5 artiști care au devenit celebri doar după moarte

default

Dimensiune font:

| 26-09-2018 10:23

 Personalități complexe și vizionare, unii artiști sunt de neînțeles pentru contemporanii lor. În cel mai bun caz, opera lor este ignorată complet. În alte situații, este chiar ridiculizată de critici.

Mulți pictori ale căror lucrări valorează astăzi milioane de dolari au dus vieți de mizerie, fie îngropați în datorii, fie suferind depresii în așteptarea faimei. Cât timp au fost în viață, ei nu s-au bucurat de recunoașterea și aprecierea de care beneficiază astăzi.

În acest articol îți prezentăm cinci artiști care au devenit celebri abia după ce au murit.

1. Vincent Van Gogh, săracul deprimat

Un autoportret al pictorului, după ce și-a tăiat o bucată de ureche în urma unui acces de furie

În ziua de astăzi, picturile lui Vincent Van Gogh (1853-1890) se vând cu milioane de dolari și sunt printre cele mai valoroase și căutate opere de artă din lume. De exemplu, în 1990, Portretul doctorului Gachet s-a vândut pentru 82,5 milioane de dolari, fiind una dintre cele mai scumpe picturi vândute vreodată.

Însă, în timpul vieții, Van Gogh a fost un artist sărac și fără succes. A creat peste 2.000 de opere de artă, însă a vândut numai două. Suferind de o boală psihică și căzând în depresie din cauza lipsei de succes, Van Gogh s-a sinucis la vârsta de 37 de ani.

Stilul său postimpresionist, plin de mișcare, emoție și vitalitate nu a fost popular cât timp artistul a fost în viață, însă avea să influențeze generațiile următoare de artiști. Operele sale rămân unele dintre cele mai prețuite picturi ale artei moderne.

2. Tablourile lui El Greco, disprețuite de rege

artisti_celebri_el_greco

El Greco nu și-a împlinit visul de a deveni pictorul Casei Regale a Spaniei

Domenikos Theotokopoulos, cunoscut ca El Greco (1541-1614), nu s-a bucurat de mare succes în timpul vieții. Născut în Creta, el a studiat în Roma și Veneția, iar apoi s-a stabilit în Toledo, Spania.

Aici, a pictat unele dintre cele mai cunoscute tablouri ale sale, pentru familia regală spaniolă. Avea comenzi și a trăit confortabil ca artist, însă era în mare parte criticat de specialiștii vremii.

Mai mult, tablourile pictate pentru familia regală i-au displăcut regelui. Astfel, toate speranțele artistului de a deveni pictor al Casei Regale au fost spulberate.

De cele mai multe ori, lucrările sale stârneau râsul și erau ignorate de comunitatea artistică. Opera sa a început să primească atenția pe care o merită abia în secolul al XIX-lea.

Cu timpul, tablourile lui au devenit o sursă de inspirație pentru artiștii care aveau să promoveze mișcările expresionistă și cubistă. Ei s-au inspirat din compozițiile dramatice ale lui El Greco și din figurile sale bizar de alungite și distorsionate.

În prezent, criticii și artiștii îi laudă opera ca aparținând unui adevărat geniu artistic.

3. Johannes Vermeer a murit uitat de lume

artisti_celebri_vermeer

În orice lucrare despre arta modernă vei găsi o multitudine de pagini dedicate acestui pictor flamand. Însă Johannes Vermeer (1632-1675) nu a fost întotdeauna vedeta care este astăzi.

În timpul vieții, și-a câștigat onorabil existența ca artist, însă nu a dobândit vreo mare avere sau recunoaștere la scară largă. Folosirea cu pricepere a culorii și a luminii, precum și modul în care trata subiectele operelor sale i-au adus o oarecare recunoaștere în Olanda în timpul vieții.

Însă Vermeer a murit uitat de lume și așa a rămas timp de aproape două secole. Opera lui Vermeer a fost luată în seamă în lumea artei abia în secolul al XIX-lea, când istoricii de artă G. F. Waagen și Tépohile Thoré-Bürger au publicat un eseu despre pictor.

În ziua de astăzi, numărul limitat de tablouri pe care le-a creat (doar 34) și extraordinara sa îndemânare l-au transformat într-unul dintre cei mai căutați pictori din lume.

4. Claude Monet, neînțelesul

artisti_celebri_claude-monet

Claude Monet (1840-1926) a fost un personaj-cheie al mișcării impresioniste, care a transformat pictura franceză în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Însă stilul său unic și filosofia sa nu au fost întotdeauna apreciate sau înțelese.

De-a lungul îndelungatei sale cariere, Monet a ieșit mereu din tipare. Monet a deschis calea către modernismul secolului al XX-lea, dezvoltând un stil unic, care încerca să surprindă pe pânză chiar actul perceperii naturii.

Operele sale au fost respinse de societate și de expozițiile de artă, fiindcă se opuneau stilului și metodei tradiționale de a picta de la acea vreme. În ziua de azi, dacă vrei să deții un tablou de Monet, va trebui să plătești între 7 și 81 de milioane de dolari.

5. Paul Gauguin, pictorul de care criticii au râs

artisti_celebri_paul_gauguin

Dată fiind legătura apropiată de prietenie dintre Paul Gauguin (1848-1903) și Vincent Van Gogh, nu este surprinzător că cei doi au avut o soartă asemănătoare în lumea artei.

Astăzi, privim opera lui Gauguin ca anunțând mișcarea simbolistă și ca deschizând calea spre noi stiluri artistice. Însă, în timpul vieții, Gauguin a fost un exclus și nu a primit ovațiile criticii pentru operele sale.

A renunțat la o viață prosperă ca agent de bursă și a dus o viață solitară în sudul Pacificului. Însă nu a găsit paradisul ideal pe care îl căuta, și nici succesul pe care și-l dorea atât de mult ca artist.

Opera sa era apreciată de puțini oameni și a fost ridiculizată când a fost expusă în cadrul unei expoziții postimpresioniste din Londra, în 1910. Lucrările sale au dobândit succes pe piața artei și au fost apreciate de publicul larg abia în anii ’40.

În prezent, tablourile sale sunt printre cele mai scumpe opere de artă modernă și foarte puțini critici mai îndrăznesc să le ridiculizeze.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei