Dialog cu bunic – Grădinari (II)

default

Dimensiune font:

| 22-10-2016 05:17

În unele vacanţe de vară, tânărul Andrei venise în vizită la colegul Voroneanu; colindaseră împreună pe la Hanu-Ancuţei, prin satele de prin jur, pe la Războieni, pe la Humuleşti şi pe la mănăstirile de la Neamţ. După absolvire, în timp ce se aflau în satul nostru – căruia prefer să-i zic Grădinari – au fost invitaţi de luminatul şi mărinimosul moşier Constantin Sturdza (Sturza) la conacul acestuia, de la Cristeştii Moldovei. Cu ocazia acelei vizite, Ştefan i l-a prezentat amfitrionului pe prietenul său din Bulgaria, neomiţând să-i dezvăluie pasiunea acestuia pentru grădinărit. „Câtă nevoie avem de oameni ca dumneata, i-a spus Sturza bulgarului. Uite, eu am un colţ de moşie de vreo cincisprezece hectare, pe lângă care trece un pârâu din pădure. ţi-ai putea aduna o echipă de oameni harnici şi pe această parcelă s-ar putea face o grădină de zarzavat model”

Andrei se holba la boieri şi se trezi rostind: „Şi care ar fi condiţiile?”

„Condiţiile! Eu vă arendez pământul acela la un preţ modic, vă împrumut tractor şi celelalte unelte, să-l cultivaţi, să dau şi bani la început să cumpăraţi seminţele necesare, iar mai departe vă priveşte”

„Pentru cât timp ne-aţi putea arenda pământul? E posibil pe cinci ani?”

„Pe cinci, pe zece, pe douăzeci. Vă spun asta pentru că, în fond, şi eu mă ocup cu agricultura şi doresc mult de tot o fermă de acest fel pe moşia mea. Să deprindă şi oamenii de pe aici cultivarea ca la carte a legumelor. Piaţă de desfacere există, slavă Domnului! Oraşele din jur simt în fiecare vară lipsa unor zarzavaturi de calitate”

„Ce zici, Ştefane, am putea găsi în satul tău oameni pe care să-i contactăm?”

„M-am gândit, zise Voroneanu; este o familie numeroasă, Mateianu. Vreo zece fraţi, toţi oameni harnici şi serioşi. Împreună cu rudele apropiate şi copiii lor buni de muncă s-ar cam rezolva problema”

„Cucoane Costică, eu merg cu amicul meu la el în sat şi căutăm să vorbim cu Mateienii. Sper să ne înţelegem cu ei. Propunerea dumneavoastră e foarte tentantă. Problema este că noi nu avem bani. Dacă ne-aţi ajuta, ar fi extraordinar. Atâta pot să vă spun, că nu veţi regreta! Numai că...”

„Numai că ce?”

„Ar trebui să ne spuneţi când vă vom achita împrumutul şi costul pământului arendat?”

„Încheiem un document în care să se prevadă toate amănuntele acestea. Oricum, vom stipula trei ani, nu veţi plăti nimic”

„În aceste condiţii putem să batem palma oricând. Ne apucăm de treabă chiar în toamna aceasta”

„Zis şi făcut. Mergem până la sfârşitul lunii şi vedeţi pământul, care a fost cultivat cu grâu. Eu dau dispoziţie oamenilor mei să construiască acolo o căsoaie cu mai multe camere şi o bucătărie, plus o sală de mese pentru câteva zeci de persoane. Mai trebuie şi o magazie de cel puţin o sută de metri pătraţi. Din toamnă, mai trebuie făcută şi o răsadniţă; poate mai bine două-trei sere mari, încălzite cu lemne din pădurea mea. Dumneavoastră îmi veţi spune ce mai trebuie şi eu vă voi ajuta. Vă zic şi eu, la rândul meu, că nu veţi regreta. Va fi o afacere rentabilă”

„Rentabilă pentru ambele părţi”

„Mai ales pentru dumneavoastră şi pentru cei ce vor munci acolo”, spuse boierul, susţinându-i calm privire, cu un zâmbet abia perceptibil.

„Vreţi să vă mai zic ceva?”

„Vă rog, domnule Andrei!”

„Nu mă aşteptam la atâta amabilitate”

„Deocamdată sunt doar vorbe. Rămâne să vă convingeţi de bunăvoinţa noastră. Repet, pentru mine, finalitatea acestei aşa-zise întreprinderi este una de suflet; chiar aş numi-o metafizică. Voi avea o mare satisfacţie dacă voi reuşi, dacă vom reuşi să trezim interesul oamenilor din această zonă şi să-i iniţiem în domeniul grădinăritului”

„Cere multă muncă, pasiune, uneori chiar sacrificii, dar este o ramură prosperă şi de viitor a agriculturii, în sensul că şi veniturile sunt pe măsură. Dacă există pământ de calitate şi posibilităţi de irigare este păcat să nu facem o grădină s se ducă vestea”

„Să ştiţi că pământul despre care vorbim este extraordinar; au fost acolo zeci de ani grajdurile şi ocoalele noastre pentru vite, precum şi o perdea mare sub care adăposteam iarnă de iarnă peste o mie de oi. Acum vreo patru ani, am mutat acest sector «zoo» mai în câmp. Aici era prea aproape de conac şi polua totuşi. Sper ca de pe ceastă parcelă, de pe care am obţinut ani în şir producţii record de grâu şi de sfeclă de zahăr, să umplem pieţele oraşelor din nordul Moldovei cu ardei, varză, roşii şi vinete, ceapă, morcov şi pătrunjel, conopidă, praz şi alte mărfuri de cea mai bună calitate”

„Boierule, cuvintele dumneavoastră îmi dau aripi. Cum v-a informat colegul meu, Ştefan, eu sunt un zarzavagiu fanatic. La noi în Bulgaria, nu prea avem resurse naturale şi bogăţii subpământene, dar producem şi exportăm parfum de trandafir – poate aţi auzit de Vale Kazanlâcului sau Valea trandafirilor”

„Bineînţeles”

„Exportăm, deci, parfumuri şi legume şi câştigăm foarte bine. Ne permitem astfel să importăm tot ce ne trebuie, inclusiv maşini şi utilaje şi să ducem o viaţă decentă”

„Sunt convins că pentru dumneavoastră, bulgarii, grădinăria a devenit ceva ereditar”

„Asta cam aşa-i. Noi chiar îi spunem «bulgăria», adică un fel de ocupaţie, de profesie cu specific naţional”

„Bine! Atunci să facem un pui de bulgărie aici, la Cristeşti, în preajma marilor târguri de schimb, în care oamenii de la munte şi cei de la câmp îşi vând produsele ce le prisosesc şi îşi cumpără apoi cele necesare traiului. Iată un exemplu: omul de la Borca ori din alt sat de pe valea Bistriţei ajunge la Târgu-Neamţ cu un car de scânduri, ori de grinzi şi căpriori, arfă pe care o vinde în iarmarocul de pe malul Ozanei în primele ore ale dimineţii de luni, după care nu pleacă înapoi fără doi-trei saci de ardei gras, câteva zeci de căpăţâni de varză şi două-trei lăzi cu roşii. Ajuns acasă, reţine pentru familia lui cât are nevoie, iar restul îl vinde vecinilor la preţul de acolo din munte, adică aproape dublu faţă de cel din Târgu-Neamţ”

Sturza s-a ridicat apoi de la birou şi i-a poftit pe cei doi tineri într-o sufragerie nu prea mare, dar deosebit de modernă, în care îşi ospăta invitaţii de marcă. Au fost întâmpinaţi de un bucătar-şef între două vârste, care le-a oferit un prânz copios cu bucate tradiţionale. În ce priveşte vinul, sarmalele servite în farfurii cu marginea aurită au fost însoţite de o grasă de Cotnari, iar la fripturi au apărut alte pahare, tot de cristal, cu un „Murfatlar” roşu. Tacâmurile erau străine, de argint aurit. Deşi abia ieşiţi de pe băncile şcolii, tinerii învăţători s-au descurcat onorabil, reuşind să-şi stăpânească emoţiile, îndemnaţi şi susţinuţi fiind şi în timpul mesei de intelectualul rafinat, de omenia şi farmecul lui Constantin Sturza.

La plecare, Ştefan Voroneanu l-a anunţat pe boier că de Ziua eroilor (Înălţarea la cer a Mântuitorului Hristos), „va avea loc o serbare şcolară în satul nostru. Am fi bucuroşi să ne onoraţi cu prezenţa dumneavoastră”

„Ştiam. Am vorbit cu primarul comunei Mirosloveşti. Voi veni; îmi plac serbările şcolare de la Înălţare, în care prin cântece şi poezii patriotice este glorificat eroismul acelora care şi-au dat viaţa pentru apărarea patriei şi salvarea mândriei naţionale. Este un moment de duioasă aducere aminte. Atunci voi împărţi, ca de obicei, premii pentru copiii cărora le place să înveţe; ei aşteaptă, ei trebuie stimulaţi. După serbare, vom mai discuta şi vom perfecta aşa-zisul proiect asupra căruia am convenit astăzi”

* * *

Va urma...

Constantin Partin
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei