Dialog cu bunic - „În Treisprezece”

default

Dimensiune font:

| 16-07-2016 05:18

- Ce părere ai, nepoate, despre bătrânul rege Carol I, care în ultima vreme este evocat de istorici până la adulaţie?

- Ce să zic? În cei patruzeci şi opt de ani de domnie ai acestuia, România şi-a dobândit independenţa faţă de Poarta Otomană, s-a creat Academia Română şi Ateneul, A. D. Xenopol a realizat monumentala sinteză „Istoria românilor din Dacia Traiană”. Tot în timpul lui Carol I s-au construit aproape întreaga reţea de căi ferate, podul de la Cernavodă şi portul Constanţa, s-au pus bazele industriei naţionale...

- Da, numai la Iaşi trebuie menţionate Teatrul Naţional, Palatul Universitar de la Copou, Statuia lui Ştefan cel Mare şi ce a lui Alexandru Ioan Cuza, monumente de interes naţional pentru care s-a apelat la marii sculptori europeni ca Frémiet şi, respectiv, Romanelli.

- Şi să nu omitem conducta de apă Timişeşti - Iaşi, pe atunci cea mai lungă din Europa.

- Într-adevăr, darea în folosinţă, la începutul secolului douăzeci a acestui apeduct a însemnat un mare eveniment în viaţa ieşenilor. Se spune că apa adusă de sub Munţii Neamţului a fost analizată mai întâi în laboratoare de specialitate din străinătate.

- În „dulcele târg” care se afla în plină dezvoltare, apa din fântâni era puţină şi sălcie. Izvoarele de apă acceptabilă de la poala Dealului Repedea pe care Grigore Cobălcescu le considera o sursă importantă pentru acest oraş, nu puteau satisface consumul în continuă creştere. Oamenii mai cu stare apelau la acei apari sau sacagii, dar pentru cea mai mare parte a ieşenilor, apa constituia o problemă.

- Când s-a dat în folosinţă conducta Regele Carol I au fost construite case de apă şi cantoane pentru supravegherea bunei funcţionări a tronsoanelor, a remedierii eventualelor avarii, pentru asigurarea securităţii conductei, a purităţii apei. Primul canton s-a ridicat chiar pe malul stâng al Moldovei, în punctul unde conductele traversează râul. Probabil că se aveau în vedere unele probleme determinate de viiturile care puteau să o afecteze.

- Da, chiar s-a întâmplat ca apele învolburate să producă avarii; s-a recurs adesea la îndiguiri destul e costisitoare, dar necesare.

- După cantonul de pe malul Moldovei, au urmat altele „La treisprezece” şi „În optsprezece”.

- De ce se numeau aşa?

- Erau în câmp, între sate; numerele indicau distanţa de kilometri de la puţul de captare a izvoarelor şi de încărcare aconductei de la zvoroneştii Timişeştilor, până la acele case de apă. Cantonul „În treisprezece” se află în proximitatea Hanului Ancuţei. Aici l-au prins anii Războiului Al doilea Mondial pe Constantin Asandului, un ţărănoi nu prea şcolit, vrednic, cam îndărătnic, care nu ştia de ruşine, nici de frică, dar om de nădejde şi bun gospodar. Conducta era păzită cu străşnicie. Cantoreanul era dotat cu armament de război şi obligat să patruleze atât în nordul obiectivului, până la aproape de linia cazematelor, unde se desfăşurau ostilităţile, cât şi spre Roman, către cantonul „La optsprezece”. Se înţelege că era mobilizat pe loc. De aproape douăzeci de ani locuia la canton cu familia. Rariţa, gospodina casei, mai curând mărunţică, era aprigă, blândă şi grijulie. Aduseseră pe lume nouă copii, dintre care cel mai mic se născuse chiar pe la începutul anului 1944. Pământul mănos, o tarla destul de mare din spatele cantonului, dar şi zona înierbată de pe traseul conductei, care pe o distanţă de vreo zece kilometri îi aparţinea, îi permitea familiei Asandului să ţină câteva zeci de oi, doi cai, mai multe vaci, plus porci şi păsări. Era mult de muncă, dar duceau un trai îndestulat...

- Şi când s-a rupt frontul?

- Atunci? Atunci a început un adevărat infern. Cum ştii din cărţi, la sfârşitul lunii august ('44), regele i-a chemat pe Atoneşti la un consiliu de coroană, i-a arestat şi i-a dat pe mâna ruşilor, prin intermediul câtorva comunişti români care se aflau în solda Kremlinului. Descumpăniţi, ostaşii români au primit ordin să părăsească linia cazematelor şi să se retragă în sud, spre a continua să lupte de data aceasta contra germanilor, adică împotriva foştilor camarazi de arme. În acea învălmăşeală, ruşii au săvârşit fel de fel de nelegiuiri, deşi regele Mihai încheiase un armistiţiu, care trebuia respectat.

- Ruşii să-l respecte?!

- Imaginează-ţi! Constantin a fost ridicat de la cantorul din „Treisprezece”, introdus într-o coloană de prizonieri nemţi şi români şi trimis în Rusia. Îngrozită, sărmana Rariţa a privit neputincioasă cum, după ce i-au răpit bărbatul, soldaţii ruşi, pe care postul naţional de radio, ocupat de comunişti, începuse să-i numească „fraţii noştri”, au tot venit şi i-au luat vitele mari, oile, câţiva porci şi toate păsările. Ba i-au împuşcat şi câinii, trei dulăi ciobăneşti care păzeau cantonul şi stâna şi îşi însoţeau stăpânul în incursiunile de noapte pe linia conductei, copiii i-au plâns ca pe nişte fiinţe omeneşti. Într-un moment de răgaz, Rariţa a luat ultimul porc care îi mai rămăsese şi l-a dus, până la ziuă, în grădină, priponindu-l în mijlocul porumbului. În cursul dimineţii au venit doi rusnaci, care se arătau dezolaţi şi nervoşi că nu mai era nimic de prăduit. Din nenorocire, porcul din grădină, în loc să tacă precum se zice „ca un porc în popuşoi”, a început să guiţe. „Anu, sfiniac cricit!” (Ia, porcul ţipă), ar fi spus pre limba lui Lenin şi Stalin, unul dintre bravii soldaţi şi s-au dus amândoi în tarlaua din spate, de unde s-au întors ducând animalul de lanţ. Speriat, acesta se zbătea să scape. Gospodina casei, cu penultimul dintre copii în braţe – o fetiţă de nici doi ani, plângea şi îi implora pe ruşi să renunţe, că atât i-a mai rămas şi că nu va mai avea ce să dea mâncare copiilor. Din ce în ce mai agitat, porcul alerga şi se smucea mereu, până când a ocolit cu lanţul pe rusul care-l însoţea pe cel ce se străduia să nu-l scape şi l-a dat la pământ. Bravul soldat, educat, desigur, în spiritul umanismului socialist, s-a ridicat de jos înjurând şi a secerat cu o rafală de Kalaşnicov pe mama nevinovată şi pe fetiţa ei, pe care le-a lăsat moarte într-o baltă de sânge.

- Îngrozitor... Năucitor...

- Abia ne întorsesem din refugiu şi am asistat la o înmormântare cum n-am mai văzut. Mama şi fetiţa fuseseră puse în acelaşi sicriu, ceva mai larg. Cei opt copii ţipau, unii cocoţaţi pe căruţă, în jurul coşciugului, alţii pe jos. Plângeau în hohote, plini de milă şi de ură, chiar şi bărbaţii cei mai tari de fire din sat.

- Ce să mai spun, bunicule? Văd că şi matale, după atâţia ani, nu-ţi poţi stăpâni durerea. Eu simt o apăsare în zona inimii... Iată cum s-a creat acea frăţie de arme româno-sovietică, de care ne-au tot vorbit culturnicii vreo jumătate de veac.

-Exact. După înmormântare, primarul comunei Mirosloveşti, numit cu forţa de ruşi, era şi el îndurerat de soarta acelei familii nenorocite. Comandamentul diviziei ruseşti din zonă se instalase chiar în Hanu Ancuţei. Sperau tovarăşii că vor mai găsi ceva de băut. Băutură nu au găsit, căci primele maşini blindate care ajunseseră acolo după încheierea armistiţiului făcuseră prăpăd. Numeroşi tanchişti ruşi coborâseră în pivniţa hanului şi băuseră până s-a îmbătat ca nişte demenţi, apoi s-au distrat împuşcând vasele. Când comandantul diviziei a vizitat beciul, butoaiele pluteau goale pe o baltă adâncă de vin. O bătrânică, prefăcându-se mai bătrână de cât era, şchiopătând şi sprijinindu-se într-un băţ şi care era, de fapt, fiica celeilalte Ancuţe, s-a apropiat de pivniţă să caute într-o ascunzătoare mica ei comoară de bijuterii, adunate de-a lungul unei vieţi ori moştenite de la înaintaşele ei. Atunci a văzut cum câţiva ruşi au intrat în beci şi când au constatat că nu mai era decât băltoaca aceea de vin şi-au scos câte o ciubotă, au umplut-o cu licoarea lui Bachus şi au servit cu poftă.

-Ca nişte oameni civilizaţi.

-Vai de civilizaţia lor! Cum spuneam, primarul Ioniţă s-a dus la Comandamentul diviziei să reclame fapta gravă pe care cei doi militari sovietici o săvârşiseră pe teritoriul comunei sale. L-a întâmpinat aghiotantul generalului, un polcovnic care se prefăcea că nu ştie româneşte, deşi fusese locotenent în armata noastră. Provenea dintr-o familie de ruşi din Basarabia şi când a văzut că victoria înclină de partea aliaţilor, a trecut la sovietici. Drept răsplată pentru un dezertor, ei l-au avansat direct la gradul de colonel. Faţă de primar, aghiotantul a recurs la tactica mârşavă a intimidării: „Şto tâ vrei? Vezi la lungul nasul tău! Hociş plecat de la casa tu? Tî fascist. Nada tă pohod na Siberia! I bio duşi... Război iesti război”.

-Război, război, dar...

-Bietul om a venit speriat acasă şi n-a mai călcat pe la primărie. De altfel, ruşii îl înlocuiseră cu un alt primar, pus tot cu forţa. Aşa a început, cam aşa a fost acel infern. Unii o fac pe înţelepţii şi susţin că e timpul să nu mai răscolim în trecut şi să mai amintim de tragedii ca acel obsedant deceniu (1950-1960) când atâţia oameni de valoare din domeniul ştiinţei, armatei, bisericii, culturii, politicii au fost arestaţi şi supuşi pe nedrept unui regim de exterminare.

-Dimpotrivă, bunicule, unor astfel de sapienţi le-aş aminti teza italianului Benedetto Vroce: „Fiecare generaţie interoghează trecutul spre a găsi răspuns la problemele epocii sale”...

-Şi eu socot că teoria lui Croce, prin latura ei axilogică se adresează adevăraţilor istorici şi ilustrează unul din veşnicele principii care au călăuzit şi vor călăuzi lumea.

Constantin Partin 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei