Verdict necruțător: Rusia și Arabia Saudită, colaps în doi ani. Cum și-au săpat groapa

default

Dimensiune font:

| 07-08-2015 07:52

 

Două scenarii au fost vehiculate după prăbușirea prețului petrolului, în 2014. Unii analiști au pus decizia Arabiei Saudite de a inunda piața pe seama unei strategii convenite cu SUA. Pe măsură ce scădea prețul petrolului, regimul lui Putin rămânea fără resurse pentru expansiunea în Vest. Alții au apreciat  mișcarea saudiților drept un atac îndreptat împotriva companiilor americane care exploatează  gaze de șist. Prăbușirea prețului face nerentabilă această tehnologie și impinge firmele în faliment.

 

Indiferent care ar fi fost motivația, rezultatele sunt dramatice, atât pentru Rusia, cât și pentru Arabia Saudită, arată experți citați de The Telegraph.

Arabia Saudită va avea probleme financiare în următorii doi ani și va trece printr-o criză care îi va pune în pericol existența ca stat, în mai puțin de un deceniu. Rusia  intrat deja într-o criză similară cu cea care a dus la colapsul URSS. Cele două state au declanșat, la începutul acestui deceniu, un mecanism pe care nu îl mai pot influența și care le va distruge, cu precizie matematică.

 

Păcatul original

Arabia Saudită și Rusia nu au reușit să-și diversifice economia și depind de exporturile de petrol și gaze pentru a asigura supraviețuirea statului. Norvegia, de pildă, își echilibrează bugetul dacă prețul petrolului este de 40 de dolari barilul. Rusia are nevoie de 105 dolari/baril pentru a nu ajunge la deficit bugetar, iar saudiții de 106 dolari pe baril. Cele două țări au ”colaborat” pentru ca prețul dolarului să treacă pragul de 100 de dolari. Acest mecanism explică boom-ul economic din Rusia și a permis celor două țări să cheltuie sume uriașe pentru înarmare.

Saudiții au constat că menținerea unui preț ridicat al petrolului riscă să le diminueze cota de piață. La peste 100 de dolari/baril deveneau rentabile exploatările în ape de mare adâncime, dincolo de Cercul Polar, ca și tehnologiile neconvenționale.  Mizând pe o creștere a prețului, companiile americane au făcut investiții uriașe în câmpurile de petrol și gaze de șist.

Saudiții au decis, în noiembrie 2014, să inunde piața, la preț scăzut, pentru a face ineficiente exploatările de șist din Texas și pe cele offshore, la mare adâncime. Pe termen scurt, strategia a dus la rezultate: unele companii au dat faliment, altele au suspendat investițiile. Proiectele rusești din Oceanul Arctic, cele din Golful Mexic  Atlantic și Canada au fost anulate, pentru că sunt rentabile doar la un preț ridicat al petrolului. Dar hidrocarburile de șist din Texas au un cost mediu, nu unul ridicat. Cu fiecare zice trece costul scade. În 2015, prețul exploatărilor de șist se vareduce cu 45% față de 2014. Iar rezervele din bazinul Permian al SUA le depășesc pe cele ale Arabiei Saudite, din bazinul Ghawar, până acum cel mai mare din lume.

 

Rezultat paradoxal

Pe termen lung, statele dependente de exportul de petrol sunt condamnate de propria lăcomie. Creșterea prețului, până în 2014, a atras investiții în resurse neconvenționale, cum ar fi energia eoliană, solară și hidrocarburile de șist. Chiar dacă firmele care au făcut aceste investiții dau faliment, tehnologia există, a fost amortizată, iar activele vor fi achiziționate de la bănci, deîndată ce prețul crește. Prețul țițeiului, achiziționat pentru luna decembrie 2015 a ajuns la 62 de dolari. La acest preț, Arabia Saudită și Rusia trebuie să trăiască pe datorie. În schimb, exploatările de hidrocarburi de șist sunt rentabile, iar America va deveni un mare exportator, atacând cota de piață a țărilor OPEC. Pe măsură ce pierd cotă de piață, Rusia și Arabia Saudită intră în faliment, chiar dacă prețul crește, pentru că nu-și pot menține nivelul veniturilor din petrol.

China se pregătește să extragă gaze de șist cu tehnologii neconvenționale (fracturare cu plasma) care nu consumă apă și ar lăsa fără obiect planurile Rusiei de a exporta în cea mai dinamică economie a lumii.

Rusia are mari cheltuieli militare, după ce a invadat Ucraina, o infrastructură la pământ și extrem de puține investiții în producție. Saudiții cheltuie enorm pentru  armament și pentru a-și menține influența în lumea islamică (subvenții pentru Egipt, de exemplu). Sistemul de beneficii sociale din Arabia Saudită nu mai poate fi suportat decât trei ani, la actualul nivel al veniturilor și cheltuielilor. Saudiții au un deficit de 200 de miliarde de dolari pe an și doar 750 de miliarde rezerve în băncile internaționale.  

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei