Dialog cu bunic – Lupăria lui Stratan (II)

default

Dimensiune font:

| 10-09-2016 05:45

Stratan era şi crescător şi baruşnic (negustor) de cai; la câţiva ani o dată, mergea în Bucovina, în timpul iernii, şi cumpăra de prin satele de huţuli – care erau vestiţi în creşterea cailor de rasă – câte una sau două mânzoaice, care împlineau trei ani în primăvară. El ştia de la bunică-su să le aleagă cu grijă: le căuta în gură, avea în vedere mărimea capului, distanţa între picioarele din faţă şi cele dinapoi, modul cum călcau, lungimea gâtului şi alte amănunte. Când o astfel de iapă era de patru ani, Stratan o ducea la vestita herghelie de la Graşii de lângă Târgu Neamţ (de fapt, vechea herghelie domnească de la Timiş, adică Timişeşti, de pe vremea lui Ştefan cel Mare), fermă profilată pe creşterea armăsarilor. La un an după ce era dusă la montă, iapa făta un mânz pe care stăpânul îl creştea cu mare grijă, hrănindu-l după o reţetă gândită şi aplicată în secret. De exemplu, în crupele de porumb şi ovăz, Stratan adăuga şi sămânţă de cânepă. În două rânduri, omul nostru a participat la concursuri internaţionale de mânji de rază, la care a câştigat premiul întâi. Juriul apreciase că multe exemplare din concurs arătau la fel de bine ca al lui Stratan, dar niciun mânz nu avea părul aşa de strălucitor şi un pic în valuri ca al celui venit din România. Secretul: sămânţa de cânepă, care era introdusă în hrana animalului. Omul lăsa mânzul premiat acolo şi se întorcea acasă cu un premiu în bani, substanţial. Câştigul dobândit din baruşnicie (cumpărarea şi vânzarea cailor) i se adăuga venitul deloc de neglijat din creşterea oilor. Numai că stânişoara îi provoca şi unele supărări. Ca unul care locuia la marginea dinspre pădure a satului, Stratan trebuia să suporte din când în când stricăciunile pricinuite de lupi. Într-o primăvară târzie, i-a dispărut un berbecuţ fătat pe la Crăciun şi care urma să fie transformat în pastramă, la Moşii de vară. Moşarul obişnuia să se separe de turmă şi să zburde sărind ca o minge pe marginea pădurii. Lupii l-au pândit şi l-au înhăţat pe bietul de el în toiul zilei. Mai mare i-a fost supărarea lui Stratan, când Costel, ciobănaşul de nici cincisprezece ani, a adus oile la mulsoarea de la amiază şi l-a anunţat, cu ochii în lacrimi, pe stăpân, că Liza nu s-a mai întors la cârd. „Şi câinii?” „Au simţit şi au alergat într-acolo, dar s-au întors în scurt timp scheunând şi uitându-se când spre pădure, când în ochii mei. Cred că nu a fost numai un lup”.

Înfuriat de dispariţia căpriţei, care nu numai că era foarte bună de lapte, dar şi fătase laolaltă câte doi iezi, Stratan a înşfăcat din cui vechea puşcă şi a plecat cu cei doi dulăi la pădure. A mers direct la pârâul Bârgău pe un ponor unde ştia că se căţăra Liza după anumite buruieni şi după frunzişul crud al unor arbuşti. Ajuns acolo, a descoperit cu ajutorul câinilor, o parte din blăniţa caprei şi coarnele. „A avut dreptate ciobanul; nu a fost numai un lup”

Aşa că Stratan avea ce avea cu lupii.

- Da, bunicule! Şi şi-a pus în gând să îi prindă de vii? A reuşit să înşele vreunul?

- Stai să vezi! Est vorba despre o jivină pe cât de crudă şi de inteligentă, pe atât de lacomă. Cunoscându-i aceste însuşiri, dar mai ales lăcomia, Stratan a săpat o groapă rotundă, adâncă de vreo trei metri şi cu diametrul tot cam de trei; pe malul acestei gropi a înfipt pari din loc în loc şi a împletit printre ei un gard de nuiele, înalt de aproape un stat de om. Pe dinafara acestuia, la mai puţin de un metru, a mai făcut un gard, tot în formă de cerc, şi la fel de înalt, dar care sus se apropia şi se unea cu primul. La baza acestui al doilea gard concentric a făcut o deschizătură cât să încapă un om mergând în genunchi şi a pus acolo o portiţă.

- Şi ce s-a întâmplat?

- Ei bine, această lucrare, care poate părea o glumă, o improvizaţie cam rudimentară, şi care a rămas în memoria satului drept Lupăria lui Stratan, s-a dovedit foarte eficientă.

- Cum?

- Păi Stratan, care era şi un fel de vânător, se ducea uneori seara la coteţ, lua un purcel într-un sac şi mergea la lupăria lui, de la marginea pădurii, exact pe Dealul Căpăţânii, unde Dragoş Vodă ar fi îngropat capul Zimbrului.

Ajuns acolo, deschidea portiţa, introducea godacul între garduri, îi dădea ceva să mănânce, apoi închidea bine şi pleca acasă. Peste noapte, porculeţul alerga printre cele două garduri şi, speriat, guiţa cât îl ţinea gura.

- Cred şi eu... Şi?

- Şi lupul apărea şi el la un moment dat; dădea câteva târcoale ţarcului şi deodată se avânta peste gard, convins că dincolo se afla o pradă sigură. Urmau ceasuri bune de chin, în care „cumătrul lup”, în loc să se ospăteze cu cărniţă proaspătă, încerca să scape, căţărându-se zădarnic pe pereţii acelei gropi.

Va urma...

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei