„Noi nu am fost în stare să facem asta şi acum ne frustrează faptul că a făcut-o altcineva”

default

Dimensiune font:

| 14-06-2017 05:27

 Echipa Tory Burch, un mare brand în industria modei, a lansat pe pagina de Facebook o piesă din viitoarea colecţie a anului 2018. Membrii comunităţii Le Blouse Roumaine s-au autosesizat şi au observat asemănările izbitoare cu un palton al Reginei Maria, expus la Muzeul Mitropolitan de Artă din New York. Aceştia au iniţiat o „campanie” de susţinere a brandului autohton pentru ca Tory Burch să acorde credite motivelor de pe haina românească.

 

Furtul intelectual este o mare problemă pentru mulţi dintre români, şi nu numai. În timp ce se insistă nespus de mult pe lucrări de doctorat plagiate, în special la oamenii din sfera politică, celelalte laturi ale acestui tip de furt sunt privite cu mai puţin interes. Un nou scandal a izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, mai precis sâmbătă, 10 iunie, când Tory Burch, marele brand de peste Ocean, a făcut publică o imagine cu un palton din colecţia anului viitor. Membrii comunităţii „La Blouse Roumaine” au sesizat asemănările izbitoare dintre paltonul creat de echipa Tory Burch şi cel românesc al secolului trecut, purtat de Regina Maria, aflat în expoziţiile Muzeului Metropolitan de Artă din New York (prin donaţia lui Christine Valmy).

„Eu cred că echipa Tory Burch a documentat tot ce s-a putut în jurul motivelor de pe haina românească de la Metropolitan şi a scos repede o colecţie pentru 2018, care nu mai are legătură cu ideea de design, ci mai mult cu o adaptare a unor teme de succes peste care adaugă o etichetă scumpă, susţinută de bugete cu multe zerouri de marketing şi PR”, spun reprezentanţii La Blouse Roumaine.

 

Reacţiile internauţilor

Iubitorii de tradiţie au sărit imediat în ajutorul celor de la La Blouse Roumaine, care au creat o „campanie” de obligare a echipei Tory Burch să acorde credite pentru modelele tradiţionale româneşti, inspirate pentru colecţia din 2018, deşi marele brand a susţinut că inspiraţia era de natură africană.

Campania se derula astfel: fiecare din cei care credeau în conservarea modelelor autohtone şi acordarea de credite pentru „furtul intelectual” postau fotografii cu cele două paltoane ori scrisori publice pe pagina oficială Tory Burch, sub formă de comentarii, pentru a susţine cauza. Răspunsul coordonatorilor paginii a fost dezamăgitor ştergându-li-se comentariile.

„Nu ar fi timpul ca ia şi portul tradiţional românesc să fie brevetate/ patentate ca fiind brand de ţară, aşa cum au făcut ungurii cu pălinca? Ce ne opreşte? Şi dacă vor inspiraţie, să se plătească drepturi de autor. Până atunci nu îi va opri nimeni. Ăsta ar fi primul pas ca să îi oprească pe alţi «doritori de inspiraţie» de a mai fura în continuare”, opinează o susţinătoare a brandului autohton.

 

 

De cealaltă parte a baricadei

În timp ce multă lume blamează ceea ce brandul Tory Burch a creat, Ioana Corduneanu şi Nicoleta Negură, două susţinătoare a portului tradiţional, sunt de altă părere. Ioana Corduneanu a creat, în urmă cu aproape trei ani, echipamentul echipei naţionale de rugby, la iniţiativa preşedintelui Federaţiei de Rugby. „Eu am creat echipamentul pro-bono pentru echipa naţională de rugby, inspirându-mă dintr-o vestă a anilor 1920. Ceea ce s-a transformat într-un scandal putea fi rezolvat cu mai multă eleganţă. M-am uitat cu atenţie şi, într-adevăr, s-au inspirat, dar paltonul nu este copiat, aşa cum se susţine acum. Faptul că a reprodus o piesă este un lucru bun, însă era frumos să menţioneze sursa de inspiraţie, dacă o ştia. Asta aduce un plus de credibilitate unui brand”, a declarat Ioana Corduneanu pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”.

„Nu cred că un astfel de scandal ne face bine. Eu sunt obişnuită cu preluarea asta, fiindcă văd pe stradă multe modele create de mine şi preluate de altcineva, iar asta este o confirmare a faptului că munca mea este primită bine de cei din jur. Ştii care este chestia?! Noi nu am fost în stare să facem asta şi acum ne frustrează faptul că a făcut-o altcineva, de aia lumea reacţionează în felul acesta. Dacă stăm bine să ne gândim, şi noi purtăm ce au alţii, preluăm fără să acordăm credite”, adaugă Ioana, care este de părere că nimeni n-o să mai preia ceva de-al nostru, de frică să nu îi sară în cap cu mesaje agasante, aşa cum se întâmplă acum.


Ioana Corduneanu, inițiatorul proiectului „Ia aidoma”

 


Bluză din colecția anului 1981 a lui Yves Saint Laurent
 

 

„Yves Saint Laurent a făcut asta în '81 şi nimeni n-a zis nimic”


Nicoleta Negură este designer vestimentar de câţiva ani şi colaborează cu nume mari din industrie. În 2012 a lansat o colecţie ce conţinea motive tradiţionale, dar pe care nu a simţit-o promovată la noi în ţară. „Am avut prezentare de modă în Turcia, unde creaţiile mele au rupt. Vreau să-ţi spun că în România nu sunt obişnuiţi oameni să aprecieze ceea ce au şi promovează numai kitsch-uri, iar când cineva foloseşte motivele tradiţionale de la noi, se iscă un scandal. Avem marele dezavantaj ca noi, creatorii, să nu fim susţinuţi cu nimic de către stat, aşa cum se întâmplă în străinătate, lucru care nu ne dă voie să ne dezvoltăm. În schimb, pe lângă noi se dezvoltă o sumedenie de mici buticuri care au două croitorese şi copiază haine create de alţii. Ei ne fură nouă toată munca. Dacă aş putea, aş da o lege ca fashionul să fie fashion”, a mărturisit Nicoleta Negură, pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”.


Nicoleta Negură, designer vestimentar și deținător al brandului ce-i poartă numele

 

Tory Burch ia atitudine

În urma multiplelor mesaje pe pagina brandului, deţinătorii acesteia au şters fotografiile colecţiei din 2018 şi au anunţat, printr-un mesaj public, că ceea ce au creat este inspirat din România. „Colecţia 2018 este despre prietenia unică dintre două femei inspirate – Jacquline Kennedy Onassis şi Prinţesa Elizabeth of Toro. Amândouă au fost modele de stil şi iubitoare de artă. În încercările noastre de a rezuma colecţia, am omis referinţa spre o frumoasă haină românească care a inspirat una din piesele noastre”, este o parte a mesajului postat de echipa brandului american, pe pagina de Facebook. Cu toate acestea, românii au fost în continuare revoltaţi, argumentând cu faptul că au fost prea fugitivi şi că „şi-au găsit o scuză proastă”, spune una din susţinătoarele cauzei. 

Larisa LAZĂR 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei