B.P. Hasdeu în ediţie critică (II)

default

Dimensiune font:

| 30-08-2014 04:50

  Anul cu care începe jurnalul lui Hasdeu este 1854, însă momentul de criză, care l-a declanşat se plasează în 1852, mai exact, „pe la sfârşitul anului 1852”, când tânărul de şaisprezece ani se îndrăgosteşte de Alina Merjeewski „o fată de vreo 17 ani, nu bogată, dar înzestrată cu o inteligenţă deosebită şi de o frumuseţe rară”; învinuit de „trădare”, tânărul îndrăgostit este silit să-şi „schimbe soarta”, să pedepsească, să uite, în sfârşit, să-şi înăbuşe pasiunea prin intrarea în serviciul militar: gestul este în spiritul „teatralităţii” specific romantice, asemănător celor ale personajelor lui Puşkin pe care cei doi îndrăgostiţi îl citiseră cu pasiune, „proiectându-şi” iubirea în paginile romanului „Evgheni Oneghin”, subliniate cu creionul atunci când pasajele erau „corespunzătoare sentimentelor” : oricât de „făcută” ar fi această scenă prin „contaminare” livrescă, ea îşi păstrează intactă funcţia declanşatoare a confesiunii:

 „Să nu vă mire faptul că, zugrăvind prima, şi în acelaşi timp ultima mea iubire, întrebuinţez expresii cari, într-o măsură oarecare, nu s-ar potrivi pentru evocarea evenimentului ce a avut o influenţă hotărâtoare asupra întregii mele soarte: eu scriu aceasta după mai mult de două luni de serviciu într-un regiment de husari, izbutind să înec impresiile triste de altădată în binefăcătoare picături de şampanie, deşi adeseori şi acum, rămânând singur, mă năpădesc amintirile şi, mi-e ruşine s-o spun, câteodată plâng”.

 Jurnalul lui Hasdeu începe, aşadar, nu prin a consemna, ci prin a evoca evenimentele: alt mod de a îndepărta criza, folosit frecvent de autorii jurnalelor de mai târziu. Totdeauna, jurnalele fixează evoluţia personajului-narator, rostul lor fiind acela de a facilita înţelegerea de sine; în cazul textului lui Hasdeu, a cărui substanţă se compune aproape exclusiv din istorisirea succeselor galante şi a „plăcerilor vieţii” din timpul celor trei ani cât a slujit ca iunker în regimentul contelui Radetzki, această cale a existenţei tânărului se dezvăluie într-un spaţiu livresc: „Oneghin” din scena primei dezamăgiri va deveni ulterior un „Peciorin”, plăcut de toate femeile întâlnite, făcând victime la tot pasul, răzbunând mereu cea dintâi înfrângere. Oneghin nu şi-a ales întâmplător „arma” serviciului militar: „Atributele necesare ale unui husar erau bogăţia, vitejia, risipa, iar deviza tuturor acţiunilor lui erau cuvintele: patrie, honneur, amour! Şi aşa, intrarea noastră în Nicolaev era însoţită de circumstanţe favorabile: entuziasmul sexului frumos, necazul bărbaţilor şi - curiozitatea întregii populaţii: ce fel de păsări sunt aceşti husari lăudaţi?”.

 Dar imaginea cea mai frapantă a evoluţiei trăirilor fiinţei şi, totodată, a constituirii jurnalului prin progresie, prin dezvoltare în jurul unui nucleu (al momentului de criză), se află în nişte fragmente autobiografice, pe care editorul le uneşte sub titlul „Introducere la Nicolae Milescu”: „Odată, fiind de 15 ani, am ucis la vânătoare o coţofană; din fericire, coţofana se afla în momentul fatal pe un stâlp de piatră - care în Rusia de sud se numeşte «babă de piatră». Eu am început să examinez acest obiect şi, la întoarcere, am început să scriu un studiu despre el. Adunând informaţii, le-am găsit atît de numeroase, încât mi-a venit gîndul să cercetez toate «babele de piatră», fără excepţie; au urmat noi adunări de informaţii, noi meditări - atunci m-am hotărât să scriu nici mai mult, nici mai puţin decât un studiu asupra fabulelor tracice, şi înştiinţarea despre ocupaţiile mele în acest domeniu a fost publicată în anul '52, în revistele „Albina Nordului” şi „Moscoviteanul”. De atunci, izvoarele s-au înmulţit până într-atât, încât m-am hotărât să scriu, mi-e şi frică să pronunţ cuvântul: despre originea, dezvoltarea şi spiritul mitologiei! Cine e de vină? - Coţofana”.

 În acest fragment se află modelul constituirii jurnalului, al evoluţiei personajului-narator şi, nu în ultimul rând, al cercetărilor savantului; arătând „cum se agită şi fierbe mintea omenească”, modul cum se elaborează „gândul în cap”, Hasdeu dezvăluie, în fond, mecanismul textului şi regula desfăşurării muncii artistice şi ştiinţifice. Faptul capătă o importanţă încă mai mare, dată fiind destinaţia jurnalului; hotărât să-şi editeze „notele iunkerului de husari”, Hasdeu îşi scrie jurnalul pentru a fi făcut public: „redacţiile” succesive ale textului şi frecventele interpelări ale cititorului (făcute cu umor, pentru a-i capta bunăvoinţa: „«Dar, va zice acela, căruia i se va întâmpla să citească însemnările mele: «ce fel de personagiu e şi acesta? Mihnevici, sau cum dracu-i zice? Dar noi nu-l cunoaştem!». «Cu atât mai rău pentru Dvs!»”, sau scrise cu gravitate, pentru a dezvălui o trăsătură a personalităţii: „Trebuie să ştiţi că tatăl meu mi-a dat o îndrumare filosofică germană”) structurează dialogul naratorului-personaj cu posteritatea. Când Oneghin devine Peciorin, oglinda se sparge; alte ocupaţii („antichităţi slavice cu bătaie de cap”), alt orizont al existenţei care a depăşit pragul crizelor sentimentale ale adolescentului fac inutil jurnalul: „Să mă ia dracul, dacă sunt în stare să scriu un jurnal!

E adevărat că scrierea lui regulată e împiedicată, în parte, de ocupaţiile mele, mai ales de aceste antichităţi slavice cu bătaie de cap, datorită cărora eu rareori mă plictiseam în cercul nătărăilor şi găseam plăcere în societatea oamenilor culţi. Dracu să mă ia, dacă înţeleg din ce anume trebuie să se compună jurnalul! Trebuie, oare să înscriu în el chiar şi numărul felurilor de mâncare la masă sau numărul oaspeţilor la serată? Şi totuşi trebuie scris ceva, mai ales când te sileşti să scrii jurnalul regulat. Pentru azi voi scrie că, zău, nu-i nimic de scris!”: este aici prima „atestare” a unei teme de lungă tradiţie, aceea a „silniciei” scrierii jurnalului, pe care o vor acuza cu atâta vehemenţă, mai ales modernii Camil Petrescu, Octav Şuluţiu, Liviu Rebreanu; oricât de silnic însă, scriitorul nu poate renunţa uşor la el, după ce Narcis va fi descoperit aici oglinda miraculoasă: Narcis din secolul XIX, un mare cărturar a cărui operă e restituită azi într-o ediţie critică impecabilă.

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei