Copilăria Regelui Mihai în imagini

default

Dimensiune font:

| 16-09-2016 07:10

 Astăzi, la Palatul Culturii va fi vernisată expoziţia „Regele Mihai. O copilărie fericită”, începând cu ora 16.00. Fotografiile vor fi expuse până pe 20 octombrie. Tot la Palatul Culturii veţi putea explora trecutul din fotografiile cu polonezii care au salvat evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

În spaţiile Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Palatului Culturii vor fi expuse fotografii cu Regele Mihai – copil. Expoziţia poartă numele „Regele Mihai. O copilărie fericită” şi va fi vernisată astăzi, de la ora 16.00 în prezenţa dr. Lăcrămioara Stratulat, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc şi drd. Beatrice Todireanu. Invitatul de onoare al acestui eveniment va fi dr. Georgeta Filitti, specialist în istoria modernă şi contemporană a României, personalitate culturală decorată de Regele Mihai I, cu Medalia ,,Crucea Casei Regale a României”.

„Expoziţia, ai cărei curatori sunt drd. Mihaela Tudose şi drd. Beatrice Todireanu, furnizează o perspectivă inedită asupra unei etape din viaţa Regelui Mihai valorificând fotografii din colecţiile Familiei Regale a României, Academiei Române şi «Luiza Berman»”, anunţă organizatorii.

Organizată de Asociaţia „România Culturală”, alături de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Institutul Cultural Român, Biblioteca Academiei Române, Teatrul Naţional Bucureşti, Muzeul Naţional Peleş, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat” şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, expoziţia de fotografie „Regele Mihai. O copilărie fericită” va fi deschisă spre vizitare, în perioada 16 septembrie - 20 octombrie.

Copilăria în câteva cuvinte

Mihai I s-a născut la Sinaia, fiu al principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) şi al prinţesei Elena. Din partea tatălui este nepot al Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria, iar din partea mamei nepot al Regelui Constantin al Greciei. Astfel, Mihai al României este descendentul celor mai importante familii regale şi imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă şi habsburgică.

Din cauza relaţiei extraconjugale cu Elena „Magda” Lupescu cu care s-a mutat în Franţa şi pentru care a renunţat la tron, Regele Ferdinand a decis să nu tolereze din nou această dovadă de nesupunere a fiului său, care dezertase şi în timpul Primului Război Mondial. Deşi unii politicieni, precum Constantin Argetoianu, au pledat pe lângă rege să se răzgândească, acesta a convocat un Consiliu de Coroană în cadrul căruia Carol a fost exclus de la succesiunea tronului şi din familia regală, primind numele de Carol Caraiman. Prinţ moştenitor a devenit fiul lui Carol, Principele Mihai.

În 1925 starea de sănătate a Regelui Ferdinand era fragilă, şi acesta a murit doi ani mai târziu de cancer intestinal. În consecinţă, Mihai i-a succedat la tron bunicului său. La scurt timp a murit şi Ionel Brătianu, conducătorul Partidului Naţional Liberal. Astfel, prima venirea la putere a lui Mihai a stat sub semnul slăbirii autorităţii celui mai important partid politic de până atunci. Deoarece Mihai avea doar 6 ani şi nu putea guverna, o regenţă a fost formată din principele Nicolae, patriarhul Miron Cristea şi Gheorghe Buzdugan, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie. Este notabilă absenţa Reginei Maria din regenţă, una din figurile de autoritate de până atunci. Jurământul a fost depus în faţa parlamentului de noul rege şi de regenţă la data de 20 iulie 1927.

 

A doua nouă expoziţie de la Palat

Povestea polonezilor, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au salvat evrei cu preţul propriilor lor vieţi, este prezentată în cadrul expoziţiei „Samaritenii din Markowa” organizată de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi şi de Institutul Polonez din Bucureşti.

„Soarta cutremurătoare a familiei Józef şi Wiktoria Ulma, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a oferit ajutor evreilor din Markowa, motiv pentru care împreună cu cei şase copii ai lor au fost împuşcaţi de către ocupanţii germani, este prezentată în expoziţia ce poate fi vizitată până pe 1 noiembrie, în spaţiile Muzeului Etnografic al Moldovei”, au declarat organizatorii, care au adăugat că pentru gestul eroic şi exemplar al familiei, în data de 17 martie a acestui an, la Markowa a fost inaugurat Muzeul care poartă numele familiei Ulma şi care este primul astfel de obiectiv dedicat tuturor polonezilor care au salvat evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Larisa LAZĂR 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei