Clipă, opreşte-te, eşti atît de frumoasă! (I)

default

Dimensiune font:

| 16-09-2017 05:06

 

Lirismul este dominanta personalităţii Mariei Elena Cuşnir, un poet interesant şi un prozator care, în Orele toamnei şi, mai ales, în cele trei volume ale unui Dialog cu umbra mea, fixează lumea prin fluxul de conştiinţă al propriei fiinţe interioare; scrisă la persoana întîi, proza Mariei Elena Cuşnir e o lungă mărturisire, un monolog interior care creşte din zbaterile lăuntrice ale unui personaj-narator ce adoptă calea lirismului drept filtru de percepere a lumii şi a sinelui.

Cu cea mai recentă carte a sa, Un pas spre cer (Editura Opera Magna, 2017), Maria Elena Cuşnir face, cum spune Adrian Dinu Rachieru într-un cald şi pertinent Cuvînt însoţitor, "pasul spre roman": în fond, amestecul genurilor este unul din semnele cele mai evidente ale (post)modernităţii literaturii noastre, astfel încît simbioza dintre liric şi epic, poezie și roman, se dezvoltă, în Un pas spre cer, sub pecetea a ceea ce s-a numit un discurs îndrăgostit: poeticul şi epicul sunt lacrimile şi gîndurile lui Emil Cioran din motto-ul inspirat al romanului ("Dar n-am plîns niciodată, fiindcă lacrimile s-au transformat în gînduri. Și nu sunt gîndurile acestea tot atît de amare ca lacrimile"), iar pagina care îl deschide unește, într-o viziune integratoare, cele două perspective, sintaxa lirică și logica narativă de organizare a textului care ia distanță față de "literatura mărturisirilor", păstrînd, însă, toate valențele monologului interior, "exteriorizat", obiectivat în vocea protagonistului și povestirea prozatorului: "Fulgi de nea peste caldarîmul cenuşiu.

Frînturi de tăcere între trecători. Unii străbat alene bulevardul, măcinaţi de obscure nelinişti. Alţii privesc spre cerul întunecat, vlăguit. În parcul din preajmă, doi plopi cu frunze aurii strălucesc precum roua în lumina soarelui. Razele astrului zilei nu străbat printre norii apăsători. Marginea lor se revarsă peste toată întinderea, pînă dincolo de şuvoaiele roşiatice şi rozii, atît de strălucitoare la primele ore ale dimineţii. Matei uită momentul în care s-a trezit cu o durere violentă în piept. Durere amară, ciudată. Se uita lacom la cei doi plopi. Ceilalţi copaci erau îmbrăcaţi în zăpadă, doar ei, luminaţi ca într-o poveste. Viaţa lui - o poveste cu atîtea mîzgălituri ciudate".

Istoria cu "mîzgălituri ciudate" a vieţii lui Matei se scrie, mai întîi, pe calea lirică a unei poveşti de dragoste explorate în dinamica unor cupluri erotice - Matei şi Nadina, Vlad şi Anina, Matei şi Marina -, supuse încercărilor unor vieţi ca un calendar al suferinţelor; personaje vulnerabile, "atît de emotive", cum se spune la un moment dat, temperamentale în expresie şi comportament, adesea, romanţioase, trăind în intensitatea convingerii că iubirea pentru celălalt este măsura vieţii, iar "flacăra vieţii nu poate fi întreţinută decît de iubire", Matei, Nadina şi Marina, Vlad şi Anina experimentează dragostea ca pe forma unică de a-fi-în-lume, în sine cu sine şi cu celălalt, în dogoarea "scînteii pure" a erosului ("Te simt ca o chemare prelungă, ca o ploaie de primăvară. Un frumos vis care mă salvează în această lume confuză. Nu e sentimentalism. E scînteia iubirii pure", spune, pentru că astfel trăieşte, Nadina; "Eşti leacul cel mai bun împotriva tuturor îndoielilor şi durerilor. E lumea mea de vis", îi răspunde Matei; "Ştii bine că eşti respiraţia şi viaţa mea", spune Vlad Aninei), dar şi suferinţa ca pe ultima frontieră a duratei (pe)trecerii prin lume; iubirea lui Matei pentru Marina, de pildă, se cristalizează în vecinătatea dramei unei boli necruţătoare care retează, la Arad, viaţa părinţilor Marinei şi o ameninţă pe aceea a mamei lui Matei, căreia i se descoperă un cancer incipient la sîn, în vreme ce povestea dragostei de-o viaţă a lui Vlad şi Anina e întărită de perspectiva sfîrşitului inexorabil; chiar dacă boala năprasnică e visul urît deasupra unei vieţi liniştite ce pare a-şi închide definitiv obloanele, reconsiderînd "felul de viaţă" şi vîrsta cînd începe să semene cu "o "burniţă întunecată de toamnă tîrzie", personajul se salvează în valoarea esenţială a cuplului, care rămîne iubirea transmisă mereu prin vibraţia vieţii interioare ("viaţa ei interioară nu putea fi decît o continuă vibraţie despre sine, despre cei din preajma ei" - acesta e spaţiul de identificare a protagonistei textului), risipind bezna, scuturînd "scrîşnetul întunecat şi neprevăzut al zilei".

Roman al condiţiei umane de aici şi acum, desfăşurat în povestea lirică a iubirii ca măsură a vieţii, dar și a suferinței de pe "foaia de observaţie" a bolii, ca ultimă limită a ei, depăşită în semnificaţia recuperatoare a unor fraze precum "Viaţa merită trăită pînă la capăt", "Viaţa foşneşte în tot ce ne înconjoară", "Să facem din fiecare zi o mică sărbătoare", "Fericirea o găsim în lucrurile mici, mărunte", Un pas spre cer rămîne într-o paradigmă (neo)romantică, fixată în expresia poematică şi comportamentul "sincer" din mărturisirea-spovedanie a personajelor, pentru a se despărţi, însă, de aceasta nu doar prin asumarea mijloacelor prozei de analiză psihologică în care, iată, excelează scrisul Mariei Elena Cuşnir, ci şi prin adoptarea unei alte grile de percepţie a realului, dincolo de insula fiinţei interioare a protagoniştilor.

Astfel, peisajul, preajma nu constituie, ca în romantism, doar o stare de suflet a personajelor sau naratorului; în proza "obiectivă", în roman, acestea sînt avertizorii intrigii, ai desfăşurării firului epic fără a-1 stopa ori a-l întîrzia, ci potenţîndu-l, în notaţii scurte, intrînd în ceea ce se numeşte logică narativă: "strălucirea roşiatică a cerului la ora amiezii" accentuează "starea de vinovăţie" a lui Vlad, cerul "plumburiu" punctează sentimentele Aninei în faţa verdictului medical necruţător, iubirea este, pentru Nadina, "ca o ploaie de primăvară", iar textura cuplului erotic se vede în castanii de pe un bulevard bucureştean, care "şi-au unit coroanele" şi "s-au îmbrăţişat pentru eternitate", ceaţa densă care învăluie oraşul "răspunde" stării de confuzie a personajelor, lumina amurgului, misterioasă, aducînd cu ea "ceva din himerele nopţii ce se apropie", exprimă, şi ea, "fericirea de a fi împreună", de care se lasă (cu)prinşi Matei şi Nadina, pentru ca, altădată, cerul întunecat, ca un reflex al vremurilor, să puncteze distanţa dintre năruirea în cenuşiul unor dureri nevăzute şi explozia speranţei din rîsul tonic al unor adolescenţi: "Îşi adînci privirea prin geamul balconului. Cerul era întunecat, priveliştea nu-i oferea nimic deosebit, maşini în şir nesfîrşit, blocuri cenuşii, trecători - destul de puţini - cu sacoşele pline. Se gîndi că între acei oameni se înfiripa o legătură nevăzută, generată de aceleaşi griji, proiecte de viitor, dureri nevăzute. Încercă să desluşească feţe zîmbitoare. De la etajul I vezi destul de bine încît să nu te înşeli. Aproape toţi aveau feţe şterse. De după colţul blocului de vis-à-vis, apăru un grup de adolescenţi. Viaţa emana de acolo. Vorbeau toţi, chiar dacă unii erau pe patine cu rotile. Rîsetele lor n-aveau nimic fals, exprimau o stare de bine. Nimic nu se compară cu frumuseţea adolescenţei. Poate să fie vremea mohorîtă şi rece, ei n-o simt, n-o simt fiindcă încă n-au cunoscut compromisul, libertatea e felul lor de a fi şi a simţi. Oare vor reuşi să nu se supună canoanelor care ne îngenunchează?".

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei