« Inapoi

Film premiat la TIFF

„Planeta Petrila” se proiectează la Iaşi

„Planeta Petrila” se proiectează la Iaşi#1
Mărime font - +

 În această seară, de la ora 21.30, va avea loc proiecţia filmului „Planeta Petrila”. Pelicula va rula în avanpremieră, la sala mare „Radu Beligan” a Ateneului, în prezenţa regizorului Andrei Dăscălescu. Preţul unui bilet este 10 lei.

 

Filmul „Planeta Petrila” este câştigătorul Premiului Publicului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi va fi proiectat în avanpremieră la Iaşi. Lungmetrajul a fost votat cel mai popular film din secţiunea Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 16-a ediţie a TIFF. Proiecţia va avea loc în această seară, de la ora 21.30, în sala mare „Radu Beligan” a Ateneului din Iaşi. La final, Andrei Dăscălescu, regizorul filmului, şi cei doi protagonişti – caricaturistul Ion Barbu şi minerul-şef de brigadă Cătălin Cenuşă – vor răspunde curiozităţilor spectatorilor.

„«Petrila, o lume ce nu seamănă cu nicio aşezare posibilă, cu nimic şi nimeni de nicăieri...», este citatul ce stă scris pe un zid la intrarea în oraşul minier, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil. Planeta Petrila urmăreşte, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist şi activist, şi cea a minerului-brigadier Cătălin Cenuşă”, este sinopsisul peliculei.

Expoziţie despre Petrila

Înaintea proiecţiei va fi vernisată expoziţia de fotografii, mai precis 23 de imagini surprinse de regizor între mai 2013 şi ianuarie 2017, la Petrila.

Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-şi transfera brigada la o altă mină.

Documentarul realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistenţa prin artă, păstrarea identităţii sau alternativa culturală a unui oraş în era post-industrială.

Cunoscut publicului pentru documentarul „Constantin şi Elena”, pentru care a luat Premiul First Appearance la IDFA, în 2008, şi Premiul pentru Debut la TIFF, în 2009, Andrei Dăscălescu semnează regia, scenariul şi imaginea pentru „Planeta Petrila”, cel de-al doilea film documentar al său. Montajul este realizat de Mircea Olteanu, Ştefan Pârlog şi Andrei Dăscălescu, iar sunetul de Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu. Producătorul filmului este Anamaria Antoci, iar co-producători Hanka Kastelicová (HBO Europe), Alina David şi Andra Radu (HBO România).

Larisa LAZĂR 

Data publicarii: 17/06/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > CULTURA

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

Dolarul pierde patru bani, euro doar unul

Dolarul pierde patru bani, euro doar unul

Cursul euro a revenit spre pragul de 4,56 lei, el coborând de la 4,5733 la 4,5630(...)
Tabără pentru copiii cu diabet

Tabără pentru copiii cu diabet

Anul acesta, Lions Club Iaşi România 2000 a organizat prima ediţie a unei tabere(...)
Business şi performanţă

Business şi performanţă

Impresarul Arcadie Zaporojanu, reprezentantul firmei „Fotbal Hebdo”, care(...)

 

 

editia online din 28.06.2017 - 6:35

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange