Mama răniţilor (II)

default

Dimensiune font:

| 17-06-2017 05:26

- A ars, totuşi, în vara lui 1944.

- S-a găsit cineva să-i dea foc?!

- Nu chiar; un avion rusesc, lovit de artileria noastră antiaeriană, s-a prăbuşit în flăcări peste moară. S-a produs o explozie. Aşa că atunci când ne-am întors toamna, din regufiu, nu se mai aflau acolo decât cenuşă şi fiare contorsionate.

- O mică „binefacere” a războiului, bunicule...

Începusem să depănăm însă, amintiri ceva mai îndepărtate, despre străbunici.

În vacanţa de după prima clasă de şcoală primară, aceştia au catadicsit că sunt destul de mare ca să merg cu ei la Mănăstirea Neamţului. În ajunul zilei de Ispas (Înălţării la Cer a Mântuitorului Hristos), străbunicul s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare, şi-a pus pălăria lui neagră, cu bonuri mari, şi-a încălţat cizmele cu tureatcă înaltă şi încreţite la gleznă, cărora pare-mi-se că le zicea botfori; mamaia m-a îmbrăcat în costumaş naţional de ţărănuş, dar în picioare nu mi-a pus opinci, ci ghetuţe cumpărate în iarnă de la vestita prăvălie a evreului Kifa, de pe strada principală a Paşcanilor.

- Da, chiar se numea Strada Mare; era lungă şi dreaptă, avea clădiri nu prea înalte, dar cu arhitectură care mai de care mai interesantă şi mai armonios concepută. La interferenţa cu o altă cale, care urcă de la gară, se aflau două farmacii în care, dacă intra, trebuia să îţi scoţi căciula sau pălăria, ca în Biserică. La una din ele erai servit şi chiar consiliat de către doctorul farmacist Dornescu. Acest domn, de o mare amabilitate şi competenţă, era chiar proprietarul unităţii. Pe Strada Mare din Paşcani era şi o librărie în care găseai de toate, de la rechizite şcolare şi cărţi de tălmăcie a viselor, până la volume de literatură română şi universală ori enciclopedii legate în piele. De câte ori intram acolo împreună cu taică-tu, care, chiar de copil a avut patima cititului, moştenită de la Dumitrache dascălu', bunicul lui dinspre mamă, trebuia, era musai să cumpărăm măcar o carte. De acolo am luat Gromovnicul pe 150 de ani, Năzdrăvăniile lui Păcală şi Gruia al lui Novac, ambele datorate lui Petre Dulfu, Legendele sau basmele românilor – culese şi repovestite de Petre Ispirescu – şi alte cărţi minunate pe care de-a lungul anilor le-a citit tot satul. Mulţi ştiau aproape pe de rost epopeea Novăceştilor.

- Mie mi-a rămas în minte cofetăria La Nea Petrică. Acolo ne răcoream vara cu îngheţată şi limonadă. Mamaia buni îmi lua totdeauna şi un ciubuc şi un căluţ de turtă dulce.

- Da, nea Petrică era, de fapt, un armean, mare meşter cofetar, neîntrecut în preparat cataif, baclavale, sarailii, dar şi bragă ori alte răcoritoare. În prăvălia lui, din capătul dinspre Fântânele al Străzii Mari, erau mereu mulţi clienţi, mai ales doamne şi copii. Află, nepoate, că acea minune de stradă a Paşcanilor, cu trotuare late, căptuşite cu plăci mozaicate, unde puteai întâlni, mai ales vara, studenţi şi elevi în vacanţă, tineri ofiţeri şi domnişoare elegante, doamne distinse şi domni grăbiţi, plini de importanţă, politicieni ca Velea şi primarul Aurel Hanciu, profesori prestigioşi ca Mitroi – dascăl de română de la Gimnaziul CFR, jurişti vestiţi ca avocatul Diaconescu, lumea bună, în frunte cu bătrânul maestru Sadoveanu şi mai tânărul Constantin Ciopraga, elita, căci exista şi aici o elită a acestui orăşel cochet, repet – acea superbă stradă a dispărut în 1944.

- Cum a fost posibilă, bunicule, o astfel de tragedie?

- În primăvara acelui an blestemat, armata rusă a ajuns la linia fortificată de lângă Paşcani. În timpul ostilităţilor ce au urmat până în august, oraşul a fost bombardat şi incendiat, iar pe Strada Mare chiar nu a mai rămas nicio clădire. Totul a fost transformat într-o ruină înspăimântătoare.

- Extraordinar, incredibil! Să ştii că la vreo 15 ani după război, l-am întâlnit în gară la Bârlad pe nea Petrică. Cofetarul acela înalt, grăsuliu, cu mustaţă mare, neagră, era îmbrăcat în haine ponosite, cu pantofi scâlciaţi şi o pălărie ca vai de ea. L-am recunoscut, mi-am făcut curaj şi am încercat să-l abordez. Am stat de vorbă cu el; avea aceeaşi privire plină de blândeţe şi acelaşi zâmbet cald, galeş. Mi-a spus că a ajuns sărac, singur, bolnav, că îşi duce zilele de azi pe mâine şi că este nevoit să trăiască din mila unor familii de armeni ceva mai cu stare, din Brăila.

- Ca atâta lume amărâtă de pe la noi, băiete, de după Războiul pe care l-am pierdut...

Va urma...

Constantin Partin 

Sursa foto, aici.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei