Magicianul Fănuş

default

Dimensiune font:

| 06-12-2014 05:03

 Am umblat aproape o zi şi ne-am dus peste tot, de la Zlataust la Vila „Sonet” şi Bojdeucă, de la Cetăţuia la Golia, de la Casa „Pogor” la Bolta Rece. Mergeam şi observam că Fănuş parcă săvârşea un rit. Căzuse într-un fel de transă de călugăr budist. Sufletul lui înflorea şi se lumina fericit.

 Fănuş era nu doar când scria un gheizer de cuvinte. Parcă se scăldase „În văpaia lunii”. În clipa în care se apuca să vorbească cu un fel de bolboroseală de clocot aveai senzaţia că dă la iveală cuvinte până la dânsul nerostite. Erau cele mai multe ştiute şi chiar răsştiute, dar scriitorul le combina cu o magie care le transforma în bijuterii de limbă cel mai adesea „afurisit” de frumoase şi expresive. Era om de condei şi fabulos „genitor” de limbă literară din tălpi până-n creştet. Talentul respira la Fănuş prin toţi porii aşa cum fumegă bălţile Brăilei natale în dimineţile de primăvară la ceasul mijirii soarelui. Îi plăcea la nebunie să trăiască mistuitor viaţa şi vibra tot timpul ca o coardă întinsă de la o vioară Stradivarius. Era masiv, un urs care se învârtea greu, dar sălăşluia în sufletul lui o bunătate şi puritate de copil parcă anume tocmită să i se potrivească şi să se întemeieze dezmierdatul prenume de Fănuş, altfel în contradicţie cu statura de Sfarmă Piatră.


Mi s-a revelat această latură poate mai tainică, oricum necitibilă la prima vedere, mai cu seamă în întâlnirile noastre ieşene. Au fost patru la număr. Eu preţuitor de meşter de cuvinte, îl citeam cu nesaţ încă din anii de facultate. Cărţile lui de proză scurtă , „Ningea în Bărăgan”, „Somnul de amiază”, „Dincolo de nisipuri”, „Cantonul părăsit” şi mai târziu romanul „Îngerul a strigat”, mi-au fost şi îmi sunt la inimă. Era altfel decât Sadoveanu, de a cărui minunăţie de scris mă îmbibasem încă din Fălticenii mei, dar se înrudea cu acesta prin forţa de seducţie a lexicului cu arome bătrâne, însă defel anacronic, ci cu reflexe contemporane uimitoare. Amândoi aceşti magi ai scrisului torceau caierul lânei de aur a poveştii şi povestirii fără de moarte. Unii dintre comentatori îl limitau la dimensiunea de ţesător neîntrecut de vorbe de mătase, ignorând instinctul tulburător al misteriosului, la care face referire Eugen Simion şi arta de a inventa o atmosferă de un pitoresc afin cu mateinul din „Craii de Curtea Veche”. „Pierdut în Balcania”, Fănuş e prinţ al acestui ţinut prin mustuirea nepereche a verbului şi coloratura exotic-fantast, dar e colindat şi de înfiorări moldave.


Admirator al prozei sale, am avut norocul să-l cunosc lângă pajiştile fotbalului, pe care-l mâncam amândoi pe pâine, el scriind despre acest joc cu o fantezie de vrăjitor al cuvântului, eu povestind meciurile la radio, sau contrapunctându-le din când în când cu duh la televiziune. Pe la începutul anilor '70 ai veacului trecut, nu mai ţin minte exact când, comentam la televiziune un meci de la Iaşi, parcă Poli-Dinamo. S-a întâmplat ca Fănuş să fie în acea duminică în Copou. Se întorcea cu trenul dintr-o călătorie în URSS. După lungile vorbiri prin stepele calmuce, stropite generos cu vodcă, Fănuş Neagu s-a resimţit şi a fost obligat la un popas de refacere şi ajustare la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Însă nu l-a răbdat inima să nu vină la meci. Fericit să-l revăd acasă la mine, l-am poftit să spună câteva cuvinte despre partidă la microfonul televiziunii şi s-a produs cu farmecul lui inegalabil. Prezenţa sa, fără ştirea şefilor, l-a deranjat mai ales pe Ţopescu, pe care Fănuş îl bombarda nimicitor şi nemeritat săptămână de săptămână în rubrica din „România literară”. S-a stârnit supărare mare în Dorobanţi şi s-a soldat cu o muştruluială zdravăn-tovărăşească. Bucuria de a-l fi avut invitat în transmisie a atenuat toate dezagrementele de care am avut parte, depăşite repede de toţi cei trei protagonişti ai întâmplării de poveste.


În Iaşi m-am mai revăzut cu Fănuş abia în 1994. „Nemuritorul” venise în capitala Moldovei să participe la jubileul de 60 de ani ai Institutului „Philippide” al Academiei. I-am propus atunci un interviu pentru „Oleacă de taifas”. A acceptat cu plăcere, mai ales că se cam plictisise de discursurile academice care nu mai conteneau. Cu toate că luase ceva la bord, s-a arătat în formă şi am dialogat desfătător, bucurând publicul emisiunii mele de duminica dimineaţă de pe TVR 2. Atunci i-am descoperit încântat legăturile cu Iaşii, emoţia cu care păşea într-un loc cu adevărat mirabil pentru dânsul. A mărturisit-o fără ocolişuri, cum îi era felul, şi declaraţia sa de iubire se găseşte tezaurizată nu numai în filmoteca TVR-lui Iaşi, ci şi în cartea mea de la Polirom, „Divanuri duminicale”. Fănuş Neagu mi se confesase tulburat atunci, în 1994: „Formaţia mea culturală o datorez Iaşilor, Liceului Militar «Mihai Dimitrie Ghe. Macarovici». Aici am citit marile cărţi de literatură, am avut mari profesori. La Iaşi, îmbolnăvindu-mă de oreion, fiind în infirmeria Liceului Militar, unde e azi Spitalul Militar, am învăţat Eminescu pe de rost. Toate poeziile”.


Spovedania nu era una de complezenţă. Tălmăcea o simţire de adânc. Impresia s- întărit doi ani mai târziu, în 1996, când, aflându-se la Iaşi cu Mihai Ispirescu, adjunctul său de la direcţia Naţionalului din Bucureşti, şi cu fiica sa, m-a rugat să-i duc într-o plimbare prin celestul târg. Vroia mai cu seamă să-i arate fetei ce comori are oraşul unde s-a alcătuit ca om de carte. Am umblat aproape o zi şi ne-am dus peste tot, de la Zlataust la Vila „Sonet” şi Bojdeucă, de la Cetăţuia la Golia, de la Casa „Pogor” la Bolta Rece. Mergeam şi observam că Fănuş parcă săvârşea un rit. Căzuse într-un fel de transă de călugăr budist. Sufletul lui înflorea şi se lumina fericit.


În 2001, când a revenit în Iaşi, invitat de Aurel Brumă să-şi lanseze romanul „Amantul Marii Doamne Dracula”, mi s-a părut că o tristeţe sfâşietoare se cuibărise în făptura lui Fănuş Neagu. Aripa bolii ce avea să-l ţintuiască mai apoi ani de zile la pat îl atinsese deja. Chiar aşa, în cele din urmă, a trecut peste opreliştile medicale, peste veghea zeului lar, doamna Stela, şi a fost el, cel dintotdeauna. Regăsirea Iaşilor, tărâmul mirabil, parcă îl regenerase şi-i dăruise energiile de care avea nevoie ca să scoată la lumină vocaţia marii prietenii, cu care fusese hărăzit. Şi-a arătat şi de această dată iubirea pentru Iaşi şi ieşeni. Am sorbit-o de câte ori am avut prilejul. Îmi va lipsi dureros cât voi fi pe acest pământ şi nu voi uita niciodată dedulcitoarea încheiere a acelui „taifas” din 1994: „Mulţumesc tuturor că mă aflu în Iaşi şi respir un aer minunat şi cultural, ceea ce pe mine mă readuce, cum spuneai, în bucolica poveste a copilăriei”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei