Mama răniţilor (I)

default

Dimensiune font:

| 10-06-2017 05:15

- Și pe străbunici, îi mai ţii minte?

- Pe părinţii bunicii nu i-am mai prins, dar pe străbunicii de aici mi-i amintesc destul de bine; când ne-au părăsit, eu eram prin clasa a treia sau a patra. Le ziceam tataia-buni şi mamaia-buni, aşa cum „mă instruise” mama. Mai întâi a plecat spre cele veşnice mamaia, care avea aproape nouăzeci de ani; străbunelul – cam de aceeaşi vârstă – a urmat-o la numai câteva luni. Știu că am fost foarte afectat de moartea lor; în casă la ei şi în preajma lor mă simţeam fericit. Era o ambianţă care s-a lipit de îndată de sufletul meu de copil. Străbunica, mare meşteră de bucate pe placul meu, se amuza când „mogâldeaţa” de nici trei ani care eram, îi ieşea înainte când se întorcea de la muls vaca şi îi ceream să beau „lapte crud”, direct din doniţă. Ea era o bătrână foarte credincioasă; nu numai că de la ea am deprins să mă închin spunând „Tatăl nostru” şi „Înger, îngeraşul meu”, dar chiar de mic mă lua adesea cu ea la biserică, duminica.

Deşi în vârstă, străbunicii erau oameni harnici şi duceau o viaţă cu rânduieli nu prea rigide, dar acceptate şi devenite deprinderi. În fiecare zi mâncam împreună, cam la aceleaşi ore; vineri şi miercuri, fără carne. De primăvara până toamna, pisicile îşi duceau viaţa numai afară. Păsările şi câinii nu treceau pragul casei. După ce era folosit, fiecare lucru, de la acul cu aţă până la crivala de făcut funii şi la stativele de ţesut, ori la plug şi la grapă, trebuia pus la locul lui. La sfârşit de săptămână şi chiar mai des, toată lumea făcea baie. Mamaia, deşi aşa de bătrână, nu albise; îşi pieptăna părul şaten, îl împletea cu grijă şi îl fixa apoi într-un coc frumos. Străbunicul, un moş destul de înalt şi bine legat, părea cam tăcut. Cât era ziulica de mare, trebăluia prin ogradă şi prin grădină. Totuşi, îşi găsea timp şi pentru mine; mai ales când mă aflam în vacanţa de iarnă. Chiar mi-a făcut o săniuţă din lemn de nuc, care aluneca-zbura când îmi dădeam drumul cu ea pe coasta din spatele şcolii. „Nicio sanie nu alunecă aşa de bine ca aceea de nuc”, se fălea bătrânul către mine, când mă întorceam de la săniuş îngheţat de frig, rupt de foame şi roş ca un rac fiert. Nespus de fericit eram, când tataia mă lua cu el la Moara Zavului. Tot drumul îmi povestea întâmplări din propria-i viaţă; unele mai vesele, altele pline de dramatism.

- Da, tata „îşi dădea drumul greu”, dar avea darul povestirii şi, din câte adunase într-o viaţă de om, ştia să le aleagă pe acelea care îţi captau atenţia.

- Îşi amintea că în tinereţe, când „a tras recrutarea”, flăcăi de douăzeci de ani din tot judeţul Baia, adunaţi în curtea Cercului Militar din Fălticeni, îşi încercau puterile, luându-se la trântă, şi că el, fiind provocat, i-a răpus pe toţi cei ce se pretindeau de neînvins.

- A fost un bărbat puternic şi sănătos. Pe când eram elev la Școala „Vasile Lupu”, din vechea capitală a Moldovei, tata a lucrat pe şantierul de canalizare a Păcurarilor şi apoi a străzii Zugravilor. Muncă grea, dar bine remunerată. Poate părea incredibil, dar sâmbăta venea acasă pe jos, iar lunea se întorcea la Iaşi, tot per pedes apostolorum.

- În cât timp parcurgea cei aproape o sută de kilometri?

- Într-o zi. Pleca dimineaţa, iar seara, când se aprindeau luminile, intra în Iaşi. Nu se grăbea, dar mergea într-una.

- Și nu obosea?

- Chiar îl întrebam. Îmi răspundea că ar putea merge zile în şir fără să poposească mult. Îmi pare bine că îţi aminteşti cum mergeaţi voi la Moara Zavului.

- Da, eram ceva mai măricel şi mă simţeam cumva mândru şi totodată uimit, când îl vedeam pe bătrân cum urcă în podul morii saci mari cu boabe de porumb. Impresionat, probabil, de puterea lui tataia, un flăcău dintr-un sat vecin a încercat să-l tachineze: „Moşule, eu cred că matale ai fost cioban” „Da, am fost cioban la oile mele” „Și ai avut oi multe?”. Replica omului care avea simţul umorului a fost pe măsură: „Am avut o capră şi oi mai puţine!”.

- Părinţii noştri, şi mai apoi şi noi, până în ultimul an al războiului, am măcinat porumb numai la moara aceea a lui Costică Sturza. Mama spunea că făina făcută acolo este mai moale şi mai dulce, ca de la o moară de apă. Nu ştiu dacă era chiar aşa sau era o simplă impresie. Oricum, la Moara Zavului măcina multă lume de pe aici. Cum ţi-am mai spus, Sturza fixase vama la numai şapte din sută, pe când alţii luau până la doisprezece.

- Cum de îşi permitea boierul să perceapă un uium aşa de mic?

- Păi era un om mărinimos, dar şi înţelept. Moara lui nu avea motor pe benzină ori motorină, ca altele. Moşierul descoperise o altă sursă, mai puţin costisitoare, de producere a energiei mecanice: o maşină cu aburi, un fel de locomotivă mică, pe roţi metalice, punea în mişcare, prin intermediul unei curele lungi de transmisie, moara propriu-zisă. Drept combustibil pentru acea locomobilă erau lemnele din pădurea boierească şi chiar baloţii de paie de grâu.

- Și nu era pericol de incendiu?

- Întrebarea ta e bună, nepoate, însă maşina aceea cu aburi se afla sub un acoperiş metalic în afara morii. Păcat că Moara Zavului nu mai este.

- Ce s-a întâmplat cu ea?

Va urma...

Constantin Partin 

Sursa foto aici.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei