„Lumea chiar reacţionează la momentele în care ai investit creativitate”

default

Dimensiune font:

| 19-10-2016 05:10

 Igor Cobileanski este un scenarist şi regizor de teatru şi film din Republica Moldova, reprezentant al generaţiei tinere de cineaşti. Acesta a semnat scurtmetraje precum „Când se stinge lumina” (2005), „Sasa, Grisa şi Ion” (2006), „(Plictis) şi Inspiraţie” (2007), „Colecţia de arome” (2013), dar şi lungmetrajele „Tache” (2008) şi „Afacerea Est” (2016). Cea mai nouă producţie a sa este pelicula „Afacerea Est”, o comedie pur moldovenească, pe care a ales să o prezinte întâi şi întâi publicului ieşean. Prezent la premiera filmului său la Iaşi, Igor Cobileanski a acceptat să vorbească despre „de ce Iaşul a fost în cap de listă pentru prezentarea comediei”.

 Cu sala Casei de Cultură a Studenţilor plină, filmul a stârnit hohote de râs şi adevărate urale pline de bucurie. Igor Cobileanski, un moldovean cu privire plăpândă şi pătrunzătoare, se declară fermecat de Iaşi şi de oamenii din jur.
 

 

- Oamenii au râs şi v-au aplaudat. Cum vă simţiţi?

- Mă simt bine aici, deosebit de bine. Mai bine decât la orice altă premieră a mea. O dată că sunt la Iaşi şi pe mine, cumva, mă leagă foarte multe lucruri de oraşul acesta. Mă simt bine pentru că este un lucru neobişnuit să se facă o premieră într-una din capitalele provinciilor şi nu în Republica Moldova sau la Bucureşti, aşa cum este obişnuit. Toate pot fi aşa, trecute cu vederea, până în momentul în care îţi dai seama că lumea chiar reacţionează şi râde la momentele în care ai investit creativitate, emoţie, momentele în care ai lucrat cu actorii. Nu-i lucru uşor să faci film. Şi asta cumva prinde contur în sala de cinema.

 

- De ce mai întâi la Iaşi?

- Noi suntem cumva... hai să nu zic obligaţi, dar e bine să faci o premieră în ţară. Vom avea premieră internaţională, la Tallinn, iar de premiera naţională am zis să nu o facem neapărat la Bucureşti, în capitală, ci într-un loc pe care noi îl considerăm cumva deosebit. Şi nu aş fi făcut-o în Târgu Mureş, spre exemplu. Un film cu moldoveni şi cu suficient spirit moldovenesc, trebuie să aibă prima proiecţie în Iaşi, bineînţeles. Republica Moldova se va bucura de premieră puţin mai târziu. Este Iaşi – Tallinn – Bucureşti şi apoi Chişinău.

 

- De ce atâta drag de Iaşi? Ce vă leagă de acest oraş?

- Sunt legat de Iaşi pentru că de fiecare dată descopăr lucruri noi la Iaşi şi cumva, spiritual vorbind, lumea este foarte aproape de mine. Adică... îi aud vorbind la fel ca mine, râd la aceleaşi glume. Avem acelaşi grai şi asta înseamnă foarte mult pentru mine, pentru că nu o să înţeleagă un ardelean când o să-i spun ceva de... perje.

 

- De unde a plecat povestea filmului?

- La un moment dat am întâlnit pe cineva care spunea că a cumpărat un vagon de potcoave şi probabil va încerca să facă ceva din ele. Povestea lui nu a avut finalitatea asta, dar cred că de acolo a pornit cumva inspiraţia mea. De acolo am pornit şi am mers până aici.

 

- 1.000 de lame dintr-o potcoavă?

- Sunt nişte chestii matematice, pe care dacă le pui cap la cap probabil îţi ies. A plecat şi de la o glumiţă: se spunea că japonezii cumpără de la URSS topoare de şapte copeici. Doi cenţi toporul, fac lame din ele şi le vând ruşilor cu zece dolari lama.

 

- Cum aţi lucrat cu actorii de la Iaşi?

- Perfect! Am lucrat şi cu actori de la Bârlad, Piatra Neamţ, Botoşani, Bucureşti – moldoveni stabiliţi acolo, Chişinău. Cam ăsta a fost criteriul: să avem actori moldoveni. Trebuie să recunosc... grosul de actori a fost din Iaşi. Mai ales capetele de afiş.

 

- Cum au decurs filmările?

- Au fost filmări grele pentru că au fost concentrate în 24 de zile. Greu. Câte două locaţii pe zi, arşiţă, 40 de grade, august, iar o comedie se lucrează cu foarte multă bună-dispoziţie.

 

- Oamenii mai au şi zile proaste. Cum aţi reuşit să menţineţi linia de umor pe timpul filmărilor?

- Actorii sunt, în primul rând, profi. Nu sunt amatori, care muncesc în funcţie de dispoziţie, ci sunt profesionişti şi muncesc în funcţie de programul de filmare. Vreau să cred că le-a plăcut ce au citit iniţial. Nu cred că au avut motive să nu se bucure.

 

- Ce face Igor Cobileanski când nu face filme?
-Se gândeşte la ele. Nu sunt un om deosebit. Sunt un om normal, mă trezesc dimineaţă, îmi fac cafea... copii, familie, cumpărături... Ce mă caracterizează, probabil, e că uneori mai reuşesc să pun deoparte şi nişte lucruri pe care le observ la oamenii din jur. Le pun acolo, în agendă, pentru că într-o bună zi s-ar putea să funcţioneze într-un scenariu. Cred că mai încerc să fiu şi observaţional printre altele.

 

- Dacă ar fi să alegeţi un loc din lume în care să trăiţi, unde aţi pleca?

- Wow... nu ştiu. Este de gândit! Chiar nu ştiu! În primul rând pentru că nu pot să plec singur. Trebuie să iau foarte multe lucruri, oameni cu mine. Cred că am rădăcini, dacă nu am plecat până acum. Dacă nu am plecat încă în locul acela în care zicem că e „mai bine”

A consemnat Larisa LAZĂR

La proiecţia de luni, 17 octombrie, cinefilii de la Iaşi s-au bucurat de prezenţa regizorului Igor Cobileanski şi a actorilor ieşeni care joacă în film, precum Ion Sapdaru, Constantin Puşcaşu, Daniel Busuioc, Anne Marie Chertic, Cătălin Cucu, Doru Aftanasiu, Adrian Marele, Radu Ghilaş, George Sobolevschi, Ada Lupu şi „gruzinul” Valeriu Andriuţă, invitat special de la Bucureşti. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei