Eugen Simion a lansat peste 200 de volume la Palatul Culturii

default

Dimensiune font:

| 14-04-2018 04:30

 

Este vorba despre colecţia „Operele fundamentale”, coordonată de fostul preşedinte al Academiei Române şi Maya Simionescu * proiectul, lansat în 2000 cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, a fost continuat cu ajutorul unor oameni de bine, al unor consilii judeţene şi primării, dintre care a lipsit cea a Iaşului * colecţia de carte este a doua din Europa, după „Pleiadele” Franţei

 

 

O ţară nu este mare prin numărul de oameni, ci prin modul în care îi recunoaşte şi-i stimează”, a spus ieri academicianul Bogdan Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române, în deschiderea unuia dintre cele mai importante evenimente găzduite de Complexul Muzeal Moldova Iaşi – lansarea colecţiei „Opere fundamentale”, coordonată de Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române, şi Maya Simionescu, vicepreşedintele înaltului for.

Manifestarea, organizată de Academia Română - Filiala Iaşi, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi şi Fundaţia pentru Ştiinţă şi Artă, a reunit în Sala „Henri Coandă” academicieni, cercetători, cadre universitare, oameni de cultură, istorici, prelaţi, dar şi studenţi. Au răspuns invitaţiei Monseniorul Ion Robu, arhiepiscop, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti şi membru de onoare al Academiei Române, academicienii Maya Simionescu, Victor Spinei, Mihail Vornicu, Viorel Barbu, Mircea Martin (membru corespondent al forului de la Bucureşti), prof. univ. Maria Geba, prof. univ. Bogdan Creţu, dar şi o delegaţie din Republica Moldova condusă de Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţă din ţara de peste Prut.

Colecţia „Opere fundamentale”, ce reuneşte 210 volume din literatura, critica şi istoria literară românească şi din literatura universală, este un proiect cultural de interes naţional iniţiat în anul 2000 de Eugen Simion, ce a urmat modelul ştiinţific şi estetic francez al colecţiei „Pléiade“, cuprinzând ediţii critice integrale din clasicii literaturii, tipărite în cele mai elegante condiţii. De fapt, în Europa sun doar două colecţii de acest gen – cea din Franţa şi cea din România, după cum a punctat Eugen Simion.

Tot ce s-a scris important se află în această colecţie”

Primele trei volume au fost publicate sub egida şi cu sprijinul Ministerului Culturii, pe 15 ianuarie 2000, la 150 de ani de la naşterea poetului naţional, şi conţin poezia, proza şi o parte din publicistica lui Eminescu. După 18 ani de existenţă, colecţia a ajuns la volumul cu numărul 210, dedicat scrierilor ideologice şi culturale ale lui Mihail Kogălniceanu, marcând astfel debutul integralei operei acestui important scriitor român. „Dacă ar fi să o iau de la capăt nu aş mai face acest lucru. Eu sunt un om ambiţios şi am dorit să duc totul la bun sfârşit. A fost o muncă imensă, făcută de cercetători, de critici, de toate instituţiile subordonate Academiei Române. Tot ce s-a scris important se află în această colecţie. În dicţionare am inclus toată aria românităţii, nu doar din ţară, ci de peste tot unde sunt români. Eu sunt convins că tot ceea ce se scrie în limba naţională serveşte naţiunii. Avem câteva performanţe care arată importanţa acestei colecţii. Am reunit întreaga operă a lui Cantemir, primul nostru european. Am strâns în 12 volume întreaga critică a lui George Călinescu. Am reuşit publicarea operei integrale româneşti a lui Emil Cioran, cuprinzând 6.000 de pagini”, a spus Eugen Simion. Academicianul şi-a arătat mâhnirea pentru faptul că Ministerul Culturii nu a mai acordat niciun sprijin financiar. „Ne-au ajutat la început Ion Caramitru, pe când era ministru a Culturii, apoi Răzvan Theodorescu, tot din aceeaşi ipostază, apoi finanţările au fost sistate. Am reuşit să continuăm proiectul cu ajutorul unor oameni de bine, cu susţinerea unor primării (mai puţin cea a Iaşului, după cum a punctat Eugen Simion – n.r.) şi a unor consilii judeţene. Ne-am fi dorit să publicăm integral Jurnalul lui Maiorescu, cu cele 1.000 de pagini încă nedeschise, dar nu am avut resursele necesare. Am reuşit totuşi, prin această colecţie, să oferim un cadou poporului român, care este dat de multe ori ca un exemplu nu foarte bun. Există o cultură care trebuie remarcată şi noi am făcut acest lucru”, a adăugat preşedintele Secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române.

Cultura se formează citind, cu cartea în mână”

Cei prezenţi la lansare au fost unanim de acord că fundaţia culturii unei ţări este dată de cărţi. „Avem nevoie de cartea pe hârtie. Pentru noi, limba română a fost o armă cu care ne-am apărat identitatea noastră naţională. Vă invităm să faceţi o astfel de lansare şi la Chişinău şi ne-am bucura ca evenimentul să aibă loc pe 31 august, de Ziua limbii române, a spus Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţă din Republica Moldova.

Evenimentul a fost apreciat drept unul de suflet poate pentru că scrierile ating mereu frumosul, dau valoare şi construiesc structura intelectuală a fiecărui om. „Cultura se formează citind, cu cartea în mână. Cărţile nu sunt obiecte”, a punctat Bogdan Simionescu, referindu-se la valoarea pe care o aduce fiecare scriitură.

Maura ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei