Festivalul organizat de Teatrul „Ludic” va purta numele „Aurel Luca”

default

Dimensiune font:

| 05-12-2017 05:22

Începând de astăzi, până sâmbătă, la Iaşi se va desfăşura cea de-a unsprezecea ediţie a festivalului de teatru dedicat studenţilor * din acest an, festivalul va purta numele iniţiatorului său, regretatul regizor Aurel Luca

Iaşul devine oraşul gazdă a „celui mai îndrăgit festival studenţesc” din zonă, care îşi aşteaptă publicul doar cu... „drag de teatru”. Trecut de pragul unui număr „rotund”, festivalul se află anul acesta la cea de-a XI-a ediţie şi deşi este mai gol fără tatăl său, regretatul regizor Aurel Luca, acesta va fi la fel de plin de evenimente teatrale. Surpriză ediţiei din acest an este numele pe care festivalul îl va purta: Festivalul Internaţional de Teatru „Aurel Luca”, după iniţiatorul realului de teatru studenţesc din urmă cu unsprezece ani. Anul acesta, evenimentele vor avea loc în perioada 5-9 decembrie, desfăşurându-se în mai multe săli a Casei de Cultură a Studenţilor, intrarea fiind liberă.

Evenimentul îşi propune să fie un loc de întâlnire pentru tinerele talente, dar şi o ocazie pentru spectatorii ieşeni de a cunoaşte abordări diverse ale fenomenului teatral românesc şi internaţional. În acest an, festivalul se desfăşoară sub semnul îndemnului Rămânem aproape!, pentru a sublinia importanţa uniunii, a dialogului, a fiinţării aproape de tot ce înseamnă frumos”, precizează organizatorii.

Festivalul, devenit tradiţie la Iaşi

Pe parcursul celor zece ediţii anterioare, la festival au participat sute de studenţi din trupele de teatru studenţesc din ţară, alături de actori din Italia, Spania, Olanda, Germania, Canada, Israel, Moldova, Ucraina, Slovenia, Lituania, Cehia. Anul acesta vor fi prezentate spectacole de teatru ale trupelor de elevi şi studenţi din Iaşi, Bucureşti, Ploieşti, Timişoara, Alba-Iulia, Tel Aviv. „Festivalul propune abordări diferite ale fenomenului teatral – de la montări clasice, la puneri în scenă curajoase, de la teatrul absurdului la teatrul nonverbal – toate reunite sub semnul calităţii şi al pasiunii pentru teatru. Spectacolele poartă mesaje puternice şi transmit emoţie, creionând un portret al fenomenului teatral tânăr, un fenomen viu, aflat în continuă schimbare”, adaugă organizatorii.

Programul ediţiei curente

În această după-amiază se ca juca primul spectacol din cadrul festivalului, iar acesta este „Médecin malgré lui”, după Molière. Spectacolul va fi jucat de elevii din trupa de teatru „Farouches”, a Colegiului Naţional „G. Ibrăileanu“, Iaşi, in sala Dublin, de la 17.30. În sala „Aurel Luca”, de la 18.30, se va juca spectacolul „Medeea Redux”, după Neil LaBute, în regia lui Aurel Luca. Ultimul eveniment al zilei începe la 19.30, la sala Dublin şi constă într-o dezbatere, alături de membrii Clubului de Comunicare Culturală Logos din Iaşi, având drept temă „Tinerii şi teatrul (de) azi”. Discuţia îşi propune să găsească posibile răspunsuri la întrebări precum: Cum îi poate ajuta teatrul pe tinerii de azi pentru a-şi cultiva anumite talente, pentru a-şi depăşi temerile, frustrările? Ce aşteaptă publicul tânăr de la un spectacol, ce teme se doresc a fi abordate? În ce măsură reprezintă teatrul o alternativă pentru petrecerea timpului liber, în condiţiile unei oferte media atât de bogate (cantitativ) şi a unor oferte culturale bogate, într-un oraş ca Iaşul? Ce motivaţie le poate fi oferită tinerilor care doresc să urmeze o facultate de profil?

Miercuri, 6 decembrie, începând cu ora 17.00, la sala Dublin, trupa „Difainii” din Iaşi vă susţine spectacolul „Metum”, după „Teatru descompus”, de Matei Vişniec. La 18.00, Teatrul Ludic va susţine spectacolul „Trei surori”, după A. P. Cehov, la sala „Aurel Luca”, iar de la 19.30, la sala Dublin, vor juca „Poem irlandez pentru vioară şi suflet”, după John Kendrick. Seara se încheie cu „Nuntă în gară”, de Dan Victor, un spectacol-lectură la care vă fi prezent şi autorul piesei. Spectacolul începe la 20.30, în sala Azur.

Joi, 7 decembrie, primul spectacol jucat va fi în sala Gaudeamus, de la 17.30, fiind vorba despre „Abatorul de hârtie”, de Călin Ciobotari, spectacol jucat de Trupa So Fapte, Iaşi, în regia Anei Hegyi. O oră mai târziu, în sala „Aurel Luca”, va începe spectacolul „Delir în doi, în trei, în câţi vrei...”, după Eugène Ionesc, în regia Verei şi a lui Ionuţ Nacu, de asemenea actori ai Ludicului.

De la ora 19.30, sala Gaudeamus este rezervată pentru spectacolul „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, susţinut de Trupa Moft din Ploieşti. Sala Dublin va găzdui spectacolul „Almost. Maine”, regizat de Vera Nacu, după John Cariani, şi jucat de Teatrul Ludic, începând cu ora 21.00.

Ultimele trei zile de teatru

Vineri, 8 decembrie, evenimentele debutează de la ora 11.00, în Sala Azur, cu workshopul „Călătoria... Eu sunt”, susţinut de regizorul Dan Victor. „În cadrul worshopului vor fi prezentate anumite tehnici care să îi ajute pe tinerii actori în pregătirea fizică şi psihologică de dinainte de spectacole. Acest atelier a fost prezentat cu succes şi în faţa studenţilor de la Academia de Film din Beijing, unde Dan Victor este profesor colaborator”, notează organizatorii festivalului.

Primul spectacol al zilei va fi de la 17.00, la sala Dublin, şi este intitulat „Fantezii sau şase tineri în căutarea vântului”. Spectacolul este unul nonverbal şi este interpretat de Trupa Kamadeva, de la Liceul „Mihail Kogălniceanu”, Miroslava. Sala Azur primeşte „Numai minciuni false”, de Tudor Muşatescu, de la 18.15, interpretat de Teatrul Podul, Bucureşti. De la ora 19.30, echipa de teatru Neve Eliezer, din Tel Aviv (Israel), va juca spectacolul „The dybbuk or between two worlds”, după după. Ansky. În aceeaşi sală, dar de la 21.00n Teatrul Ludic va interpreta spectacolul „Fuck you Eu.Ro.Pa!”, după Nicoleta Esinescu, în regia Verei Nacu.

În ultima zi de festival, sâmbătă, 9 decembrie, Teatrul Thespis, Timişoara, va interpreta, începând cu 16.30, la sala „Aurel Luca”, spectacolul „Farmacia”, de Salahhé, în regia aceluiaşi autor. De la 17.15, în sala Azur, grupul Skepsis din Alba-Iulia va juca spectacolul „Faţă de măritat”, de Eugène Ionesco. De la 18.00, în aceeaşi sală, Teatrul Thepsis din Timişoara va juca „Totul despre dragoste”, de şi în regia lui Iulian Tănase. Începând cu ora 19.00, la Sala

Gaudeamus se va juca „Umbre transparente”, un spectacol de teatru-dans de Hugo Wolf, oferit de compania de dans „Microbis”, Sibiu.

Ultimul spectacol al festivalului va începe la 20.00, se va desfăşura în sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenţilor şi va fi în memoria lui Aurel Luca. „Spectacolul In memoriam Aurel Luca va cuprinde evocări ale regretatului regizor Aurel Luca, trecut la cele veşnice în septembrie 2017, precum şi proiecţii foto-video, momente de muzică, dans, teatru şi magie susţinute, printre alţii, de Fără Zahăr, Corul Angeli Senior, Clubul de muzică „Richard Oschanitzky”, Clubul de dans Elegance, Compania de dans şi entertainment The Sky, Teatrul Studenţesc Ludic”, stă notat în comunicatul de presă remis de către organizatori.

Festivalul Internaţional de Teatru „Aurel Luca” este organizat de Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi, Asociaţia Moldavia şi Teatrul Studenţesc Ludic, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi.

Larisa GHERASIM

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei