Durerosul, dar necesarul remember (IV)

default

Dimensiune font:

| 21-02-2015 04:16

 Jur-împrejurul lagărului, ierburile, florile fâneţele, grânelor, porumbiştele, livezile, pâlcurile de pădure, pinii cresc cu nestăvilită vigoare, sfidând parcă piatra, pământul sterp unde s-au aciuat naziştii. Aceştia au vrut să izgonească şi iarba ce-şi scotea rebelă colţul printre pietrele atotstăpânitoare, înfuriindu-i pe fanaticii ordinii. Totul era numerotat, înregistrat cu scrupulozitate, aliniat. Obsesia liniei drepte, a unei geometrii paralizante, maladive. Barăci aşezate în şiruri ca o unitate la ora raportului. Clădiri solide din cărămidă, beton şi fier, culori sumbre, negre, cenuşii. Reflectoare măturau fără contenire, cu o lumină nimicitoare, să nu scape nici pasărea cerului. Gherete de pază, reţele din sârmă ghimpată, străbătute de ucigătorul curent de înaltă tensiune.

Totul controlat cu severitate, păzit cu străşnicie şi cruzime. Nu exista nici un locuşor să te ascunzi, să te fereşti măcar de ochii care otrăvesc. Lagărul era unul model. Solid, ferit vederii, dotat cu o securitate fără cusur. Aici, unde nu te vede nimeni, aşa crezi, îţi poţi îngădui orice. De pildă, să înfometezi omul, transformându-l într-o stafie. Îl poţi schilodi prin torturi mult mai cumplite decât cele medievale, când se smulgeau unghii şi se ardea pielea şi carnea cu fierul roşu, nu numai să scoţi nu ştiu ce mărturisire, ci doar pentru plăcerea schingiuirii. Ai libertatea să faci tot felul de experienţe asupra oamenilor, care sunt sub puterea ta şi nu-i mai socoteşti semenii tăi. Medicul Clauberg a sterilizat mii şi mii de femei la Auschwitz. Aici îţi poţi permite să omori cu gaze, gloanţe, fenol, sau prin spânzurătoare.


Ce fel de oameni au fost aceştia?, te întrebi intrând în feluritele încăperi (fiecare cu destinaţia ei precisă) ale groaznicei închisori şi uzine a morţii. Desigur, nişte monştri. Dar ei se întorceau acasă, se culcau în pat lângă femeile lor, îşi sărutau copiii, mâncau, citeau un ziar, ascultau muzică la radio sau la patefon, petreceau în surdină, sau zgomotos, după cum le era firea. Dedublarea aceasta e înspăimântătoare. Dacă omul ar fi fost tot timpul ucigaş şi comportamentul lui ar fi rămas acelaşi şi după plecarea din lagăr, atunci ai avea poate dreptul să pui totul pe seama demenţei. Dar aşa? Demenţa era colectivă şi stigmatizase un neam întreg de oameni. Desigur, nu toţi germanii s-au dedat la asemenea lucruri şi nici n-ar fi putut fi toţi de acord cu săvârşirea lor. Dar s-au lăsat striviţi de tăvălugul forţei şi al unei ideologii otrăvitoare. O ideologie ce a scos la lumină tenebrele omului. Hitler a făcut asta în secolul al XX-lea. Goethe a dat la iveală luminile altui secol. Ce teribil rol au personalităţile în istorie ! Sunt în stare a schimba mersul firesc al popoarelor, cursul istoriei lor.


Aceste gânduri mă frământă în vreme ce păşesc pe aleile lagărului morţii, pline de călători veniţi să vadă cu ochii lor unde s-au întâmplat grozăviile despre care au auzit, au citit sau au privit în filme.
E linişte, pace în acest dreptunghi uriaş al morţii, între reţelele negre de sârmă ghimpată. Clădiri goale, fotografii răscolitoare, obiecte ale deţinuţilor, munţi de cutii de cremă de ghete, tuburi de pastă de dinţi, saboţi, valize. Pustietate, răceală şi o mişcare ca de stafii în jurul tău. Umblă în preajmă-ţi cohorte, pocnesc scheleticele făpturi abia târându-şi picioarele, urlă copiii luaţi de lângă mamele lor, gem bărbaţi în toată firea. Te depărtezi de lagăr, reintri în lumea de azi, dar în minte te însoţesc aceste fantome ale trecutului. De imaginea lor nu vei scăpa niciodată. Mereu te vei întreba cum a fost cu putinţă ! Continuu îţi vei spune că aceasta nu trebuie cu nici un chip să se mai repete. Dar te îngrozeşti, dându-ţi seama că răutatea omenească iese în atâtea părţi ale lumii şi azi la iveală şi genocidurile, chiar dacă nu-s aidoma cu acesta şi nu au aceleaşi proporţii, continuă pe glob şi oamenii se omoară între ei cu acelaşi sânge rece.


Tuturor, dar mai ales celor care declanşează din umbră măcelurile, le-ar fi necesară lecţia Auschwitzului. Poate dacă ar mai avea o fărâmă de umanitate, aceasta ar ieşi la lumină şi ar alunga întunericul, ura, cruzimea.

Foto: Tudor Ghioc

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei