Traian Basescu, un simplu cetatean, fara imunitate. Ce dosare il pandesc

default

Dimensiune font:

| 27-12-2014 19:52

Din 21 decembrie, Traian Basescu nu mai este presedintele Romaniei. A devenit un simplu cetatean, drept urmare nu mai are imunitate.

Astfel, mai multe dosare in care apare numele lui Traian Basescu si care au fost suspendate in perioada in care a fost sef al statului, ar putea fi redeschise.

Dosarul "Flota"

Poate cel mai cunoscut dosar in care este implicat Traian Basescu este dosarul "Flota", fostul presedinte fiind acuzat de instrainarea flotei navale romanesti in perioada cand era ministru al Transporturilor. Dosarul este vechi, de aproape 20 de ani, si este foarte voluminos: are aproape 130 de volume si peste 40.000 de file.

Dosarul a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infractiuni savarsite de cei care ar fi initiat si derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada aprilie 1991 - august 2000.

Potrivit unei expertize publicate in timpul primului mandat de presedinte al lui Basescu, nu s-a inregistrat niciun prejudiciu pentru partea romana. Acest lucru a fost folosit de seful statului in declaratii publice pentru a-i sanctiona pe cei care l-au invinovatit de vanzarea Flotei.

In luna noiembrie, procurorul general Tiberiu Nita, a declarat ca dosarul "Flota" ar putea fi redeschis.

"Noi, procurorii, ne exercitam atributiile asa cum sunt ele prevazute de lege si nu suntem influentati de final de mandat, inceput de mandat. Cu siguranta aceasta imprejurare (redeschiderea dosarului "Flota" - n.red.) va fi avuta in vedere si intuiesc ca vor fi (...) persoane care vor face fel si fel de solicitari probabil, dar aceste analize vor fi facute pe baza probelor si pe baza dispozitiilor Codului de procedura penala", a declarat Nita.

In iunie 2012, Traian Basescu spunea ca, din cate stie, nu are niciun dosar penal, dosarul "Flota" fiind inchis. Mai mult, el a afirmat ca atacurile pe aceasta tema reprezinta minciuni ale "puscariabililor".

"Povestea cu Flota o stiti. Au fost 111 sau 109 inculpati. A existat un procuror al Departamentului National Anticoruptie, Amariei, care a refuzat sa semneze rechizitoriul. Dosarul este inchis, oamenii sunt nevinovati", a spus Basescu la acea vreme.

Dosarul "casa din Mihaileanu"

Este un alt dosar celebru, ce priveste modul in care Traian Basescu si-a repartizat o casa, in perioada in care era primar.

Fostul sef al statului nu ar fi avut dreptul sa beneficieze de o casa de la stat, pentru ca mai primise o casa in Constanta si era chirias intr-un imobil administrat de RAAPPS.

Astfel, Traian Basescu si sotia sa au devenit, in 2003, proprietari ai unui apartament de 370 de metri patrati si ai unui garaj de 40 de metri patrati pe strada Stefan Mihaileanu, intr-o vila interbelica din Bucuresti.

Traian Basescu era la acea vreme primarul Capitalei, iar imobilul respectiv intra sub incidenta legilor privind casele nationalizate si pe fostii lor proprietari.

Fostul presedinte a locuit cu chirie in apartamentul din Mihaileanu, repartizat de stat ca locuinta de serviciu. In 2003, a facut o cerere catre primaria pe care o conducea, pentru a dobandi dreptul de a cumpara apartamentul, in baza Legii 112/1995 privind dreptul chiriasilor din casele nationalizate. Cererea a fost aprobata.

Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, fost consilier prezidential al lui Emil Constantinescu, a depus in 2007 o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3, in care l-a acuzat pe Basescu de abuz in serviciu contra intereselor publice.

In urma cu doi ani, Traian Basescu spunea ca dosarul "casa din Mihaileanu" a fost inchis pentru ca apartamentul a fost dobandit legal.

"Acel dosar a fost inchis, pentru ca am dobandit apartamentul - nu e vila, e un apartament - l-am dobandit legal dupa ce primisem notificarea sa parasesc apartamentul din Maresal Prezan", a spus Basescu.

Dosarul Costel Casuneanu

Traian Basescu a fost cercetat intr-un dosar pentru spalare de bani, cauza privind tranzactiile imobiliare cu omul de afaceri Costel Casuneanu.

Traian Basescu a cumparat in august 2010 un teren in Baneasa, de 3.700 mp, cu 1,4 miliarde de lei vechi. Costel Casuneanu a achizitionat, in aceeasi perioada, de la acelasi proprietar, un teren tot de 3.700 de mp, situat tot in Baneasa, cu cinci miliarde de lei vechi.

Peste doi ani, Traian Basescu i-a vandut terenul cumnatei lui Costel Casuneanu, Gabriela Blaj, primind in schimb, 361.540 de dolari, adica aproximativ 12 miliarde de lei.

La doi ani dupa ce a cumparat terenul de la Traian Basescu, mai exact in 2006, Gabriela Blaj i-a vandut cei 3.700 de metri patrati lui Costel Casuneanu, pentru 361.540 de dolari, adica aceeasi suma pe care o primise de la seful statului. Peste un alt an, Casuneanu a unit cele doua parcele, pe care le-a vandut apoi unui dezvoltator imobiliar contra a opt milioane de euro.

Dosarul a fost suspendat dupa ce Traian Basescu a devenit presedinte al Romaniei. In septembrie 2014, se pare ca Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB a redeschis dosarul de spalare de bani a sefului statului, in urma sesizarii depuse de Grupul de Investigatii Politice (GIP), potrivit unui comunicat de presa al grupului condus de Mugur Ciuvica.

Basescu, acuzat de Firea de amenintare si santaj

Cel mai recent dosar in care apare numele lui Traian Basescu este cel in care Gabriela Firea il acuza pe fostul presedinte de santaj si amenintari.

In luna aprilie 2014, Traian Basescu a vorbit de terenul luat in comuna calaraseana Nana, achizitie anchetata de o comisie parlamentara din care face parte si senatorul PSD Gabriela Vranceanu Firea.

Fostul sef al statului a spus ca Gabriela Firea "mai bine ar sta in banca sa si sa se preocupe de ce se intampla in mosia sotului ei ca s-ar putea sa nu-l mai gaseasca intr-o zi acasa".

Gabriela Firea a depus la inceputul lunii aprilie, la Parchetul ICCJ, o plangere penala pe numele presedintelui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj. Actiunea penala a fost insa suspendata, invocandu-se imunitatea.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei