Adevărata moarte a lui Dan Aparaschivei

default

Dimensiune font:

| 21-01-2017 05:08

Gheorghe Filoti, gospodar de vază, cu vie, prisacă şi grădină de zarzavat, fost primar al comunei Mirosloveşti în mai multe rânduri, în zbuciumata perioadă interbelică, a ţinut totdeauna să aibă şi un cârdişor de oi. În timpul refugiului a fost nevoit să renunţe la o parte din animale, dar oile le-a păstrat.

Într-un sfârşit de iarnă grea, de după război, bătrânul păştea oile printre cazemate. Zăpadă nu mai era, dar pământul abia începea să se dezgheţe. Oiţele se hrăneau cu iarba şi buruienile rămase pe câmp din toamnă, căci stăpânul lor nu prea mai avea nutreţ în fânărie.

- Bunicule, vorbeşti de moş Filoti, care era rudă cu noi?

- Da, era frate cu bunica; îi cununase pe părinţii mei şi era şi nănaşul meu de botez; era om cunoscut şi iubit în satele comunei noastre, de la Cristeştii Moldovei, până la Hanu-Ancuţei, pentru înţelepciunea lui nativă, pentru seriozitatea şi spiritul de dreptate care-l caracterizau. După război, era încă în putere; avea aproape şaptezeci de ani, dar lucra pământul şi trăgea la coasă cot la cot cu feciorii lui, nişte zdrahoni de bărbaţi, puternici şi înalţi ca şi tatăl lor.

Numai că pe lângă cortegiul de umilinţe, boli şi sărăcie, care părea să nu se mai termine în anii de după război, a venit nenorocirea cea mare: naşul a călcat pe o mină de infanterie, care i-a zdrelit piciorul până deasupra genunchiului. Până l-au dus la dispensar, sângele a tot curs; şi bietul om şi-a pierdut viaţa. Întreaga comunitate l-a condus cu jale spre casa de veci.

Au trecut mulţi ani, peste douăzeci, de când un cioban bătrân, Grigore Drăguşanu, care a ţinut să fie prezent la priveghiul fostului primar, a încercat să le povestească celor de faţă că în vară, aflându-se noaptea cu oile „în porneală”, i s-a întâmplat, în două rânduri, să vadă în lumina lunii o matahală de om, care, speriată de câini, a sărit din tranşeea din deal şi a fugit şchiopătând spre pădure.
Cu statură de uriaş, baciul purta o căciulă în formă de stog, iar peste iţarii şi cămaşa spălată în zer şi încinsă cu o curea lată, bătută cu nasturi metalici, înfloriţi, era îmbrăcat cu o toharcă de oaie, cu lâna pe dinafară, lungă până în pământ. Îşi petrecuse aproape toată viaţa în câmp, la stâna boierească. Se cam sălbăticise; privea oamenii pe furiş şi părea fioros. Mulţi îl socoteau cam scrântit la cap. Aşa că lumea adunată la priveghi nu i-a luat vorbele în seamă. Unii chiar au râs de el când un măscărici i-a spus s-o lase baltă, că i s-a părut „de frică”.

Numai o nevastă de curând căsătorită a doua oară, căreia i se pierdu-se primul soţ în război şi care venise la priveghi împreună cu sora ei, ar fi vrut să asculte istorisirea moşneagului. Era însă imposibil, căci flăcăii şi însurăţeii şi-au găsit tocmai atunci „să scoată butea”, iar într-un colţ, un grup de copii juca „ţuşca”; era o harmalaie să te miri că nu răstoarnă şi mortul de pe laiţă. Ciobanul şi-a întrerupt relatarea plin de năduf. În sinea lui, presupunerea că omul acela gonit de câini era chiar din satul lor şi că din cine ştie ce motive nu putea să coboare acasă şi se mulţumea să se afle pe aproape, ascunzându-se ziua în pădure, iar noaptea venind la tranşeea din muchia dealului spre a privi în sat. Drăguşanu voia să afle şi părerea altora. Înţelegând însă motivul pentru care cei tineri nu dau atenţie spuselor lui, le dădu, într-un fel, dreptate: „cine îl mai ascultă pe un om ce pare că nu-i în toate minţile?” Și mâhnirea îi fu mai mare...

- Bunicule, parcă ai început să povesteşti odată despre două tinere surori, prezente la acel priveghi. Ziceai că sosirea celor două ţărăncuţe a făcut ca toată lumea să fie cu ochii pe ele, că frapau nu numai prin tandreţea şi drăgălăşenia chipului, ci şi prin naturaleţea felului lor de a fi – de o blândeţe, distincţie şi smerenie care l-ar fi inspirat pe genialul Brâncuşi pentru o nouă Cuminţenia pământului.

- Dacă îmi amintesc bine, era vorba, cumva, despre Viorica şi Alina lui Vasile Davideanu?

- Tocmai despre ele.

- Te-aş ruga să continui istorisirea începută atunci.

- Știu eu? E destul de complicat. Totuşi, cum să te refuz? Ai o mare calitate.

- ... care?

- Îţi place să asculţi cu interes; iar eu sunt încântat când văd că mai şi rezonează.

- Sunt convins ca şi matale că satele n-au fost scutite niciodată de hoţie, minciună şi de alte mizerii morale, ca egoismul, ura, încrâncenarea şi chiar crima.

- Numai că acestea au totuşi o pondere mai mică decât în mediul urban.

- Asta cam aşa-i; şi încă ceva: la ţară au loc întâmplări care par să alunece spre banal, dar treptat, ni se lipesc de suflet şi, uneori, ne cutremură.

Cum se explică?

- Nu vreau să spun vorbe mari, dar frumuseţea şi tăria de caracter, puritatea şi statornicia simţămintelor se mai păstrează şi până azi la o parte din această lume, ceva mai puţin întinată decât cea a oraşelor. Din fericire, se mai găsesc prin satele noastre şi tineri care refuză să substituie sentimentul nobil al iubirii cu hârjoana sentimentală, superficialitatea şi dezmăţul. Iar acum trei sferturi de veac, pe când eram şi eu tânăr, se întâmpla foarte rar ca o fată să fie înşelată şi părăsită şi mai ales să nască un copil din flori, făcându-se astfel de râsul satului.

- Bunicule, ne-am îndepărtat cam mult de la povestea celor două surori. Sau mi se pare mie?

- Dacă ţii neapărat, să începem; pentru mine este o adevărată plăcere, şi poate şi o datorie, să dau la iveală, după atâta vreme, etape dramatice din viaţa unei familii.

- Te rog!

Va urma...

Constantin Partin 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei