„Cuminţenia Pământului” şi Centenarul, principalele preocupări ale Ministerului Culturii

default

Dimensiune font:

| 30-12-2017 09:16

Aceasta este una dintre concluziile bilanţurilor prezentate de cei doi miniştri ai Culturii, Ionuţ Vulpescu şi Lucian Romaşcanu

 

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) şi-a desfăşurat activitatea în 2017 sub conducerea a doi miniştri - Ionuţ Vulpescu şi Lucian Romaşcanu - ambii prezentându-şi propriile bilanţuri cu o serie de măsuri iniţiate de instituţie, o constantă a preocupărilor acestora fiind demersurile de achiziţie a lucrării „Cuminţenia Pământului”, scrie Agerpres.

Remaniat în urma crizei guvernamentale, la finele lunii iunie, Ionuţ Vulpescu susţinea, la bilanţul celor şase luni în fruntea MCIN, că instituţia pe care a condus-o nu s-a limitat la realizarea unor priorităţi, ci a dus mai departe implementarea programului de guvernare, implementând totodată măsuri ce nu au fost cuprinse în acesta, sau au fost cuprinse într-o formulare mai largă, şi care sunt benefice domeniului culturii.

La capitolul „măsuri îndeplinite”, Vulpescu amintea majorarea bugetului alocat Culturii cu 51% faţă de execuţia bugetară pe anul 2016, sprijinirea autorităţilor locale pentru reconversia spaţiilor industriale dezafectate în hub-uri culturale, un astfel de exemplu fiind cel referitor la Hala Laminor, pregătirea participării României în anul 2019 la Festivalul Internaţional de Artă Europalia, pregătirea participării României ca invitat de onoare a Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig din anul 2018.„Parţial îndeplinite” au fost măsurile privind lansarea primului program de susţinere a investiţiilor în infrastructura culturală. Vulpescu a menţionat aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Consolidare, restaurare şi amenajare a Muzeului Naţional George Enescu-Palatul Cantacuzino” - proiect ce vizează consolidarea, restaurarea şi amenajarea Palatului „Cantacuzino”, a Casei memoriale „George Enescu” şi a anexei ce compun ansamblul muzeal.

Alte investiţii finanţate anul acesta de MCIN din bugetul propriu au vizat alocarea de fonduri pentru finalizarea lucrărilor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, a lucrărilor de consolidare şi reparaţii capitale pentru imobilul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, lucrări la Sala Dalles, finalizarea lucrărilor de înlocuire a învelitorii de tablă de pe clădirea Ateneului Român. La bilanţul ministeriatului său, Vulpescu a vorbit şi despre ceea ce nu a reuşit să realizeze amintind aici, printre altele, construirea unei săli moderne de concerte şi a unui centru cultural multifuncţional în Bucureşti, susţinerea financiară a acţiunii „Timişoara, Capitală Europeană a Culturii 2021”, pregătirea Centenarului Marii Uniri.

Mărţişorul, pe lista UNESCO

La sfârşitul lunii iunie, portofoliul Culturii a fost preluat de senatorul Lucian Romaşcanu. El a afirmat, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, că intenţionează reluarea demersului strângerii de bani pentru achiziţionarea sculpturii lui Brâncuşi „în condiţiile în care va exista un consens politic şi naţional”. În ceea ce priveşte Centenarul Marii Uniri, ministrul îl aprecia ca fiind unul dintre cele mai importante puncte din programul de guvernare şi o sărbătoare majoră a poporului român.

O realizare salutată de minister în 2017 a fost înscrierea Mărţişorului în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO. Aceasta, după ce Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat, în Republica Coreea, înscrierea „Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul)” - dosar multinaţional coordonat de România şi elaborat împreună cu Republica Moldova, Republica Macedonia şi Republica Bulgaria - în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

O constantă a preocupărilor celor doi miniştrii a constituit-o stadiul demersurilor de achiziţie a lucrării „Cuminţenia Pământului” de Constantin Brâncuşi. Lucrarea va putea fi expusă la MNAR, conform contractului actual de comodat, până în februarie, şi a exprimat speranţa că acest contract va fi prelungit. „Este un contract între Ministerul Culturii şi proprietari. Eu zic că este un contract cu beneficii de ambele părţi şi beneficiul cel mai mare este că această sculptură importantă poate fi văzută de oameni şi îmi doresc - sigur, preluând toate sarcinile necesare cu asigurarea, cu paza şi aşa mai departe - să avem această sculptură expusă şi pe toată durata anului Centenarului şi nu numai”, a declarat Romaşcanu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei