Dialog cu bunic – Şoseaua Cucoanei Valeria Micle (I)

default

Dimensiune font:

| 10-08-2016 05:44

- Când mergeam la baie la Moldova, cu băieţii de seama mea, traversam codrul pe diferite poteci: pe Cărarea cea de-a coasta, pe Drumul Parşivului, dar mai de-a dreptul ni se părea pe Cărarea Răileanului – cu un povârniş la baza căruia ne adăpam din izvorul cristalin şi rece ca gheaţa. Prin inima pădurii este o şosea în serpentine tăind oblic grinduri de fagi şi de stejari falnici. Ce-i cu această cale rămasă în părăsire, bunicule?

- Îşi are, desigur, povestea ei.

- Noi, copiii, am încercat să aflăm această poveste de la un pădurar bătrân, pe care l-am întâlnit atunci. Moşul acela era cam scump la vorbă. A pus baltagul jos, şi-a răsucit o ţigară, a scos amnarul, cremenea şi iasca şi a aprins-o, apoi, la insistenţa noastră, ne-a permis să sunăm din corn. Despre acel drum ne-a spus doar că se cheamă Şoseaua Cucoanei.

- Aşa se cheamă, cum v-a spus taciturnul acela. Este un drum construit pe la începutul secolului trecut. Doamna Valeria Micle, soţia moşierului Mihai Sturza, îşi dorea un conac boieresc într-o poiană din pădurea de pe deal.

- Valeria Sturza era fiica Veronicăi Micle, nu?

- Da, fiica cea mai mare. Sora ei, Virginia, profesoară de ştiinţe naturale, a fost căsătorită cu învăţatul Eduard Gruber, profesorul ieşean care la un Congres de la Londra a făcut impresie deosebită cu lucrarea despre „Audiţia colorată”. Întâmplător sau nu, prenumele celor două surori au aceeaşi consoană iniţială, „V”, ca şi al mamei lor.

- Nu cred că-i o simplă întâmplare. Numele de botez al muzei lui Eminescu a fost Ana, ca al mamei ei, Ana Câmpeanu. Convinsă că numele Veronica, omonim cu al acelei sfinte cu zi în calendar, care i-a oferit lui Iisus Hristos năframa cu care şi-a şters faţa (în drumul spre răstignire) este mai potrivit, amica marelui poet a semnat mai totdeauna Veronica Micle. Aceea care a murit pentru „Emin” al ei „o dragoste mistică”, cum remarca savantul Nicolae Iorga, era stăpânită, într-adevăr, de un puternic sentiment religios. Superstiţioasă, ea considera că numele unei persoane are o deosebită semnificaţie şi că îi poate marca întreaga existenţă, aducându-i noroc ori necazuri. Aşa se explică probabil alegerea onomasticelor Valeria şi Virginia, cu aceeaşi iniţială ca a ei, pentru cele două fiice...

- Fraţii Mihai şi Constantin Sturza erau nepoţii domnitorului Mihail Sturza şi fii ai lui Alexandru Sturza (cel poreclit beizadea „Viţelul” şi care a fost general în armata turcă în războiul Crimeii, cu numele de Muhlis paşa). Ei stăpâneau păduri şi moşii întinse în lunca Siretului şi în cea a Moldovei, precum şi pe culmile ce despart cele două râuri. Constantin Sturza avea curtea boierească la Cristeştii Moldovei. Era un politician cu idei liberale, un om înţelept şi mărinimos. La morile lui, ori la maşinile de treier, vama era totdeauna mai mică, iar când deschidea în păduri parchete de vânzare a lemnelor, fixa preţul dintre cele mai rezonabile. Când aveau loc serbările de sfârşit de an şcolar în satele de pe valea Moldovei, Constantin Sturza venea cu o maşină mare şi împărţea premii substanţiale elevilor cu tragere de inimă la învăţătură. Cu această imagine a parlamentarului Constantin Stura au rămas oamenii din partea locului.

Fratele lui, Mihai Sturza, nu făcea politică, era mână strânsă până la zgârcenie, chiar dacă pe aceea care lucrau pe moşiile sale îi remunera corect. Cu Valeria Sturza, păstrată în memoria celor care au cunoscut-o ca o doamnă de o mare bunătate şi blândeţe, Mihai Sturza a avut doi băieţi, Grigori şi Mihai. Mama lor i-a dezmierdat de mici: Coca Ghighi şi Coca Miţu; şi aşa le-a zis toată lumea.
Cucoana Valeria a avut certe înclinaţii spre muzică şi poezie. A urmat Conservatorul de muzică din Bucureşti şi studii de belcanto la Paris, având ca profesori pe Caroline Pierrot şi pe Rosine Laborde. Fizicul ei graţios şi vocea de mezzosoprană, moştenire de la mama Veronica, o fac să fie unanim admirată. Sub numele de Nilda, cântă alături de celebra Elena Theodorini în mari centre ale culturii şi muzicii europene. Interpretarea rolului titular din opera „Carmen” de Bizet la Grand Theatre de Versailles îi aduce elogii în presa de specialitate. „...rolul Carmencitei a fost ţinut într-un mod ireproşabil de doamna Nilda, o mezzosoprană excelentă, care posedă în destul temperament violent ce convine perfect acestui rol aşa de dramatic pe care ea l-a cântat nu numai cu foarte mare măiestrie, cu o voce puternică şi într-adevăr muzicală, dar pe care l-a interpretat, de asemenea, în comediană experimentată. Dorim noii cântăreţe, căreia viitorul îi surâde atât de strălucit, aceleaşi succese, aceiaşi lauri care au întâmpinat-o pe Darclee şi pe Nuovina”. Spectacolul la care ne referim a avut loc într-o duminică din primăvara anului 1900. Volumul de versuri „Din preajma mea” (1920) este dedicat soţului ei Mihai Sturza şi are în vedere stipendiarea unui monument închinat ostaşilor din Boureni căzuţi pentru apărarea ţării, în Primul Război Mondial.

Va urma...

Constantin Partin 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei