Ada Lupu, actriţă: „Cred că nu ne maturizăm niciodată, e un copil care rămâne în noi până la finalul vieţii”

default

Dimensiune font:

| 19-04-2017 07:01

Actriţa Ada Lupu şi regizoarea de teatru Iris Spiridon au discutat despre întâlnirea lor profesională şi despre apariţia pasării fără cuib * pe 21 aprilie, de la ora 19.30, Ada Lupu aşteaptă publicul la premiera spectacolului „Povestea păsării fără cuib”, de la Uzina cu Teatru a Naţionalului ieşean

În acest dute-vino continuu, cu sute de oameni trecând zilnic pe lângă ea şi cu persoane care o acceptă ori persoane care n-o înţeleg, este o fată simplă ce-şi doreşte sincer să trăiască o viaţă liniştită, cu sufletul de copil la care nu a renunţat. Ada Lupu spune „Povestea păsării fără cuib” în dublă calitate: cea de autoare a textului şi cea de actriţă. Ada Lupu, actriţă a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi (TNI), este câştigătoarea Premiul I pentru Dramaturgie – Monodrama pentru piesa de teatru „Povestea păsării fără cuib”, în cadrul celei de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru” 2016, organizat la Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău.

Premiera piesei va avea loc vineri, 21 aprilie, începând cu ora 19.30, la Uzina cu Teatru a TNI, sub îndrumările regizoarei Iris Spiridon, care împreună cu Ada Lupu semnează şi conceptul scenografic şi universul sonor.

O să ne întâlnim cu o Lolita care poate să îmbătrânească când vrea ea, poate să-şi găsească oricând un nou Daddy, să redevină mică, cât să încapă într-un cuib, să scrie poezii bune şi neapreciate, să mănânce prăjituri fără să se îngraşe, să plângă fără să fie tristă şi să se joace în loc să facă copii. Întâlnirea cu ea se poate produce în mod neaşteptat, într-un loc în care s-ar putea să avem noroc să ne aflăm la timp, n-o să ştim la ce vârstă o s-o întâlnim, nici cât timp va rămâne aşa, nici starea în care se va afla. Şi s-ar putea, chiar s-ar putea, să rimeze ceva din ce va spune ea. Şi dacă aveţi noroc, s-ar putea chiar să vă pupe, pentru că ei îi place foarte mult să se pupe, şi asta nu este ceva superficial”, declară Iris Spiridon, despre piesă, adăugând că „întâlnirea este una scurtă, tonică, neaşteptată, o clipă de viaţă ca o răsuflare”.

Fragment din textul piesei

Ştiţi povestea păsării fără cuib?

Nu mi-a spus-o nimeni niciodată, dar eu o ştiu. Am scris-o când eram mai mare. Dar apoi s-a pierdut. Şi n-o să mai afle nimeni de ea.

Voi staţi toată ziua pe scaun? Mie-mi place să caut. Cum stau prea mult într-un loc, cum nu e bine. Dar dacă n-ai un cuib al tău, nu va şti nimeni unde să te găsească.

Dacă m-aşez, m-apucă gândurile.”

Ada Lupu mărturiseşte că Povestea păsării fără cuib este de fapt povestea trecerii unui spirit feminin prin toate vârstele reale şi emoţionale. O încercare de maturizare incompletă, marcată de căutarea obsesivă a tatălui, ca pretext pentru regăsirea profundă a mamei. Viaţa unei femei, percepută din perspectiva propriului suflet, rămas la vârsta copilăriei. Inocenţa, deopotrivă distructivă şi salvatoare, propria imaginaţie ca opţiune de existenţă. Absenţele care influenţează o viaţă (poate) mai mult decât prezenţele, atunci când tot ce ni se-ntâmplă contează, dar frământările cele mai subtile se nasc din idealuri personale pe care nu le trăim”.

 

Ada Lupu şi Iris Spiridon despre întâlnirea cu „pasărea fără cuib”

- Ada, aş vrea să-mi povesteşti de unde a plecat ideea acestui text.

- Este primul text pe care l-am scris şi l-am şi făcut public. L-am scris pentru a-l trimite la concursul de la Bacău. L-am scris mai mult pentru mine ca actor, pentru că voiam să joc ceva care să îmi placă mult şi să mă intereseze şi voiam şi ceva de one man show, căutam de mult un text aşa şi n-am găsit, aşa că l-am scris. Dar e un proces mai mult al unui actor care a încercat să facă un personaj, un personaj care a improvizat un text. Am scris textul în trei zile... am scris în continuu, dormeam câteva ore şi atât. Probabil subiectul era în mine de mult.

- Despre ce este piesa?

- Au fost oameni care m-au rugat să le trimit textul să-l citească, dar prefer să vină să se întâlnească cu el prin intermediul personajului meu pentru că insist pe actorul care propune textul ăsta mai mult decât pe posibilul dramaturg. Textul s-a născut, cumva, dintr-un fel de obsesie a mea, din faptul că eu consider că nu reuşim să ne maturizăm complet orice am face şi că e un copil care rămâne în noi până la finalul vieţii, orice am face, cel puţin în cazul meu pare că îmi analizez evenimentele din viaţă şi momentele pe care le trăiesc nu din perspectiva momentului, nu din perspectiva mea, ci a copilului care am fost sau care continui să fiu. În text este vorba despre viaţa unei femei analizată din punctul de vedere al unui copil. Am rămas un moment din viaţă în care ar fi rămas sufletul blocat şi toate evenimentele de pe parcursul vieţii ar fi receptate din perspectiva sufletului rămas la momentul respectiv.

- În piesă la ce vârstă a rămas sufletul?

- În copilărie, undeva pe la 11 ani.

- Simţi că ai rămas în copilărie?

- Da! Simt asta, îmi asum şi nu mi se pare că e neapărat o problemă.

- Ce te aştepţi să vadă spectatorii? Pe Ada sau personajul?

- Personajul este total diferit de Ada. În general, încerc să aduc cât mai puţin din mine în ceea ce fac, deşi ştiu că este indicat să foloseşti lucruri din viaţa ta în ceea ce faci. Nu ştiu cât are legătură cu mine, ci cu obsesia asta a mea şi are legătură cu nişte teme care mă preocupă în viaţa reală, pentru că din preocupările personajului, multe sunt ale mele, dar sunt prezentate din perspectiva lui, nu din perspectiva mea umană. Eu, ca artist, nu încerc să îmi expun părerile despre ceva, ci sunt nişte probleme pe care le ridic şi atât.

- Cum a venit colaborarea cu Iris Spiridon?

- Eu pe Iris o cunoşteam de mult timp, am tot urmărit-o, am tot admirat-o şi declarat şi pur şi simplu mi s-a părut că tipurile noastre de sensibilităţi artistice pot funcţiona împreună şi pe tipul ăsta de text. Eu ştiu că ea citeşte mult şi bine şi sincer nu mă gândeam că o să-i placă, dacă o să o tentez cu ceva scris de mine. În general, când lucrez, am nevoie de cineva în care să am încredere totală, de cineva ale cărui gusturi să nu le contest deloc şi chiar am încercat să îndepărtez cât mai mult personajul de ceea ce mi-am imaginat eu iniţial. Adică am încercat să dezvolt tot ce a venit nou din partea ei şi să integrez în personaj.

- Spuneai mai devreme că oamenii n-ar trebui să o vadă pe Ada, ci personajul. Nu ţi-e teamă că oamenii ar putea spune că asta e Ada cu frustrările şi temerile ei?

- Eu pe mine mă văd ca două entităţi diferite: eu ca om şi eu ca artist. Ca om am o anumită personalitate, iar ca artist o alta. La situaţiile din viaţă mă raportez diferit ca artist faţă de mine ca om. Ca artist sunt mult, mult mai sensibilă decât sunt ca om. Probabil că ce am păstrat eu din sensibilităţi ca artist sunt blocajele alea în timp, rămase de la 11 ani.

- Pentru tine cum a sosit propunerea Adei?

Iris Spiridon: Eu pot spune acelaşi lucru – că ne ştim de mult şi că am mai lucrat împreună un moment pentru Gala HOP, după ce a luat ea premiul, şi am acceptat pentru că a venit de la ea. Eu sunt oricum fan one man show-uri şi mă interesează mult textele, cuvintele şi chiar dacă fac şi teatru de imagine (n.r. Iris Spiridon este actriţă de film şi regizor de teatru), pentru mine textul contează foarte mult. Eu am răbdare să ascult pe cineva vorbind şi trei ore pe o scenă, nu am o problemă, dar probabil pentru public e mai complicat. Când lucrez cu cineva, mă interesează să încerc să îl fac pe om să se arate cât mai bine pe el, chiar dacă nu este vorba neapărat despre el.

- Dacă nu era vorba despre Ada Lupu, ai fi luat textul să faci un spectacol pe el?

- Nu ştiu. Nu cred. Pe genul meu am făcut un singur one man show şi e foarte greu, sunt foarte puţine texte foarte bune care să ţină, adică să nu conteze ce faci pe lângă şi sunt foarte, foarte pretenţioasă. Trebuie să îmi placă foarte mult. Faptul că ea l-a scris şi ea îl va juca, pentru mine a contat, fiindcă ştiam că pot ajunge la ceva mult mai personal. Altfel eu aleg actorii în funcţie de texte, trebuie să aibă ei multe în comun cu personajul. Este singura propunere pe care am acceptat-o şi n-a venit de la mine... eu aleg singură tot. Şi nu că n-aş vrea, dar mai degrabă eu ş

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

anunturi-->

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei