Nutriție și sănătate: Care sunt cele mai nesănătoase fructe? Zahăr, calorii și altele

descărcare (17)

Dimensiune font:

| 01-11-2021 07:30

Sunt bogate în fibre, vitamine, minerale, antioxidanți și pot figura într-o dietă bine gândită. Dar sunt fructe care conțin mai mult zahăr și calorii decât altele. Iar unele pot da efecte secundare la persoane cu anumite afecțiuni cum sunt diabetul și refluxul gastric, scrie Healthline.

Bogate în zahăr:

Curmalele

Sunt apreciate pentru gustul lor dulce și caramelizat. Uscate, sunt adesea folosite ca o gustare rapidă sau ca îndulcitor natural în unele rețete. Deși sunt bogate în antioxidanți și micronutrienți ca potasiul, cuprul și magneziul, 160 de grame (o cană) conțin 451 calorii și 120 de grame de carbohidrați.

Fructele uscate

Cele mai obișnuite varietăți includ mere, struguri, caise, smochine, mango, ananas. În comparație cu cele proaspete, conțin în general mai multe calorii, carbohidrați și zahăr. Cele mai multe sunt bogate în fibre, potasiu și vitamina C. Dar din cauza zahărului se recomandă un consum moderat: 160 g au 477 calorii, 106 g de zahăr și 126 g de carbohidrați.

Mango

Fructul este popular pentru gustul său dulce și textura moale. Aduce o varietate de nutrienți ca vitamina C, vitamina B9 și cupru, dar și 22,5g de zahăr în 165 g de mango.
 

Bogate în calorii:


Avocado

Conține multe calorii (240 în 150 g) pentru că vine cu grăsimi mononesaturate sănătoase. Este și o sursă bună de vitamine și minerale ca potasiu, vitamina C și vitamine B, dar și de fibre foarte bune pentru digestie.

Nuca de cocos uscată

Fulgii de cocos sunt un ingredient obișnuit în alimente coapte și smoothie, dar și la micul dejun. În special conțin trigliceride cu lanț mediu (MCT), ușor absorbite de organism și asociate cu multe beneficii pentru sănătate: condiție fizică și sănătatea inimii. Chiar dacă sunt bogați în mangan, cupru și seleniu, sunt și în calorii și grăsimi. 93 de grame de fulgi de cocos neîndulciți conțin 560 de calorii și 56 g de grăsimi.

Prune uscate

Datorită conținutului de fibre și efectelor laxative, sunt uneori un remediu natural pentru constipație. Dar, ca și celelalte fructe uscate, sunt relativ bogate în calorii, carbohidrați și zahăr. 174 g conțin 418 calorii, 66 g de zahăr și 111 g de carbohidrați.

Nerecomandate diabeticilor:


Fructe confiate

Sunt obținute prin înmuierea și încălzirea fructelor în sirop de zahăr, rezultând un produs dulce și cu termen lung pentru consum. Nu numai că doar 100 g sunt bogate în calorii (322) și sărace în fibre, dar vin și cu mult zahăr (81 g) și carbohidrați (83 g).

Suc de fructe

Oferă carbohidrați și zahăr concentrat, fără niciun aport de fibre din fructele proaspete. Multe sucuri sunt îndulcite, ceea ce le compromite efectele sănătoase. Multe studii au asociat sucul de fructe îndulcit cu riscul sporit de diabet tip 2.

Fructe conservate în sirop

Deși pot fi o modalitate comodă de introducere a fructelor în dietă, nu sunt recomandate diabeticilor, pentru că sunt bogate în carbohidrați și zahăr și sărace în fibre. Și sunt mult mai bogate în zahăr decît cele conservate în apă. 214 de cocktail de fructe conservate în sirop conțin 36,5 g de zahăr.

Dacă aveți reflux gastric:


Unele fructe pot înrăutăți simptomele în boala de reflux gatroesofagian, cunoscut și drept reflux acid. Deși sunt foarte hrănitoare și recomandate într-o dietă echilibrată, cei cu asemenea simptome trebuie să limiteze consumul.

Portocale și grapefruit

Citricele sunt bogate în vitamină C, potasiu și fibre, dar sunt și puternic acide și pot provoca arsuri gastrice celor cu reflux acid.

Roșii

Deși sunt cel mai des folosite ca legume, roșiile sunt clasificate tehnic drept fructe. Sunt bogate în vitamina C, fibre și licopen – un carotenoid binecunoscut pentru efectele antioxidante. Dar și ele pot da simptome neplăcute celor cu reflux gastric.

Sursa: hotnews.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei