Securitate, membrii personalului de la reşedinţele Ceauşeştilor munceau şi relaţionau cu ceilalţi după reguli mai stricte decât cele aplicate în castelele lorzilor englezi. Suzana Andreiaş, menajera lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, a dezvăluit intimităţi şi preferinţe ale cuplului, aşa cum le văzuse ea. Îngrijindu-se de toate nevoile „celor mai iubiţi fii ai poporului", angajaţii aveau atribuţii şi reguli stricte. Interesul pentru orice din afara sectorului propriu de lucru era exclus. Li se interziceau orice discuţii despre locul şi obiectul muncii, acasă, cu membrii familiei sau cu prietenii. După instructajele securiştilor la angajare, cei din personal înţelegeau că prăpastia dintre serviciu şi restul vieţii lor poate fi fatală.

PULPE DE PUI ŞI PIFTIE DE CRAP
Pentru menajera Suzana Andreiaş, liderul României a fost un bărbat modest, calm şi politicos (Maria Dobrescu, „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial", Amalteea, Bucureşti, 2004). Se-ntâmpla, sâmbăta, ca familia să renunţe la serviciile bucătarului. În această situaţie, menajera le pregătea soţilor Ceauşescu masa. Femeia tăia un pui şi prepara din el două feluri. Nu voiau să
arunce nimic: părţile potrivite mergeau la ciorbă, pulpele şi pieptul - pe grătar. Preferinţele lui Nicolae Ceauşescu erau împărtăşite şi de soaţă.
Dintre specialităţile bucătarului, Ceauşescu prefera budinca din clătite şi spanac, pulpele de pui umplute, piftia de crap, ştiuca umplută cu carne de crap sau şalău şi papricaşul de pui.
TOVARĂŞA ŞI REŢETA PENTRU COLIVĂ
„La desert voia dulciuri făcute în casă: plăcintă cu brânză sau minciunele, care-i plăceau mult", a relatat fosta menajeră despre Ceauşescu. „Făceam minciunele cu cocă, cu ou, cu un pic de oţet ca să fie fragede. Coca o întindeam ca pe o foaie de tăiţei, mult mai subţire decât o foaie de tăiţei, o tăiam cu o formă de melc sau trandafir şi o puneam în ulei, la prăjit. Ieşea o floare mare cât o farfurie. Eu i-am învăţat cu desertul ăsta. Se mânca aşa cum se mănâncă floricele. Prima dată m-a întrebat: «Ce-i asta, dragă?». «E specialitatea casei», i-am zis".

De la stăpâna casei, menajera a-nvăţat, în schimb, reţeta de colivă, dulcele pre-ferat al Elenei Ceauşescu. Aflând că în Ardeal, de pomana morţilor, se oferă colaci, nu colivă, Elena Ceauşescu s-a suflecat la mâneci şi i-a arătat Suzanei Andreiaş reţeta de preparare.
Povesteşte menajera: „A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt». (...) Mi-a spus apoi cum să toc nuca... Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante,
mi-a explicat tot."
A fost ultima dată când Elena Ceauşescu a pregătit colivă, dar i-a cerut deseori menajerei să servească preparatul ca desert. Cofeturi pentru ornat îşi aducea din străinătate. O trimitea pe translatoarea de limbă engleză să i le cumpere, fără să-i spună însă şi la ce-i folosesc acasă.

BÂRFA DE DUPĂ-AMIAZĂ
Tovarăşa Lenuţa se vedea şi-n cursul săptămânii cu anturajul ei feminin. Lilica Maurer, soţia premierului Ion Gheorghe Maurer, o vizita cel mai des, dar urechea atentă a menajerei le-a înregistrat comunicarea ca bârfă. Bune prietene i-au fost, la început, Stela Radoşoveţkaia, soţia lui Alexandru Moghioroş, şi Martha Csiko, tovarăşa de viaţă a lui Alexandru Drăghici. Soţia lui Leontin Sălăjan şi actriţa Silvia Popovici, soţia lui Maxim Berghianu, îi completau anturajul.
Soţia lui Ceauşescu avea pe-atunci chiar poftă de citit. Ce lecturi prefera? N-avea cum să ştie o menajeră analfabetă.

NOI CARTIERE PENTRU POPORUL MUNCITOR
În vreme ce familia Ceauşescu îşi mărise şi modernizase reşedinţele, numeroşi „simpli cetăţeni" şi-au schimbat habitatul. Primiseră şi soţii Andreiaş - menajeră şi miliţian la curtea Ceauşeştilor - un apartament, cu chirie, la bloc.
Nicăieri nu sunt mai vizibile schimbările decât în cotidianul vieţii la bloc. Mulţumirea noilor orăşeni răzbate zgomotos din presa vremii. Chiar şi-n criticile generaţiei viitoare se face auzită satisfacţa „blochiştilor" din linia întâi. „Locuiam pe atunci într-un bloc comunist gri (de care bietul tata era tare mandru), populat în parte cu mârlani la prima generaţie încălţată, strămutaţi de marea industrializare din bordeie la bloc", s-a confesat recent jurnalistul Teodor Burghelea („Cu mortu pe bulevard sau jalea la români", revista „Acum", 10 iunie 2012). „Mârlani, recenţi descoperitori ai apei curente şi ai periuţei de dinţi, ce creşteau orătanii pe balcon (zburătoare, uneori grohăitoare (...) şi se scobeau în nas fără nici o jenă."
Blocurile muncitoreşti, compartimentate în „unităţi de locuit" ca fagurii de albină, n-au fost o invenţie comunistă. Inspirate de soluţiile arhitecţilor Walter Gropius şi Le Corbusier în contextul expansiunii industriale, blocurile au rezolvat şi în lagărul comunist aceleaşi necesităţi urbanistice ale secolului XX. Construite pe verticală, marile cartiere de la periferia oraşelor au adăpostit mulţimile de muncitori pe spaţii cât mai restrânse, pentru reducerea distanţei faţă de locul de muncă. Condiţiile decente şi costurile cât mai mici au fost alte avantaje.
Blocurile româneşti au fost construite „la normă", fără spaţii de depozitare, garaje, izolaţii fonice sau termice, cu bucătării şi băi minuscule. Când copiii primilor locatari au devenit adolescenţi, confortul familiei nu mai rima cu sintagma obsedantă a „vieţii minunate" din discursul oficial.

1965: 300.000 de televizoare în România
Statisticile anilor '60 din arhivele Cancelariei CC al PCR oferă o imagine şi asupra reperelor fericirii domestice din perioada respectivă.
Radioul cu pick-up, produs „de lux" importat în cantităţi mult prea mici în raport cu cererea, era un vis atunci. Nici producţia românească de radioreceptoare - circa 300. 000 în 1965 - nu-i satisfăcea pe doritori. Apartamentul dotat cu frigi¬der, maşină de spălat, televizor şi aspirator era visul familiei româneşti. Pentru astfel de produse se făceau liste de aşteptare pe câţiva ani, subînţelegându-se prioritatea „tovarăşilor cu munci de răspundere" şi „fruntaşilor producţiei socialiste". Căci în toată România anului 1965 funcţionau circa 300.000 de televizoare şi circa 1.500 de maşini de spălat rufe. În acelaşi an s-au vândut 3.168 de frigidere (de 22 de ori mai multe ca în 1959!) şi 14.250 de aspiratoare.

TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ = CARTIERUL PRIMĂVERII
Luxul desăvârşit al apartamentului românesc din anii ‘60-‘70 a fost televizorul alb-negru. Cu primul lot de aparate, provenite din Uniunea Sovietică, în 1956, s-a dotat nomenklatura din Primăverii. În 1961, sub licenţă franceză, Electronica Bucureşti a fabricat primul lot de circa 15.000 de aparate. Numărul abonaţilor atingea o jumătate de milion, în 1965, iar după cinci ani s-a triplat. Printre multe semne de bine ale anului 1968 a fost şi creşterea numărului de ore de emisie, la peste 100 pe săptămână. Sediului televiziunii s-a mutat atunci din strada Moliere în actuala clădire din Calea Dorobanţilor, inaugurându-se cu această ocazie şi Programul 2. Din mărturiile apropiaţilor, răzbate şi intenţia lui Ceauşescu de modernizare a Televiziunii Române, astfel încât programele sale să fie recepţionate şi din Basarabia. Ideea rimează cu reducerea ponderii informaţiilor agenţiei TASS preluate de Agerpres şi trimiterea de corespondenţi români de presă în străinătate (Paul Niculescu-Mizil, „O istorie trăită", Editura enciclopedică, Bucureşti, 1997).

VIAŢA ÎN ROZ, LA TELEVIZORUL ALB-NEGRU
Ca şi în celelalte ţări cu regimuri comuniste, rolul Televiziunii Române a constat, de la început şi până la sfârşit, în propaganda şi educaţia „în spirit materia-list-dialectic". Iar funcţia de divertisment era secundară, dar cu atât mai preţuită.
Programul unei zile obişnuite din vara lui 1968, bunăoară, se compunea din două părţi: prima parte, între orele 10.00 şi 12.30, a doua începea la ora 17.30 şi se încheia la ora 23.00. Deşi nu mulţi români călătoreau în străinătate, predominau în prima parte a zilei cursurile de limbi străine. Producţia de prime-time a după-amiezii era Telejurnalul. Programe scurte pentru copii - desene animate şi poveşti -, o „telecronică economică", o anchetă socială, un film şi una sau două reprize de muzică populară şi uşoară.
Deşi cuvintele-cheie ale audiovizualului erau „muncă" şi „partid", micul ecran era noua vatră a căminului românesc.

„Viaţa nouă" de la bloc şi concediul prin sindicat

Pentru muncitorii, funcţionarii şi intelectualii de primă generaţie, binefacerile „vieţii noi" erau apa curentă, electricitatea şi căldura de la bloc, preţurile mici ale chiriei, transportului în comun şi alimentelor de bază subvenţionate de stat. „La pachet" cu garantarea locurilor de muncă, salariului şi concediului plătit, creşa şi grădiniţa cu program prelungit pentru copii, gratuitatea asistenţei medicale şi a şcolarizării. În discursul public, falimentele, şomajul, insecuritatea, delincvenţa sau criminalitatea erau caznele tipice iadului capitalist. Pe când în cotidianul românesc nu există nici măcar ideea de economie la electricitate sau la căldură.
Noul stil de viaţă al angajatului include petrecerea concediului pe litoral şi în staţiunile balneoclimaterice. A fost, probabil, cea mai agreată schimbare din viaţa românilor.

EXPLOZIA TURISMULUI
Statistica întocmită pentru prima jumătate a anului 1966, aflată în arhivele Cancelariei CC al PCR, arată că 240.000 de turişti îşi petrecuseră sejururi în cele 43 de staţiuni turistico-balneare ale României, cu bilete achiziţionate prin sindicat. În extrasezon, toate staţiunile înregistraseră depăşiri de plan la cazare. În topul râvnitelor destinaţii de vacanţă se plasau Sinaia, Eforie Sud, Predeal, Herculane, Govora şi Călimăneşti.
Preţul unui bilet de odihnă şi tratament prin sindicat se calcula după veni¬turile solicitantului, astfel încât să nu-i depăşească sala¬riul pe-o lună. În astfel de circumstanţe, se înţelege că sistemul „relaţiei" sindicale intrase în funcţiune, fiind de neoprit. Prin „pile" se vor face şi aranjamentele de-a trece de la „şaibă" la munci de birou. Unul cu sapa şi nouă cu mapa, spunea o vorbă de duh a „folclorului nou". Aceleaşi mecanisme vor funcţiona şi în sistemul repartiţiei de apartamente prin sindicatul de la întreprindere. În 1966, liderul partidului încuraja construcţia de locuinţe proprietate personală. Cu trecerea vremii, Nicolae Ceauşescu s-a transformat într-un tot mai mare duşman al proprietăţii private, indife¬rent de forma acesteia.

Historia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei