Dezvăluiri exclusive din viața lui Adrian Păunescu. Lucruri aflate după aproape 41 de ani

default

Dimensiune font:

| 18-09-2014 10:58

 

 
 
 
 

Cenaclul Flacăra, aniversare. Andrei Păunescu, interviu. Miercuri, 17 septembrie 2014, se împlinesc 41 de ani de la înființarea Cenaclului Flacăra, fenomen cultural care a început în 1973, fiind condus de marele Adrian Păunescu. Fiul său, Andrei Păunescu, a acordat un interviu pentru DC News prin care a adus un omagiu acestui fenomen atât de îndrăgit de români.

 

DC News: Ce înseamnă pentru dumnevoastră 41 de ani de la înființarea Cenaclului Flacăra?

Andrei Păunescu: Este ca și cum ai încerca să răspunzi într-o propoziție la o întrebare despre o  epopee, despre un lucru gigantic. Cenaclul Flacăra reprezintă cel mai mare fenomen de cultură vie, tânără care a apărut în România după al Doilea Război Mondial. Este un fenomen creat de Adrian Păunescu prin care s-au lansat niște artiști care rezistă și astăzi și care fac onoare scenei noastre în folk și în rock. La Cenaclul Flacăra s-au spus și s-au scris poezii extraordinare. De asemenea, s-au lansat câteva mari idei care erau aproape tabu în 1973: problema libertății, problema dragostei de țară, dar spusă sub o formă plăcută și curată, problema dragostei de părinți. Voi încheia spunând că în ultima noapte în care cuplul Ceaușescu s-a aflat la putere, 21 decembrie spre 22 decembrie 1989, Elena Ceușescu i-a spus așa lui Nicolae Ceaușescu în cabinetul său, în timp ce începuse Revoluția în București, iar tinerii erau în stradă: Vezi, ți-am zis să oprești mai devreme Cenaclul Flacăra. Ăștia de afară - revoluționarii - sunt nebunii de la Cenaclul lui Adrian Păunescu. Chiar dacă Cenaclul Flacăra fusese interzis în 1985, spiritul de libertare nu mai putea fi oprit.

DC News: Cum a fost să creșteți odată cu Cenaclul Flacăra?

Andrei Păunescu: A fost ca o mare șansă, dar și ca o mare condamnare. Spun o mare șansă pentru că am fost alături de cei mai mari artiști folk și rock, dar și alături de cei mai mari poeți. Nu uitați că la Cenaclul Flacăra nu veneau doar oameni de muzică cum ar fi Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, ci și mari poeți cum ar fi Nichita Stănescu, Ion Alexandru, Marin Sorescu. Pentru mine a fost o șansă să fiu alături de acești oameni și m-am contaminat ca de o boală incurabilă. Iată că și astăzi mă ocup cu spectacole, litere și muzică. Am zis că a fost și o condamnare. De ce? Pentru că odată ce am văzut acest fenomen de cea mai înaltă ținută, nu mai pot să fac altceva. Chiar dacă aș vrea să fac altceva în viață, există acest reper extraordinar și sunt marcat pe viață de stadioanele pline în care se cânta de libertate în plină epocă a non-libertății.

DC News: Cum reușea Adrian Păunescu să strângă atâta lume la spectacole într-o Românie comunistă?

Andrei Păunescu: Vorbim despre un public numeros care venea și plătea bilet. Păi știți cum îi strângea? În primul rând, Adrian Păunescu avea un geniu personal. A avut talent foarte mare și a fost extrem de generos. Adrian Păunescu nu se temea să adune lângă el zeci de valori pentru că el era sigur de valoarea lui. Până la urmă, l-au năpădit dogmaticii și cenzorii, iar după 12 ani de activitate, Cenaclul Flacăra a fost interzis. Să nu uităm că în acei 12 ani au avut loc peste 1600 de evenimente care au adunat mai mult de șase milioane de oameni. Acesta a fost harul lui Adrian Păunescu – să fie talentat, generos și să lanseze și oameni talentați.

DC News: Tinerii care nu au trăit cu Cenaclul Flacăra, ce ar trebui să știe despre acest fenomen?

Andrei Păunescu:  În primul rând, ar trebui să se uite la filmul "Te salut generație în blugi". În al doilea rând, să asculte cântecele Cenaclului și să învețe de acolo dragostea adevărata de țară, de cuplu și dragostea de părinți. De asemenea, să nu uităm că Cenaclul Flacăra nu a fost doar un succes de epocă, ci a fost bazat pe niște idei care nu au termen de valabilitate.

DC News: Ați fi de acord cu o relansare a Cenaclului Flacăra?

Andrei Păunescu: Eu nu am fost de acord să facem spectacole care să se numească Cenaclul Flacăra pentru că Adrian Păunescu nu mai este, iar dacă nu mai este pe scenă, nu îl putem numi așa. Este ca și cum ai încerca să refaci trupa Beatles fără John Lennon sau fără George Harrison. În schimb, putem face spectacole în spiritul Cenaclului Flacăra, remember Cenaclul Flacăra. Oricum, spectacolele pe care le facem eu și colegii mei din rock și din folk seamănă cu Cenaclul Flacăra, dar nu poți numi astfel un eveniment din moment ce Adrian Păunescu nu mai este pe scenă. Cenaclul Flacăra a fost - înainte de toate - relația lui Adrian Păunescu cu publicul și cu artiștii de pe scenă.

Cenaclul Flacăra, 41 de ani de la înființare

Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural care s-a desfășurat între anii 1973 și 1985 condus de poetul Adrian Păunescu. De la poezia compusă de însuși Adrian Păunescu (uneori și instant, pe scenă) și până la versurile recitate din poeziile poeților consacrați, de la muzica timid îngânată de debutanți anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă și până la unele piese deja cunoscute a unor formații sau grupuri muzicale și a unor soliști deja afirmați, Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică începând de la melodii populare și până la muzică clasică, folk și rock.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei