Arc peste timp

default

Dimensiune font:

| 14-01-2017 05:28

Sub aspect istoric, vom porni de la un reper care ne-a marcat ca neam în urmă cu 560 de ani. Mai precis, venirea la tronul Moldovei a domnului și voievodului Ștefan cel Mare (1457). Un adevărat „arc peste timp”.

Pentru calitățile sale de vrednic apărător al neamului nostru în fața intereselor străinilor, dar și de bun protector al dreptei noastre credințe, ca și al întregii Europe creștine, a fost canonizat ca fiind Drept credinciosul voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

Această mare personalitate istorică reprezintă un adevărat model de patriotism și pentru noi, cei de astăzi.

Patriotismul înseamnă faptul că ne-am născut într-un loc care se cere a fi prețuit. Este o adevărată provocare pentru toți: de a ști să fim loiali, activi și să ne păstrăm pe mai departe identitatea națională și cea spiritual-religioasă, indiferent din ce direcție „bate vântul”.

Ce poate fi mai neplăcut pentru o persoană sau, și mai grav, pentru o țară care își pierde din identitate...
Sub masca „drepturilor omului” oare nu se încearcă să se aducă atingere identității noastre?

Poate că, superficiali fiind în buna educație, se trece cu vederea peste „îndatoririle omului”. Adică, la scară individuală, aproape fiecare își urmărește propriul drept devenit interes, aducând adesea atingere celor din jur. Relaționarea unora pornește de la anumite interese, „prieteniile” ajungând să devină interese: nevoia de a fi măguliți etc., contribuie la creșterea orgoliului. E doar începutul. Că așa este, interesele nu mai reușesc să ia în calcul „iubirea aproapelui”. Cu alte cuvinte, se trăiește pe orizontală, adică se caută aprecieri de imagine care să mărească ego-ul, alături de realizările materiale ce determină o competiție neloială și cât mai multe plagiate sub diferite forme.

Dacă la nivel individual se constată adesea o alterare a relațiilor interumane, cu atât mai sofisticate devin drepturile, adică interesele la nivelul de vârf al statului post-modern sau cele de la nivelul liderilor politici mondiali, unde nu există sentimente ci doar mari interese.

Revenind, putem afirma că Ștefan cel Mare reprezintă un reper mult apreciat, fiind o puternică și frumoasă entitate a acestui spațiu românesc. Că așa este, o dovedesc, printre altele, în semn de prețuire și de respect față de acest ilustru înaintaș, denumirile atribuite unor localități, străzi, instituții de învățământ, muzee, fundații etc., care cu cinste au decis să poarte numele vrednicului voievod.
Inițial ne-am propus să evidențiem aspecte referitoare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, unde am participat la diferite activități.

Dar pentru că domeniul cel mai cunoscut în profunzimea sa ne este cel de la nivelul învățământului liceal, vom menționa, succint, doar două exemple: Liceul Teoretic din Hîrlău – Județul Iași și Liceul din Vorona - Județul Botoșani. Acestea au hotărât, prin factorii lor de decizie, să poarte numele marelui domnitor Ștefan cel Mare.

Liceul Teoretic din Hîrlău, devenit Colegiul Național „Ștefan cel Mare” rămâne spațiul inedit pentru multe generații care au ajuns să fie ceea ce sunt și datorită faptului că această școală rămâne un spațiu al valorilor, al libertății de gândire și de exprimare, al sensibilității și creativității.

Autoarea prezentului articol a fost elevă a acestui liceu care, cu mulți ani în urmă, a spus „La revedere, Școală dragă!”.

Această revedere a devenit posibilă într-un mod cu totul inedit, în urmă cu puțină vreme, ca un alt „arc peste timp” când două apreciate eleve (și surori), Andreea și Alexandra-Paraschiva, ne-au invitat la Cursul lor festiv de absolvire ... din anul 2015. Astfel, cu puternice emoții, am revenit pe urmele pașilor de altădată...

În mintea mea parcă se derulau două filme: unul cu profesorii mei de atunci, adevărați titani care mi-au marcat frumos viața, fiind vorba de Promoția absolvenților de liceu 1971; al doilea, cel cu profesorii de acum care, pe mai departe, învață tinerii să-și contureze o personalitate armonioasă și să-și modeleze ființa.

Sunt bucuroasă că am fost elevă a acestui liceu, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Hîrlău, iar recunoștința mea o redau cu tradiționalul: „Vivat, Crescat, Floreat!”

Următorul exemplu îl reprezintă Liceul din Vorona, în prezent cunoscut sub numele de Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Localitatea Vorona se situează pe locul patru printre cele mai frumoase localități culturale din România. Acest clasament spune foarte multe. În primul rând „uzina vie” care este școala, cu elevii și cadrele didactice, dar și cu managerii cu care am conlucrat: prof. Aurel Ștefan (Director, apoi Primar), prof. Violeta Cotoc (Director adjunct), prof. Dumitru Doroftei (Consilier educativ și Coordonatorul Ansamblului Folcloric „Codrulețul”) și exemplele pot continua, sunt multe.

În scurt timp, la Vorona urmează inaugurarea unuia dintre cele mai mari Campusuri din țara noastră (Proiect european), o adevărată frumusețe cu: Școală gimnazială, Școală profesională, Liceu, garsoniere pentru profesori, internat pentru elevi, sală de sport, terenuri de sport cu nocturnă etc.
Într-adevăr, Vorona este un loc sfințit de aproape toți localnicii prin tot ceea ce gândesc, vorbesc și fac.

Pe directorul Aurel Ștefan l-am perceput, pentru perioada cât am colaborat, fiind ca un „sfânt” al zilelor noastre, cu siguranță având ceva din amprenta domnitorului Moldovei, despre care la început am făcut referire.

Prin urmare, avem datoria ca elogiind trecutul să mobilizăm prezentul pentru a-i face un viitor durabil.

Prof. Maria Stoica (Croitoru) 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei