« Inapoi

Palatul Culturii

Instrumente medievale de tortură

Instrumente medievale de tortură#1
Instrumente medievale de tortură#1Instrumente medievale de tortură#2Instrumente medievale de tortură#3
Mărime font - +

 La Muzeul de Istorie din incinta Palatului Culturii vor fi expuse „Instrumente medievale de tortură”. Expoziţia va fi vernisată mâine, 21 martie, de la ora 17.00, în prezenţa prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi. Intrarea la vernisaj este gratuită. Instrumentele au mai fost expuse o singură dată în România, la Muzeul Municipiului Bucureşti, în 2012.

 

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi va găzdui, în spaţii care nu au mai fost până în prezent valorificate expoziţional, începând cu 21 martie şi până în luna ianuarie a anului viitor, expoziţia internaţională „Instrumente medievale de tortură”. Expunerea obiectelor vechi a fost coordonată de colectivul Palatului Culturii la iniţiativa Ambasadei Poloniei la Bucureşti, în colaborare cu societatea ARANEUS din Polonia şi este prezentă, după spusele organizatorilor, pentru a doua oară în România, primul contact cu publicul român avându-l în anul 2012, la Muzeul Municipiului Bucureşti, „unde s-a bucurat de un interes deosebit”.
„Tematic, această expoziţie constituie o provocare, o invitaţie la introspecţie şi poziţionare obiectivă în faţa gustului pentru teroare manifestat de-a lungul secolelor, atât la nivel individual cât, mai ales, comunitar, dar şi un îndemn la reconciliere prin înţelegerea gravităţii faptelor istorice şi responsabilizare”, declară organizatorii.

Trei săli pline de istorie

Instrumentele de tortură sunt dispuse în trei săli cu o suprafaţă totală de circa 140 de metri pătraţi. „Cele aproximativ 50 de instrumente de tortură prezentate ilustrează gustul pentru atroce şi fascinaţia morbidă pentru suferinţă a omului în Evul Mediu, încurajând publicul să abordeze dintr-o perspectivă critică natura umană şi evoluţia formelor de manifestare ale acesteia”, precizează reprezentanţii Palatului Culturii.

Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 21 martie, începând cu ora 17.00 şi va include o expunere asupra subiectului, susţinută de prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

Intrarea la vernisaj va fi gratuită, însă în rest, preţul unui bilet va fi de 16 lei, preţ întreg, ori 8 lei, preţ redus pentru pensionari, elevi, studenţi, alte categorii care beneficiază de măsuri de protecţie socială.

Larisa LAZĂR 

Data publicarii: 20/03/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > CULTURA

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

S-a aflat în sfârșit adevărul: ce a declanșat INCENDIUL de la Bamboo

S-a aflat în sfârșit adevărul: ce a declanșat INCENDIUL de la Bamboo

 După tragedia din Clubul Colectiv, istoria era pe punctul să se repete în(...)
Lucrări de modernizare a trotuarelor din Podu Roş

Lucrări de modernizare a trotuarelor din Podu Roş

Începând de luni, 24 iulie, vor avea loc lucrări de modernizare a trotuarelor(...)
Lucrări de igienizare a două rezervoare de apă

Lucrări de igienizare a două rezervoare de apă

În scopul igienizării rezervorului de apă Brăești, de 200 mc capacitate, luni(...)

 

 

editia online din 22.07.2017 - 3:39

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange