Marin Preda, un Pierre Bezuhov al lumii literare

default

Dimensiune font:

| 26-07-2014 05:07

 În apropierea zilei de naştere a lui Marin Preda (5 august), revăd mai întâi masivul volum „Timpul n-a mai avut răbdare” – parafrază ce evocă acea deschidere şi, totodată, acea intrare de neuitat în universul moromeţian – pe care criticul Eugen Simion îl publica la un an de la moartea lui Marin Preda, la Editura Cartea Românească. Eseuri, schiţe de portret, documente, mărturii, corespondenţă, file de jurnal, iconografie, toate evocând viaţa, opera şi personalitatea „marelui singuratic” alcătuiesc substanţa acestei cărţi nu doar omagiale, ci şi de referinţă pentru istoricul literar, pentru exegetul sau biograful lui Marin Preda. O carte-document, în cuprinsul căreia sunt grupate pe genuri texte ale multor prozatori, poeţi, critici, eseişti, publicişti din generaţii diferite, inclusiv un interviu al semnatarului acestor rânduri cu Alexandru (Sae), fratele lui Marin Preda, realizat la solicitarea profesorului Eugen Simion.

Un text memorabil este portretul pe care i-l schiţează lui Marin Preda, Alexandru Paleologu: „Pentru că avea o predilecţie pentru licenţele de limbaj şi pentru că, într-adevăr, îşi dădea uneori în petec în ce priveşte «les bienseances», unii îi contestau lui Marin Preda o însuşire pe care, dimpotrivă, ţin să i-o recunosc şi s-o subliniez: Marin Preda era un domn... Valorile pe care miza, opţiunile sale în cultură şi în viaţa publică erau ale unui domn, adică ale unuia care se simte bine numai între egali, considerându-se egalul oricărui ins realmente uman, prin inteligenţă şi sentiment. Se asemăna mult, aşa îmi pare, cu Pierre Bezuhov, cel mai desăvârşit domn dintre toate personajele literaturii universale. Desigur, el se ştia mare scriitor, deci posesorul unei indiscutabile superiorităţi, tot aşa cum Pierre se ştia mare senior, dar dincolo de aceste privilegii, Preda, ca şi Pierre, avea simţul profund al egalităţii umane. Respectul său pentru cultură era nesfârşit, ca şi al lui Moromete, care-l admira pe Iorga pentru mintea şi ştiinţa lui («dacă vrea să ia puterea, eu, domnule, îl susţin»). Respectul pentru cultură este o trăsătură ţărănească, sau cel puţin a unui anumit tip de ţăran, cel care a dat ţării noastre atâţia intelectuali şi artişti de mare clasă. «Îmi dădeam seama, suntem ţărani, nu mahalagii», spune în Viaţa ca o pradă acea minunată făptură, Florica, iubita părăsită a lui Ilie; ea, cea mai umilă creatură cu putinţă, spune aceste cuvinte cu conştiinţa clară a unei apartenenţe nobile”. În fine, scrie Al. Paleologu, omul Preda era, „plin de farmec şi de conştiinţă”, iar intelectualul avea o mare deschidere către filosofie „declanşată de citirea în tinereţe a lui Descartes şi a lui Kirkegaard” şi „un imens respect pentru intelectualii cu o formaţie filosofică solidă”. Fără să se compare cu ei, „avea lecturile şi gândurile lui în domeniul acesta (al filosofiei – nota mea) şi ţinea să le discute cu toată modestia, dar fără complexe. Avea perfectă îndreptăţire, de vreme ce a creat unul din cele mai autentic filosofice personaje din literatura noastră, care în realitate fusese chiar tatăl său: Marin Preda gândea profund şi avea cui să semene”.

O caracterizare pe cât de profundă, pe atât de emoţionantă a lui Marin Preda este cea a criticului Valeriu Cristea. El descoperise în creatorul „Moromeţilor” un tip aparte, cu totul aparte, de inteligenţă, situată „la antipodul inteligenţelor cerebrale, uscate, înguste şi reci”, o inteligenţă „nutrită de toate sevele vii ale trăirii”, o „inteligenţă existenţială”. Or, observa Valeriu Cristea: „Tocmai acest tip de inteligenţă (inteligenţa principală, cum i-ar fi spus Aglaia Epancina din romanul lui Dostoievski) explică greutatea cuvintelor lui Marin Preda, autoritatea incomparabilă, prestigiul aproape oracular al gândirii sale. De la ceilalţi oameni am aşteptat şi aştept în general informaţii, idei, puncte de vedere. Marin Preda a fost unul dintre puţinii de la care am aşteptat – şi aştept (căci opera sa va fi recitită de noi toţi încă de multe ori) – revelaţii”.
Tulburătoare e şi această scenă relatată de Nichita Stănescu în stilul său inimitabil:

„Eram la Capşa când, zărindu-l pe Marin Preda m-am ridicat în picioare, m-am dus la dânsul şi i-am zis:
- Stimate maestre, din moment ce v-am apărat ca o fiară împotriva unor întrebări nemernice ce mi s-au pus în contra cărţii dumneavoastră Delirul, în Străinezia fiind, în pofida faptului că firile noastre nu se suportă în mod reciproc dezavantajos, nu mă pot împiedica atunci când vă văd să vă zic: «Bună ziua, domnule Preda!».
- Bună ziua, domnule Stănescu, şi să vă spun ce ciudată întâmplare! Prietenul meu, Lucian Raicu, mi-a citit acum câteva seri din versurile dumneavoastră şi, brusc, mi-am dat seama că aveţi talent literar.
- Da? L-am întrebat.
- Da, mi-a răspuns izbucnind într-un râs sardonic.
Cred că ne-am sărutat, iar dacă cumva nu ne-am sărutat, e ca şi cum am fi făcut-o”.

(Va urma)

Sursa foto: anticariatultau.ro

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei