Răzvan Theodorescu: „Clădirile Iaşului rămân un punct de atracţie important”

default

Dimensiune font:

| 09-03-2016 07:30

 Chiar dacă apreciază că Iaşul, în ansamblu, „începe să arate bine”, Răzvan Theodorescu, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, a lansat un nou semnal de alarmă privind starea Muzeului de Istorie Naturală.


 Academicianul Răzvan Theodorescu a susţinut la Iaşi, în cadrul Congresului Internaţional al Universităţii „Apollonia” (ediţia a XXVI-a, 3 -5 martie), conferinţa „Moldova în civilizaţia românească premodernă”. Istoricul de artă, doctor în ştiinţe istorice, a analizat contextul cultural în care au apărut casele boiereşti, „palatele” care au făcut celebru, de-a lungul secolelor, oraşul celor şapte coline. De la „Micul Trianon”, o construcţie care fascinează încă, deşi este abandonată, până la Casa „Racoviţă”, unde îşi are sediul Institutul francez Iaşi, aceste palate au în comun „arhitecturi franţuzeşti sau neoclasice”, răspândite în toată zona Copoului. „Aceasta era o zonă inconfundabilă din acest punct de vedere, în secolul al XVIII-lea”, a amintit acad. Răzvan Teodorescu.


- Se poate spune că Palatul Culturii, a cărui redeschidere este aşteptată în luna aprilie, este o încununare a acestei preocupări pentru clădiri impunătoare, la Iaşi?

- Palatul Culturii este o construcţie târzie, faţă de cele de care am vorbit, de secol XVIII, o clădire demnă de Iaşi. Am constatat cu bucurie că restaurările au mers bine. Nu ştiu interiorul cum este, dar exteriorul este foarte frumos. Palatul Culturii este un simbol târziu al Iaşului cultural. E foarte important din acest punct de vedere, iar faptul că s-a restaurat este un mare succes. În perioada ministeriatului meu, Teatrul Naţional şi Mitropolia erau clădirile cu cele mai mari probleme, pentru că în zona aceea există nişte ape freatice care merg - aşa mi s-a spus de către specialişti - către Bahlui, şi făceau foarte dificile aceste lucrări. Am impresia că acum s-au găsit nişte soluţii pentru ele.

- Care consideraţi că este „punctul forte” al Iaşului? Prin ce ar putea atrage atenţia turiştilor?

- Clădirile Iaşului rămân un punct de atracţie important. Din acest punct de vedere, Iaşul este un oraş european. Nu-mi dau seama de viaţa culturală, atât cât o cunosc este demnă de capitala Moldovei, dar ceea ce este extraordinar la Iaşi, ca şi la Cluj, este sentimentul universitar. Îţi dai seama că este o cetate universitară şi lucrul acesta e foarte bun.

- Cum apreciaţi că arată Iaşul acum, în ansamblu?

- Iaşul începe să arate bine. Zona aceasta din preajma Palatului Culturii (Complexul Palas – n.red.) pe care am auzit-o criticată, mi se pare o găselniţă din punct de vedere urbanistic şi mai ales economic. Iaşul arată bine. Sigur că are locuri care sunt în suferinţă... Întotdeauna mă vor durea ochii când voi vedea Casa de Cultură de la poala Copoului, care este o oroare... Când eram senator de Iaşi am propus o butaforie, care să refacă strada Lăpuşneanu. S-a refăcut puţin, puţin... Muzeul Unirii arată foarte bine, între timp s-a refăcut şi Biserica Banu, de care eram foarte legat în copilărie, pentru că bunicul meu avea cabinetul chiar alături...

- Ce obiective din Iaşi aţi revăzut în această vizită?

- Am văzut cu bucurie că se refac intrarea şi celebrele cişmele turceşti de la „Sfântul Spiridon”, un monument important al Iaşului. „Golia” arată tot mai bine, chiar dacă eu am unele rezerve, minore... Trei Ierarhii a evoluat cum a evoluat, Mitropolia e tot mai la lumină... Din păcate, Sala „Elefant” este în mare pericol. Am abordat această problemă chiar în Aula Academiei Române, când am sărbătorit Unirea de la 24 ianuarie. Şi Sala „Elefant”, unde a fost ales pentru prima dată Cuza, şi Hotelul „Concordia” din Bucureşti, mai ales acesta din urmă, se află într-o stare absolut jalnică. După părerea mea, ar trebui ca aceste clădiri să cunoască, din punct de vedere al sentimentului patriotic, o grijă specială. Aici, la Sala „Elefant” - am trecut chiar azi pe lângă Muzeul de Istorie Naturală şi am făcut fotografii - lucrurile stau puţin mai bine decât la „Concordia”. Nu cum ar trebui, însă...

- În sensul că nu este o clădire părăsită, dar nici nu poate fi vizitată. Muzeul de Istorie Naturală face parte din structura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Cum vedeţi posibilă salvarea acestor clădiri?
- Pentru astfel de clădiri, trebuie accesate fonduri europene. Eu am ridicat această problemă ca fiind una de atitudine şi de imagine.
Gina POPA

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi este închis de trei ani
Începând cu luna mai 2013, Muzeul de Istorie Naturală este închis pentru public pe perioadă nedeterminată, urmând să intre în expertiză tehnică pentru consolidare.
Înfiinţat la data de 4 februarie 1834, din iniţiativa unui grup restrâns de membri ai Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturza şi Costachi Negri, acesta este primul muzeu de acest gen înfiinţat în Principatele Române. Instituţia avea drept scop să prezinte publicului din Iaşi „bogăţiile pământene şi subpământene ale Moldovei, precum şi curiozităţi din alte părţi ale lumii”.

Clădirea, cunoscută şi sub denumirea de Casa „Roset”, a fost construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic. Cabinetul de Istorie Naturală a devenit cunoscut marelui public şi prin faptul că, în una din sălile acestuia, deputaţii din Partida Naţională au hotărât, în noaptea de 3/15 ianuarie 1859, candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei. În sala declarată ulterior „Monument Istoric”, printre cei 30 de deputaţi se aflau cei mai înflăcăraţi patrioti pentru unirea Ţărilor Române: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Anastasie Panu, Petru Cazimir, Miclescu, Nicolae Şuţu etc. Vasile Alecsandri nota, într-o scrisoare către fratele sau, Iancu Alecsandri: „nouă, celor adunaţi aici ni se dădu numele de Gruparea de la elefant”. Prin refacerea lui, după pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi ulterior, sub îndrumarea Universităţii „Al.I. Cuza” muzeul a devenit o prestigioasă instituţie ştiinţifică şi culturală. (www.bio.uaic.ro)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei